• Οικονομία

    Μειώνεται η προκαταβολή φόρου σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

    • Βασίλης Τσεκούρας

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελευθέρους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ ενόψει της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

    Συγκεκριμένα:

    – Μειώνεται, σε πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) από εκατό τοις εκατό (100%), που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολής του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων.

    – Μειώνεται, σε 80% από το 100% που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

    – Ειδικά για φέτος, το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μειώνεται στο 70%.

     – Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να προκαταβάλλουν το 100% του φόρου τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και τα επόμενα χρόνια.

    Εισφορά αλληλεγγύης

    Με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των φυσικών προσώπων και για το 2022. Το μέτρο δεν ισχύει για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίο θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με την έκτακτη εισφορά, με κλιμακωτούς συντελεστές για εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ.

    Φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων

    Μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από το 24% που ισχύει στο 22%, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και εφεξής.

    Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021, θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου το 80% των κερδών, δηλαδή θα έχει συνολική επιβάρυνση 3.960 ευρώ. Συνεπώς, το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 840 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Aναθεωρεί προς τα πάνω η Κομισιόν: Προβλέπει ανάπτυξη 4,1% φέτος και 6% το 2022

    Δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων από το 2023 δείχνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας



    ΣΧΟΛΙΑ