• Οικονομία

    Τι προβλέπεται για τη χρήση αιγιαλού στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης


    Ρυθμίσεις για τη διαδικασία παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους φορείς που πραγματοποιούν Στρατηγικές Επενδύσεις προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος» το οποίο υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων επιτρέπεται η παραχώρηση στον φορέα της επένδυσης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα. Ο φορέας της επένδυσης, κατά την υποβολή του επενδυτικού του φακέλου στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», αιτείται την παραχώρηση του δικαιώματος.

    Για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, για τις οποίες καταρτίζεται το επενδυτικό σχέδιο, η παραχώρηση στον φορέα της επένδυσης επιτρέπεται μετά από την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων του άρθρου 7 και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους, που καθορίζονται σε αυτά.

    Για τη χρήση του αιγιαλού, σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα, εκδίδεται κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, μετά από γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και αφού προηγηθεί η κατά το δυνατόν ευρύτερη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους όρους παραχώρησης, με ελάχιστη χρονική διάρκεια τις επτά ημέρες.

    Η  απόφαση αυτή  μπορεί να περιλαμβάνει και απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών των Στρατηγικών Επενδύσεων, καθορίζει τους λοιπούς όρους της παραχώρησης και
    τεκμηριώνει τους λόγους, για τους οποίους η παραχώρηση αυτή θεωρείται δημόσιας ωφέλειας.

    Τέλος παραχώρηση χρήσης αιγιαλού ή παραλίας, κατά τον ν. 2971/2001 (Α’ 285) επιτρέπεται και στις περιπτώσεις που προβλέπεται από Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δια του οποίου πραγματοποιείται σχεδιασμός γης επί του αιγιαλού ή της παραλίας και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε αυτό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 5 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει αλλαγές ως προς τις διαδικασίες και τον χώρο που προβλέπεται για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα.

    Γεωργιάδης: Προβλέπεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για μην υπάρχει ανησυχία για παραβίαση της νομοθεσίας

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος σε αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με το άρθρο 5, για το ενδεχόμενο παραβίασης της περιβαλλοντικής  νομοθεσίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για τις συγκεκριμένες επενδύσεις προβλέπεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

    «Έχουμε βάλει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ακριβώς για να μην υπάρχει η παραμικρή ανησυχία σε κανέναν ότι μπορεί να παραβιαστεί οποιουδήποτε είδους εθνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία» τόνισε.

    «Ό,τι και να σχεδιάζουμε και να αποφασίζουμε εμείς οι «κακοί» άνθρωποι θα πρέπει να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να το εγκρίνει και μόνο μετά την έγκριση του ΣτΕ να δημοσιευτεί και να ισχύει» εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Σημείωσε ακόμη για κάποιον που επιθυμεί να πραγματοποιήσει μία μεγάλη επένδυση και τον ενδιαφέρει η αξιοποίηση της θάλασσας που βρίσκεται κοντά, «μπορεί να γίνει με τρόπο συνταγματικά ορθό, δηλαδή χωρίς να στερεί την πρόσβαση στον αιγιαλό σε κάθε πολίτη, αλλά και περιβαλλοντικά ορθό, δηλαδή χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον».

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς: Το εθνικό καθήκον ξεπερνά το πολιτικό κόστος

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