• Η ΕΥΠ και οι ολιγάρχες, το buy back της ΔΕΗ, ο εφοπλιστής «ποιητής του έρωτα», η ήττα και το 50μετρο yacht, ο γουρλής Χόλτερμαν και η απάντηση της κ. Χατζηπέτρου  

    Αν όχι στο σύνολο της, τουλάχιστον ένα κομμάτι της ΕΥΠ, φαίνεται ότι λειτούργησε για να εξυπηρετήσει δικές του σκοπιμότητες ,  «κόντρα» στην  Διοίκηση της  Υπηρεσίας.

    image

    H κρίσιμη απόφαση 

    Μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας είναι η τρέχουσα.

    Την Πέμπτη το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτός απροόπτου  θα ανακοινώσει μεγάλη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

    Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η αύξηση θα είναι 0,75% υψηλοτέρα.

    Δηλαδή θα εκτιναχθούν στο 1,25% από 0,50% σήμερα.

    Μικρή μερίδα αναλυτών στοιχηματίζει για αύξηση 0,50%.

    Ταυτόχρονα την Παρασκευή,  η συνοδός των υπουργών ενέργειας θα ανακοινώσει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

    Στα της Ελλάδος τώρα το επόμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την οικονομική πολιτική του 2023.

    Η ΔΕΗ

    Όμως η τρέχουσα εβδομάδα έχει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

    Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,18% 10,91 Γιώργος Στάσσης, ανακοινώνει τα αποτελέσματα 6μηνου και πιθανότατα από τη Τετάρτη θα ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο buy back (επαναγορά)  της μετοχής που αποφασίστηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 3 Αυγούστου.

    Την Παρασκευή η μετοχή της ΔΕΗ αιφνιδίασε την αγορά, καθώς έκλεισε με μεγάλα κέρδη 6,11% , στα 5,47 ευρώ.

    Στην ουσία την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων,  παύει να ισχύει ο περιορισμός που έχουν οι διοικήσεις των εισηγμένων να μην προχωρούν σε κινήσεις επαναγοράς μετοχών.

    Ο περιορισμός ισχύει για 30 ημέρες προ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του κάθε τριμήνου.

     

    Τελικά πόσες ΕΥΠ υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στην  ΕΥΠ

    Η ιστορία με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις  εκτός από τα πολλά  και αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτήματα που έχει προκαλέσει,  έριξε λίγο φώς στο σκοτεινό  κόσμο των μυστικών υπηρεσιών.

    Ουδείς φυσικά θα ανέμενε η ΕΥΠ να λειτουργεί με όρους «διαφάνειας» όπως μία συνηθισμένη υπηρεσία. Το  ζητούμενο άλλωστε  στις υπηρεσίες  πληροφοριών είναι η αποτελεσματικότητα τους.

    Η ιστορία από την εποχή του διπλού πράκτορα της   Βρετανικής  Μ16, Kim Philby που λειτουργούσε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ως διπλός πράκτορας των Σοβιετικών, δείχνει ότι ακόμη και  οι καλύτερες υπηρεσίες  ενίοτε είναι διάτρητες.

    Για να έρθουμε στα καθ΄ημας  τα «φάουλ» και οι «αστοχίες» της ΕΥΠ, έχουν αυξημένο πολιτικό αντίκτυπο τη στιγμή που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβει το Γραφείο του τον άμεσο έλεγχο της Υπηρεσίας.

    Όμως, μετά από τρεισήμισι χρόνια έγινε αντιληπτό ότι τελικά το Πρωθυπουργικό Γραφείο δεν κατόρθωσε να ελέγξει αποτελεσματικά, την ΕΥΠ.

    Αν όχι στο σύνολο της, τουλάχιστον ένα κομμάτι της Υπηρεσίας  φαίνεται ότι λειτούργησε για να εξυπηρετήσει δικές του σκοπιμότητες ,  «κόντρα» στην  Διοίκηση της  Υπηρεσίας.

    Υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται  η  διαρροή του εγγράφου της Εισαγγελέως  Εφετών Βασιλική Βλάχου  στο site, www.reportesunited.gr  στις 15 Απριλίου,   με το οποίο δίνεται η εντολή  (την 1η Ιουνίου 2020) για την άρση του απορρήτου  για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

    Το έγγραφο διέρρευσε «σκαναρισμένο» στο  συγκεκριμένο  site, κάτι που μέχρι στιγμής έχει περάσει στα ψιλά .

    Παρόλο που το ποιοι και πως  μπορεί να είχαν πρόσβαση στο έγγραφο αυτό,  είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, ακόμη και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο που ερευνά αυτό το σκέλος της υπόθεσης.

    Τέτοια έγγραφα δεν περνάνε από το «Πρωτόκολλο» όποτε κοντά στο νου και η γνώση…

    Aυτά ως προς τον τρόπο που  λειτούργησε η ΕΥΠ, τουλάχιστον στην υπόθεση του δημοσιογράφου, που ερευνούσε υποθέσεις  που συνδέονταν με πιστωτικά ιδρύματα, τραπεζίτες και οικονομικούς παράγοντες.

    Δεν γνωρίζουμε αν αυτοί άσκησαν επιρροή στην ΕΥΠ, ή σε κάποιους μέσα από την ΕΥΠ,  για να γίνει η επισύνδεση του κινητού του τηλεφώνου.

    Όμως από τη στιγμή που αυτή προχώρησε με εντολή της Εισαγγελέως  ήταν νόμιμη.

    Επομένως δεν μπορεί να ισχύει η θεωρεία ότι κάποιοι ολιγάρχες πλήρωναν κάποιους μέσα από την ΕΥΠ να κάνουν “κανένα εξτραδάκι”.

    Όπως νόμιμη ήταν και η επισύνδεση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νικ. Ανδρουλάκη, η οποία όπως είπε ο ίδιος έγινε με σκοπό τον εκβιασμό.

     

     

    Γουρλής ο Χένρι  Χόλτερμαν για την Viking Norsafe

    «Γουρλής απεδείχθη ο ισχυρός άνδρας της Reggeborgh, Χένρι  Χόλντερμαν  και για την εταιρεία Viking Norsafe.

    Επειδή το όνομα της εν λόγω εταιρείας δεν θα λέει πολλά στους αναγνώστες,  σας θυμίζω ότι πρόκειται για την κατασκευάστρια ενός υπερσύγχρονου σκάφους ειδικών αποστολών, το οποίο το νέο αφεντικό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ  ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,80% 2,52 δώρισε στο νησί της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στο Λιμενικό Σώμα.

    Η εν λόγω εταιρεία λοιπόν η οποία εδρεύει κάπου στη Θήβα είναι Δανικών συμφερόντων, άλλωστε Δανοί είναι όλοι όσοι μετέχουν στο διοικητικό της συμβούλιο, του προέδρου (Henrik U. Christensen)  συμπεριλαμβανομένου.

    Αν κρίνω από τις δουλειές που έχει πάρει  το τελευταίο διάστημα τότε είναι βέβαιο ότι αν μη τι άλλο κατορθώνουν και υπερισχύουν  έναντι του ανταγωνισμού.

    Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τους διαγωνισμούς τους οποίους έχει σαρώσει η εν λόγω εταιρεία.  Ανατρέχοντας  λοιπόν στη Διαύγεια ανακάλυψα  τουλάχιστον δέκα αναθέσεις, μετά από ισάριθμους διαγωνισμούς, οι περισσότερες από αυτές είναι από το Υπουργείο Ναυτιλίας, προς την Viking Norsafe  για την προμήθεια πάσης φύσεως μικρών σκαφών (για περιπολίες, μεταφορά προσωπικού κλπ) .

    Το Λιμενικό Σώμα εποπτεύεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας  Γιάννη Πλακιωτάκη.

