• Γιατί εξαγοράζει την Epsilon net η Εθνική Τράπεζα, η νέα ήττα Μαντωνανάκη, οι σκέψεις Εξάρχου για τη Χανίων, τα νέα πρόσωπα του LSE, ο Μπίτζιος και η λίστα και ένα δικηγορικό Quiz με πολλά λεφτά

    Είναι απορίας άξιον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και οι συνδικαλιστές της εταιρείας να  του γυρίζουν την πλάτη.

    image

    Stop της Παγκρήτιας για τη Χανίων, υπό όρους

    Την Παρασκευή το απόγευμα σε μια συνάντηση μεταξύ των νέων μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας και της ηγεσίας της Τράπεζας έγινε σαφές ένα πράγμα. Ότι η συμφωνηθείσα σύμπραξη μεταξύ της Παγκρήτιας και της Τράπεζας Χανίων υπό τις παρούσες συνθήκες σταματάει.

    Μάλιστα η στήλη WISEMAN το πρωί του Σαββάτου ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα.

    Ο ισχυρός άνδρας της Ιντρακάτ και της Παγκρήτιας, Αλέξανδρος Εξάρχου, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αποδεχθεί το προηγουμένη συμφωνία με την τράπεζα Χανίων η οποία, εάν τελικώς υλοποιηθεί, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα καλά νούμερα της Παγκρήτιας.

    Μετά την ενημέρωση του Αλέξανδρου Εξάρχου από τα στελέχη της Παγκρήτιας για τους όρους της συμφωνίας συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί για το αν τελικά οι όροι αυτοί είναι προς το συμφέρον της Παγκρήτιας.

    Άνθρωποι κοντά στην Thrivest Holding, το νέο κύριο μέτοχο της Παγκρήτιας, υποστηρίζουν ότι το συμφέρον της τράπεζας είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν σε κάτι που δεν θα στηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική της.

    Ούτως η άλλως η οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δυο χρειάζεται τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των δυο τραπεζών.

    Τα νούμερα της Τράπεζας Χανίων σύμφωνα με τους ειδικούς «είναι δραματικά και δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στην Παγκήτια η οποία τώρα πλέον είναι ένα υγειές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα».

    Τώρα εάν οι δυο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι και συζητήσουν εκ νέου ίσως βρουν ένα νέο modus vivendi…

    Παντελής Μαντωνανάκης: Νέα δικαστική απόφαση εναντίον του  

    Δικαστική απόφαση-σοκ για τον Ξενοδοχειακό Ομιλο Μαντωνανάκη.

    Το Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε ότι νόμιμα οι Τράπεζες Eurobank, Πειραιώς, ΑΛΦΑ και το υπό εκκαθάριση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησαν, το 2019, σε καταγγελία δύο ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους 309 εκατομμυρίων ευρώ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές που με τους τόκους, τότε είχαν φτάσει στα 365 εκατομμύρια ευρώ.

    Με την υπ’ αριθμόν 5680/2022 απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από 3 ημέρες (Πέμπτη 10 Νοεμβρίου) και αποκαλύπτει το mononews.gr και η Ρεγγίνα Σπυράτου, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών ανέτρεψε την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

    Με την πρωτοβάθμια απόφαση, είχαν δικαιωθεί οι εταιρείες του Ομίλου και τα παιδιά του αποθανόντος ιδρυτή του, Παντελής και Άννα Μαντωνανάκη.

    Τότε οι καταγγελίες των Τραπεζών είχαν κριθεί καταχρηστικές και είχαν ακυρωθεί, αποδεχόμενο το Πρωτοδικείο ότι είχαν προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες  στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Ομίλου.

    Το σκεπτικό της νέας απόφασης

    Όμως, τώρα, το Εφετείο κατέληξε σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη κρίση, με ένα σκεπτικό κόλαφο για τον  Επιχειρηματικό -Ξενοδοχειακό Όμιλο και τους κληρονόμους του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη.

