• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Τι ειπώθηκε στις συζητήσεις με κυβέρνηση, αντιπολίτευση, τράπεζες και επιχειρήσεις στην Αθήνα

    JP Morgan: Σύσταση για επιστροφή θεσμικών στα ελληνικά ομόλογα - Βλέπει εκρηκτική ανάπτυξη 5,2% το 2022


    «Οι πρόσφατες συναντήσεις μας στην Αθήνα με τράπεζες, επιχειρήσεις, κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες του κλάδου επιβεβαίωσαν την πεποίθησή μας για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές», εξηγεί η JP Morgan και ο αναλυτής Mehmet Sevim.

    H αμερικανική τράπεζα συνάντησε: Aegean Airlines, Alpha Bank, Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, Υπουργείο Οικονομικών, ΤΧΣ, Intrum Hellas, ΙOBE, Εθνική Τράπεζα, OΠΑΠ, OTE, Τράπεζα Πειραιώς, PRODEA Real Estate Investments και ΣΥΡΙΖΑ.

    «Επιστρέφουμε με τη θετική μας άποψη για τις ελληνικές τράπεζες, με σχετικά ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία, καθαρότερους ισολογισμούς, καλή ανάπτυξη, υψηλή επιτοκιακή μόχλευση, υψηλή ενοποίηση της αγοράς, καθώς και δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου. Συστήνουμε overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Υπήρξε γενική αναγνώριση ότι οι επερχόμενες εκλογές ενέχουν κινδύνους αβεβαιότητας βραχυπρόθεσμα, αλλά αισθανθήκαμε ότι οι τοπικοί συμμετέχοντες βλέπουν μάλλον περιορισμένο κίνδυνο μακροπρόθεσμης διαταραχής», εξηγεί η JPM.

    Ίσως το μεγαλύτερο μήνυμα της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, σύμφωνα με τη JPM, να είναι οι αποφάσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας να καταβάλουν ένα μικρό μέρισμα από τα κέρδη 2022.

    Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσουν αργότερα. Με τους δείκτες NPE να πλησιάζουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και τα κεφαλαιακά επίπεδα να φαίνονται υγιή, η JPM πιστεύει ότι αυτό παραμένει ένα ρεαλιστικό σενάριο, αν και εξακολουθεί να υπόκειται στις συζητήσεις και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και περισσότερη σαφήνεια αναμένεται έως τον Απρίλιο/Μάιο.

    Το μήνυμα ήταν συνολικά εποικοδομητικό, καθώς οι οικονομικοί δείκτες σηματοδοτούν μια σχετικά ζωηρή προοπτική για το 2023, ενώ οι τράπεζες βλέπουν υψηλότερες αποδόσεις ROTE, συνέχιση της ανατιμολόγησης των δανείων, επιτόκια στις καταθέσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν έχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

    Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές – Ανάπτυξη 1,5%-1,8%

    «Ένας βασικός κίνδυνος για τις μετοχές απόδοσης φέτος, κατά την άποψή μας, είναι οι επερχόμενες εκλογές και οι αβεβαιότητα που τις περιβάλλει. Τα μέλη της αντιπολίτευσης που συναντήσαμε τόνισαν μεταξύ άλλων ότι προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων καθώς και η βελτίωση της διακυβέρνησης και η διαφάνεια, συνεχίζοντας παράλληλα την ατζέντα που είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη», επισημαίνει η JPM.

    Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν πρόθυμοι να τονίσουν ότι η οικονομική ανάπτυξη ξεπερνά σταθερά τις προσδοκίες τα τελευταία τρία χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί στο 11,4% και το χρέος προς το ΑΕΠ προσεγγίζει το 170%, εν μέρει υποβοηθούμενο από τη δυναμική του πληθωρισμού. Το 2023 φαίνεται πιο δύσκολο, αλλά υπήρξε consensus για ανάπτυξη στο εύρος 1,5%-1,8%.

    Μέχρι στιγμής, έχουν εκταμιευθεί κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε επιχορηγήσεις και δάνεια (από το συνολικό κονδύλι των 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2026). Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουν συναφθεί έχει φτάσει µέχρι σήµερα τα 3,2 δισ. ευρώ. Συνολικά, η πρόοδος είναι ενθαρρυντική και µε τις εκταµιεύσεις να επιταχύνονται το β’ εξάμηνο, αναμένεται πιο ορατή συμβολή στις πιστώσεις των τραπεζών μέσα στο έτος.

    Τα περιθώρια επιτοκίων για τα νέα εμπορικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 2,8% τον Οκτώβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 3,2% που ήταν ο μέσος όρος το 9μηνο του 2022, αλλά ακόμη εμφανώς υψηλότερα από το επίπεδο του 1,3% για την Ευρωζώνη και το 1,0%/1,3%/2,2% για Ιταλία/Ισπανία/Πορτογαλία. Για το 90% των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο η ανατιμολόγηση των δανείων πραγματοποιήθηκε όπως προβλέπεται.

    Τα επιτόκια καταθέσεων θα αυξηθούν αλλά η ποιότητα του ενεργητικού δεν έχει επιδείνωση

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει πραγματική αύξηση του κόστους των καταθέσεων παρά τα εμφανώς υψηλότερα επιτόκια. Το μικτό κόστος καταθέσεων στην Ελλάδα είχε αυξηθεί μόνο κατά 4 μ.β. από τον Οκτώβριο παρά την αύξηση του Euribor 3 μηνών κατά περίπου 200 μ.β.

    Οι τράπεζες σηματοδοτούν ότι δεν προτίθενται να εμπλακούν σε επιθετική τιμολόγηση για να αυξήσουν τις αγορές καταθέσεων.

    Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες αναμένουν υψηλότερες πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης αυτή τη χρονιά, καθώς οι καταθέσεις με τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξηθούν και οι πελάτες θα αρχίσουν να μετακινούνται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμιακές καταθέσεις.

    Οι τράπεζες εξακολουθούν να μην βλέπουν σημάδια επιδείνωσης των δανείων τους στα βιβλία τους, συμπεριλαμβανομένων των πιο εύθραυστων δανείων που έχουν εκχωρηθεί, με τα πρώτα μηνύματα να παραμένουν ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής.

    Παρ’ όλα αυτά, το κόστος κινδύνου θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένο το 2023. Ένας διαχειριστής μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνάντησε η JPM τόνισε ότι η συμπεριφορά πληρωμών έχει βελτιωθεί, ενώ οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου πτώχευσης έχει αρχίσει να μειώνει το διαρθρωτικό κόστος είσπραξης.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