• Η πρόταση των 21 ευρώ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι νέες business του Αστυφίδη, ποιος μαζεύει Ελλάκτωρ, οι συναλλαγές της Πειραιώς με το Blantyre και ένα hot κουΐζ με video

    Άστραψε και βρόντηξε ο  γνωστός Παύλος Πολάκης κατά της Τράπεζας Πειραιώς με αφορμή την μεταβίβαση του Ερρίκος Ντυνάν στην Blantyre αφού προηγήθηκε η κεφαλαιοποίηση των χρεών του 145 εκατ. ευρώ…

    image

    Η Τέρνα Ενεργειακή και τα 21 ευρώ

    Ραγδαίες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο στο χώρο της ενέργειας.

    Ο wise man έχει παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις ειδικά στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 .

    Σας προειδοποίησε για το μεγάλο ράλι της μετοχής ήδη από τις 14 Μάρτιου όταν η μετοχή βρισκόταν στα 13,80 ευρώ.

    Μάλιστα υπήρξε και δεύτερη επισήμανση στις 16 Μαρτίου με άλλο δημοσίευμα του WISEMAN.

    Εκείνη την ημέρα η μετοχή κέρδισε περίπου 8.1% στο ελληνικό χρηματιστήριο και έκλεισε στα 15,5 ευρώ.

    Ο wise man σαν προσεκτικός παρατηρητής ενημερώθηκε για το ιδιαίτερα προσεκτικό μάζεμα της μετοχής τις αμέσως προηγούμενες ήμερες και την εκπληκτική συμπεριφορά της.

    Από τις 14 Μαρτίου έως χθες η μετοχή έχει κερδίσει 2 ευρώ.

    Χθες έκλεισε στα 15,80 ευρώ με κέρδη πέριξ του 2%.

    Χθες λοιπόν αρμοδίως o wise man ενημερώθηκε ότι ο επικεφαλής της ΤΕΝΕΡΓ Γιώργος Περιστέρης, φημολογείται ότι έχει δεχτεί πρόταση να πουλήσει σημαντικό ποσοστό μετοχών της εισηγμένης στα 21 ευρώ.

    Όμως η διοίκηση της εισηγμένης αγνόησε την πρόταση και αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση.

    Πηγές που φέρονται να γνωρίζουν τις σκέψεις του επικεφαλής της ΤΕΝΕΡΓΑ σε ερώτηση του wise man απέφυγαν να επιβεβαιώσουν η να διαψεύσουν την συγκεκριμένη πληροφορία.

    Ψυχανεμίζομαι ότι όσοι κάνουν σήμερα προτάσεις στα 21 ευρώ, θα επανέλθουν σύντομα στα 25 ευρώ.

    Μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η ΓΕΚ Τέρνα με 37,93%, ο Γιώργος Περιστέρης με 11,06% και η ATALE ENTERPRISES LTD (συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη) με 6%.

    Η κεφαλαιοποίηση  της ΤΕΝΕΡΓ είναι μόλις στα 1,83 δισ. ευρώ.

    Απλά σας θυμίζω οτι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63 είναι στα 2,97 δισ. ευρώ.

     

    Δαγούμας και ΡΑΕ στην αντεπίθεση – Ενημέρωση στους οικονομικούς εισαγγελείς

    Αφού άκουσε «τα εξ αμάξης» από πολύ ψηλά και αφού επικρίθηκε τα μέγιστα από τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Δρ. Αθανάσιος   Δαγούμας, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση.

    Έβγαλε πολύ γρήγορα πόρισμα-καταπέλτη για τους προμηθευτές ρεύματος και αερίου που άλλαξαν μονομερώς και απροειδοποίητα τα συμβόλαια των ανυπεράσπιστων νοικοκύρηδων από σταθερά σε κυμαινόμενα και τους …αρρώστησαν  με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς.

    Το  πόρισμα οσονούπω θα βρίσκεται στους Οικονομικούς Εισαγγελείς δια τα περαιτέρω που δεν είναι καθόλου εύκολα.

    Βεβαίως λόγω συσσωρευμένου φόρτου δουλειάς αυτές οι έρευνες αργούν, αλλά όταν ολοκληρωθούν στάζουν φαρμάκι να είστε βέβαιοι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του wiseman  το πόρισμα ομιλεί για «μεγάλη απάτη  με θύματα χιλιάδες καταναλωτές!».

