• Οικονομία

    Το «στοίχημα» του Νίκου Παππά με τα ΤΠΕ: Ώθηση προς τα μπρος ή απλά «σχέδια επί χάρτου»

    Νίκος Παππάς

    Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης


    Ώθηση προς τα μπρος στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ή εξαγγελίες χωρίς κατάλληλη προετοιμασία που θα μείνουν σχέδια επί χάρτου αναβάλλοντας επ΄ αόριστον την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας; Ο λόγος είναι για τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 579 εκατ. ευρώ που παρουσίασε σε δύο λίστες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Άννας Ασημακοπούλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    Πρόκειται για μικρά και μεγάλα έργα πληροφορικής, ωστόσο, στη λίστα περιλαμβάνεται και το Σύζευξις 2 που αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα και για το οποίο εγγράφεται προϋπολογισμός 182 εκατ. ευρώ, καθώς και έργο που αφορά το Κτηματολόγιο ύψους περίπου 83 εκατ. ευρώ.

    Το πρώτο ερώτημα είναι από που θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα. Η απάντηση αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το ΕΣΠΑ. Στις λίστες που δημοσιοποιήθηκαν δεν προσδιορίζεται. Ωστόσο, ένα έργο για να φθάσει να προκηρυχθεί θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

    Η επίκληση του ΠΔΕ για έργα πληροφορικής δημιουργεί εντύπωση γιατί κατά βάση είναι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από την ΕΕ και γιαυτό η επιλογή μέχρι σήμερα ήταν να εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

    Ο Νίκος Παππάς ισχυρίζεται ότι τα έργα προχωρούν γιατί τα ενέκρινε. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει καμιά δημόσια διαβούλευση τεύχους προκήρυξης έργου κάτι που μπορεί να σημαίνει (εκτός αν έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις) ότι τα περισσότερα είναι σε επίπεδο τίτλου ή απλής περιγραφής. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία για να φθάσει ένα έργο να ωριμάσει και να προκηρυχθεί χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες από τη στιγμή της περιγραφής του και δύσκολα ένας φορέας βγάζει στον αέρα ένα έργο πληροφορικής χωρίς τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές. Η αγορά, οι εταιρείες πληροφορικής είναι έτοιμες πάντα να προσφύγουν για κάθε τι που αφορά τυπικό ή ουσιαστικό ζήτημα σε ένα διαγωνισμό. Όλα αυτά οδηγούν σε διαδικασίες ενός και δύο χρόνων για έργα ακόμα και με προϋπολογισμό του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτελούνται από φορείς με εμπειρία στους διαγωνισμούς αυτούς.

    Ειδικότερα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα εγείρονται για πολλά από τα αναφερόμενα στις λίστες έργα όπως, μεταξύ άλλων:

    Για το έργο Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) στα Ελληνικά Δικαστήρια και παροχή Υπηρεσιών ενημέρωσης πολιτών της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων σε έξυπνες συσκευές, προϋπολογισμού 19,231 εκατ. ευρώ. Όπως παρατηρούσε στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε έργα πληροφορικής, υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης συμπεριλαμβάνονται και στο Σύζευξις, γιατί να διατεθούν επιπλέον πόροι.

    Παππάς
    Νίκος Παππάς

    – Για το έργο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα που, όπως περιγράφεται, υποστηρίζει την Εθνική Υποδομή Ευφυούς Γεωργίας και πρόκειται για μια τεχνολογική πλατφόρμα συλλογής δεδομένων σχετικών με την αγροτική παραγωγή προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ. Θα εκτελεστεί από την ίδια τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής όχι από το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο και επίσης θα χρειασθεί μερικές χιλιάδες κεραίες. Σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε εξασφαλίσει αποτελεσματική διαδικασία για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

    Ένα άλλο μείζον θέμα είναι το κατά πόσον το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει τις απαραίτητες δομές για να εκτελέσει σημαντικά έργα πληροφορικής καθώς και ποιος θα είναι ο φορέας ελέγχου της διαδικασίας και της ορθής εκτέλεσης των συμβάσεων.

    Από το ΥΨΠΤΕ λέγεται ότι τα πρώτα έργα θα προκηρυχθούν εντός του Μαρτίου. Θα φανεί λοιπόν σύντομα αν οι επιλογές που έχει κάνει ο κ. Παππάς θα οδηγήσουν στην υλοποίηση έργων ΤΠΕ ή θα επιβεβαιωθούν όσοι λένε ότι πρόκειται σχέδια επί χάρτου, άτακτα δομημένα και χωρίς κεντρική στόχευση. Το πρόβλημα είναι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι «κακές γλώσσες», ότι θα χαθεί ακόμα ένα ΕΣΠΑ και η Ελλάδα θα μείνει πίσω σε δομές άκρως αναγκαίες για την ανάπτυξη γενικότερα της οικονομίας και της απασχόλησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καυγάς Ασημακοπούλου – Παππά και βαρείς χαρακτηρισμοί για τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στις ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΕΠΕ: «Έκρηξη» στην παγκόσμια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών



    ΣΧΟΛΙΑ