• Οικονομία

    Κόλινς (FED Βοστώνης): Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν

    Σούζαν Κόλινς, FED Boston

    Σούζαν Κόλινς, FED Boston


    Η πρόεδρος της FED Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα βασικά επιτόκια προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, αν και το ακριβές ύψους του τελικού εύρους θα πρέπει να εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα.

    «Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων και ό,τι ακριβώς το σωστό ποσό πρέπει να εξαρτηθεί από μια ολιστική ανασκόπηση των πληροφοριών που λαμβάνουμε», είπε η Κόλινς κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης.

    «Και μετά πιστεύω ότι θα είναι σημαντικό να μείνουμε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα γιατί χρειάζεται λίγος χρόνος για να λειτουργήσουν οι επιπτώσεις των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών στην οικονομία».

    Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, φέρνοντας τον στόχο για το επιτόκιο αναφοράς τους σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%. Τον Δεκέμβριο είχαν προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία ακολούθησε 4 διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της FED, στην έκθεση με τις προοπτικές τους για το 2022 που δημοσιεύθηκε μετά την συνάντηση του Δεκεμβρίου, «είδαν» τα επιτόκια να αυξάνονται στο 5,1% φέτος. Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιεύσουν τις νέες προβλέψεις τους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της επιτροπής FOMC στις 21-22 Μαρτίου.

    Την ίδια ώρα οι αγορές βλέπουν πλέον τα επιτόκια να κορυφώνονται σχεδόν στο 5,5% φέτος, σύμφωνα με τις τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

    Η Κόλινς ανέφερε  την περασμένη εβδομάδα ότι η Fed πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τα φτάσει σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο και ίσως χρειαστεί να τα διατηρήσει εκεί για μια «παρατεταμένη» χρονική περίοδο για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%. Πάντως, η επικεφαλής της Fed Βοστώνης δεν συμμετέχει στη φετινή σύνθεση της επιτροπής FOMC που αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική της FED.

    H αξιωματούχος της Fed ανέφερε κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής της συνέντευξης ότι ενώ έχουν υπάρξει ενδείξεις προόδου, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.

    «Έχουμε δει κάποια πρώιμα σημάδια ότι οι πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές μπορεί να επιβραδύνονται», είπε. «Όμως έχουμε δει επίσης κάποια στοιχεία ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει», ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς των υπηρεσιών, τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