• Οικονομία

    Το σενάριο της… υψηλής ανάπτυξης «μονόδρομος» για νέες παροχές το φθινόπωρο – Η λίστα με τα 5 υποψήφια μέτρα στήριξης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Όσο και να φαντάζει απίθανο, καθώς βρισκόμαστε μέσα σε ένα μάλλον δυσμενές οικονομικό κλίμα και με τα «στοιχήματα» για την επιστροφή Ευρώπης και ΗΠΑ σε ύφεση να δίνουν και να παίρνουν, το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί την αισιοδοξία του για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του 2022, παρά τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου.

    Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο mononews, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 4% και ίσως προσεγγίσει και το 5%, αντί στόχου για 3,1%. https://www.mononews.gr/oikonomia/anaptixi-ekplixi-4-5-fetos-prosdoka-i-kivernisi-agonia-gia-ton-plithorismo

    Πρόκειται για μια πρόβλεψη που μάλλον ακούγεται υπεραισιόδοξη, ωστόσο μόλις σήμερα ο καναδικός οίκος DBRS που αναβάθμισε προ ημερών την ελληνική οικονομία ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα, δήλωσε πως η νέα εκτίμηση για τη φετινή ανάπτυξη θα αγγίξει το 3,9% και για το 2023 αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%.

    Η λίστα των φοροελαφρύνσεων και των παροχών

    Ψηλά στη λίστα της κυβέρνησης βρίσκονται οι εξής νέες παροχές, που όταν βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακοίνωσή τους. Τυχαία ή όχι, μια πρώτη «γεύση» θα έχει αποκτηθεί στο τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, μια περίοδο που κατά πολλούς η χώρα θα μπορεί να βρίσκεται σε επίσημη προεκλογική περίοδο.

    «Επιταγής ακρίβειας»: Το οικονομικό επιτελείο έχει στα «σκαριά» τη διανομή μιας ακόμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Στην ουσία θα πρόκειται για επανάληψη της «Επιταγής ακρίβειας» των 200 ευρώ που είχε δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά. Την έκτακτη ενίσχυση είχαν λάβει:

    • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
    • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
    • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
    • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ και
    • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ.

    «Fuel Pass» Νο 3: Στο «φάκελο» με τα υποψήφια μέτρα βρίσκεται και νέα επέκταση του επιδόματος στα καύσιμα μέχρι το τέλος του 2022. Το «Fuel Pass» 2 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προ εβδομάδων (η πλατφόρμα για αιτήσεις θα ανοίξει προς τα τέλη Ιουλίου) θα καλύπτει τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2022. Σε περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, τότε δεν αποκλείεται νέο «Fuel Pass» για τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο.

    Τέλος επιτηδεύματος: Πρόκειται για τον πρώτο φόρο που ζήτησε την κατάργησή του η ίδια η Κομισιόν και αφορά περισσότερους από 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Σημειώνεται ότι το κόστος για την ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που αποφασίσει να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος αγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε η Κομισιόν σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία στο τέλος Μαΐου, «η Ελλάδα εφαρμόζει ετήσιο τέλος ύψους 650 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν παράγουν κέρδη ή όχι και πέραν του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και άλλων φόρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως εμπόδιο για την είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσεων». Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή μείωση του τέλους (που εφαρμόσθηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης), δηλαδή να «κουρευθεί» κατά 50% το 2023 και να καταργηθεί το 2024.

    Εισφορά αλληλεγγύης: Πολύ ψηλά στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο δημόσιο, αλλά και τους συνταξιούχους. Το έκτακτο μέτρο που . Το μέτρο που θεωρείται ότι βρίσκεται πρώτο στον φάκελο των νέων φοροελαφρύνσεων για το 2023 που απαιτεί σχεδόν 450 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια θα πρέπει να βρεθούν έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Επίσης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο. Η κατάργηση της θα έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν όφελος από 22 ευρώ ετησίως για εισόδημα 12.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα  676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης νομοθετήθηκε με το πρώτο μνημόνιο το 2011.

    ΦΠΑ στα τρόφιμα: Η ακρίβεια στα τρόφιμα, όπως αποτυπώνεται καθημερινά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια καίρια παρέμβαση της κυβέρνησης. Πρόκειται για το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα, όπως γάλα και ψωμί, που εξετάζεται από τις αρχές του 2022, αλλά πάντα «μαζεύεται» από το οικονομικό επιτελείο, επικαλούμενο το υψηλό κόστος στον προϋπολογισμό, αλλά και την εκτίμηση ότι δύσκολα η μείωση του ΦΠΑ θα «χαθεί» στην ενδιάμεση αλυσίδα και δεν θα φτάσει ποτέ στον τελικό καταναλωτή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο ΦΠΑ στα ψωμί αποφέρει στα κρατικά ταμεία 140 εκατ. ευρώ.

    «Κλειδί» το γ’ τρίμηνο για το ελληνικό ΑΕΠ

    Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια για υψηλή ανάπτυξη φέτος, παρά τα δυσμενές κλίμα, αλλά και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις ακόμα και για παγκόσμια ύφεση, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα σημαντικό πακέτο στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Κλειδί» αναμένεται να αποτελέσει ο φετινός τουρισμός, καθώς το τρίτο τρίμηνο του έτους θεωρείται ως το πιο «δυνατό» με την υψηλότερη συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ.

    Διαβάστε επίσης

    «Επενδύουν» στην Ελλάδα ξένοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και αλλοδαποί συνταξιούχοι – Έσοδα εκατομμυρίων από τα νέα φορολογικά κίνητρα



    ΣΧΟΛΙΑ