    Οι  οικονομικοί  εισαγγελείς και η Οικονομική Αστυνομία ξεκινούν  σύντομα τη διερεύνηση του «τεράστιου σκανδάλου» όπως το χαρακτήρισε κάποιος μέσα από τη ΡΑΕ ο οποίος εκφράζει βεβαιότητα και για «άσκηση κακουργηματικών διώξεων».

    Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «ουσιαστική πλαστογράφηση των νέων, αναθεωρημένων  συμβολαίων αφού δεν υπάρχει γραπτή συναίνεση του καταναλωτή».

    Μάλιστα επειδή αυτό έχει γίνει μαζικά και όχι μεμονωμένα, ομιλούν για «καραμπινάτη κακουργηματική πράξη».

    Αλλά και η αλλαγή των συμβολαίων και η υπερχρέωση που γινόταν (και γίνεται ακόμη;) κάθε μήνα στους λογαριασμούς χαρακτηρίζεται «οργανωμένη κλοπή» συνεπώς και αυτή προσλαμβάνει κακουργηματικό χαρακτήρα.

    Εάν μάλιστα όλα αυτά αποδειχθεί ότι γίνονταν από συγκεκριμένες εταιρίες μετά από συνεννόηση μεταξύ τους, τότε υπάρχει θέμα με «σύσταση εγκληματικής συμμορίας, για τη διάπραξη οργανωμένης  απάτης» και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά.

    Οι πάροχοι που θα βρεθούν ένοχοι, φυσικά  θα αντιμετωπίσουν και αστικές ευθύνες ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν έντοκα όσα ποσά έχουν υπεξαιρέσει από τους πελάτες τους.

    Θα  αντέξουν όλοι οι (ένοχοι, μόνον όταν αποδειχθεί αυτό αμετάκλητα) να πληρώσουν;

    Ή θα προτιμήσουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις και να εξαφανιστούν;

    Θα αναδειχθεί όμως τότε για μια ακόμη φορά η υπόθεση της μη καταβολής των υποχρεώσεων των παρόχων απέναντι στο  ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τους Δήμους.

    Όλα αυτά ο wiseman τα αναφέρει με συγκεκριμένες πρόνοιες για να μην παρεξηγούμαστε:

    α) η υπόθεση ΔΕΝ αφορά σε όλους τους παρόχους σε καμία περίπτωση (μην “σπάσουν” πάλι τα τηλέφωνα στο MONONEWS)

    β) υπάρχει για όλους το τεκμήριο της αθωότητας

    και γ) οι εκτιμήσεις για τις διώξεις προέρχονται από κύκλους της ΡΑΕ (που άργησε να κινηθεί, αλλά κάλλιο αργά…), του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

    Ο wiseman  τις μεταφέρει ώστε να γνωρίζουν οι αναγνώστες του…

     

    Ο Καλτσίδης και ο Λάτσης

    Γράφεται και λέγεται συνεχώς στην πιάτσα για την πρόταση που έκανε προ καιρού ο ομογενής εκ Ρωσίας μεγιστάνας του τσιμέντου Φιλάρετος Καλτσίδης για την εξαγορά του Ομίλου των ΕΛΠΕ.

    Για την ακρίβεια για την εξαγορά του ποσοστού του Ομίλου Λάτση στον Όμιλο, μέσω της Paneuropean που κατέχει μετοχές που πλησιάζουν το πλειοψηφικό πακέτο.

    Για να ξέρετε ο wiseman  σας πληροφορεί πως ο Καλτσίδης για να κάνει την πρόταση, που πάντως απερρίφθη μετά πολλών επαίνων, είχε την αμέριστη υποστήριξη του ρωσικού κολοσσού των πετρελαίων, της LukOil.

    Το αφεντικό του ρωσικού Ομίλου, ο Βαγκίτ  Αλεκπέροφ, στα 72 του,  Ρώσος  με Αζέρικη ρίζα, είναι στενός φίλος του Πούτιν από πολύ παλιά, με τον οποίο πήγαιναν τακτικά μαζί για σκοποβολή, δεν ξέρω τι γίνεται σήμερα.

