• Το Adiós muchachos του Βλαστού της ΕΤΑΔ, ο Μαντωνανάκης και ο Πικραμένος, το β΄ ημίχρονο του Καραμανλή με τους κατασκευαστές και ένα super hot κουΐζ

    Κάτι δεν δουλεύει σωστά εκεί στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.Για να μην παρεξηγηθώ σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν υπαινίσσομαι ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.  Αλλά μάλλον ότι ….δεν μπορούν να δουλέψουν…

    image

    Η αποχώρηση του Βλαστού από την ΕΤΑΔ και το Grand Resort Lagonisi

    “Adiós muchachos, compañeros de mi vida…δηλαδή “αντίο παιδιά, αντιο φίλοι μου” ετοιμάζεται να μας τραγουδήσει ένα στέλεχος της δημόσιας διοίκησης.

    Η δρομολογούμενη – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις –  αποχώρηση του Στέφανου Βλαστού από την ΕΤΑΔ, να μου το θυμηθείτε ότι είναι πολύ πιθανόν να βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τον Παντελή Μαντωνανάκη για το Grand Resort στο Λαγονήσι.

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

    Γιατί δρομολογούμενη;

    Διότι όταν από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν για την τύχη του Βλαστού με την φράση  «μένει μέχρι να φύγει», τότε αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι ο περί ου ο λόγος μάλλον μετράει ημέρες.

    Η τύχη του κ Βλαστού, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο ίδιος και κάποιοι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι για τις ικανότητες του , προφανώς δεν είναι το μείζον  στην όλη υπόθεση.

    Αντίθετα το μέλλει γενέσθαι με το Grand Resort αποτελεί ένα στοίχημα πολλών εκατομμυρίων.  Αυτό που έγινε λοιπόν αντιληπτό είναι ότι η παραμονή του κ. Βλαστού στην ηγεσία της ΕΤΑΔ δεν διευκολύνει την άρση του αδιεξόδου.

    Μάλιστα στον ίδιο καταλογίζουν ότι ο ερασιτεχνισμός (για να το πούμε κομψά) με τον οποίον χειρίστηκε το όλο θέμα οδήγησε σε μία αδιέξοδη κατάσταση.

    Καταρχάς η επιστολή που από πολύ νωρίς έστειλε ο ίδιος στον Παντελή Μαντωνανάκη με την οποία ζητούσε  από τον Οκτώβριο του 2020 την αποχώρηση του δηλαδή με άλλα λόγια τη  λύση της σύμβασης με το Δημόσιο,  ως όρο για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, προκάλεσε άκαιρα ένα εχθρικό κλίμα καχυποψίας,  το οποίο προδήλως δεν διευκόλυνε την εξεύρεση συναινετικής λύσης.

    Αφήνουμε στην άκρη ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε ο «συμβιβασμός»  μίας δικαστικής διαμάχης ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ  ήταν νομικώς έωλος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες πολιτικές περιπέτειες.

    Εκτιμώ λοιπόν ότι το όλο θέμα θα μπει σε άλλη βάση την ριζική αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ η οποία δεν είναι ο μοναδικός φορέας που εμπλέκεται.

    Και τούτο διότι μία συμβιβαστική λύση θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Υπερταμείο όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να επιλυθεί το θέμα.

    Ο ίδιος λένε ότι “βράζει μόλις ακούσει το όνομα Μαντωνανάκης”.

    Μάλιστα επιθυμεί να εμπλακεί στην υπόθεση και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος λόγω του κύρους και των γνώσεων που διαθέτει.

    Ακόμα δεν έχει πάντως ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του.

     

    Αρρυθμίες στη λειτουργία της Αρχής για το Ξέπλυμα

    Κάτι δεν δουλεύει σωστά εκεί στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

    Για να μην παρεξηγηθώ σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν υπαινίσσομαι ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.  Αλλά μάλλον ότι ….δεν μπορούν να δουλέψουν.

    Και εξηγούμαι αρκετά στελέχη της Αρχής έχουν αρχίσει να αγανακτούν,  καθώς απ΄ότι φαίνεται το πήγαινε έλα  Αθήνα – Θεσσαλονίκη όπου  διαμένει ο  επικεφαλής Χαράλαμπος Βουρλιώτης , απεδείχθη αλυσιτελές.

