• Το νέο υπουργείο Ακρίβειας, ποιος είναι ο Κολωνακιώτης μεγαλοεπενδυτής της Μυτιληναίος, το ρεκόρ της ΤΕΝΕΡΓ, ο χρηματιστής και η Ελλάκτωρ και τα γατάκια της ΔΕΗ

    «Γατάκια πιαστήκατε στην παγίδα». Αυτό αναμένεται να βροντοφωνάξει σε λίγες ο αψύς κρητικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παυλής Πολάκης ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλες αποκαλύψεις για το αφεντικό της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση

    image

    Ανεβάζει στροφές η Εθνική Τράπεζα στις πωλήσεις κόκκινων δανείων

    Αποφασισμένος εμφανίζεται ο Παύλος Μυλώνας της Εθνικής να τελειώνει «μια ώρα νωρίτερα» με την εξυγίανση του Ισολογισμού της Τράπεζας.

    Όπως με ενημερώνουν λοιπόν η μεγάλη μας φίλη «τρέχει» ταυτοχρόνως τέσσερα μεγάλα τέτοια projects.

    Έχουμε  και λέμε λοιπόν, το πρώτο αφορά (project Pronto), ενός μικρού χαρτοφυλακίου  με απαιτήσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις σε καθυστέρηση.

    Το σημαντικοτέρο πρόγραμμα είναι εκείνο που θα ενταχθεί τελικώς στον Ηρακλή  και αφορά στην τιτλοποίηση Frontier II.

    Το πακέτο αυτό των κόκκινων δανείων υπολογίζεται στα  900 εκατ. ευρώ,

    Πρόκειται για εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων καθώς και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις από δάνεια της Εθνικής στην Audiovisual, μετά τον άκαρπο διαγωνισμό πώλησής τους.  Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή   μάλιστα η ΕΤΕ ΕΤΕ 4,02% 7,51 έχει ήδη εγγράψει τη ζημιά στα αποτελέσματα του 2021.

    Προς τιτλοποίηση  βγαίνει επίσης ένα μικρό πακέτο κόκκινων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 170 εκατ. ευρώ)  με την κωδική ονομασία Solar.

    Στην Κύπρο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης της θυγατρικής της Εθνικής, δρομολογείται τώρα  η πώληση τουλάχιστον του 80% των δανείων της Τράπεζας.

    Παράλληλα προχωρά η πώληση στην Βain Capital της θυγατρικής εταιρείας η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ.

    Τέλος η αρμόδια διεύθυνση της Εθνικής προχωρά στην πώληση μικρού χαρτοφυλακίου με ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα που απέκτησε η τράπεζα μέσω πλειστηριασμών.

    Παρέλαση υπουργών στη  Lamda

    Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο παρέλασε χθες από την εκδήλωση της Lamda Development για το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό και θα στεγάσει τέσσερις συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία.

    Εκτός από τον πανταχού παρόντα Άδωνι Γεωργιάδη και την υφυπουργό Πρόνοιας, Δόμνα Μηχαηλίδου, που απηύθυναν χαιρετισμό, ο Wiesman  κατάφερε να εντοπίσει τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας, Ευθύμιο Μπακογιάννη, τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο και τον πρώην βουλευτή Πύρρο Δήμα.

    Ο σκοπός της παρουσίας ήταν συμβολικός και εξυπηρετήθηκε κατά το δοκούν: Εκτός από χρονιά ανέγερσης του πρώτου κτιρίου ΑμεΑ στο Ελληνικό, το ’23 θα είναι και χρονιά εκλογών, κι όσοι συναγελάζονταν με τα υψηλά ιστάμενα στελέχη της Lamda χθες, το θυμούνται καλά.

    Ο Κυριάκος φτιάχνει υφυπουργείο Ακρίβειας;

    Αποτελεί νομίζω κοινό τόπο ότι η μεγάλη ακρίβεια στην αγορά αποτελεί την  «Αχίλλειο πτέρνα» της Κυβέρνησης.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί ακόμη και στους ψηφοφόρους του κόμματος.

