• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων – Έτος σημαντικής πτώσης του πληθωρισμού το 2023

    • NewsRoom
    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Στην ανάγκη για συνέχιση της πολιτικής σύσφιξης της FED για να μειωθεί  ο πληθωρισμός, την ώρα που η αγορά εργασίας  – με βάση και τα πρόσφατα στοιχεία – αποδεικνύεται πολύ «σφιχτή», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στο Economic Club της Ουάσινγκτον.

    «Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να κάνουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», ανέφερε ο ο Πάουελ, σε διάλογο που είχε με τον Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊ, προσθέτοντας πως «πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο για ένα χρονικό διάστημα».

     «Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή», πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής της FED πάντως, εμφανίστηκε λιγότερο επιθετικός για τα επιτόκια, αναφέροντας πως θα συμφωνούσε με τη μείωση του ρυθμού αύξησης από τις 50 στις 25 μονάδες βάσης, όπως αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η FOMC, ακόμα κι αν η έκθεση για την αγορά εργασίας που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή είχε προηγηθεί. Η συγκεκριμένη έκθεση έδειξε πως η ανεργία μειώθηκε στο 3,4%, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 1969. Όπως ανέφερε ο Πάουελ, η έκθεση «δείχνει γιατί πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία που απαιτεί σημαντικό χρονικό διάστημα».

    Ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε πως ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται αν και αναμένει ότι θα είναι μια μακρά διαδικασία μέχρι να φτάσει στον στόχο του 2%.

    «Η διαδικασία αποπληθωρισμού, η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, έχει ξεκινήσει και έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών, που είναι περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας μας», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως βρισκόμαστε ακόμα στα «πολύ πρώιμα στάδια».

    Ο Πάουελ πάντως δεν έδωσε κάποια ένδειξη για το πότε θα σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ ανέφερε πως η διαδικασία για τη μείωση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2% θα χρειαστεί να συνεχιστεί και το 2024, πριν φτάσουμε σε ένα σημείο που η Fed να αισθάνεται άνετα.

    «Αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι έτος σημαντικής πτώσης του πληθωρισμού. Είναι πράγματι δουλειά μας να βεβαιωθούμε ότι αυτό ισχύει», είπε. «Πιστεύω πως σίγουρα θα χρειαστεί όχι μόνο φέτος, αλλά και το επόμενο έτος για να πέσει κοντά στο 2%.



    ΣΧΟΛΙΑ