• O ειλικρινής Μητσοτάκης, πού δεν πάει καλά η ΑΒΑΞ, οι παρανομίες της Φρεζάδου, τα κέρδη της Porsche και τα projects της Ποταμίτης Βεκρής

    Μπορεί ο Όμιλος ΑΒΑΞ να καταγράφει σημαντική αύξηση στα EBITDA και τα καθαρά κέρδη, αλλά από ότι φαίνεται στην εξαμηνιαία οικονομική του έκθεση για το πρώτο μισό του 2023, η δραστηριότητα στο εξωτερικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι…

    image

    AEGEAN, ΓΕΚ και ΜΥΤΙΛ στηρίζουν

    Τρεις εισηγμένες εταιρίες οι AEGEAN ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 και η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 αποφάσισαν την Παρασκευή να στηρίξουν τις μετοχές τους.

    Στην AEGEAN μια εταιρεία EVERTRANS S.A., συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας κ. Ευτύχιο Βασιλάκη και το μη-εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας κ. Γεώργιο Βασιλάκη αγόρασε 15.000 μετοχές.

    Η Μυτιληναίος  (MYTILINEOS) απέκτησε 20.000 ίδιες μετοχές συνολικής αξίας 693.813.

    Η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αγόρασε 15.000 μετοχές συνολικής αξίας 197.425 ευρώ.

     

    Η Porsche φέρνει κέρδη

    Όταν ένα unit φέρνει κέρδη τότε τα στελέχη πρέπει να ανταμείβονται.

    Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάρης Κυριακόπουλος της Μοτοδυναμικής (Porsche, Yamaha κ.λ.π.), αποφάσισε να διαθέσει έως 50.000 μετοχές σε συγκεκριμένα διευθυντικά στελέχη της Εταιρίας και των θυγατρικών της εταιριών, με σκοπό την επιβράβευσή τους για τις προσπάθειές τους και τη συνεισφορά τους στην επίτευξη των στόχων της Εταιρίας και των θυγατρικών της εταιριών.

     

    Ειλικρινής Μητσοτάκης

    Ειλικρινής χωρίς να αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στις δύσκολες ερωτήσεις ήταν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ALPHA.

    Ερωτηθείς αν τα λάθη προσωποποιούνται στους υπουργούς του απάντησε ως εξής: «Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουμε την ανάγκη και να πούμε φταίει αυτός.

    Σίγουρα στα ζητήματα κλιματικής κρίσης δεν προσωποποιώ τις ευθύνες για τις αδυναμίες.

    Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το έργο τους.

    Ο σκοπός του και ο ρόλος του είναι συντονιστικός και ο κύριος λόγος του να υλοποιήσει το πρόγραμμα Αιγίς.

    Από αυτό θα κριθεί πρωτίστως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας».

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διαβεβαίωσε ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

    «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια…

    Τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, αλλά πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους.

    Το πιο σημαντικό είναι οι μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2023».

    Όπως είπε δε, «Θα ξύσω τον πάτο βαρελιού για τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα».

    «Δεν διστάσαμε να βάλουμε πολύ μεγάλα πρόστιμα για την ακρίβεια σε μεγάλες εταιρείες, τα οποία και πληρώθηκαν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

     

    Σε ποια μεγάλα οδικά έργα δίνει παράταση το Υπουργείο Υποδομών

    «Παρατάσεις» σε οδικά έργα του υπουργείου υποδομών και μεταφορών μαθαίνω ότι παίζουν η ΑΚΤΩΡ και η Mytilineos.

    Πρόκειται για τη διπλή σύνδεση της Λευκάδας με την Αμβρακία οδό, καθώς και το Άκτιο-Αμβρακία αξίας περίπου  200 εκατ. Ευρώ.

    Εξ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman μέσω πηγών που έχουν καλή γνώση των αποφάσεων του υπουργείου υποδομών, η μεγαλύτερη παράταση θα δοθεί στο έργο που αφορά την οδική σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο και στο οποίο ανάδοχος είναι η ΑΚΤΩΡ.

    Η παράταση, την οποία ενέκρινε πρόσφατα ο νέος Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς, θα είναι 15 μήνες και πλέον το έργο αναμένεται να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2024.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη το εν λόγω έργο δημοπρατήθηκε το 2021 και η ΑΚΤΩΡ είχε επικρατήσει με μία αρκετά γενναία έκπτωση που ανήλθε στο 51%.