    Για το λόγο αυτό άλλωστε είχαν κυκλοφορήσει τα σενάρια – όπου υπάρχει καπνός πάντα υποβόσκει και μία φωτίτσα- τα σενάρια περί ανασχηματισμού με επίκεντρο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

    Για λόγους που δεν είναι της παρούσης ο υπουργός Ανάπτυξης δεν είναι εύκολο να μετακινηθεί και πολύ περισσότερο να καρατομηθεί.

    Για το λόγο αυτό όπως με ενημέρωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να κάνει μία τρίπλα (όχι από εκείνες τις μπασκετικές  που τα καταφέρνει αλλά από τις άλλες τις πιο δύσκολες τις πολιτικές) ώστε να δείξει ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει στα σοβαρά το πρόβλημα.

    Η κίνηση για την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου με αντικείμενο την ακρίβεια το οποίο θα αναλάβει υφυπουργός,  απ΄ότι μαθαίνω δεν θα ανακοινωθεί αυτοτελώς αλλά θα αποτελεί  ένα από τα δομικά χαρακτηριστικά του επόμενου ανασχηματισμού.

    Και επειδή το πρόβλημα της ακρίβειας είναι αρκετά πιεστικό και απαιτεί άμεσες λύσεις εδώ και τώρα, προκύπτει επαγωγικά ότι και ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να περιμένει για πολύ.

    Τα γατάκια και το καλόπαιδο ο Παυλής

    «Γατάκια πιαστήκατε στην παγίδα».

    Αυτό αναμένεται να βροντοφωνάξει σε λίγες ο αψύς κρητικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παυλής Πολάκης ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλες αποκαλύψεις για το αφεντικό της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.

    Από χθες το καλόπαιδο ο Παυλής (στο καλάθι δεν χωρεί στο κοφίνι περισσεύει) έχει προαναγγέλλει ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις για τα πτυχία του Γιώργου Στάσση.

    Ο κ. Στάσσης έχει πτυχίο πολιτικού μηχανικού από Αγγλικό Πανεπιστήμιο κάτι που φαίνεται ο Πολάκης να αμφισβητεί.

    Σε κάθε περίπτωση θα μάθουμε σήμερα.

    Το μέγα ζήτημα είναι ότι μέχρι στιγμής τον Στάσση τον έχουν εμπιστευτεί εκτός από την πολυεθνική ENEL (εργαζόταν στην ENEL Ρουμανίας πριν έλθει στην Ελλάδα) και τα μεγαλύτερα  κεφάλαια του πλανήτη.

    Τα οποία προ ολίγων μηνών επένδυσαν στην ΔΕΗ ΔΕΗ 1,78% 11,42 κάτι λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ.

    Λέτε τα αμερικανικά funds  που έχουν δισ. δολάρια στα χέρια τους και η πολυεθνική ENEL να έγιναν τα κορόιδα του Στάσση;

    Και να τους κορόιδεψέ όλους τόσο πολύ;

    Πολύ αμφιβάλλω.

    Μάλλον πάλι την πάτησε ο “αψύς ” Πολάκης; 

    Τι φοβάται και σε τι ελπίζει ο Θόδωρος Φέσσας…

    Το… φάντασμα της κάλπης έχει αρχίσει να πλανάται πάνω από την αγορά και τους επιχειρηματίες.

    Ένας από αυτούς είναι ο Θεόδωρος Φέσσας, που ενώπιον των μετόχων της εταιρείας ακινήτων του είπε χθες πως «εκτός από τη διεθνή κρίση, έχουμε μπροστά μας ένα εκλογικό έτος, που δημιουργεί μία ανησυχία στην οικονομία.»

    «Πολλοί οι παράγοντες αστάθειας για επιλογές επενδύσεων.»

    Παρά ταύτα ο ίδιος εκτιμά ότι τα ακίνητα δεν κλονίζονται από τον πολιτικό κύκλο.

    «Εντούτοις, θεωρώ ότι τα ακίνητα παραμένουν ακίνητα. Ακόμα και στο βαθύτερο σημείο της κρίσης, οι τιμές των αξιών δε συγκρίνονται με τις τιμές οποιωνδήποτε άλλων επενδύσεων. Τα ακίνητα είναι κάτι που δεν είναι πάρα πολύ “sexy”, δε δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες ή αποδόσεις, αλλά είναι αμυντική επένδυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    Μία ακόμα ενδιαφέρουσα εκτίμηση Φέσσα είναι η “αναστροφή της παγκοσμιοποίησης”, βλέποντας ότι κάθε χώρα έχει πολύ περισσότερα πράγματα να κάνει εντός των εθνικών συνόρων.

