• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Γιατί οι αγορές μετοχών θα κινηθούν χαμηλότερα

    Marko Kolanovic, JP Morgan

    Marko Kolanovic, JP Morgan


    «Η πρόσφατη αποδυνάμωση των οικονομικών στοιχείων, η αναμενόμενη μείωση των προσδοκιών για τα κέρδη και η αδύναμη καθοδήγηση για το έτος, υποδεικνύουν στις αγορές ότι είναι πιθανό να κινηθούν χαμηλότερα, κατά την άποψή μας», εξηγεί ο Marko Kolanovic της JP Morgan.

    Οι πρόσφατες εισροές μετοχών είναι πιθανό να εξαντληθoύν, ενώ και τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε αύξηση στις θέσεις στα ομόλογα έναντι των μετοχών.

    «Μια ύφεση δεν έχει προς το παρόν τιμολογηθεί στις αγορές μετοχών, κατά την άποψή μας, καθώς αρκετά τμήματα (π.χ. ευρωπαϊκές μετοχές, αμερικανικές βιομηχανικές μετοχές) είναι σχεδόν αμετάβλητα κατά το τελευταίο έτος και διαπραγματεύονται σαν να μην έχει συμβεί η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, και η απότομη νομισματική σύσφιξη», εξηγεί με έκπληξη Kolanovic.

    Τα ήπια στοιχεία για τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ και οι χαμηλότερες του αναμενόμενου πληθωριστικές αποτυπώσεις υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε σε μεταγενέστερα στάδια του κύκλου σύσφιξης, οπότε “σορτάρουμε” τακτικά τα 5ετή αμερικανικά ομόλογα λόγω των αποτιμήσεων τους. Στη ζώνη του ευρώ, κλείσαμε τις θέσεις μας λόγω των προβλέψεων για υψηλότερη ανάπτυξη/χαμηλότερο πληθωρισμό. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) παρέμεινε σε αναμονή, αλλά αναμένουμε ότι το εύρος των ιαπωνικών ομολόγων θα διευρυνθεί στα μέσα του 2023», συνεχίζει ο Global Markets Strategist της τράπεζας.

    «Οι πιστωτικές αγορές ξεκίνησαν το 2023 με ισχυρούς ρυθμούς, με τις ΗΠΑ να οδηγούνται από τις μικρές θέσεις των επενδυτών και τις επιδόσεις της Ευρώπης, λόγω της μείωσης των ασφαλίστρων κινδύνου. Προσθέτουμε έκθεση σε συναλλαγματικές ισοτιμίες από την επαναλειτουργία της Κίνας, αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς τον κίνδυνο ανάπτυξης των ΗΠΑ. Στα εμπορεύματα, με τη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, προβλέπουμε ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι αναγκαία για το καλοκαίρι για να συμβάλει στην εξισορρόπηση της αγοράς. Η Ευρώπη ωστόσο θα εξέλθει με 56% γεμάτες τις αποθήκες στο τέλος του χειμώνα, σχεδόν 30% υψηλότερα από τον μέσο όρο, οπότε αναθεωρούμε σημαντικά προς τα κάτω τις προοπτικές μας για την τιμή του TTF το 2023. Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, αλλά διατηρούμε τις εκτιμήσεις μας για την τιμή του πετρελαίου φέτος στις προβλέψεις μας στα 90 δολάρια/βαρέλι.

    Άποψη των πελατών της JPM

    Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας έδειξαν: (1) η έκθεση σε μετοχές είναι σε χαμηλά επίπεδα κατά μέσο όρο, (2) το 35% σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση σε μετοχές και το 58% να αυξήσει τη διάρκεια των ομολόγων βραχυπρόθεσμα, (3) μια μικρή πλειοψηφία (55%) βλέπει μια ύφεση ως πιο πιθανή από μια ήπια προσγείωση φέτος, (4) το 57% πιστεύει ότι το πρόσφατο ράλι του ευρώ είναι υπερβολικό, (5) το 58% βλέπει περαιτέρω άνοδο για το χρυσό μεσοπρόθεσμα.

    Μπορεί η ανάπτυξη της Κίνας να ακυρώσει τις ενδείξεις ύφεσης στις ΗΠΑ;

    Οι επενδυτές είναι διχασμένοι μεταξύ της ύφεσης και της ήπιας προσγείωσης: οι αγορές των ομολόγων υποδηλώνουν το πρώτο, ενώ οι ζωηρές αγορές μετοχών, η πτώση του πληθωρισμού και η πιθανή ανάκαμψη από την επαναλειτουργία της Κίνας δείχνουν προς το δεύτερο. Με ορισμένες από τις κινήσεις στις αγορές μετοχών να φαίνονται ακραίες, τις αγορές να τιμολογούν υπερβολική αισιοδοξία, τους τεχνικούς παράγοντες ροής που εξαντλούν την ισχύ τους και το ενδεχόμενο μεγάλης ανακατανομής από τα ομόλογα στις μετοχές, τείνουμε να αποδυναμώσουμε το ράλι των μετοχών, εκτιμά ο Kolanovic.

    Διαβάστε επίσης:

    Standard & Poor’s: Aντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις αλλά καλά θωρακισμένες το 2023 οι ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