• Οι Ελληνάρες που πήγαν Λονδίνο, η τρίπλα του Πιτσιλή της ΑΑΔΕ, ο ψευτάκος Παπανικολάου και η Γεωργία Μαρτίνου και γιατί ο αναλυτής της CΙΤΙ δίνει τιμή ρεκόρ για τον Μυτιληναίο

    Ήλιος, Λονδίνο και εφοπλιστές   Λονδίνο και πάλι Λονδίνο αναφώνησαν λιγοστοί, αυτή την φορά, Ελληνάρες από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Τραπεζίτες, μέτοχοι κατασκευαστικών εταιριών, κορυφαία στελέχη εισηγμένων και λίγοι εφοπλιστές βρέθηκαν στο ωραίο ηλιόλουστο Λονδίνο από την Πέμπτη το μεσημέρι ως και χθες. Ένας από αυτούς ο εφοπλιστής Γιώργος Φειδάκης με την σύζυγο του. […]

    The wise man
    image
    The wise man

    Ήλιος, Λονδίνο και εφοπλιστές  

    Λονδίνο και πάλι Λονδίνο αναφώνησαν λιγοστοί, αυτή την φορά, Ελληνάρες από όλους τους κλάδους της οικονομίας.

    Τραπεζίτες, μέτοχοι κατασκευαστικών εταιριών, κορυφαία στελέχη εισηγμένων και λίγοι εφοπλιστές βρέθηκαν στο ωραίο ηλιόλουστο Λονδίνο από την Πέμπτη το μεσημέρι ως και χθες.

    Ένας από αυτούς ο εφοπλιστής Γιώργος Φειδάκης με την σύζυγο του.

     

    Νέα Τράπεζα πάρε και μη δώσεις… ψώνισε με δόσεις

    Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τράπεζες που κλείνουν εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής στην Κύπρο η οποία ετοιμάζεται να στρώσει το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί αύριο την Κριστίν Λαγκάρντ. 

    Καιρός λοιπόν να ασχοληθούμε και μία που ανοίγει « τις πόρτες της» (τρόπος του λέγειν διότι δεν θα διαθέτει φυσική παρουσία)  στο Αθηναϊκό κοινό την 1η Απριλίου.

    Πρόκειται για την Τράπεζα ΤΒΙ Bank  η οποία έλαβε πρόσφατα άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Επικεφαλής στην Ελλάδα είναι ο Κώστας Τοβίλ ο οποίος για πολλά χρόνια είχε εργαστεί στην Eurobank εντός και εκτός Ελλάδος (Ρουμανία).

    Τώρα όσον αφορά στο νέο εγχείρημα η φιλοσοφία της νέας τράπεζας, η οποία ξεκίνησε από τη Βουλγαρία,  είναι περίπου αυτό που λέγανε οι παλιοί «δοσάδες» με το γραφικό τεφτέρι , «πάρε και μη δόσεις … πλήρωσε με δόσεις».

    Στη σύγχρονη τραπεζική η πρακτική αυτή ονομάζεται buy now pay later.

    Oπως λένε λοιπόν στην Τράπεζα η πρακτική αυτή δίνει τη δυνατότητα να κατανεμηθεί το ποσό της αγοράς σε  βάθος καθορισμένου χρόνου, είτε πρόκειται για την αγορά ενός τζιν ή ενός αυτοκινήτου.

    Πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία προσφέρεται στα ταμεία των καταστημάτων,  αλλά και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται από το e-shops όλο το 24ωρο.

    Το κατά πόσο χωράει μία ακόμη τράπεζα στην ελληνική αγορά,  δεν είναι άλλωστε τόσο μακρινό το φιάσκο της Praxia ,  αποτελεί ερώτηση που μόνο ο χρόνος μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια.

    Λουκάς Λαζαράκης
    Κώστας Τοβίλ- Vicepresident της TBI BANK

     

    Το Όχι του Πιτσιλή στους Δικαστές

    Το δρόμο της Δικαιοσύνης έδειξε στους Δικαστές (όσο και αν ακούγεται παράδοξο) ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Γιώργος Πιτσιλής,  που ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

    Όπως μάθαμε Δ­­ιοικητικός Δικαστής προσέφυγε  ζητώντας την ολοσχερή απαλλαγή των εισοδημάτων των δικαστών  από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα έτη 2020 – 2021.

    Τώρα για να μην σας κουράζω με νομικίστικες διατυπώσεις και άλλα τερτίπια, η  απάντηση που έλαβε αρμοδίως  ο εν λόγω  δικαστής ήταν ότι πως τα νομικά ζητήματα που θέτει στην προσφυγή του αφορούν σε συνταγματικούς κανόνες και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις, ο έλεγχος των οποίων ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των Δικαστηρίων.

