• Οικονομία

    Τζέιμι Ντίμον: Τα επιτόκια της Fed πρέπει να ξεπεράσουν το 5%

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO JP Morgan

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Δεν έχουμε ακόμα νικήσει τον πληθωρισμό προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντίμον, CEO της JP Morgan, αναφέροντας ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 5%.

    Μετά την τελευταία αύξηση, τα επιτόκια της Fed κινούνται στο εύρος 4,5% με 4,75% με τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ να έχει προειδοποιήσει ότι έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

    Επιφυλάξεις για τον πληθωρισμό

    «Οι άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν λίγο πριν πουν ότι έχουν κερδίσει τη μάχη με τον πληθωρισμό», ανέφερε ο Ντίμον, σημειώνοντας ότι πρόκειται απλά για έναν μήνα που ήταν καλός.

     «Είναι απολύτως λογικό η Fed να πάει στο 5% και να περιμένει λίγο», ανέφερε ο Ντίμον.

    Στο σενάριο που ο πληθωρισμός πέσει στο 3,5% ή 4% και παραμείνει εκεί, ο Ντίμον ανέφερε ότι «ίσως χρειαστεί τα επιτόκια να ανέβουν πάνω από το 5%.

    Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν σταθερή επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο οποίος από το 7% του Ιουνίου έχει πέσει στο 5%. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκεται ακόμα πολύ πιο μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Fed για το 2%.

    O Πάουελ αν και έχει περιορίσει την επιθετική ρητορική αναφορικά με την νομισματική πολιτική, συνεχίζει να υπογραμμίζει ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι μια μακρά διαδικασία μέχρι να φτάσει στην τιμή-στόχο της Fed.

    «Η διαδικασία αποπληθωρισμού, η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, έχει ξεκινήσει και έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών, που είναι περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας μας», ανέφερε πριν λίγες ημέρες, προσθέτοντας ωστόσο πως βρισκόμαστε ακόμα στα «πολύ πρώιμα στάδια».

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Fed προβλέπει ότι το 2023 θα είναι έτος σημαντικής πτώσης του πληθωρισμού: «Είναι πράγματι δουλειά μας να βεβαιωθούμε ότι αυτό ισχύει. Πιστεύω πως σίγουρα θα χρειαστεί όχι μόνο φέτος, αλλά και το επόμενο έτος για να πέσει κοντά στο 2%».

    Τα επόμενα σχέδια της JP Morgan

    Μιλώντας στο Reuters, o Ντίμον αναφέρθηκε στα σχέδια της τράπεζας, εν μέσω μαζικών απολύσεων και περικοπών μισθών και bonus ακόμα και σε CEOs, σε άλλους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street.

    «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και για προσλήψεις», ανέφερε ο Ντίμον. «Ακόμα ανοίγουμε υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο και εξακολουθούμε να προσλαμβάνουμε τραπεζίτες σε πολλές μονάδες μας και άτομα στο εξωτερικό, καθώς έχουμε περισσότερους πελάτες να καλύψουμε», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Τα “άστρα ευθυγραμμίζονται” για τις αναδυόμενες αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