    Το 2018 χαρακτηρίστηκε  από το περιοδικό Forbes ως το έκτο πλουσιότερο άτομο στη Ρωσία με καθαρή αξία 17,2 δισ. δολάρια και το 74ο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο.

    Ο κύριος Βαγκίτ είχε ενδιαφερθεί και το 2002 να αγοράσει τα ΕΛΠΕ μαζί μάλιστα με τον Όμιλο Λάτση αλλά το σχέδιο τότε «τσάκισε» λόγω των παράλογων ρωσικών απαιτήσεων.

    Στη συνέχεια ο κ.Σπύρος Λάτσης προχώρησε μόνος του στη σταδιακή συμμαχία με τα ΕΛΠΕ και σήμερα είναι κυρίαρχος μέτοχος στον Ομιλο.

    Αλλά η προσπάθεια Καλτσίδη δεν είναι η πρώτη για τα ΕΛΠΕ τα τελευταία χρόνια.

    Είχαν προηγηθεί οι αζέροι της SOCAR προ αρκετού χρόνου, αλλά και μεγάλος τουρκικός Όμιλος της ενέργειας και της χαλυβουργίας.

    Άπαντες απευθύνθηκαν στη Γενεύη και εισέπραξαν ευγενικές αρνήσεις…

     

    Ο Αστυφίδης , η Ελλάκτωρ και οι νέες business

    Νέες δουλειές φαίνεται να κερδίζει η ambrosia CAPITAL του  Τάσου Αστυφίδη.

    Ο Μάρτιος και ο Μάιος ίσως να είναι οι τυχεροί μήνες της χρηματιστηριακής η οποία προσφάτως μετακόμισε στην Αθήνα από το Λονδίνο.

    Συμφώνα με πηγές,  από χθες θεματοφύλακας των μέτοχων  της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 που κατέχει στο χαρτοφυλάκιο της η GREENHIL των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου – Γιάννη Καημενάκη είναι η AMBROSIA SEC.

    Ο Wiseman πληροφορείται ότι προς τον Μάϊο- Ιούνιο η Αmbrosia θα πάρει και μια νέα δουλειά.

    Αλλά για αυτή την δουλειά θα μιλήσουμε οπότε έλθει η ώρα.

    Ο Τάσος  Αστυφίδης και  ο Σταύρος Ανάγνου ηγούνται της βρετανικής Ambrosia Capital που έγινε γνωστή όταν προ 3,5 χρόνων αγόρασε το 3,9% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον Δημήτρη Κούτρα, για λογαριασμό πελάτη τους. Επίσης πρόσφατα έχει τοποθετηθεί στην εισηγμένη REAL CoNSULTING για λογαριασμό πελατών της.

    Από τις τελευταίες δουλειές η συμμετοχή της Ambrosia Capital στην έκδοση του ομολογιακού της ΔΕΗ.

    Τώρα όσον αφορά την ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  προσεκτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι 1-2 ελληνικά fund μαζεύουν προσεκτικά οποιαδήποτε μετοχή βγαίνει στην περιοχή του 1,20 ευρώ.

    Τα ελληνικά fund συμπεριφέρονται σαν να περιμένουν εξελίξεις στην εταιρεία.

     

    Τα νέα πρόσωπα

    Χθες ανακοινωθήκαν τα μέλη της κοινής διοικητικής ομάδας Nova-Wind στην Αθήνα.

    Το αρνητικό είναι ότι απαρτίζεται από μόλις 3 γυναίκες και 7 άνδρες.  

    Τα μέλη είναι:

    Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Chief Executive Officer Nova – Wind, Κική Σιλβεστριάδου, Chief Executive Officer Nova Media, Γεώργιος Λάμπρου, Chief Financial Officer , Μιχάλης Αναγνωστάκος, Chief Marketing Officer , Χρήστος Νούλης, Chief Commercial Officer , Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος, Technical Chief Operations Officer , Κατερίνα Μανιαδάκη, Legal & Regulatory Executive Director , Γιώργος Τσαπρούνης, Corporate Affairs Executive Director, Μαρία Στεργίου, B2B Executive Director, Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Public Sector & ICT Executive Director.

