• Business

    ΚτΠ: Ψηφιακά έργα άνω των €1 δισ. την τετραετία

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ, κ. Σταύρος Ασθενίδης

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ, κ. Σταύρος Ασθενίδης


    Ψηφιακά έργα άνω του 1 δισ. ευρώ έχει ολοκληρώσει η Κοινωνία της Πληροφορίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποτελώντας το βασικό γρανάζι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον «αγώνα» για την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημοσίου.

    Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό βιβλίο απολογισμού, η ΚτΠ έχει αναλάβει σημαντικά projects, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΚτΠ έχει αναλάβει όλο τον όγκο των έργων που αφορούν την ψηφιοποίηση, ενώ μέχρι και το 2025 αναμένεται να προκηρύξει έργα περίπου 1 δις. ευρώ.

    Τα σημαντικότερα έργα

    Από τα σημαντικότερα και πιο δαπανηρά έργα που έχει αναλάβει να τρέχει η ΚτΠ την τετραετία είναι αυτά των Fuel Pass και Power Pass.

    Το Fuel Pass Ι & ΙΙ ήταν έργο το οποίο έτρεξε η ελληνική κυβέρνηση και η Κοινωνία της Πληροφορίας προκειμένου να δοθεί επιδότηση στους πολίτες, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα κάυσιμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανερχόταν στα 300 εκατ. ευρώ ενώ η ταχύτητα με την οποία βγήκαν ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

    Το Power Pass, αντίστοιχο κουπόνι για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, είχε κόστος 295 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα δεν αποκλείεται να βγει κι άλλος γύρος, τον οποίο θα τρέξει πάλι η Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα έργα, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και κάθε είδους καταστροφές είναι το 112.

    Ο προϋπολογισμός του ήταν στα 10,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η χρησιμότητά του, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές σε περιπτώσεις κινδύνου, το καθιστούν κατά γενική ομολογία, το σημαντικότερο έργο που έτρεξε η ΚτΠ αυτά τα τέσσερα χρόνια.

    Επίσης μεγάλα έργα ήταν το Rural Broadband, αξίας 161 εκατ. ευρώ, με το οποίο οι πολίτες νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, απέκτησαν πρόσβαση στο Internet και σε ευρυζωνικές υπηρεσίες.

    Το Εθνικό Ληξιαρχεία, αξίας 26 εκατ. ευρώ, το freedom pass, για τον κορονοϊό, αξίας 85 εκατ. ευρώ, αλλά και πολλά ακόμα έργα τα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε τίποτα.

    Τι έρχεται ακόμα

    Πολλά ψηφιακά έργα που πιάνουν όλο το φάσμα της ζωής του Έλληνα πολίτη αναμένεται να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Ένα από τα σημαντικότερα είναι το E-Justice για την ψηφιακή δικαιοσύνη, ένα έργο το οποίο έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως το σημαντικότερο, καθώς τα προβλήματα στην Ελλάδα σε αυτό το πεδίο είναι πολλά και διαχρονικά.

    Η ψηφιοποίηση των αρχείων της δημόσιας Υγείας, έργο το οποίο τρέχει, και σκοπός είναι η ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών, ώστε ο γιατρός να μπορεί να βρίσκει εύκολα και γρήγορα οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με τον ασθενή (νοσηλεία, εξετάσεις, παθήσεις κλπ.).

    Επίσης στο τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας για το Smart Readiness, με την παροχή κουπονιών αξίας 1000 ευρώ το καθένα, για έξυπνα κτίρια. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει αξία 120 εκατ. ευρώ και αφορά 120.000 σπίτια.

    Και φυσικά μέσα στο 2024, όπως άλλωστε είχε δηλώσει στο mononews ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, κ. Σταύρος Ασθενίδης, αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, αξίας 600 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταύρος Ασθενίδης (ΚτΠ): Τέλη του 2024 θα ολοκληρωθεί το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

    Τέλη του μήνα τα voucher για οπτικές ίνες

    Γιάννης Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις τράπεζες – Ακολουθούν τα διυλιστήρια



    ΣΧΟΛΙΑ