• Το μήνυμα Καραμανλή σε Σταικούρα, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Μανουσάκης, τα νεα ισχυρά πρόσωπα της Εθνικής Ασφαλιστικής και γιατί θα σπάσουν τα τσιμέντα εάν μιλήσει ο Κοντονής

    Mε τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προγραμματίζουν  να συναντηθούν οι  εκπρόσωποι των κατασκευαστών αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, ζητώντας τι άλλο; O Κρατικός Προυπολογισμός να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη…

    image

    Καραμανλής στέλνει σε Σταϊκούρα το «λογαριασμό» από την αύξηση των υλικών 

    Mε τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προγραμματίζουν  να συναντηθούν οι  εκπρόσωποι των κατασκευαστών αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, ζητώντας τι άλλο;

    Ο Κρατικός Προυπολογισμός να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να τους καλύψει τις υπερβάσεις που έχουν προκύψει  από την αλματώδη αύξηση στα κατασκευαστικά υλικά.

    Οι κατασκευαστές βλέποντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών  και προκειμένου να αποφευχθεί το πάγωμα ή ακόμη και η ακύρωση  των δημοσίων έργων,  εναπόθεσαν τις «ελπίδες» τους στον υπουργό Οικονομικών.

    Στο πλευρό τους βρίσκεται  και το Υπουργείο Υποδομών.

    Όπως μαθαίνω ο Κώστας Αχ. Καραμανλή, αφού άκουσε τις προτάσεις των κατασκευαστών κατέληξε σε ένα  κείμενο  το οποίο  αποστείλει στον υπουργό Οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς οι λύσεις που προτείνει συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος.

     

    Σε αναμονή διαρκείας η επιδότηση ενοικίου 

    Mε τον …. «αραμπά» φαίνεται ότι πηγαίνουν οι επιδοτήσεις που θα καταβάλλει το Δημόσιο στα ευάλωτα νοικοκυριά.

    Θυμίζουμε ότι τη σχετική απόφαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κρατικής στήριξης  την έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας τον περασμένο Φλεβάρη,   ωστόσο ακόμη οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει ούτε σέντς στο λογαριασμό τους.

    Όπως μου λένε από τις τράπεζες το μέτρο αφορά περίπου 3.000 δικαιούχους δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν  από 70 έως  210 ευρώ το πολύ τον μήνα.

    Η σχετική πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά έχει  ανοίξει όμως η διαδικασία δεν φαίνεται να προχωράει.

    Στην καλύτερη περίπτωση εκτιμάται ότι οι επιδοτήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον ερχόμενο μήνα ή ασφαλέστερα από τον Ιούνιο.

    Το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσει για τους επόμενους δεκαπέντε μήνες ως γέφυρα για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το Χρέος τους, μέχρι να συσταθεί ο Φορέας Ακινήτων.  Επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης».

    Ποια αλυσίδα σουπερμάρκετ βρίσκεται και πάλι στα «κάγκελα» 

    Προβλήματα εργασιακής φύσεως μαθαίνω ότι αντιμετωπίζει για μία ακόμη φορά γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

    Ο ιδιοκτήτης λοιπόν της απ΄ότι μου λένε βρέθηκε  – ξανά – στο στόχαστρο των εργαζομένων (εκ των οποίων κάποιοι έγιναν πρώην), με αφορμή την πολιτική των αμοιβών του.

    Στο επίκεντρο της κόντρας  βρίσκεται το λεγόμενο επίδομα «εξ ελευθεριότητας».  Πρόκειται για επιπλέον χρήματα τα οποία δίνονται στους εργαζόμενους χωρίς όμως αυτά να ενσωματώνεται στα μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία αποτελούν και τη βάση για τον υπολογισμό των επιδομάτων που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος.
    Όπως μαθαίνω επειδή γύρω από το επίδομα αυτό επικρατεί αρκετή ασάφεια μία μερίδα εργαζομένων σκέφτεται να ακόμη και να κινηθεί δικαστικά.

    Η στήλη δε μπορεί να αποκαλύψει το όνομά του – δεδομένου ότι εν γένει δεν δίνει αφορμές για… κακές ειδήσεις –, θα θυμίσει όμως ότι η «αντιεργατική» ή συμπεριφορά στελεχών της επιχείρησης έχει απασχολήσει παλιότερα τη δημοσιότητα. Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος  στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν.


    Τηλεοπτική λάμψη στην παρουσίαση του 1555

    Μετά βαΐων και κλάδων, λόγω και των ημερών,  παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Υπουργός Εργασία και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης την επέκταση λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου 1555 για τους επόμενους 30 μήνες.

    Για όσους δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα να το χρειαστείτε, πρόκειται για το νέο αριθμό εξυπηρέτησης των πολιτών, δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο και με ελάχιστο χρόνο αναμονής για εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά ζητήματα. Με την νέα υπηρεσία, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας φιλοδοξεί να δώσει επιτέλους ένα τέλος στην τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται εδώ και χρόνια οι πολίτες προκειμένου λάβουν πολύτιμες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν κυρίως στην σύνταξή τους και που μέχρι σήμερα ήταν πρακτικά αδύνατο να έχουν.

    Ο κ. Χατζηδάκης και το επιτελείο του θέλησαν να προδώσουν στην εκδήλωση και την απαραίτητη «λάμψη» και ζήτησαν από την τηλεοπτική συνάδελφο μας Μαρία Αναστασοπούλου να παρουσιάσει τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του 1555.

    Ήδη μέσα στους 8 πρώτους μήνες λειτουργίας του, το τηλεφωνικό κέντρο 1555 εξυπηρέτησε περισσότερες από 1,7 εκατομμύριο κλήσεις πολιτών, με 8 στους 10 να δηλώνουν  ικανοποιημένοι από το επίπεδο εξυπηρέτησης που έλαβαν, ενώ σχεδόν το 99% των πολιτών που τον χρησιμοποίησαν έλαβαν απαντήσεις στα απλά ή σύνθετα ερωτήματα τους.

    Μάλιστα, εντός Μάϊου θα ενεργοποιηθεί και το «ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας» μεταξύ του ΕΦΚΑ και των συνταξιούχων εν αναμονή, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να λύνονται θέματα σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

    Πώς ο Αλέξανδρος Υψηλάντης «έπεσε θύμα» της Ρωσικής εισβολής

    Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέτρεψε μία λαμπρή εκδήλωση για ένα μνημείο ηρώων στη μνήμη του Αλέξανδρου Υψηλάντη, το οποίο  είχε αναλάβει ο Δήμος Πετρούπολης, με τη «χορηγία»  του Ιβάν Σαββίδη.

    Οι άνθρωποι του, μία που ο ίδιος είναι εδώ και πολύ καιρό άφαντος,  διέρρεαν  ότι είχε προσκληθεί για τα εγκαίνια του μνημείου, και ο  Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ήταν  ένα από εκείνα τα γεγονότα με τα οποία η Μόσχα πάντοτε επεδίωκε να προωθήσει την «ήπια ισχύ» της στην Ελλάδα και υπήρχε η σκέψη να παραστεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Τελικά όμως  όπως αποδείχθηκε,  ο Ρώσος Πρόεδρος είχε άλλα, λιγότερο ευγενή σχέδια. Ετοίμαζε πόλεμο, ο οποίος αποτέλεσε άλλο έναν κρίκο στην κατηφορική πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια…

    Σε ανοιχτή γραμμή ο Γιώργος Μπόμπολας με τον Θύμιο Μπουλούτα

    Δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιώργο Μπόμπολα έχει δημιουργήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 Θύμιος Μπουλούτας.

    Όπως μαθαίνω ο Μπουλούτας  «αισθάνεται προνομιούχος» καθώς είναι από τους λίγους ανθρώπους με τους οποίους μιλάει συχνά πυκνά στο τηλέφωνο ο κύριος Γιώργος .

    Και τούτο διότι βρίσκει ότι οι παρατηρήσεις του «Νέστορα» των κατασκευαστικών εταιρειών, εμπεριέχουν σοφία και σύνεση, η οποία εξέλιπεν από πολλούς μάνατζερ της νεότερης γενιάς.

    Μάλιστα  ο ίδιος παραδέχεται σε συνομιλητές τους «ότι είναι πολύ κρίμα που   η γνωριμία τους δεν έγινε νωρίτερα…σε άλλες εποχές.»

     

    Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ο πολύς κ. Μανουσάκης

    Ο wiseman δεν είχε προσκληθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εκεί βρέθηκαν ένα σωρό πρόσωπα πρόθυμα να… ραπορτάρουν όσα ενδιαφέροντα είδαν και άκουσαν τα οποία σχετίζονται όμως με την οικονομία.

    Τα ακραιφνώς πολιτικά δεν θα μας απασχολήσουν εδώ αφού η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και συνεπώς οι πολιτικές κόντρες του συνεδρίου ήταν και ολίγον θέμα «επαναστατικής γυμνιστικής» με το συνεδριακό αποτέλεσμα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα να έχει ουσιαστικά προεξοφληθεί.