    Οι δικαστές, στην ομόφωνη απόφαση τους, αναφέρουν:

    • Οι καταγγελίες των Τραπεζών έλαβαν χώρα νόμιμα, κατ’ ενάσκηση νομίμου δικαιώματος τους, αφού τα δύο Κοινά Ομολογιακά Δάνεια ουδόλως εξυπηρετούνταν επί μακρόν.
    • Η εταιρεία ΗΛΙΟΣ (η οποία είχε εκδώσει τα ΚΟΔ, με εγγυήτριες άλλες εταιρείες του Ομίλου) δεν μπορούσε να προβεί στις συμφωνημένες καταβολές των δόσεων του πρώτου δανείου ήδη από τις 20.10.2010.
    • Τότε αιτήθηκε και έλαβε πρόσθετο δάνειο για καταβολή τόκων ποσού 9 εκ. ευρώ.
    • Όμως, εκ νέου αδυνατούσε να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και των δύο δανείων.
    • Το 2013, έγινε αναδιάρθρωση, με επιμήκυνση του συμφωνηθέντος χρόνου αποπληρωμής των δόσεων.
    • Όμως, εκ νέου αδυνατούσε να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις.
    • Το 2016, οι Τράπεζες συμφώνησαν σε δεύτερη αναδιάρθρωση, με επιμήκυνση του συμφωνηθέντος χρόνου.
    • Όμως, οι συμφωνηθείσες δόσεις πάλι δεν καταβλήθηκαν και μέχρι το 2018, υπήρξαν μόνο επιμέρους καταβολές.
    • Για το δεύτερο δάνειο, κατέστησαν όλες οι δόσεις του ληξιπρόθεσμες από το 2008.
    • Από τον Ιούνιο του 2018 και μετά, ο Ομιλος Μαντωνανάκη δεν κατέβαλε κανένα απολύτως ποσό έναντι των υφιστάμενων δόσεων, με αποτέλεσμα τα ένδικα δάνεια να σταματήσουν πλήρως να ικανοποιούνται, όχι μόνο μέχρι την άσκηση της καταγγελίας το 2019 αλλά και μέχρι την συζήτηση της κρινόμενης έφεσης, τον Ιούνιο του 2022.

    H Εθνική  Τράπεζα αγοράζει Εpsilon Net

    Ίσως διαβάσατε από έγκριτες στήλες την εβδομάδα που μας πέρασε ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά  σημαντικού ποσοστού μεγάλης εταιρείας πληροφορικής.

    Το έψαξα λίγο το θέμα, και η αλήθεια είναι ότι η Τράπεζα όντως βρίσκεται τόσο κοντά, ώστε  χρειάστηκε η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά να ενημερώσει απλώς τον βασικό  μέτοχο, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο να θυμίσουμε ότι δεν έχει πλέον το δικαίωμα του βέτο.

    Όπως με ενημέρωσαν, λοιπόν, οι πηγές μου πρόκειται για την εισηγμένη εταιρεία Epsilon Net.

    Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής (Epsilon Net Software), της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο (Epsilon Net Network) και της εκπαίδευσης (Epsilon Net Training).

    Απασχολεί πάνω από 1000 εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο, διαρκώς αυξανόμενο δίκτυο 500 συνεργατών στην Ελλάδα. Εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Ιούλιο του 2020.

    Βασικός μέτοχος με 63% περίπου, είναι ο ιδρυτής της  Ιώαννης Μίχος ένας ταλαντούχος επιχειρηματίας που ξεκίνησε από χαμηλά, ενώ ένα 8% ανήκει στην Barca Global Master Fund.

    Oι συνδικαλιστές της ΔΕΗ γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ

    Είναι απορίας άξιον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και οι συνδικαλιστές της εταιρείας να του γυρίζουν την πλάτη.

    Λοιπόν για να μην μιλάω με γρίφους, στις πρόσφατες εκλογές του μεγαλύτερου Σωματείου της ΔΕΗ, της Ένωσης Τεχνικών του Ομίλου της ΔΕΗ, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 4.500 εργαζόμενους (από του 15.000 που εργάζονται σήμερα στον Όμιλο), η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ, η οποία πρόσκειται στο Κυβερνών κόμμα όχι μόνον πήρε την πρωτεία με 18 έδρες, αλλά κατόρθωσε μάλιστα να αυξήσει τη δύναμη της κατά 3.

    Η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (Φωτόπουλου) μείωσε  τη δύναμη της κατά 4 έδρες στις 11.

    Το μεγάλο στοίχημα είναι  το αποτέλεσμα των εκλογών της ΓΕΝΟΠ που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο. Όμως και σε αυτές όπως με πληροφορούν οι γνωρίζοντες περι τα συνδικαλιστικά τα προγνωστικά είναι υπέρ της ΔΑΚΕ.

    Το νέο απόκτημα της Mytilineos

    Όλο και περισσότερες βιομηχανίες σκανάρουν τα εκποιούμενα από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακίνητα.