    Όμως για για να είμαστε ακριβείς υπάρχουν και μία- δύο αναθέσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Επομένως είτε ο Ολλανδός (Χόλτερμαν) έφερε γούρι στους Δανούς της Viking Norsafe, είτε η εταιρεία έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας.

    O εφοπλιστής «ποιητής του έρωτα», η ήττα και το 50μετρο yacht 

    Το Σάββατο το πρωί άπαντες ενημερωθήκατε κατ΄ αποκλειστικότητα από το mononews.gr και την Ρεγγίνα Σπυράτου, για την ομόφωνη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά την οποία,  ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας έχασε την πρώτη μεγάλη δίκη στη θυελλώδη αντιδικία του με την Σοφία Γιαννικοπούλου, με αντικείμενο περιουσιακά στοιχεία, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

    Η απόφαση εκδόθηκε υπέρ της τέως συζύγου,  του ιδιοκτήτη της DANAOS.

    Η απόφασή των δικαστών που αφορούσε 2 σπίτια και ένα ποσό 20.000.000 ευρώ, εκδόθηκε στα τέλη Αυγούστου αλλά δημοσιοποιήθηκε προχθές από τo  mononews.gr,  μεταξύ άλλων στηρίχτηκε και σε ποίημα του νομπελίστα «ποιητή του έρωτα» Πάμπλο Νερούδα που έγραψε ο Κούστας στην τέως καλή του.

    Το ποίημα αυτό γράφτηκε την εποχή που ο ίδιος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η Γιαννικοπούλου ζούσε ξέφρενη ζωή.

    Έγραψε λοιπόν ο Dr Γιάννης, στην τότε σύζυγο του:

    «Αν λίγο λίγο πάψεις πια να με αγαπάς, θα πάψω κι εγώ να σε αγαπώ… λίγο λίγο». 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές έκριναν ότι η Γιαννικοπούλου δεν υπήρξε αχάριστη ώστε τώρα να της στερήσουν τα δώρα της, με το σκεπτικό ότι ένας άνδρας της δύναμης και της μόρφωσης του Κούστα δεν θα ανεχόταν ποτέ μια γυναίκα άπιστη που συνεχώς τον προσέβαλε με τη συμπεριφορά της.

    Στην απόφαση τους φέρονται να λένε:

    «Ουδόλως αποδείχθηκε ότι η Σοφία Γιαννικοπούλου επέδειξε αχαριστία έναντι του Ιωάννη Κούστα.

    Οι ισχυρισμοί του ότι η εναγομένη περνούσε όλη την ημέρα στις καφετέριες και τα εστιατόρια της Γλυφάδας κάνοντας παρέα με γυμναστές και γενικά σωματώδεις άνδρες κατά πολύ νεώτερους της, με τους οποίους χαριεντιζόταν, ότι μιλούσε πάντοτε χυδαία ακόμη και ενώπιον τρίτων και ότι μιλούσε άσχημα για τους γονείς του ενάγοντος ενώπιον τρίτων ότι σκηνοθετούσε περιστατικά σε βάρος των γιων του ενάγοντος από τον πρώτο του γάμο ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με πολίστα καθώς και ότι είχε και άλλες εξωσυζυγικές περιπέτειες με γυμναστή και με κάποιον ανερχόμενο τραγουδιστή, δεν αποδεικνύονται, χωρίς να αρκούν για να οδηγήσουν σε αντίθεση κρίση οι προσκομιζόμενες από τον ενάγοντα ένορκες βεβαιώσεις, διότι κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας εάν πράγματι η εναγόμενη επεδείκνυε στον ενάγοντα τότε σύζυγό της τέτοια ακραία προσβλητική και σκαιότατη συμπεριφορά, όπως οι μάρτυρες περιγράφουν, τότε είναι δεδομένο ούτε ουδείς σύζυγος και ιδίως κάποιος με την οικονομική επιφάνεια και το ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο του ενάγοντος θα ανεχόταν να συνεχίσει να συμβιώνει με μία γυναίκα που συνεχώς συμπεριφερόταν άσχημα στους γονείς του και τα παιδιά του από τον πρώτο του γάμου και τον ίδιο τον υποτιμούσε, τον προσέβαλε, τον εξέθετε δημοσίως και τον απατούσε συστηματικά.»