    Από την άλλη πλευρά η Mytilineos έλαβε παράταση έξι μηνών για τα έργα που έχει αναλάβει να εκτελέσει στον άξονα Άκτιο-Αμβρακία και ως τελική ημερομηνία παράδοσης του οδικού άξονα έχει οριστεί ο Νοέμβριος.

    Η σχετική σύμβαση για το έργο είχε υπογραφεί στα τέλη του 2020 και η αξία του είχε οριστεί στα 150 εκατ. Ευρώ.

    Να σημειωθεί πάντως ότι η Μυτιληναίος είχε παραδώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο την παράκαμψη Αμφιλοχίας που ανήκει στο παραπάνω έργο.

    Ο βασικός λόγος για τις  παρατάσεις είναι οι επιπτώσεις της σφοδρής κακοκαιρίας αλλά και τα γραφειοκρατικά κολλήματα, τα οποία, ωστόσο, δε φαίνεται ότι θα κοστίσουν στο Ελληνικό Δημόσιο καθώς οι ανάδοχοι δε θα ζητήσουν πρόσθετες αποζημιώσεις.

     

    Aγκάθι το εξωτερικό για τον ABAΞ

    Μπορεί ο Όμιλος ΑΒΑΞ να καταγράφει σημαντική αύξηση στα EBITDA και τα καθαρά κέρδη, αλλά από ότι φαίνεται στην εξαμηνιαία οικονομική του έκθεση για το πρώτο μισό του 2023, η  δραστηριότητα στο εξωτερικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι.

    Αυτό συμβαίνει καθώς τα EBITDA από τη δράση στο εξωτερικό είναι αρνητικά και ανέρχονται στα -18,6 εκατ. Ευρώ.

    Έχω να σας αναφέρω ότι η εικόνα εκτός Ελλάδος δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς ο όμιλος δεν κατάφερε να «μαζέψει» την περσινή ζημιά των 14,5 εκατ. Ευρώ.

    Αντιθέτως, η «τρύπα» που προκύπτει μεγάλωσε κατά 4,1 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου του 2022.

    Μένει να φανεί επομένως, κατά πόσο τα μεγάλα έργα που ανέλαβε πρόσφατα η ΑΒΑΞ στο εξωτερικό, δηλαδή ο σταθμός παραγωγής ενέργειας ισχύος 1.750 ΜW στη Ρουμανία αξίας 673,5 εκατ. Ευρώ αναμένεται να βελτιώσει την παραπάνω εικόνα.

    Για να μην είμαστε άδικοι, πάντως, να προσθέσουμε, ότι η ΑΒΑΞ παρά τον μειωμένο κύκλο εργασιών κατάφερε να κάνει το comeback στην κατασκευή καθώς κατέγραψε στο Α΄ Εξάμηνο του 2023 EBITDA 12,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 17,7 εκατ. Ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

    Επιπλέον, διαθέτει το μεγαλύτερο υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο έργων (3,2 δισ. ευρώ) αν λάβουμε υπόψη και τις εξελίξεις ύστερα από τον Ιούνιο του 2023, καθώς αυτό αυξήθηκε κατά 1,34 δισ. ευρώ από το Α΄Εξάμηνο του 2022.

    Αυτό που δεν τονίζει, βέβαια, ο όμιλος είναι ότι το 82% του νέου ανεκτέλεστου προέρχεται από ιδιωτικά και έργα εξωτερικού (νοσοκομεία για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το έργο στη Ρουμανία) καθώς η αξία τους συνδυαστικά ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

     

    Μπαράζ από projects για την Ποταμίτης Βεκρής

    Έναν δραστήριο Σεπτέμβριο είχε η δικηγορική εταιρεία «Ποταμίτης-Βεκρής» με την ολοκλήρωση σημαντικών deals αλλά και διακρίσεων.

    Με επικεφαλής τους Partners, Αλέξανδρο Κορτέση και Θεολόγο Μίντζα και συνεργάτες, Φαίη Καρκαντζού, Ευγενία Τζαβάρα, Αναστασία Μπόλαρη, Ήλια-Αικατερίνη Μπούρα και Νικολέτα Νικολάου, η δικηγορική εταιρεία εργάστηκε ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για την επιτυχή διαδικασία της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

    Νωρίτερα μέσα στο μήνα, το νομικό τμήμα ενέργειας εργάστηκε ως σύμβουλος σε παραγωγό αιολικής ενέργειας για διμερή εταιρική συμφωνία ενέργειας (PPA) με κορυφαίο βιομηχανικό όμιλο για έργο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολικό έργο 39,6MW.

