• Οικονομία

    Το «μυστικό» της Scope και η επενδυτική βαθμίδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)


    Η επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία αξιολόγησης από το γερμανικό οίκο Scope Ratings στις 4 Αυγούστου είναι για αρκετούς στην αγορά ένα ορόσημο, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να «κρύβει» την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα.

    Η φημολογία εντάθηκε προ ημερών μετά τη δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Bloomberg λίγο πριν την ολοκλήρωση των προγραμματικών, ότι η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να είναι θέμα λίγων εβδομάδων ή ημερών καθώς το μυαλό όλων πήγε στην πρώτη προγραμματισμένη αξιολόγηση.

    Βέβαια ο γερμανικός οίκος Scope δεν είναι ακόμη επιλέξιμος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Υπό αυτή την έννοια, μια ενδεχόμενη αναβάθμιση θα ήταν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αλλά δεν θα εξυπηρετούσε, με τα σημερινά δεδομένα, το στόχο της ελληνικής πλευράς που είναι η χώρα να έχει καταφέρει να αποσπάσει επενδυτική βαθμίδα, τουλάχιστον από δύο επιλέξιμους διεθνείς οίκους, μέχρι το τέλος του έτους, το πολύ μέχρι τις πολύ αρχές του 2024.

    Αυτό βέβαια ισχύει με τα σημερινά δεδομένα.

    Θα μπορούσε να μεταβληθεί άρδην εάν ο διεθνής οίκος κατάφερνε να γίνει επιλέξιμος νωρίτερα, ένα ενδεχόμενο που για αρκετούς στην αγορά δεν είναι πια θεωρητικό. Αντιθέτως αρκετά στελέχη στην αγορά θεωρούν πλέον πως η «αναβάθμιση» της Scope στην ομάδα των επιλέξιμων από την ΕΚΤ οίκων θα μπορούσε να συμβεί εντός των προσεχών μηνών, ίσως μάλιστα και πριν εκπνεύσει το 2023.

    O οίκος έχει υποβάλλει ως οφείλει σύμφωνα με τη διαδικασία την αίτηση για να εξεταστεί εάν πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό.

    Η διαδικασία προβλέπει πως η συγκεκριμένη αίτηση αφού αξιολογηθεί προσεκτικά από τις αρμόδιες, εσωτερικές διευθύνσεις της ΕΚΤ θα καταλήξει σε μια εισήγηση η οποία στη συνέχεια θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το οποίο είναι και εκείνο που θα αποφανθεί εάν ο οίκος πληροί τα κριτήρια.

    Εφόσον κάτι τέτοιο εγκριθεί θα μιλούμε για μια άκρως σημαντική εξέλιξη καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης με σφραγίδα επιλεξιμότητας.

    Αντίθετα η αγορά κυριαρχείται από τους “Big 4” αμερικανικής προέλευσης (Moody’s, S&P, Fitch) και τον νεότερο, καναδικό, οίκο DBRS, οπότε σε κάθε περίπτωση θα μιλούμε για ένα σημαντικό γεγονός για τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά δεδομένα.

    Διπλά σημαντικό για εμάς εάν η χώρα έχει καταφέρει να αποσπάσει έως τότε επενδυτική βαθμίδα από το γερμανικό οίκο.

    Να σημειωθεί ότι στην αγορά θεωρείται πια αρκετά πιθανή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P στις 20 Οκτωβρίου ενώ ερώτημα είναι το τι θα πράξει η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    ΥΠΟΙΚ: Παράταση του Market Pass έως τον Οκτώβριο, €70 αύξηση σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους – Όλα τα μέτρα

    Σκρέκας: Πρόστιμα €34.000 σε αλευροβιομηχανία και σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία

    S&P: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη για την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