     

    Οι πολύπλοκες συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς με την Blantyre

    Άστραψε και βρόντηξε ο  γνωστός Παύλος Πολάκης κατά της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 με αφορμή την μεταβίβαση του Ερρίκος Ντυνάν στην Blantyre αφού προηγήθηκε η κεφαλαιοποίηση των χρεών του 145 εκατ. ευρώ.

    H Blantyre είναι παλιά γνώριμη στους αναγνώστες του Wiseman καθώς είχε κλείσει λίγο πριν από την εκπνοή του 2021 μία άλλη σημαντική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, το περίφημο Mayfair Project.

    Τι ήταν με απλά λόγια η συγκεκριμένη συμφωνία με την οποία εκχωρήθηκαν προς διαχείριση στην Βlantryre  κάποιες θυγατρικές του μη χρηματοπιστωτικού τομέα είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσω με απλά λόγια.

    Εδώ κοτζάμ Deloitte με διεθνή και αναγνωρισμένη ελεγκτική εμπειρία, διαπιστώνει ότι η « απώλεια ελέγχου που επήλθε από την ανωτέρω Συναλλαγή θεωρήθηκε σημαντικό θέμα ελέγχου δεδομένης της πολυπλοκότητας της Συναλλαγής και της σημαντικής κρίσης της Διοίκησης αναφορικά με το αν, βάσει των όρων των σχετικών συμβάσεων, πληρούνται τα κριτήρια αποαναγνώρισης σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΠΧΑ 10.

    Επίσης η επιμέτρηση της εύλογης αξίας της συμμετοχής της Τράπεζας εμπεριέχει σημαντικές λογιστικές εκτιμήσεις με υψηλό βαθμό υποκειμενικότητας» .

    Πάντως  για να μην σας κουράζω με νούμερα,  με τη συναλλαγή αυτή, στην οποία μεσολάβησε και μία Ιρλανδική εταιρεία, η Strix, ο επικεφαλής της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου κατόρθωσε να γράψει στα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης κέρδος 184 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια της Τράπεζας ενισχύθηκαν κατά περίπου 0,7%.

    Την Ιρλανδική εταιρεία την συναντάμε και πάλι στη μεταβίβαση (ελεύθερο βαρών) του Ερρίκος Ντυνάν .

    Όπως αναφέρει στη σελ. 439 της Ετήσιας Έκθεσης της Τράπεζας Πειραιώς, την 23η Μαρτίου 2022, η Τράπεζα υπέγραψε συμφωνητικό μεταφοράς του συνόλου της επένδυσης της στη θυγατρική ΗΜΙΘΕΑ (η εταιρεία που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν) στην Strix Holding.

    Το αποτέλεσμα μάλιστα από την απώλεια του ελέγχου της θυγατρικής αυτής ήταν θετικό, 14 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα.

    Να υπενθυμίσουμε ότι παλαιότερη πρόταση που είχε γίνει επι ΣΥΡΙΖΑ για την εξαγορά του Ερρίκος Ντυνάν έναντι 90 εκατ. ευρώ δεν είχε προχωρήσει.


    Aρχίζουν να χτυπούν καμπανάκια στους Servicers για τα κόκκινα δάνεια

    Λίγο το γέμισμα του ρεζερβουάρ, λίγο οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας, λίγο η μονίμως παρούσα ακρίβεια … και η πληρωμή της δόσης του δανείου πάει για τις Καλένδες.

    Τα μηνύματα που έχουμε από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, τους λεγόμενους servicers είναι μάλλον ανησυχητικά καθώς τον τελευταίο μήνα  ένας στους 10 δανειολήπτες με δάνειο που έχει ήδη ρυθμιστεί , δηλώνει στην επικοινωνία με τις εταιρείες πως έχει αρχίσει να ζορίζεται στην τακτοποίηση της μηνιαίας πληρωμής.

    Επίσης την ανιούσα μαθαίνω ότι αρχίζει να παίρνει και ο λεγόμενος δείκτης αθέτησης πληρωμής.

    Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους εμφανίζονται καθησυχαστικοί, όμως μην ξεχνάμε ότι αυτοί έχουν ήδη φροντίσει να «ξεφορτωθούν» τα προβληματικά δάνεια.

