• Το παρασκήνιο του άρθρου των NYT και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι φήμες για deal της Optima Bank και η σκοτοδίνη της ΑΒΑΞ

    Αργά χθες το απόγευμα, μου είπαν μια πληροφορία περί επικείμενου τραπεζικού deal που θα πρωταγωνιστήσει η Optima bank της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    image

    To big deal Μυτιληναίου-Παπαναγιώτου

    Δεν χρειάζονται πολλά λόγια.

    Για μια ακόμα φορά ο wiseman σας ενημέρωσε πρώτος από τα ξημερώματα της Δευτέρας, για το μεγάλο Deal της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,80% 38,02 που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα.

    Πρόκειται για την εξαγορά της WATT&VOLT η οποία διοικείται από τον 40αρη Τάσο Παπαναγιώτου.

    Δεν είναι μόνο ο κ. Παπαναγιώτου, η οικογένεια του οποίου είναι οι βασικοί μέτοχοι.

    Η ηγετική ομάδα της W&V  αποτελείται από 40αρηδες, όπως σας έγραψε χθες ο wiseman.

    Όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Ηλούσης, η Ντέζη Καραπτσάνσκα , η Αντιγόνη Παγουλάτου κλπ.

    Ο Παπαναγιώτου έχει πει σε συνεντεύξεις του ότι θαυμάζει για την τόλμη του τον Έλον Μάσκ της Tesla να προσπαθήσει να κάνει το όραμά του πραγματικότητα μεταφέροντας ανθρώπους στον Άρη με σκοπό να φτιάξουν εκεί μια αποικία.

    Οι υποκλοπές, ο Αμερικανικός παράγοντας  και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

    Απ ότι φαίνεται το σκάνδαλο των υποκλοπών πέραν από το καθαρά πολιτικό αντίκτυπο που έχει, αρχίζει να προκαλεί παρενέργειες στην οικονομική και κυρίως επιχειρηματική ζωή του τόπου.

    Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, διαφαίνεται η πρόθεση ορισμένων κέντρων να χρησιμοποιήσουν το θέμα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Κυβέρνηση και να προωθήσουν τα συμφέροντα τους.

    Πάρτε για παράδειγμα το «σφυροκόπημα» των New York Times.

    Το χθεσινό άρθρο γνώμης , ήταν το δεύτερο κατά σειρά δημοσίευμα ,  και ίσως το πιο σκληρό, το οποίο  αναφερόταν στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών κάνοντας λόγο για σήψη.

    Το προηγούμενο υποστήριζε ότι οι πρακτικές των παρακολουθήσεων  παραπέμπουν σε χούντα, και πάει λέγοντας.

    Μεταξύ των δύο αυτών άρθρων, μεσολάβησε ένα άλλο το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του.

    Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ  περιγράφοντας το πόσο έχει αλλάξει η ζωή της πόλης  μετά την Ρωσική εισβολή, υπογράμμιζε την σημασία που έχει πλέον το λιμάνι για τις νατοικές και αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Στο τέλος περιείχε εκτενή αναφορά για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του λιμανιού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δύο διεκδικητές (μεταξύ αυτών ο Ιβάν Σαββίδης) βρίσκονται σε δυσμενή θέση, εξαιτίας επιχειρηματικών σχέσεων που διατηρούν με Ρωσικές επιχειρήσεις.

    Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι  για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (τουλάχιστον 67%)  του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν  δύο Αμερικάνικοι Όμιλοι μέσα από κοινοπραξίες.

    Πρόκειται για την εταιρεία  Black Summit Financial Group στην κοινοπραξία  International Port Investments Alexandroupolis και ο Όμιλος Quintana Infrastructure & Development.

    Η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έληξε στο τέλος Ιουλίου, ωστόσο μετά από αίτημα ενδιαφερομένου επενδυτή, έγινε κατά πληροφορίες δεκτή η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας της β’ φάσης του διαγωνισμού για το φθινόπωρο..

