• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities για IDEAL Holdings: Πάνω από 50% υψηλότερα, στα €7,9 η δίκαιη τιμή για τη μετοχή

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Η Eurobank Equities, σε ένα sponsored report για την IDEAL Holdings, θέτει ως βασική δίκαιη τιμή για τη μετοχή της κοντά στα 7,9 ευρώ και σε ένα εύρος μεταξύ 7,2 και 8,7 ευρώ ανά μετοχή ή από 40% έως 70% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή των 5,15 ευρώ στο ταμπλό του ΧΑ.

    «Η IDEAL έχει αποδώσει πάνω από 40% φέτος, αλλά έχει αλλάξει ελάχιστα μετά την εξαγορά της ADS που τη μετασχηματίζει. Με δείκτη αποτίμησης 5,5 φορές σε όρους EV/EBITDAaL, η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση πάνω από 25% έναντι των ομοειδών εταιρειών, η οποία φαίνεται «ικανοποιητική» κατά την άποψή μας, δεδομένης της διψήφιας αύξησης των κερδών, των επιλογών για εξαγορές και συγχωνεύσεις και του πεδίου επιστροφής μετρητών, καταλήγοντας σε μια ενδεικτική βασική δίκαιη αξία κοντά στα 7,9 ευρώ.

    Αυτό ουσιαστικά αποτιμά τον όμιλο σε 7,5 περίπου φορές σε όρους EV/EBITDA το 2024, σε γενικές γραμμές σε συμφωνία με την ομάδα των ομότιμων εταιρειών. Το εύρος εύλογης αξίας είναι μεταξύ 7,2 και 8,7 ευρώ ανά μετοχή», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    «Δεδομένου του μοναδικού συνδυασμού περιουσιακών στοιχείων, η IDEAL φαίνεται καλά τοποθετημένη για να απολαύσει ισχυρή ανάπτυξη. Στη βιομηχανία προβλέπουμε 4,5% ετήσιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων κατά το 2023-2027, λόγω των όγκων (χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό για τις ζυθοποιίες) και της αύξησης του γεωγραφικού αποτυπώματος.

    Στην πληροφορική, προβλέπουμε ανάπτυξη πάνω από 20% το 2023, ακολουθούμενη από 12% – 15% στη συνέχεια, υποστηριζόμενη από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, με περαιτέρω δυνητική ανάπτυξη 10% περίπου ετησίως που απορρέει από το RRF.

    Στο Ειδικό Λιανικό Εμπόριο, δεδομένης της τοποθέτησης του εμπορικού σήματος της Attica Department Stores (ADS) και της ηγετικής θέσης στην αγορά που επωφελείται από την εισροή τουριστών, αναμένουμε οργανική ανάπτυξη 4% – 5% τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας την ανάπτυξη με γνώμονα την προσφορά (π.χ. Ελληνικό) ως επιλογή.

    Όλα αυτά προκαλούν ρυθμό αύξησης των εσόδων της τάξεως του 7% ετησίως κατά την περίοδο 2023-2027 και EBITDAaL της τάξης του 10%, με το τελευταίο να οφείλεται κυρίως στην πληροφορική (18%)», προβλέπει η Eurobank Equities.

    Οι επιλογές σε εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι το κλειδί για τη θέση. Η IDEAL έχει ισχυρό ιστορικό στην πραγματοποίηση συμφωνιών, με τον όμιλο στην τρέχουσα μορφή του να είναι το αποτέλεσμα της εισφοράς περιουσιακών στοιχείων που κατείχε προηγουμένως το Virtus S.E. Fund.

    Το 2022, η IDEAL προχώρησε στην πώληση της 3 Cents στην Coca-Cola Hellenic (CCH) έναντι 46 εκατ. ευρώ.

    Η IDEAL προχώρησε επίσης σε αρκετές εξαγορές τα τελευταία 2 χρόνια αυξάνοντας τη βάση EBITDAaL σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ (pro-forma), με τη μεγαλύτερη κλίμακα να διευκολύνει την αναζήτηση περισσότερων συμφωνιών που αυξάνουν την αξία.

    Ο ισολογισμός είναι ισχυρός, με τη μόχλευση να αναμένεται να μειωθεί σε κάτω από μια φορά μετά το 2024, ακόμη και αν υποτεθεί μια προοδευτική μερισματική πολιτική (διανομή 30% – 40%).

    «Ως εκ τούτου, υπάρχουν δυνατότητες επιλογής όσον αφορά την αξιοποίηση του ισολογισμού, η οποία θα μπορούσε να εκδηλωθεί με τη μορφή περαιτέρω συμφωνιών που αυξάνουν την αξία ή υψηλότερων αποδόσεων στους μετόχους από αυτές που ενσωματώνονται στο μοντέλο μας», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Παγκρήτια Τράπεζα: Αύξηση κερδών το 2022 – Το νέο διοικητικό συμβούλιο

    Morgan Stanley: Βλέπει επιβράδυνση στην ανάπτυξη του κλάδου πολυτελείας

    Εθνική Ασφαλιστική: Βραδιά Βραβεύσεων Εταιρικού Δικτύου



    ΣΧΟΛΙΑ