    Ο πρόεδρος απ΄ότι μαθαίνω βρίσκεται εν Αθήνας για περίπου 36 ώρες την εβδομάδα προσπαθώντας μέσα σε αυτό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο να χωρέσει ένα φόρτο εργασίας ασύλληπτο.

    Το αποτέλεσμα είναι να ακυρώνονται συνεδριάσεις της Ολομέλειας , αλλά και να γίνονται πλέον αντιληπτά προβλήματα συντονισμού μεταξύ των επιμέρους Μονάδων (κυρίως της Α και Β σε μία αρκετά κρίσιμη περίοδο λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία )

    Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η κατάσταση γίνεται εξόχως προβληματική   εξαιτίας του ότι η θέση του αναπληρωτή προέδρου παραμένει κενή, μετά την παραίτηση του  αρεοπαγίτη  Παναγιώτη Καραγιάννη τον περασμένο Αύγουστο.

    Επομένως η φυσική απουσία του κ. Βουρλιώτη δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

     

    Το β΄ημίχρονο του Καραμανλή με τις κατασκευαστικές εταιρείες

    Μεθαύριο θα έχουμε το Β’ Ημίχρονο της διαβούλευσης μεταξύ των εργοληπτικών οργανώσεων και της ηγεσίας  του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το ζήτημα της κατακόρυφης αύξησης των κατασκευαστικών υλικών.

    Ο συνδυασμός της πανδημίας, της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και πλέον οι εργοληπτικές οργανώσεις έχουν προχωρήσει σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ μέσω επιστολών.

    Από τη μία πλευρά  είναι πρόδηλη η   αδυναμία των κατασκευαστών και των εργοληπτών να ολοκληρώσουν τα έργα που έχουν ήδη αναλάβει, ενώ παράλληλα παρατηρείται μία δυστοκία στην  υπογραφή συμβάσεων με αποτέλεσμα να εκπίπτουν οι ανάδοχοι.

    Οι οργανώσεις κάνουν λόγο για μελλοντικό «πάγωμα» των έργων για το επόμενο εξάμηνο αν δε δοθεί λύση από το Υπουργείο, ενώ επισημαίνουν τη βαρύτητα της κατάστασης για τις τιμές καθώς βασικά υλικά όπως ο σίδηρο και η άσφαλτος βρίσκονται σε ένα Ράλι αυξήσεων με την τελευταία να έχει καταγράψει ανοδική πορεία κατά 200%.

    Μετά από την πρώτη συνάντηση και τις ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το τι συζητήθηκε οι οργανώσεις έχουν σταματήσει τον επικοινωνιακό «βομβαρδισμό» και αναμένουν τις δράσεις του Υπουργείου.

    Οι ανατιμήσεις είναι ένας  αρκετά απαιτητικό πρόβλημα  που καλούνται να λύσουν ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Καραγιάννης, με μόνα εφόδια  την έκδοση  υπουργικών αποφάσεων για τους συντελεστές τιμών και το υπό διαμόρφωση Παρατηρητήριο Τιμών.

     

    Τρίτη και φαρμακερή για το πεντάστερο της Μονής Πετράκη

    Ημέρα εθνικής αλλά και θρησκευτικής εορτής, πριν ξημερώσει του Ευαγγελισμού, έβγαλε ξανά σε διαγωνισμό το επταώροφο κτίριο της οδού Αλωπεκής στο Κολωνάκι η Μονή Πετράκη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετατρέψει το ακίνητο σε πεντάστερο boutique hotel.

    Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, μιας και την τελευταίο εκδηλώθηκε μηδενικό ενδιαφέρον στη φάση κατά την οποία οι υποψήφιοι έπρεπε να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

    Θυμίζουμε ότι το κτίριο διαθέτει υπόγεια και γκαράζ και έχει συνολικό εμβαδόν ορόφων 1.986 τ.μ..

    Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης είναι τουλάχιστον12 χρόνια και το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα φτάνει τα 15.500 ευρώ, πλέον 2%.