    Στη β’ φάση του σχετικού διαγωνισμού με δικαίωμα υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών έχουν προκριθεί η Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports – EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,35% 16,48 , και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε..

    Το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τεκταινόμενα στην Αλεξανδρούπολη, όπως παραδέχονται και οι ΝΥΤ, υπογραμμίζεται από την αιφνιδιαστική  επίσκεψη στην πόλη του Γερουσιαστή Robert Menendez προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

     

    Ο Στουρνάρας δεν θέλει λουκέτο στην Αττικής

    Επειδή πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την τοποθέτηση της Ελένης Βρεττού στην πολύπαθη Τράπεζα Αττικής.

    Η αλήθεια είναι ότι η ζημιά που θα υποχρεωθεί να γράψει η Τράπεζα προκειμένου να διώξει τα κόκκινα δάνεια από τον Ισολογισμό της, ζαλίζει.

    Το οριστικό ποσό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ωστόσο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κυμαίνεται στα 600 με 650 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποχρεώνει τους μετόχους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για μία περίπου ισάξια αύξηση.

    Λογικό είναι επομένως να τροφοδοτούνται δυσοίωνα σενάρια που θέλουν την τράπεζα να οδηγείται αναπόφευκτα σε εκκαθάριση, μία που το επενδυτικό κλίμα δεν είναι και ότι πιο ευνοϊκό.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος   Γιάννης Στουρνάρας διαμηνύει ότι η επιλογή της Ελένης Βρεττού αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του να εξυγιανθεί η Τράπεζα.

     

    Αλλαγή πλεύσης στη Μπλε Κέδρος

    Τα ήθη των εισηγμένων αποφάσισε να υιοθετήσει η Μπλε Κέδρος, η οποία τελικά αποφάσισε να κόψει μέρισμα για όλους τους μετόχους της, ύστερα από την έγκληση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το πληροφοριακό δελτίο ενόψει της γενικής συνέλευσης της 2ας Σεπτεμβρίου, που θα συγκληθεί ύστερα από μία αναβολή και μία ματαίωση εν μέσω θέρους.

    Όπως κάνει γνωστό η διοίκηση, θα προτείνει να μοιραστεί στους μετόχους το ποσό των 3,56 εκατομμυρίων για τη χρήση του 2021, που αντιστοιχεί σε 0,082 ευρώ ανά μετοχή.

    Η διαφορά με τα αρχικά σχέδια της ΑΕΕΑΠ είναι ότι το μέρισμα θα κατανεμηθεί και στις 43,2 εκατ. μετοχές της εισηγμένης – όσες δηλαδή συνολικά προέκυψαν μετά την ΑΜΚ του Ιουνίου – παρόλο που οι αρχικές βουλές των αδελφών Ευμορφίδη ήταν το μέρισμα να δοθεί μόνο στους παλιούς μετόχους.

    Είχαν, μάλιστα, για αυτό ενημερώσει Κεφαλαιαγορά και επενδυτές μέσω του ενημερωτικού δελτίου που εγκρίθηκε πριν από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ωστόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε το σχετικό ραβασάκι στην ΑΕΕΑΠ.

    Μετά από την παρέμβαση «άνωθεν», οι μέτοχοι της Μπλε Κέδρος θα αρχίσουν να πληρώνονται από τις 12 Σεπτεμβρίου από την Optima Bank, αν βέβαια η γενική συνέλευση ανάψει το πράσινο φως.

     

    Τελικά πόσο πωλείται η Τράπεζα Κύπρου

    Το ερώτημα που τίθεται πλέον μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Lone Star να υποβάλει πρόταση εξαγοράς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου στο 1,51 ευρώ ανά μετοχή, δεν είναι αν πωλείται αλλά πόσο πωλείται η Τράπεζα.