    Επομένως για άλλους πλέον θα χτυπάει η καμπάνα.

    Υπάρχει και αυτός ο έρμος ο Ηρακλής, ο οποίος «σηκώνει στις πλάτες» του εγγυήσεις  24 δις. Ευρώ που έδωσε το Δημόσιο για να μειώσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια.

    Όσο «στιβαρές» και αν είναι προβλέπω ότι αν συνεχίσει λίγο ακόμη η κατάσταση θα αρχίζουν να … «λυγίζουν»

     

     Γυρίζει το νόμισμα ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα

    Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να μαζέψει τα σπασμένα της Διάφανο Α.Ε., της αλυσίδας οικιακών ειδών του ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, Παναγιώτη Κωνσταντίνου, γνωστού από την επένδυση στο Athens Metro Mall και στη λιανική (Benetton, Adidas, Sisley).

    Έχοντας ήδη γυρίσει τα κέρδη της Διάφανο σε θετικό πρόσημο τη χρήση 2020 – 2021, ο Κωνσταντίνου βάζει στο τραπέζι την ΑΜΚ “λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που σχετίζονται με τις συνθήκες της αγοράς και με την εταιρεία”.

    Μάλλον, πάντως, αυτό είναι και το αναπόφευκτο, αφού οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας υπερβαίνουν τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις κατά ποσό 4 εκατομμυρίων, με τη διοίκηση να βρίσκεται σε συζητήσεις και με τους προμηθευτές για τη ρύθμιση των αποπληρωμών.

     

    Oι φουσκωμένοι λογαριασμοί του Υπουργείου

    Πιο ομιλητικοί φαίνεται πως είναι ο Γιάννης Γκόλιας και ο Νίκος Αθανασόπουλος του ΟΑΣΑ σε σύγκριση με τον Χαράλαμπο Δαμάσκο της ΣΤΑΣΥ.

    Δεν αναφερόμαστε στις διαρροές σε δημοσιογράφους ή τους διαλόγους κοινωνικού χαρακτήρα και τα «πηγαδάκια», αλλά στα μηνιαία έξοδα για συνδέσεις των κινητών του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ.

    Το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε την παροχή περισσότερων από 350 συνδέσεων για το 2022 για τα διευθυντικά στελέχη και τους εργαζομένους των δύο οργανισμών και όρισε το ανώτατο όριο της μηνιαίας δαπάνης που θα καλύπτει για τα κινητά όλων των εργαζομένων.

    Το «πορτοφόλι» του Υπουργείου θα παρέχει στα υψηλά κλιμάκια του ΟΑΣΑ από 60 ευρώ για την κάλυψη των συνδέσεων των κινητών τους.

    Στους αντίστοιχους ισχυρούς άνδρες της ΣΤΑΣΥ, αν και ο Χαράλαμπος Δαμάσκος είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού βάσει του πρόσφατου οργανογράμματος, το υπουργικό πορτοφόλι «στενεύει» (τα ποσά ανέρχονται σε 41 ευρώ για τον Πρόεδρο και 20 ευρώ για το Διευθύνοντα Σύμβουλο, όπως και για τα μέλη του ΔΣ και τους Γενικούς Διευθυντές).

    Ο Wiseman εφιστά την προσοχή στους επικεφαλής, διότι  αν κάνουν το κινητό τους σκουλαρίκι ή «τρώνε» τα data και ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο που έχει οριστεί με υπογραφή του Κώστα Καραμανλή, η διαφορά θα καλύπτεται από τον επόμενο μισθό τους και τότε θα πονέσει το δικό τους πορτοφόλι.

     

    Το κουίζ με το video

    Το ζευγάρι διάσημο.

    Εκείνος αποφάσισε να χωρίσει.

    Όμως δεν άφηνε σχεδόν τίποτα από τα περιουσιακά στοιχεία στην σύζυγο.

    Τότε εκείνη αποφάσισε να του δείξει το περίφημο video.

    Για να του φρεσκάρει την μνήμη.

    Εκείνος αφού βέβαια χώρισε της έδωσε σχεδόν τα πάντα.

    Βλέπετε η δημοσιοποίηση του video θα έκανε κακό στην μεγάλη πολιτική του καριέρα.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.