     

    Στην Πάτρα ο Μητσοτάκης την Πέμπτη

    Σε κλίμα πανηγυρικό θα κλείσει  ο Μάρτιος για το Υπουργείο Υποδομών καθώς την Πέμπτη 31 Μαρτίου θα γίνει η «φιέστα» στο Πάτρα-Πύργος με αφορμή την εκκίνηση των εργασιών.

    Όπως μαθαίνω εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  παρόντες στην εκδήλωση θα είναι Υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο Υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, οι οποίοι πήραν «έπ’ωμου» τον οδικό άξονα ύστερα από την απόφαση της διάλυσης του διαγωνισμού των οκτώ τμημάτων που χώλαινε.

     

    Κουΐζ: Ο κορυφαίος υπουργός και ο επιχειρηματικός όμιλος

    Οι σχέσεις του Μ.Μ. (Μέγαρο Μαξίμου ή άλλως Μεγάλο Μαγαζί) με κορυφαίο και πολυταξιδεμένο υπουργό βρίσκονται σε σημείο Βόρειου Πόλου! Τόσο ψυχρές.

    Θα μου πείτε: και το mononews  το έχει αναφέρει παλαιότερα αυτό και το έχουμε διαβάσει και αλλού.

    Τι νέο μας φέρνεις λοιπόν επί του θέματος.. ώ wiseman; (το γύρισα λίγο σε Σοφοκλή και Ευριπίδη επειδή οι ημέρες για τους άμαχους στην Ουκρανία είναι όντως τραγωδία).

    Το νέο είναι πως ο …πολυταξιδεμένος έχει πολύ καλή σχέση (μα πάρα πολύ καλή σχέση)  με μεγάλο επιχειρηματικό Ομιλο στην Ελλάδα που παίρνει μέρος σε δεκάδες διαγωνισμούς του Δημοσίου, μεσαίους αλλά κυρίως μεγάλους.

    Οι ιθύνοντες αυτοί του Ομίλου, διεμήνυσαν πρόσφατα προς πάσα κατεύθυνση: «παιδιά αυτά που ξέρατε με προσυμφωνίες, μοιρασιές, “λαγούς” σε διαγωνισμούς και λίγα λεφτουδάκια στο χέρι ώστε να αποσυρθούμε, ξεχάστε τα!» και συνέχισαν δριμύτεροι: «από δώ και στο εξής, εμείς θα χτυπάμε στα ίσια όλους τους διαγωνισμούς είτε μόνοι μας είτε με συνεταίρους χωρίς καμία προσυμφωνία και ότι γίνει!

    Ο καλύτερος ας  κερδίζει πάντα!».

    Άντε τώρα να πείσεις το ΜΜ ότι στην στροφή 180 μοιρών του Ομίλου, δεν έχει καμία ανάμειξη ο …κορυφαίος, που βρίσκεται «στα μαχαίρια» με τον αρχηγό του για ποικίλους λόγους!

    Το σχόλιο ανθρώπου που γνωρίζει τις προθέσεις του ΜΜ ήταν φαρμακερό πάντως: «των εκλογών, οψέποτε αυτές γίνουν, θα προηγηθεί ανασχηματισμός. Το έχουν όλοι υπόψη τους αυτό;». Δεν γνωρίζω για άλλους, εμείς ως wiseman  το γνωρίζουμε πάντως…

    Υ.Γ. πάντως την πρώτη φορά που «χτυπήθηκε» χωρίς συνεννοήσεις ο γνωστός Όμιλος, έχασε (!) από την εταιρία πολύ γνωστού βετεράνου επιχειρηματία που ήταν πολύ στα επάνω του τις δεκαετίες του ’90 και του ’00.

    Για να σας βοηθήσω θα σας πω ότι είχε και μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα ο βετεράνος που την πούλησε σε άλλο, πολύ γνωστό  και δημοφιλή επιχειρηματία.

    Τι άλλο να σας πώς πιά για να βοηθήσω, ότι τόσο ο πωλητής, όσο και ο αγοραστής της ποδοσφαιρικής ομάδας, είναι …θρυλικοί στο χώρο τους;

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.