• Οικονομία

    Ανάπτυξη έκπληξη 4%-5% φέτος προσδοκά η κυβέρνηση – Αγωνία για τον πληθωρισμό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Την αισιοδοξία τους για ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 4% και ίσως προσεγγίσει και το 5%, αντί στόχου για 3,1% εκφράζουν κυβερνητικές πηγές.

    Ωστόσο παρά τις εκπληκτικές αυτές επιδόσεις της οικονομίας, οι ίδιες πηγές εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους  για την έκταση και διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία μέχρι το τέλος του έτους.

    Όπως εξήγησαν μιλώντας στο mononews, πρόδρομοι δείκτες αλλά και η πολύ ισχυρή πορεία του τουρισμού ενισχύουν την αισιοδοξία πως η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί περισσότερο από ότι προβλέπεται φέτος, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα προκύψουν νέες αρνητικές, εξωγενείς, εκπλήξεις τους επόμενους μήνες. Αυτό δεν σημαίνει πως αναθεωρούνται οι επίσημες προβλέψεις για ανάπτυξη 3,1% φέτος καθώς η κυβέρνηση προτιμά να κινείται συντηρητικά, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο, τελικό, αποτέλεσμα που θα εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές όταν τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώσουν τις νέες εκτιμήσεις.

    Περισσότερο σαφείς ενδείξεις για το εάν ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ οδεύει τελικά προς το 4% – 5% αναμένονται το Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη ροή στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής οι ροές των επισκεπτών κινούνται με ρυθμούς υψηλότερους των προσδοκιών, με τα έσοδα από τον τουριστικό κλάδο να προσεγγίζουν τα επίπεδα του 2019. Ισχυρές είναι οι ενδείξεις και από την αύξηση που καταγράφουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές τονώνοντας τα έσοδα τα οποία κινούνται σταθερά πάνω από το στόχο. Την ίδια στιγμή στα θετικά συνυπολογίζεται και το ότι παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν καταγράφηκε αύξηση των απολύσεων.

    Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, οι ίδιες πηγές εμφανίζονται προβληματισμένες για την εξέλιξη του πληθωρισμού και την επίπτωση που θα έχει τελικά στην καταναλωτική δαπάνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας αναμένεται πληθωρισμός 5,6% σε μέσα επίπεδα φέτοςΣτο βασικό σενάριο ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αναμένεται να εκτονωθούν ουσιαστικά ούτε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ενώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός κινήθηκε ήδη πέριξ του 9%.

    Ακόμη και εάν η ανάπτυξη κινηθεί πολύ καλύτερα του αναμενόμενου, η απόλυτη ανάγκη να μη δοθεί μήνυμα στις αγορές πως η χώρα προχωρά σε αλόγιστες δαπάνες σε μια περίοδο που κρίνεται ο εθνικός στόχος ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, διατηρεί προσγειωμένες τις προσδοκίες για εντυπωσιακές παροχές. Είναι όμως γεγονός πως όταν μια οικονομία τρέχει εν τέλει με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον προσδοκώμενο, δημιουργείται κάποιος δημοσιονομικός χώρος που η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευθεί κατά το δοκούν. Ο κίνδυνος όμως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους να υπάρξει πλήρης διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μεγεθύνοντας την ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με μια επισιτιστική κρίση ή/και έξαρση ενός νέου πανδημικού κύματος, διατηρεί την αβεβαιότητα σε ψηλά επίπεδα, περιορίζοντας τα περιθώρια για δημοσιονομικά παράτολμους ελιγμούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Το Ελληνικό προχωρά κανονικά – Πόλος έλξης ακόμα και για εκείνους που το πολέμησαν

    Power Pass: Παράταση στις αιτήσεις έως 5 Ιουλίου



    ΣΧΟΛΙΑ