    Η πολιτική  κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα … για τα πανηγύρια

    Εκτός από την αμύθητη κληρονομιά που κατέλειπε ο Γιώργος Τράγκας  στους οικείους του (για την οποία είμαι βέβαιος ότι έχετε ενημερωθεί σφαιρικώς) υπάρχει και πολιτική του παρακαταθήκη.

    Αυτή λοιπόν πασχίζει να διαχειριστεί ο διάδοχος του στην προεδρεία του Κινήματος Ελεύθερων Ανθρώπων  Πάρις Κιουρτζίδης … και απ΄ότι αντιλαμβάνονται  δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση,  χωρίς όμως να πολυκαταλαβαίνω τις ίντριγκες που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο.

    Ο νέος  καταστατικά εκλεγμένος πρόεδρος των Ελεύθερων Ανθρώπων, του κινήματος/κόμματος που ίδρυσε ο Γ. Τράγκας και συνεχίζει με το ίδιο ΑΦΜ, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτηση του, φαίνεται να έχει «απασφαλίσει». Βάλλει κατά εφοπλιστών, σφαιτεριστών, πρώην πρωθυπουργών μέχρι και κατά  της γραμματέας του Κωσταντίνου Μπογδάνου ( η οποία ήταν πρώην γραμματέας του αείμνηστου Τράγκα) και άλλων τινών που δεν πολυκατάλαβα.

    Το σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τον ίδιο δημοσκοπικά το κόμμα του κινείται στο 4% με 5%, χάρη τη νέα εκλεγμένη πανηγυρικά ηγεσία.

     

    Συστήματα Επιτήρησης

    Έναν νέο «υπερ-Τμήμα», το Τμήμα Διαχείρισης Συστημάτων Επιτήρησης, αποκτά το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με νέο Προεδρικό Διάταγμα για την οργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που δημοσιεύθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    Το νεοσύστατο  Τμήμα Διαχείρισης Συστημάτων Επιτήρησης θα είναι μεταξύ άλλων αρμόδιο για την ταχεία ενημέρωση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και τη διαρκή λήψη και μετάδοση επιχειρησιακών πληροφοριών για εκδηλωθέντα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια, καθώς και για την ενημέρωση άλλων αρμόδιων αρχών για κάθε είδους έκτακτα ή επείγοντα σοβαρά γεγονότα ή συμβάντα.

    Εμείς σταθήκαμε με ενδιαφέρον στο γεγονός ότι ο επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Συστημάτων Επιτήρησης θα πρέπει αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του να προσδιορίσει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρειάζεται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και να προχωρήσει και στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που αφορούν στην προμήθειά του εν λόγω εξοπλισμού.

    Καταλαβαίνουμε πως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ειδικά ο γενικός γραμματέας Κωσταντίνος Τσουβάλας θα παρακολουθούν στενά και θα έχουν λόγω  για τους εξοπλισμούς αυτούς…

     

    O γαλαντόμος δήμαρχος και η κόντρα με την οικογένεια  Μαρτίνου

    Με τυμπανοκρουσίες έκανε γνωστή ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου την απόφαση του να μειώσει σε μία δύσκολη εποχή τα δημοτικά τέλη κατά 20%.

    Δεν λέω αξιέπαινη κίνηση, αλλά συνήθως εκεί στα Νότια τα πράγματα  και κυρίως τα έργα της δημοτικής αρχής δεν είναι όπως φαίνονται  στην βιτρίνα.

    Ψάχνοντας λοιπόν έπεσα επάνω σε μία προσφυγή που είχε κάνει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  Γεωργία Μαρτίνου  πριν από πολλά χρόνια κατά του Δήμου Γλυφάδας  και δικαιώθηκε , υποστηρίζοντας ότι το «πρασινόσημο» που είχε επιβληθεί μαζί με τα δημοτικά τέλη από το 1995 ήταν παράνομο.

    Αυτό το τέλος ονομάστηκε πρασινόσημο, ανερχόταν στο ποσοστό του 25% και ενσωματώθηκε στα δημοτικά τέλη που εισπράττει ο δήμος μέσω των λογαριασμών εταιρειών ενέργειας.

    Τα χρήματα από το τέλος αυτό  θα προορίζονταν για αγορά οικοπέδων, προκειμένου η Γλυφάδα να αποκτήσει χώρους πρασίνου και αναψυχής.

    Στην ουσία δηλαδή τα όσα μεγαλόσχημα με τα οποία  διανθίζει ο δήμαρχος την απόφαση του  (τεράστια προσπάθεια, κατορθώσαμε να πετύχουμε την υπέρβαση και άλλα παρόμοια)  δεν είναι τίποτε άλλο από την συμμόρφωση (κάτι βέβαια  που κάθε άλλο παρά δεδομένο  δεν είναι όταν αναφερόμαστε στη δημοτική αρχή) με μία δικαστική απόφαση.

    “Ψευτάκος” δηλαδή ο δήμαρχος!!!

     

    Επιθετικά ο Λαζαράκης

    Επιθετικά κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο χρηματιστήριο ο μέτοχος της Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 Λουκάς Λαζαράκης.

    Τις προηγούμενες ημέρες αγόρασε περίπου 60.000 μετοχές της εισηγμένης. Η τιμή της μετοχής βρίσκεται πέριξ των 2,11 ευρώ.

    Η μετοχή έχει κινηθεί αξιοπρεπώς παρά την βύθιση των μετοχών εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

    Λουκάς Λαζαράκης
    Λουκάς Λαζαράκης (μέτοχος Intrakat) με τον τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Tζέφρυ Πάιατ

     

    Ο ΙΝΔΟΣ αναλυτής της CITI και η τιμή των 30 ευρώ της Mytilineos

    Φίλοι αναγνώστες, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, του Wiseman του αρέσει να ξεψαχνίζει τα εκάστοτε report που βγαίνουν.

    Το report που έβγαλε ο Ινδός αναλυτής του Citigroup την περασμένη Τετάρτη για την MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 είναι εξαιρετικό για την εταιρεία.

    Για να γνωρίζετε, ο αναλυτής της Citi είναι αυτή τη στιγμή αντιπρόεδρος στο τμήμα ανάλυσης με έδρα την Μεγάλη Βρετανία.

    Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει 15 χρόνια προϋπηρεσίας στον κλάδο Metals and Mining.

    Αυτό σημαίνει ότι η άποψή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και δεν πείθεται από τον εκάστοτε CFO ή IR της εταιρείας που καλύπτει.

    Για να γνωρίζετε, μετά τα ετήσια αποτελέσματα της MYTILINEOS, ο αναλυτής της Citi είχε την τελευταία ερώτηση του conference call.

    Συγκεκριμένα, ρώτησε τον κ. Καλαφατά, CFO του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, ποιο είναι το capex της MYTILINEOS για το 2022.

    Ο αναλυτής περίμενε μια συγκεκριμένη απάντηση πχ growth capex τόσο, maintenance capex τόσο.

    Φυσικά, θα μπορούσε η απάντηση να μην είχε ένα συγκεκριμένο νούμερο αλλά να έχει ένα  εύρος και να έχει διάφορες παραδοχές.

    Αντ’ αυτού όμως, ο κ. Καλαφατάς του έδωσε μια απάντηση πολύ γενική και αόριστη.

    Ότι η MYTILINEOS τα επόμενα χρόνια θα ξοδέψει περί του 1.5 δις σε capex.

    Γιατί μας αρέσει να είμαστε ακριβοδίκαιοι, μπορεί ο κ. Καλαφατάς να μην κατάλαβε την ερώτηση.

    Κατέχει ένα bachelor στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στα ελληνικά.

    Δυστυχώς, δεν κατέχει κάποιον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στα χρηματοοικονομικά από κάποιο αγγλοσαξονικό ίδρυμα.

    Έτσι, θα μπορούσε να μην καταλάβει την ερώτηση.

    Συμβαίνει.

    Όμως, το περίεργο είναι ότι δεν ζήτησε να την ξαναεπαναλάβει.

    Αυτό, όμως δεν αναιρεί ότι είναι εξαιρετικός με τους αριθμούς.

    Είναι γνωστό άλλωστε ότι είναι πολύ καλός στα καθήκοντά του σαν γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών.

    Έτσι λοιπόν φίλοι αναγνώστες, το έργο του αναλυτή έγινε πιο δύσκολο.

    Διαβάζοντας προσεκτικά το report, ο Ινδός αναλυτής στο βασικό σενάριο δίνει τιμή στόχο για την MYTILINEOS τα 22.00€ ενώ στο Bull σενάριο δίνει τιμή στόχο τα 30 ευρώ. 

    Όμως (βλ. πίνακα παρακάτω), όπου από τα 2 units renewable and storage and sustainable engineering δίνει μια αποτίμηση της τάξης των 142 εκ ευρώ μόνο, χρησιμοποιώντας για μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου WACC 10%, σχεδόν τίποτα δηλαδή.

    Ο αναλυτής του Citigroup βλέποντας λίγο παρακάτω από την τωρινή ενεργειακή κρίση και την έκτακτη φορολογία εκτιμά ότι η MYTILINEOS το 2023 θα εμφανίσει 427.7 εκ ευρώ κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων και EBITDA της τάξης των 719 εκ ευρώ.

    Αυτή η εκτίμηση βγαίνει υπολογίζοντας ότι το φυσικό αέριο HENRY HUB GAS $/mmbtu θα πέσει στα 40 δολάρια η μέση του τιμή το 2023.

    Ακόμα προβλέπει μέση τιμή του αλουμινίου το 2023 τα $3,150/t και προβλέπει μια μέση τιμή τα $350/t για την αλουμίνα.

    Συγχρόνως, υπολογίζει ότι από τα κέρδη του  2023 η MYTILINEOS θα δώσει μέρισμα 1.11€/μετοχή.

    Οι εκτιμήσεις αυτές του αναλυτή, κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

    Δεν τους υπαγόρευσε ούτε τον έπεισε ο κ. Καλαφατάς για την τιμή του φυσικού αερίου, της αλουμίνας και του αλουμινίου.

    Είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δικές του εκτιμήσεις.

    Τα νούμερα αυτά που προβλέπει για το 2023 είναι εντυπωσιακά και χωρίς να υπολογίζει την κατασκευή των 1500 MW από φωτοβολταϊκά πάρκα.

    Όμως, κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η άποψη του αναλυτή ότι όταν ολοκληρώσει το επενδυτικό της πλάνο η MYTILINEOS, δεν προσδιορίζει την συγκεκριμένη χρονολογία, απλώς λέει ότι η MYTILINEOS θα βγάζει ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ της τάξης των 500 εκ ευρώ και πάνω.

    Αυτό το νούμερο βγαίνει με τον υπολογισμό ότι η MYTILINEOS θα έχει ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της τάξης των 629 εκ ευρώ τις οποίες υπολογίζει να βγάζει ήδη από το 2024 και maintenance capex 129 εκ ευρώ.

    Δηλαδή, στα 2 δισ. που παίζει, να έχει μια προβλεπόμενη απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξης του 25%.

    Σημαντικό νούμερο.

    Για να ξέρετε, για το 2024 ο Ινδός αναλυτής προβλέπει η MYTILINEOS να έχει EBITDA της τάξης των 792 εκ ευρώ, κέρδη 483.4 εκ ευρώ και να δώσει μέρισμα από την χρήση του 2024 1.25€/μετοχή.

    Εάν είναι να παίξει με ένα P/E 2024e = 10, αυτό σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση πρέπει να πάει στα 4.83 δις ευρώ.

    Με αριθμό μετοχών 134.5 εκ μετοχές, αυτό μας δίνει μια δυνητική τιμή στόχο τα 35.91€.

    Σχεδόν 20% πάνω από το bull σενάριο που δίνει τιμή στόχο ο αναλυτής τα 30.00€.

    Οπότε φίλοι αναγνώστες, όπως αντιλαμβάνεστε, εάν δικαιωθεί ο αναλυτής της Citi, τότε η τωρινή αδυναμία της μετοχής λόγω του πολέμου και της έκτακτης εισφοράς, είναι, όπως πιστεύει ο ίδιος,  μια επενδυτική ευκαιρία.

     

    Λουκάς Λαζαράκης
    H Έκθεση της CITI για την Μυτιληναίος (Mytilineos)

     

     

    Η Μελίνα Τραυλού και η αναδάσωση

    Με μια κίνηση που εντυπωσίασε κυρίως όσον αφορά την δέσμευση στο πράσινο αποτύπωμα της ναυτιλιακής της οικογένειας, η Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises S.A. και οι άνθρωποί της συμμετείχαν στην αναδάσωση του Ποικίλου Όρους, στη Ζωφριά Αττικής, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό We4All.

    Όπως είπε η πρόεδρος της Neptune και πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, «Με υπευθυνότητα και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, συμβάλλουμε στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος της περιοχής, μετά τις περσινές πυρκαγιές, με 1.000 δέντρα. Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε και με την εθελοντική εργασία των ανθρώπων της Neptune Lines και των οικογενειών τους.

    Όλοι μαζί, με αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον, συμμετείχαμε στη δεντροφύτευση με Δάφνες, Κουτσουπιές, Χαρουπιές, Λυγαριές, Κυπαρίσσια, Ακακίες, που εναρμονίζονται πλήρως με το περιβάλλον της περιοχής.»

    Superbe  για την δυναμική Μελίνα.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.