• Οικονομία

    Τζέιμι Ντάιμον (JPMorgan): Σέβομαι τον Πάουελ αλλά έχασε λίγο τον έλεγχο του πληθωρισμού

    • NewsRoom
    O επικεφαλής της JPMorgan Jamie Dimon

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    H FED «έχασε λίγο τον έλεγχο του πληθωρισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως υπάρχουν κάποια «τρομακτικά πράγματα» που βρίσκονται μπροστά για την αμερικανική οικονομία.

    «Τρέφω κάθε σεβασμό για τον Τζερόμ Πάουελ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι χάσαμε λίγο τον έλεγχο του πληθωρισμού», ανέφερε ο Ντάιμον.

    Σύμφωνα με τον Ντάιμον, τα βασικά επιτόκια της FED θα μπορούσαν «πιθανώς» να διατηρηθούν σε υψηλά για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα, καθώς ενδέχεται να πάρει «λίγο χρόνο» στην κεντρική τράπεζα για να φτάσει στον στόχο της για πληθωρισμό στο 2%.

    Πάντως, ο επικεφαλής της JPMorgan είπε ότι δεν καταφεύγει προς ώρας στη φιλολογία περί ύφεσης καθώς τον ενθαρρύνει η ισχύς που δείχνει η οικονομία των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, «η αμερικανική οικονομία αυτή τη στιγμή τα πάει πολύ καλά. Οι καταναλωτές έχουν πολλά χρήματα. Τα ξοδεύουν. Οι δουλειές είναι πολλές».

    Παράλληλα, χαρακτήρισε «θαυμάσιο» ότι αυξάνονται οι αμοιβές για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους μετά από δεκαετίες χωρίς καμία πραγματική αύξηση. Ωστόσο, ο Ντάιμον ανέφερε πως «μπροστά μας υπάρχουν μερικά τρομακτικά πράγματα. Εσείς και εγώ ξέρουμε ότι υπάρχει πάντα αβεβαιότητα. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό». Ως προς αυτό ανέφερε ως παράγοντες ανησυχίες τη Ρωσία,  την Ουκρανία,  το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον πόλεμος, τη μετανάστευση, το εμπόριο και την Κίνα.

    Αναφορικά με την εκτίμηση ότι η Fed ίσως έχει χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού, επισήμανε τον τεράστιο κρατικό δανεισμό και τις δαπάνες – όπως αυτές των πράσινων επενδύσεων και το νομοσχέδιο περί υποδομών – που προσθέτουν πιέσεις σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον.

    «Νομίζω πως πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι σε αυτό. Ξέρετε, θα έχουμε μεγαλύτερη ομαλοποίηση των επιτοκίων και θα είμαστε καλά. Απλώς να θυμάστε ότι η Αμερική είναι το μέρος με τη μεγαλύτερη ευημερία στον πλανήτη. Θα τα πάμε καλά», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης

    JP Morgan: Τι ειπώθηκε στις συζητήσεις με κυβέρνηση, αντιπολίτευση, τράπεζες και επιχειρήσεις στην Αθήνα

    JP Morgan: Γιατί οι αγορές μετοχών θα κινηθούν χαμηλότερα

    JPMorgan: Σημαντικά μειωμένες οι προβλέψεις για ύφεση της οικονομίας, σε σχέση με αυτές του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