     …που ετοιμάζεται να χτυπήσει την πόρτα των τραπεζών

    Πάντως, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ δείχνει εμπιστοσύνη στον κλάδο του real estate, τόση που ετοιμάζεται να χτυπήσει την πόρτα των τραπεζών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις που θα αυγατίσουν το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ του, Briq Properties, σε αξία έως και 200 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον σε ορίζοντα τριετίας.

    Στόχος είναι η μόχλευση να φτάσει το 40% ή και 50%, από σχεδόν 23% που είναι σήμερα, ως δεκανίκι του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας.

    Η οποία, παρεμπιπτόντως, ποντάρει στον τουρισμό, αφού δρομολογείται ακόμα μία ξενοδοχειακή επένδυση.

    Μετά την ανακαίνιση του Hotel Plaza Skiathos – που από φέτος θα φέρει το σήμα της Radisson –, η Briq ετοιμάζεται να αναπτύξει ακόμα 12 σουίτες στο Mr&Mrs White στην Πάρο.

    Η επέκταση θα γίνει σε οικόπεδο που πήρε μέσω πλειστηριασμού η εταιρεία, ούτως ώστε να αυξήσει τη δυναμικότητα του θερέτρου, δαπανώντας 1,75 εκατομμύρια.

    Ποιοι στηρίζουν το «Μαθαίνω Διατροφή»

    Mέρες νηστείας αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας που διάγουμε είπα να ψάξω λίγο παραπάνω το θέμα της διατροφής.

    Ψάχνοτας λοιπόν έπεσα τυχαία στο σωματείο «Μαθαίνω Διατροφή». .

    Έχοντας τη στήριξη από μεγάλους δωρητές το Helidoni Foundation (Δημήτρης και Σάρα Γεωργακόπουλος) και το ζεύγος Αλεξάνδρα Οικονόμου και Νόα Βάντερ Μπέκεν (Noach Vander Becken).

    Διοργανώνει εκδήλωση για όλη την οικογένεια στην υπέροχη φάρμα Oasis Activity Farm Park το Σάββατο 7 Μαΐου από τις 11 ως τις 15:00.

    Όσοι παρευρεθείτε, θα περάσετε μια ημέρα γιορτής για όλη την οικογένεια με βιωματικά παιχνίδια και δράσεις.

    Μαγειρική, βέβαια, αλλά και βόλτα στη φάρμα, υγιεινά σνακς, littlespoons games (που το σωματείο ούτως ή άλλως εφαρμόζει σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα).

    O χρηματιστής του Λονδίνου και η Ελλάκτωρ

    Με την μεσολάβηση χρηματιστηριακής εταιρείας με έδρα στο Σίτι του Λονδίνου, μαθαίνω ότι έγινε η πρόταση προς την Reggeborgh να πωλήσει τις μετοχές Ελλάκτωρ στους επιχειρηματίες Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκο.

    Πηγές στην βρετανική πρωτεύουσα μου αποκάλυψαν ότι οι σχετική προσέγγιση είχε ξεκινήσει τέλη Μαρτίου και το επίσημο mail με την πρόταση έχει ημερομηνία αποστολής 4 Απριλίου.

    Η ολλανδική αντίδραση ήταν λέει η ιδέα να οργανωθεί συνάντηση κορυφής των δύο πλευρών, που δεν πρόλαβε να γίνει γιατί υπήρξαν εξελίξεις.

    Η διεθνής έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με στοιχεία ότι η Reggeborgh χρηματοδοτούσε την αγορά μετοχών Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,53% 2,57 από τον Η. Λιανό και οι οποίες κρύβονταν στη Κύπρο και στην βρετανική Barclays.

    Προφανώς η έρευνα αυτή ανατρέπει το τοπίο καθώς περιγράφονται κακουργήματα για όσους συμμετείχαν ή γνώριζαν τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες χρηματιστηριακές πρακτικές.

    Πάντως, 13 Απριλίου η ολλανδική εταιρεία ενημερώθηκε από τον ίδιο αποστολέα ότι η προσφορά που τους είχε γίνει αποσύρεται «υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων».

    Έτσι χάθηκε η ευκαιρία να απαλλαγεί ο ολλανδός από το μπελά στον οποίο φαίνεται να έχει εμπλακεί.

    Ο Κολωνακιώτης εκ Θεσσαλονίκης μεγαλοεπενδυτής και τα funds μαμούθ

    Χθες η μετοχή της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 2,54% 38,80 άγγιξε νέα υψηλά και τώρα πλέον η ένταξη στον Morgan Stanley Capital International είναι σχεδόν δεδομένη.

    Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 2,51 δισ. ευρώ. Άρα πληροί πλέον όλες τις προϋποθέσεις.

    Πλέον οι Αμερικανοί του MSCI δεν έχουν καμία δικαιολογία.

    Ένας από τους «θεσμικούς” που πίστεψαν νωρίς τις προοπτικές της εισηγμένης ήταν και ο γνωστός Κολωνακιώτης μεγαλοεπενδυτής εκ Θεσσαλονίκης.

    Ο 45αρης μεγαλοεπενδυτής  ήταν από τους λίγους που πίστεψαν εδώ και δυο χρόνια ότι η εταιρεία σιγά αλλά σταθερά υπό την διοίκηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, θα δει πολύ υψηλότερα  επίπεδα και κάποια στιγμή θα έλθει η ώρα της αλήθειας δηλαδή να ενταχθεί στον MSCI.

    Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι χθες η εταιρεία πραγματοποίησε τεράστιο όγκο συναλλαγών περίπου 1,620,000 μετοχές.

    Λέγεται ότι αγόρασαν δυο μεγάλα funds μαμούθ από τις ΗΠΑ και την Βόρεια Ευρώπη και 4 μικρότερα.

    Σύνολο 6 μεγάλοι παίκτες.

    Τα νέα ρεκόρ της Τέρνα Ενεργειακής

    Η Τέρνα Ενεργειακή χθες έκλεισε στα 17,90 ευρώ.

    Πριν από ένα χρόνο ακριβώς βρισκόταν στα 12,34 ευρώ  και στα 8,08 τέτοιες ημέρες το 2020.

    Δεν εχει σημασία εάν η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΝΕΡΓ 0,27% 18,30 διαπραγματεύονται να πουληθεί ένα ποσοστό μέτοχων σε μεγάλο ενεργειακό fund.

    Κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό με δεδομένο ότι είναι μια εταιρεία που σε 7 χρόνια από τώρα θα εχει εγκατεστημένη ισχύ στις ΑΠΕ περίπου 6,500MW.

    Το 2025 θα μετράει περίπου 3.000MW.

    Δηλαδή εάν σήμερα εχει κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ σε 4-5 χρόνια θα έχει τουλάχιστον διπλάσια.

    Το μέγα ζήτημα είναι πλέον εάν το ίδιο το αφεντικό της ΤΕΝΕΡΓ ο Γιώργος Περιστέρης θέλει να αποχωριστεί τις μετοχές του.

    Ο Πιτσιλής και ο Αρχαίος 

    Όπως είναι γνωστό στη μικρή αλλά γραφική μας χώρα, κάθε φορά που αυξάνονται οι οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικό σύστημα)  ανασύρεται από τη ναφθαλίνη η ενοποίηση των πυρήνων  είσπραξης του Δημοσίου, δηλαδή του Taxis, του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και του ΕΦΚΑ.

    Έτσι έχει γίνει και σήμερα, που η κρίση έχει αυξήσει τους οφειλέτες λόγω ανέχειας αλλά έχει πολλαπλασιάσει και τους γνωστούς Έλληνες μπαταξήδες που έχουν λεφτά αλλά δεν πληρώνουν με το ατράνταχτο επιχείρημα «αφού δεν πληρώνουν οι άλλοι, γιατί να πληρώνω εγώ, τι είμαι ο …έξυπνος της παρέας;».

    Η ανάσυρση του Σχεδίου Ενοποίησης από τα υπόγεια του ΥΠΟΙΚ, γίνεται τώρα με πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ και του κ. Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος επειδή βάλλεται σχεδόν πανταχόθεν ενδοκυβερνητικά και επιθυμεί διακαώς να εδραιώσει τη θέση του, έχει πεισμώσει και θέλει να εμφανίσει «εκπλήρωση εισπρακτικών στόχων».