    Από την οικονομική επικαιρότητα ξεχώρισαν οι πράκτορές μου της σφοδρές επιθέσεις δύο μεγαλοστελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίων του «κ. Μάνου».

    Και όταν λέω κ. Μάνο δεν εννοούμε τον παλαίμαχο πολιτικό Στέφανο αλλά τον …Μάνο της καρδιάς μας τον ξεχωριστό κ. Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ 0,91% 2,22.

    Για όσους δεν τον θυμούνται ο κ. Μανουσάκης κοσμεί την θέση του αφεντικού του ΑΔΜΗΕ από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού από τότε διορίστηκε σε αυτή την θέση και παραμένει αλώβητος παρά της ελληνικές και κινεζικές επιθέσεις εναντίον του.

    Την εποχή που διορίστηκε στον ΑΔΜΗΕ είχε θεωρηθεί επιλογή του Γιάννη Δραγασάκη αλλά φάνηκε τελικά ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.

    Σήμερα, δύο προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο ένας μάλιστα ιστορικό και ιδρυτικό μέλος καταφέρονται εναντίον του κάποτε ευνοούμενού τους κ. Μανουσάκη.

    Ο άλλος  που τον «μαχαιρώνει» είναι τεχνοκράτης που επί τεσσεράμισι χρόνια κατείχε νευραλγικό ενεργειακό πόστο στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρώτος που είναι και πιο χαμηλών τόνων τον αποκαλεί «αγνώμονα» και αχάριστο».

    Ο δεύτερος του σέρνει τα «εξ’ αμάξης» που έλεγαν και στην Αρχαία Αθήνα.

    Ο πιο χαριτωμένος χαρακτηρισμός που του δίνει είναι «αυτός ήταν δικός μας και τώρα έγινε …ντελιβεράς των άλλων».

    Τώρα τι εννοούσε ο συγκεκριμένος, σε ποιόν κάνει delivery και τι ακριβώς παραδίδει ο ξεχωριστός κ.

    Μάνος εμείς δεν γνωρίζουμε, ίσως είναι μία άλλη ιστορία.

    Εγώ απλώς θα θυμηθώ το τραγουδάκι των ΠΥΞ ΛΑΞ που κάθε χρόνο εδώ και μια δεκαετία δίνουν την τελευταία τους συναυλία και θα σιγοψιθυρίσω «για τις παλιές αγάπες μη μιλάς…».

     

    Κοντονής: «θα σπάσουν τα τσιμέντα όταν μιλήσω»

    Το άλλο σημαντικό θέμα που έπιασαν οι ωτακουστές μου ήταν το ερώτημα «μέχρι που θα φτάσει αυτός ο τρελοΖακυνθηνός (ΣΣ έτσι τον αποκαλούν) ο Κοντονής;».

    Το θέμα θα μας απασχολήσει προσεχώς διότι ο διαγραφείς πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί δεξιά και αριστερά να αποκαλύψει πάρα πολλά πράγματα για τον πρώην συνάδελφό του Μιχάλη Καλογήρου, τον κ. Νίκο Παππά, τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, την κ. Βασιλική Θάνου, την εξαίρετη κ. Τουλουπάκη αλλά και ισχυρό πρόσωπο με τεχνοκρατική θέση μακράς διαρκείας μαζί με τη σύζυγό του.

    Ο ίδιος ο Κοντονής φέρεται να είπε «θα σπάσουν τα τσιμέντα όταν μιλήσω».

    Ο wiseman δεν υιοθετεί τσιμεντοκονιάματα αλλά να ξέρετε ότι λίαν συντόμως θα επανέλθει επί του θέματος, αφού φιλτράρει το σύνολο των πληροφοριών.

     

    Τα ισχυρά πρόσωπα της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Δυο πρόσωπα είναι πλέον στο νέο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τα πρόσωπα αυτά αναμένεται να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρολό.

    Πρόκειται για τους:

    Αλέξ Φωτακίδη, Partner της CVC και επικεφαλής των εργασιών της στην Ελλάδα και Κωνσταντίνο Ρόκα. Ο κ. Ρόκας  είναι Managing Directorτης CVC στην Ελλάδα, με 15ετή εμπειρία ως σύμβουλος στρατηγικής επενδύσεων και διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων.

    Επίσης μέλος του ΔΣ είναι ο διευθύνων σύμβουλος Σταύρος Κωνσταντάς όπως επίσης και η σιδηρά κυρία της Εθνικής Τράπεζας Χριστίνα Θεοφιλίδη.

    Ο έμπειρος και ικανός κ. Κωνσταντάς αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο εντός της νέας εταιρείας.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές