• Οικονομία

    Aναθεωρεί προς τα πάνω η Κομισιόν: Προβλέπει ανάπτυξη 4,1% φέτος και 6% το 2022

    • του Βασίλη Τσεκούρα

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Το βαρύ πλήγμα που αφήνει πίσω της η πανδημία, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αποτυπώνει η νέα έκθεση της Κομισιόν, στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2020 η Ελλάδα βυθίστηκε σε ύφεση της τάξεως του 8,2%, υπό τη σκιά των πολύμηνων lockdown. Ωστόσο, εκτιμάται πως για φέτος θα καταγραφεί σημαντική ανάπτυξη 4,1% και το 2022 η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 6%, όταν στην προηγούμενη έκθεση έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,5% φέτος και 5% το 2022. Σημειώνεται πως η προηγούμενη έκθεση είχε καταρτιστεί με έναν αστερίσκο: δεν είχαν συνυπολογιστεί τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης.

    «Η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε στο -8,2% το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων περιορισμού που ελήφθησαν στην προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα, ιδίως κατά τη διάρκεια της δεύτερου και του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους. Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν σημαντικός, ιδίως λόγω της μεγάλης σημασίας του τουριστικού τομέα και του μικρού μεγέθους της πλειονότητας των επιχειρήσεων», σημειώνει η έκθεση.

    «Οδηγός» για την εκτόξευση της ανάπτυξης αναμένεται να αποτελέσουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    «Κλειδί» ο τουρισμός

    Μεγάλη έμφαση δίνει η Κομισιόν στην πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, καθώς σημειώνει πως η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, κυρίως σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, καθώς η τουριστική βιομηχανία συνεισφέρει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στο ετήσιο ΑΕΠ.

    Η σταδιακή επαναλειτουργία του τουριστικού τομέα αναμένεται να στηρίξει τις καθαρές εξαγωγές, μαζί με την προβλεπόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγές, μια τάση που έχει διακοπεί από την πανδημία.

    Η Κομισιόν προβλέπει αργή ανάκαμψη στην δημιουργία θέσεων εργασίας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας μόνο το 2022, στο 16,1%. Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης κατάφεραν να αποτρέψουν ένα μπαράζ απολύσεων, όπως αναφέρει η έκθεση, με την ανεργία να διατηρείται ως ποσοστό στο 16,3%, ενώ η απασχόληση μειώθηκε λόγω μειωμένων προσλήψεων στον τομέα του τουρισμού.

    Με προσοχή η άρση των μέτρων στήριξης

    Η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης από την πολιτεία. Χωρίς να το αναφέρει ξεκάθαρα, μιλά διακριτικά για κίνδυνο πτωχεύσεων εταιρειών, μετά τη λήξη της πανδημία. «Οι πρόσθετοι κίνδυνοι προέρχονται από τον αντίκτυπο του ζητήματος της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Έμφαση δίνει και στην πορεία του εμβολιασμού, καθώς θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία εξακολουθούσαν να ισχύουν κατά την πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα συμβάλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδίως το 2022, όπου τα νοικοκυριά θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από τις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Οι φοροελαφρύνσεις θα διογκώσουν το έλλειμμα

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης το 2021 αναμένεται να παραμείνει μεγάλο κοντά στο 10,0% του ΑΕΠ, όπως σημειώνει η έκθεση. Η Κομισιόν πέραν από το κόστος της παράτασης της μέτρων στήριξης, λαμβάνει υπόψη και τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν για να στηριχθεί η ανάκαμψη, με σημαντικότερο τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την προσωρινή κατάργηση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

    Η πρόβλεψη λαμβάνει επίσης υπόψη τη μείωση του ποσοστού προκαταβολής για τον εταιρικό φόρο εισοδήματος και τη μείωση του ίδιου του φόρου κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες.

    Χρέος

    Μετά την «εκτόξευση» του χρέους το 2020, λόγω της πανδημίας, η Κομισιόν στην έκθεσή της, προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση τα επόμενα χρόνια.

    Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 209% του ΑΕΠ το 2021, αφού συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης, τα οποία χρηματοδοτούνται από εξωτερικό δανεισμό της χώρας, ενώ προβλέπεται να μειωθεί σε περίπου 202% το 2022.

    Δημοσιονομικοί κίνδυνοι

    Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, σύμφωνα με την Κομισιόν και σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του μέτρων έκτακτης ανάγκης το 2020 και θα μπορούσαν να ανακληθούν στο μέλλον.

    Πρόσθετοι κίνδυνοι μπορεί να προέρχονται από την οργάνωση της προγραμματισμένης πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες, σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος της γενικής κυβέρνησης.

    Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που απορρέουν από δικαστικές υποθέσεις κατά της Δημόσιας Περιουσίας Ακινήτων Εταιρεία Ακινήτων (ΕΤΑΔ) και τις συνεχιζόμενες νομικές αμφισβητήσεις κατά προηγούμενων μεταρρυθμίσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων από το 2023 δείχνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας



    ΣΧΟΛΙΑ