    Όταν λέει σε κυβερνητικούς παράγοντες το σχέδιο ο κ. Πιτσιλής, αντιμετωπίζει ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και την προτροπή (χωρίς ενθουσιασμό πάντως)  «ωραία ιδέα Γιώργο, προχώρα».

    Εχει προκαλέσει και  δυσθυμίες ο κος ΑΑΔΕ επειδή έχει βγάλει σε έλεγχο φορολογίας σχεδόν τη μισή επιχειρηματική Ελλάδα, γι αυτό όλο και περισσότεροι στην κυβέρνηση θυμούνται πως «αυτός μπήκε επί ΣΥΡΙΖΑ!» κάτι που επί δυόμιση χρόνια μάλλον λησμονούσαν.

    Τώρα, με το χέρι στην καρδιά, πιστεύουν όλοι οι κυβερνητικοί ότι θα μπει σε λειτουργία το φιλόδοξο σχέδιο τη στιγμή που αρχίζουν σιγά-σιγά να μαρσάρουν οι προεκλογικές μηχανές;

    Αλλά και ο ίδιος ο κ. Πιτσιλής που είναι έξυπνος άνθρωπος, πιστεύει τους όρκους πίστης των πολιτικών και μη πολιτικών με τους οποίους συνομιλεί τακτικά;

    Για  παράδειγμα, όταν και αν εφαρμοστεί το σχέδιο, τότε ο ΕΦΚΑ και οι …παραφυάδες του θα γνωρίζουν πατώντας ένα κουμπί,  εάν πληρώθηκαν  κανονικά οι εισφορές της τελευταίας 20ετίας για παράδειγμα.

    Θα διασταυρωθούν περίπου 1.800.000  φορολογούμενοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες (η εκλογική βάση της κυβέρνησης το 2019 δηλαδή) , οι οποίοι θα χρωστούν ποσά που πλέον είναι αδύνατο να εισπραχθούν.

    Θα ακολουθήσουν τεράστιες οφειλές, αμφισβητούμενες παραγραφές 5ετίας ή 10ετίας, θάνατοι, κληρονομιές, αποποιήσεις. Θα προκύψει ένας ανεπανάληπτος «ελληνικός μύλος» που θα είναι αδύνατο να μπει σε τάξη.

    Κάποιος (κοντά στον κο Πιτσιλή μάλλον…) έριξε τη φαεινή ιδέα να οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2021 ως «κόκκινη γραμμή».

    Να γίνει μία περαίωση μέχρι τότε, να εισπραχθεί ζεστό χρήμα (μα υπάρχει ακόμη ζεστό  χρήμα με τέτοιους λογαριασμούς ενέργειας που έρχονται σωρηδόν στα νοικοκυριά;) και από τη σωτήριο ημέρα 1-1-2022 να δουλέψουν τα συστήματα διασυνδεδεμένα.

    Ήδη η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει τους ψηφιακούς συμψηφισμούς και αυτό θα μπορούσε να είναι μία αρχή. Αλλά φυσικά, όλα αυτά θα προσβληθούν στη Δικαιοσύνη όπου θα ξεκινήσει μία ατέρμων διαδικασία με απροσδιόριστο αποτέλεσμα.

    Αυτές είναι οι πληροφορίες του wiseman  από την πρώτη γραμμή του …μετώπου.

    Στη δεύτερη γραμμή όμως, αναπτύσσεται υπόγεια αντίδραση (έτσι γίνεται όπου υπάρχει δράση, νόμος της φύσης) και ετοιμάζονται κινήσεις που μάλλον θα εκπλήξουν τους πάντες και ίσως καταπλήξουν και τον κο Πιτσιλή.

    Συντονιστής των ενεργειών, πρόσωπο με το παρατσούκλι «ο Αρχαίος!».

    Κατέχει δευτερεύον θεσμικό αξίωμα και δρα παρασκηνιακώς αλλά πολύ αποτελεσματικά συνήθως. Είναι και αυτός «μάγος των ελιγμών» ως παλαιά καραβάνα. Μάλλον θα χρειαστεί να επανέλθουμε και σε αυτόν.

    Ο wiseman  εύχεται σε όλους καλά ξεμπερδέματα, αν και προβλέπει το αντίθετο…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές