• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις επιτοκίων

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    Άγνωστο υποστήριξε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ το πότε και το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν μέσα στο επόμενο έτος, μετά τις προβλέψεις, που θέλουν μόνο δύο μειώσεις μέσα στο 2024. Λίγο νωρίτερα η Fed ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων για τον Σεπτέμβριο, διατηρώντας το εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%. Αναμένει όμως σύμφωνα με τις προβλέψεις μία ακόμη αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

    Υπενθυμίζεται ότι στις προβλέψεις του Ιουνίου, η Fed είχε προβλέψει ότι οι μειώσεις θα είναι τέσσερις το επόμενο έτος.

    Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

    “Η αλλαγή στις μειώσεις επιτοκίων το 2024 έχει να κάνει περισσότερο με την αισιοδοξία των αξιωματούχων της Fed για την οικονομική ανάπτυξη παρά με την  ανησυχία για τον επίμονο πληθωρισμό”, ανέφερε ο Πάουελ και υποστήριξε ότι η ισχυρότερη δραστηριότητα “σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με τα επιτόκια και αυτό σας λέει αυτή η συνεδρίαση”.

    Οι αγορές έχουν υποχωρήσει από τα αισιόδοξα στοιχήματα για μεγάλες μειώσεις το 2024, παραμένουν όμως στην πλειοψηφία τους οι traders στην εκτίμηση ότι θα γίνουν συνολικές μειώσεις τουλάχιστον 80 μονάδων βάσης, υψηλότερες από αυτές που προβλέπει η Fed.

    Η μέση πρόβλεψη για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 3,9%, έναντι 3,4% προηγουμένως, ενώ μακροπρόθεσμα, τα μέλη της FOMC βλέπουν τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 2,9% το 2026.

    Τα σχόλια για πληθωρισμό και οικονομία

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας “σκληρής προσγείωσης της οικονομίας, ο Πάουελ ανέφερε ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι μία “ήπια” πορεία της οικονομίας, με τις ΗΠΑ να αποφεύγουν μία ύφεση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των μελών της FOMC, οι οποίοι βλέπουν ταχύτερη ανάπτυξη.

    “Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτύχουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών, διότι το ιστορικό είναι γνωστό”, δήλωσε ο Πάουελ. “Αν δεν αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών, ο πληθωρισμός επανέρχεται και μπορεί να έχουμε μια μακρά περίοδο όπου η οικονομία είναι αβέβαιη και αυτό θα επηρεάσει την ανάπτυξη. Μία άθλια περίοδος με τον πληθωρισμό να επανέρχεται συνεχώς και τη Fed να επιστρέφει με νέα νομισματική σύσφιξη”, σημείωσε.

    “Η Fed δεν έχει ακόμη πειστεί πλήρως ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Θέλουμε να δούμε πραγματικά πειστικές αποδείξεις ότι έχουμε φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο. Βλέπουμε πρόοδο και χαιρόμαστε, αλλά θέλουμε πολύ περισσότερα για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα”, ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