    Όπως μου μετέφερε αξιόπιστη πηγή από τη Μεγαλόνησσο, από τη στιγμή που άνοιξε το θέμα, κάποια στιγμή θα προχωρήσει η πώληση.

    Το Δ.Σ φαίνεται να θεωρεί χαμηλή την παραπάνω τιμή οπότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα την κάνει αποδεκτή.

    Όμως αν υπάρξει μία βελτιωμένη προσφορά στο μέλλον με την οποία θα καλύπτεται ένα μέρος από την χασούρα που υπέστησαν καταθέτες – μέτοχοι το 2013, τότε είναι πιθανόν να επέλθει συμφωνία.

    Θυμίζουμε ότι τότε εν μία νυκτί αρκετοί από τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες της Τράπεζας μετατράπηκαν σε μετόχους της συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση της (bail in) .

    Yπολογίζεται ότι  περίπου το 50% των καταθέσεων των μεγαλοεπενδυτών στην Τράπεζα Κύπρου μετατράπηκαν τότε σε μετοχές.

     

    Οι φήμες για Optima Bank και Παγκρήτια 

    Αργά χθες το απόγευμα,  στην αγορά “κυκλοφόρησε” μια πληροφορία περί επικείμενου τραπεζικού deal που θα πρωταγωνιστήσει η Optima bank της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Στην Optima έχει επενδύσει και ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Η πληροφορία λοιπόν ανάφερε  ότι η εξαγοραζόμενη τράπεζα από την OPTIMA, θα είναι η Παγκρήτια Τράπεζα.

    O wise man επικοινώνησε με κορυφαίο στέλεχος της Optima, από τους πλέον σοβαρούς, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός:

    «Εμείς δεν σκοπεύουμε να κάνουμε ούτε ένα deal. Δεν έχουμε σχέδια να πάρουμε άλλη τράπεζα μικρού ή μεσαίου μεγέθους».

    Επίσης πηγή της Παγκρήτιας Τράπεζας διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

    Αυτά μου είπαν, αυτά σας μεταφέρω…

    Ανεξάρτητα από αυτό, τις προηγούμενες ημέρες η γενική συνέλευση των μετόχων της OPTIMA BANK  αποφάσισε την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

    Θα αντληθούν ως 60 εκατ. ευρώ.

    Το ΜΟΔ θα χρηματοδοτήσει την πιστωτική επέκταση.

    Αυτό έγινε καθώς το προγραμματισμένο IPO, δηλαδή η εισαγωγή στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετατέθηκε για το 2023.

    Άγνωστο τι θα πράξει η Motor Oil ΜΟΗ 1,50% 27,00 η οποία μέσω της Ireon Investments κατέχει το 12,06% των μετοχών της OPTIMA.

    Δεν έγινε γνωστό ούτε τι θα πράξει η Petroventure Holdings συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη που ενεχυρίασε προ ημερων 200 χιλ. μετοχές MOH, συνολικής αξίας 3,32 εκατ. ευρώ.

     

    Ο Ιωάννου και η σκοτοδίνη

    Μπορεί η μετοχή της ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50  να βρίσκεται στα τάρταρα δηλαδή στα 0,80 ευρώ παρά τις δουλειές που έχει πάρει η εταιρεία ( Μετρό, Ελληνικό κλπ.),  όμως ο επικεφαλής της Χρήστος Ιωάννου, δεν φαίνεται να χαμπαριάζει.

    Είναι στις Σπέτσες διακοπές, και δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο ενδυνάμωσης της αξίας της εταιρείας.

    Τι και εάν κάποιοι αγόρασαν ΑΒΑΞ στο 1,10 ευρώ γιατί πίστεψαν τις προοπτικές της κατασκευαστικής.

    Τώρα κλαίνε με μαύρο δάκρυ, καθώς στα 0,80 ευρώ η κεφαλαιοποίηση της ΑΒΑΞ είναι μόλις στα 116 εκατ. ευρώ.

    Σκέτη σκοτοδίνη….

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.