• Οικονομία

    Την άνοιξη τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Την άνοιξη τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για τις επιχορηγήσεις και επιπλέον 1% του ΑΕΠ για τα δάνεια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία θα πρέπει να εκκινήσει από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Κομισιόν, ζητώντας την αποδέσμευση των κονδυλίων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα έλαβε 4 δισ. ευρώ, υπό μορφή προκαταβολής ύψους 13% από τα κονδύλια που αναλογούν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικών, η οποία θα εισηγηθεί σε μια δεύτερη επιτροπή την απόφασή της και στη συνέχεια θα κατατεθεί η τελική πρόταση στην Κομισιόν, η οποία σημειώνεται πως δεν θα είναι δεσμευτική για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Μάλιστα, το Φεβρουάριο του 2022 θα πραγματοποιηθεί από τον ΕΕ μια αποτίμηση των έργων και των μεταρρυθμίσεων που «τρέχουν» και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα μπορούν να γίνουν ορισμένες στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις, ενώ δεν αποκλείεται και η ένταξη επιπλέον έργων.

    Την επόμενη εβδομάδα η 12η αξιολόγηση

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων για την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία οδηγεί στην εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

    Τα σημαντικότερα θέματα είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η οριστική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, ενώ κομβικό σημείο της αξιολόγησης είναι η επανεξέταση που θέλει να κάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας για το 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Ταμείο Ανάκαμψης: Εντάχθηκαν 36 νέα έργα προϋπολογισμού 1,34 δισ.

    Κονδύλια €2,6 δισ. στο υπουργείο Εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