• Οικονομία

    Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια-Νέα αύξηση μέχρι το τέλος του έτους

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Για δεύτερη φορά μετά τον Ιούνιο, η Fed αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Το εύρος των επιτοκίων παραμένει μεταξύ 5,25%-5,5%, με τους Αμερικανούς τραπεζίτες να αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε μία ακόμη αύξηση στο τέλος του έτους.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της αναμένεται μία ακόμα αύξηση, η τελευταία, εφόσον γίνει, σε έναν κύκλο δώδεκα αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2022.

    Παρατεταμένη περίοδος υψηλών επιτοκίων

    Όσο για τις μειώσεις επιτοκίων, η Fed απογοήτευσε καθώς προέβλεψε δύο μειώσεις το 2024, δύο λιγότερες από όσες είχε  προβλέψει τον Ιούνιο.

    Η πρόβλεψη για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κινήθηκε επίσης υψηλότερα για το 2025, με τη μέση πρόβλεψη να διαμορφώνεται στο 3,9%, έναντι 3,4% προηγουμένως.

    Μακροπρόθεσμα, τα μέλη της FOMC βλέπουν τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 2,9% το 2026. Πάνω από το επίπεδο που η Fed θεωρεί ως το “ουδέτερο” επιτόκιο, δηλαδή αυτό που δεν είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό για την ανάπτυξη.

    Είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή αναφέρθηκε στην πορεία των επιτοκίων για το 2026.

    Υψηλός ο πληθωρισμός

    “Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και πληθωρισμό με ρυθμό 2% μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,25% έως 5-5%”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

    “Οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει ισχυρή, και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό”, αναφέρει η ανακοίνωση της FOMC, η οποία παραδέχεται ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υποστηρίζει ότι η επιτροπή θα παραμείνει προσεκτική σχετικά με τους κινδύνους του πληθωρισμού.

    Οι προβλέψεις της Fed

    Μαζί με τις προβλέψεις για τα επιτόκια, τα μέλη αναθεώρησαν ανοδικά τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αναμένεται πλέον να αυξηθεί κατά 2,1%.

    Επίπεδο υπερδιπλάσιο της εκτίμησης του Ιουνίου και ενδεικτικό της πεποίθησης των Αμερικανών τραπεζιτών ότι δεν αναμένουν ύφεση σύντομα. Οι προοπτικές για το ΑΕΠ του 2024 αυξήθηκαν στο 1,5%, από 1,1%.

    Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο αναμενόμενος ρυθμός , όπως υπολογίζεται από τον πυρήνα του δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, κινήθηκε επίσης χαμηλότερα στο 3,7%, μειωμένος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο, όπως και οι προοπτικές για την ανεργία, η οποία προβλέπεται πλέον στο 3,8%, έναντι 4,1% προηγουμένως.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν  βελτιωθεί, αν και ο ετήσιος ρυθμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για 2%. Ο αγαπημένος δείκτης της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο έδειξε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ποσοστό 4,2%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