    Η ομάδα Ενεργειακού Δικαίου, με επικεφαλής τον Partner Ευριπίδη Ιωάννου και με τη συνδρομή της Senior Associate Δήμητρας Ραχούτη συμβούλευσε τον  παραγωγό αιολικής ενέργειας και παρείχε συμβουλές σχετικά με την έξοδο του έργου από το καθεστώς των λειτουργικών ενισχύσεων και την άμεση συμμετοχή του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Τον ίδιο μήνα η ομάδα Περιβαλλοντικού Δικαίου με επικεφαλής τον Partner Θεολόγο Μίντζα (Partner) και τον Associate Ηλία Μπούρα υποστήριξε με επιτυχία τον ξενοδοχειακό όμιλο  Sani Ikos στην έκδοση της έγκρισης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων για τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση της εταιρείας στην Κίσσαμο της Κρήτης, γεγονός που αποτελεί ορόσημο για την πρόοδο του έργου.

    Το έργο της «Ποταμίτης-Βεκρής» την έχει διακρίνει σε διεθνείς κατατάξεις, με την εταιρεία IFLR1000 να τοποθετεί τη δικηγορική στην κατηγορία Tier 1 στις κατηγορίες Τραπεζική & Χρηματοοικονομική, Κεφαλαιαγορές (Χρέος) και Κεφαλαιαγορές (Μετοχές) και στην κατηγορία Tier 2 στην Ανάπτυξη Έργων.

    Η ομάδα Φορολογικού Δικαίου είχε κι αυτή την δική της διάκριση με το ITR (International Tax Review)  να ξεχωρίζει την εταιρεία ως «Greece Tax Firm of the Year».

    H εταιρεία έκανε ειδική αναφορά την Partner, Ασπασία Μάλλιου καθώς και στην ομάδα της για τη διάκριση.

     

    Eurobank: Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών  

    Θεσμός που παγκοσμίως εορτάζεται την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου με στόχο την ανάδειξη του ζωτικού ρόλου της είναι αυτός της Εξυπηρέτησης Πελατών.

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 συμμετέχει για 7η χρονιά στον εορτασμό της Εθνικής Εβδομάδας Εξυπηρέτησης Πελατών.

    Θέλοντας μάλιστα να αναδείξει  την αξία της ισότιμης και αυτόνομης εξυπηρέτησης των πελατών ΑμεΑ, κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού, είναι ότι «αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των πελάτων μας και γι’ αυτό ενημερώνουμε και εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας για την ισότιμη και αυτόνομη εξυπηρέτηση.»

    Οι δράσεις εορτασμού 2023 (μεταξύ άλλων) περιλαμβάνουν την βιωματική εκπαίδευση 40 υπαλλήλων καταστημάτων σε όλες τις μορφές αναπηρίας

    Εκδήλωση με επίτιμους προσκεκλημένους: τον χρυσό παραολυμπιονίκη Α. Τσαπατάκη, τον παλαίμαχο μπακεμπολίστα Δ. Παπανικολάου, τον επιχειρηματία Θ. Τσάτσο και την ηθοποιό Ο. Δαλέγκου, όπου θα μιλήσουν μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες για τις δυσκολίες που συναντά ένα άτομο με αναπηρία στην καθημερινότητά του και πως μπορεί να τις ξεπεράσει.

     

    Οι παρανομίες της κας Φρεζάδου, η έκθεση αυτοψίας και οι προφάσεις εν αμαρτίαις…

    Mεγάλη αίσθηση όπως καταλάβαμε όλοι από τα δεκάδες τηλεφωνήματα, προκάλεσε το άρθρο-παρέμβαση που δημοσίευσε το mononews.gr με τίτλο «Κώστα Μπακογιάννη, απομάκρυνε αμέσως την κα Φρεζάδου από τον συνδυασμό σου…».

    Το άρθρο – παρέμβαση δεν ήταν ένα απλό αεράκι που φύσηξε αλλά ένας θόρυβος που ακούστηκε σε γραφεία πολιτικά, αυτοδιοικητικά, υπουργικά, αλλά και δικαστικά αφού οσονούπω εκδικάζονται αρχικές προσφυγές και προσωρινά μέτρα στο ΣτΕ για το επίμαχο θέμα για το οποίο πρώτος σας ενημέρωσε ο wiseman.

    Γι’ αυτό και ακολούθησαν δεκάδες τηλεφωνήματα από πολλούς προς πολλούς, δηλαδή «ένθεν κακείθεν» που έλεγαν και οι παλιοί.

    Σήμερα η στήλη, προς απόδειξη όλων των αναφορών της, δημοσιεύει την έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων στην πολυκατοικία της οδού Τσάμη Καρατάση, όπου διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες κατασκευών και φυσικά διατάχθηκαν κατεδαφίσεις αλλά επιβλήθηκαν και πρόστιμα.

    Ως νομέας του «επίδικου» διαμερίσματος κατονομάζεται ξεκάθαρα από τη Δ.ΔΟΜ. του Δήμου Αθηναίων η κα Ειρήνη Φρεζάδου, η αυτοπαρουσιαζόμενη και ως «ιεροκήρυκας» της χωροταξικής, πολεοδομικής και πολιτιστικής νομιμότητας της περιοχής.

    Κατά διαβολική σύμπτωση οι αυθαιρεσίες της κας Φρεζάδου έγιναν στην πλευρά της πολυκατοικίας που «βλέπει» αφ’ ενός μεν το οικόπεδο με τις νόμιμες άδειες ανέγερσης, που πολεμάει με νύχια και με δόντια η κα Φρεζάδου (υποψήφια σύμβουλος -θυμίζω- με το Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη) αφετέρου δε «βλέπει» Ακρόπολη!

    Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος την πραγματική αιτία του «πολέμου», αλλά και τη νευρικότητα της κας υποψηφίας που διαπιστώνει μέρα με τη μέρα πως από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε όλη η ιστορία, οι «μετοχές» της έπεσαν κατακόρυφα και στο Δήμο.

    Άσε που πολλοί συνυποψήφιοί της κρατούν ευδιάκριτες αποστάσεις πλέον από αυτήν.

    Αλλά και καλοπροαίρετα μέλη της ΕΛΛΕΤ, του Συλλόγου στον οποίο προσχώρησε η κα Φρεζάδου λένε «εμάς μην μας ανακατεύετε, δεν μας ρώτησε κανείς, δεν είχαμε ενημερωθεί για το τί κάνουν άλλα μέλη μας».

    Η συνοπτική περιγραφή των αυθαιρεσιών της κας Φρεζάδου από τους υπαλλήλους του Δήμου, είναι νομίζουμε συντριπτική και δικαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ που έκανε το mononews.gr όλο αυτό τον καιρό.

    Βεβαίως, όπως μαθαίνουμε διότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, η κα Φρεζάδου γυρίζει δεξιά και αριστερά και υποστηρίζει πως βρήκε …έτοιμες τις παρανομίες όταν εγκαταστάθηκε στο διαμέρισμα (Σ.Σ. αλλά ακόμη και αν αληθεύει, τί σημαίνει αυτό; αρχιτέκτων είναι η ίδια και γνωρίζει, ας μην αποδεχόταν την παρανομία…) και φρόντισε να τις νομιμοποιήσει.

    Εδώ είναι όμως το «ψωμί» της ιστορίας: με βάση ποιο νόμο έκανε την περιβόητη …τακτοποίηση; Ήταν η σωστή επιλογή;

    Μήπως η κανονική διαδικασία τακτοποίησης απαιτούσε αποδείξεις που δεν μπορούσε να προσκομίσει και για το λόγο αυτό επέλεξε άλλη οδό «κολυμβήθρας του Σιλωάμ»;

    Είπαμε αρχιτέκτων είναι η κα Φρεζάδου και γνωρίζει τόσο τα «παράθυρα» του νόμου, όσο και τα παρανόμως ανοιχθέντα παράθυρα του διαμερίσματός της.

    Θα επανέλθουμε στο θέμα διότι και η κα Φρεζάδου κινείται δραστήρια αυτές τις ημέρες που πλησιάζουν οι εκλογές

     

    ΥΓ-1: Αληθεύει πως η ίδια παρέα εφαρμόζει ανάλογη τακτική και στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου στην οδό Πατησίων;

    Εμείς το ψάχνουμε δημοσιογραφικά και μόνο…

     

    ΥΓ-2: Μου λένε μερικοί από τις δεκάδες χιλιάδες των αναγνωστών μας με καλή μνήμη, ότι προ ετών είχε κυκλοφορήσει μία λίστα με παχυλά αμειβόμενους αργόμισθους στο παλαιό «Ερρίκος Ντυνάν».

    Εκεί λοιπόν και με μισθό 3.000 ευρώ τον μήνα αναφερόταν και ένα πολύ γνωστό μας γυναικείο όνομα.

    Και αυτό το αναζητούμε δημοσιογραφικά, διότι ως γνωστόν «τη δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς».

     

    ΥΓ-3: Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: Το πολύ bullying κατά δημοσίων λειτουργών και η αμετροέπεια στις προσωπικές εκφράσεις, δεν κάνουν πάντοτε καλό.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.