     

    Διασκέδασε στην Σίφνο

    Ο Κούστας λοιπόν πάρα την οδυνηρή και δραματική ήττα (βέβαια μπορεί να την εφεσιβάλλει) αποφάσισε να ξεσκάσει με το 50μετρο σκάφος του BELITA (τέως AIFOS), μεταξύ άλλων και στην Σίφνο.

    Επέστρεψε όμως αιφνιδιαστικά τα ξημερώματα της Κυριακής και έδεσε στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

    Ταξίδεψε μέσα στην νύχτα (κάτι που δεν συνηθίζεται από τους σκαφάτους) για είναι στην Αθήνα πριν ξημερώσει η Κυριακή.

    Ελπίζω να μην χάλασε τις διακοπές του κ. Κούστα, η δημοσιοποίηση του θέματος αυτού από το mononews.gr, το Σάββατο το πρωί, αν και είμαι βέβαιος για αυτό…

    Οι στίχοι του Νερούδα από το Σάββατο το πρωί έχουν γίνει viral στα social media…

    Not bad at all…

    Η ΕΥΠ και οι ολιγάρχες, το buy back της ΔΕΗ, ο εφοπλιστής «ποιητής του έρωτα», η ήττα και το 50μετρο yacht, ο γουρλής Χόλτερμαν και η απάντηση της κ. Χατζηπέτρου  
    Το Belita στην Σίφνο την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου (πηγή e-nautilia.gr)

    Η κ. Χατζηπέτρου, ο κ. Ζαββός και η ιστορία ενός Δελτίου Τύπου

    Την Παρασκευή ο wiseman σχολίασε την δομή του ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ που εκδόθηκε από την αναπτυξιακή τράπεζα με αφορμή τον διορισμό του προέδρου  Γιώργου Ζαββού.

    Το ΔΤ ξεκινούμε με κάποια διάκριση που έλαβε η τράπεζα από τις Βρυξέλλες και στην συνέχεια αναφερόταν στον διορισμό του κ. Γιώργου Ζαββού στην θέση του προέδρου.

    Σε επικοινωνία που είχε το mononewsgr με την επικεφαλής της τράπεζας κ. Αθήνας Χατζηπέτρου μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το ΔΤ πριν δημοσιοποιηθεί είχε το οκ από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη ενώ είχε και την έγκριση του ιδίου του νέου προέδρου.

    Αυτά…


    Μύκονος: Οκτώ στρέμματα & το ακίνητο ενός super brand αναζητούν ιδιοκτήτη

    Στους οφειλέτες της πλατφόρμας πλειστηριασμών βρίσκεται η εταιρεία των Staff Jeans, Interwash Company, του Λαρισαίου επιχειρηματία, Γιάννη Δημοβέλη.

    Με επισπεύδουσα την Qquant, διαχειρίστρια απαιτήσεων της Attica Bank και τιμή εκκίνησης 1,55 εκατ. ευρώ, βγαίνει στο σφυρί μαγαζί – γωνία σε έναν από τους πιο ακριβούς πεζόδρομους πανελληνίως.

    Το ισόγειο κατάστημα ιδιαίτερης προβολής επί του πεζόδρομου της Ρούσβελτ 14 έχει επιφάνεια 429 τετραγωνικών και θα αναζητήσει το νέο του ιδιοκτήτη στις 7 Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα προγραμματίστηκε πλειστηριασμός για τρεις πολυτελείς κατοικίες στη Μύκονο, οι οποίες βγαίνουν στο σφυρί στις 25 Ιανουαρίου.

    Η μία διώροφη κατοικία με πισίνα σε 4 στρέμματα στον Κούνδουρο εκ πλειστηριάζεται από την Intrum έναντι 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκρότημα των υπόλοιπων δύο – που οικοδομήθηκε επίσης σε 4.000 τ.μ. – βγαίνει στο σφυρί, με τιμή εκκίνησης 2,4 εκατομμυρίων.

    Οι συγκεκριμένες δύο είναι ημιτελείς αλλά σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης, με μία πισίνα για την κάθε μία. Και οι τέσσερις βρίσκονται στο ακρωτήρι μεταξύ των παραλιών Paradise και Super Paradise, σε απόσταση 350 μέτρων από τη θάλασσα και έχουν απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, που σημαίνει ότι δε θα δυσκολευτούν να αλλάξουν χέρια.

     

    Εργοτάξιο η Β. Ελλάδα με έργα 10 δισ. ευρώ

    Σας είχαμε προϊδεάσει  για το επικοινωνιακό μπαράζ που σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τη Βόρεια Ελλάδα ενόψει  της ΔΕΘ.

    Ο  υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Γιώργος Καραγιάννης  διαβεβαίωσε χθες ότι το Μετρό στη Θεσσαλονίκη θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2023, μαζί με τους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας.

    Για τον περιφερειακή FlyOver, ο κ. Καραγιάννης αναφέρει ότι  εντός φθινοπώρου θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του 2022.

    Με δυο λόγια η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα έχει μετατραπεί σε μεγάλο εργοτάξιο (όπως  λέγαμε και παλιότερα) καθώς αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ.

    Οι επενδύσεις αυτές είναι τόσο από ιδιωτικά όσο και από Δημόσια κεφάλαια, και αφορούν όχι μόνο τις νέες υποδομές αλλά και αυτές που συνδέονται με την υγεία, την έρευνα και τεχνολογία καθώς και για αθλητικές εγκαταστάσεις.  Μόνον το πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ.

     

    Η απάντηση του Φρέντυ Τράγκα

    Την προηγούμενη εβδομάδα o wiseman αναφέρθηκε στην υπόθεση του Φρέντυ Τράγκα και στην περιουσία του πατρός του.

    Πηγή προσκείμενη στον ίδιο, επικοινώνησε με το mononews.gr και μας δήλωσε το εξής:

    Είναι λάθος αυτό που γράφεται στην επίμαχη στήλη ότι η αποποίηση του Φρέντυ Τράγκα αποτελεί μύθο.

    Κι αυτό, διότι έχει αποποιηθεί το σύνολο της περιουσίας που του αναλογεί εκ διαθήκης.

    Για την περιουσία που του επάγεται εξ αδιαθέτου, δηλαδή για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στη διαθήκη, όφειλε να κάνει απογραφή με το ευεργέτημα ως εξ αδιάθετου κληρονόμος, προκειμένου θωρακίσει την προσωπική του περιουσία σε περίπτωση χρεών.

    Η θέση και η στάση του Φρέντυ Τραγκα ως προς το θέμα της κληρονομιάς ήταν εξ αρχής σαφής, σταθερή και κρυστάλλινη. Η απόφαση του να αποποιηθεί την περιουσία του πατέρα του είναι ειλημμένη.

    Μάλιστα, ακόμη κι αν προκύψει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, αυτό θα εκχωρηθεί στο ελληνικό δημόσιο.

     

     

    Το 007

    Το Παρασκευή το βράδυ, προσέκρουσε σε ξέρα της ΣΙΦΝΟΥ ένα από τα ωραιότερα  σκάφη, το 007 το οποίο ανήκει σε κάποιον tycoon Λιβανέζο.

    Ο λόγος ήταν ότι χάλασε το GPS με αποτέλεσμα ο καπετάνιος να μην προσέξει και να προσαράξει ανοιχτά του όρμου Κολώνα της Κύθνου.

    Το mononews.gr εξασφάλισε και σας παρουσιάζει 2 video τα οποία «τραβήχτηκαν» το Σάββατο το πρωί.

     

     

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.