    Το τελευταίο απόκτημα γης του ομίλου Mytilineos είναι ένα από αυτά, καθώς ήρθαν στην κατοχή του 4 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 28 στρεμμάτων στην Τανάγρα, έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό που εν τέλει ανεστάλη ήταν 760 χιλιάδες.

    Για την ιστορία, το ακίνητο, πριν κατασχεθεί από την Alpha Bank, ανήκε στην Αρχιμίδης Νεονάκης Α.Ε., leader της αγοράς ανακύκλωσης, που μεσουράνησε τη δεκαετία του 2000, μετατρέποντας τα παλιά αυτοκίνητα σε σκραπ.

    Μάλιστα το εργοστάσιο ανακύκλωσης υπάρχει ακόμα στο ακίνητο και κατακυρώθηκε μαζί με την έκταση στο Μυτιληναίο, που δεν είναι γνωστό αν θα αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις.

    Πάλι βγαίνουν «παίκτες» short στα ομόλογα; 

    Αυτή η «σαλαμοποίηση» στις νέες εκδόσεις των ομολόγων  κάπως δεν μου «κάθεται καλά».

    Σήμερα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε δημοπρασία για να επανεκδώσει 10ετή ομόλογα αξίας μόλις 200 εκατ. ευρώ.

    Πριν από δεκαπέντε ημέρες περίπου προχώρησε πάλι σε μία μικρή έκδοση (η οποία τελικά έφθασε το 1 δισ. ευρώ) ομολόγων κυμαινομένου επιτοκίου.

    Αντιλαμβάνομαι  ότι οι εκδόσεις αυτές δεν γίνονται για να καλύψουν ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου,  άλλωστε υπάρχουν αρκετά υψηλά ταμειακά αποθέματα.

    Επίσης είναι πρόδηλο ότι οι εκδόσεις αυτές πλέον κοστίζουν ακριβά.

    Πάρτε για παράδειγμα το 10ετές ομολόγο που θα εκδοθεί σήμερα,  στην αρχική του έκδοση είχε κουπόνι 1,37%, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά στο 4,5% με 5%.

    Για τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι  η ρευστότητα των ομολόγων είναι πλέον περιορισμένη – αφού τα περισσότερα τα έχει μαζέψει η  ΕΚΤ- το μυαλό μου πηγαίνει  στο… πονηρό.

    Και για να μην σας κουράζω, αυτό που ψιθυριζόταν την Παρασκευή στην αγορά ήταν ότι πάλι κάποιος «επενδυτής» βγήκε short, αδυνατώντας όμως -λόγω έλλειψης χαρτιών- να καλύψει τη θέση του.

    Οπότε ανέλαβε να τον συνδράμει το Δημόσιο, πληρώνοντας όμως  τσουχτερό επιτόκιο.

    Πόση θα είναι η επιβάρυνση ακριβώς θα το μάθουμε σε λίγες ώρες.

    Ποιός πούλησε το πακέτο της Cosmos Mezz

    Σε πωλήσεις κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά (άμεσα ή έμμεσα μέσω  μετοχών των SPV που έχουν συσταθεί από τα τιτλοποιημένα δάνεια) προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο τα Hedge Funds που είχαν επενδύσει στην αγορά.

    Φαίνεται ότι οι ανακτήσεις και εισπράξεις δεν πηγαίνουν  τόσο καλά όσο περίμεναν  οπότε η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος για να ενισχύσουν τη  ρευστότητα τους.

    Τελευταίο  παράδειγμα είναι  ένα κομμάτι  από τα ομόλογα μεσαίες διαβάθμισης (mezzanine notes) που προέκυψαν από την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων  Cosmos .

    Θυμίζουμε ότι η DΚ είχε αγοράσει το 51% των Mezzanine και  Junior ομολόγων της συγκεκριμένης τιτλοποίησης (μεικτής λογιστικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ).

    Αγοραστής  των μετοχών οι  οποίες αντιστοιχούν στο  15% της εταιρείας  Galaxy Cosmos Mezz είναι ένα άλλο fund με έδρα την Βοστώνη.

    Πρόκειται για το The Schooner Capital.

    Iδρυτής του είναι ο Vin Rayan o oποίος μάλιστα ίδρυσε και το Schooner Foundation το οποίο υποστηρίζει μία σειρά από μη κερδοσκοπικές δράσεις παγκοσμίως με έμφαση την προστασία των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

     

    Ο Μπίτζιος, η λίστα και η κ. Κλάδη

    Ένα από τα πρόσωπα που φαίνεται να παρακολουθούσε το  Predator που είχε στήσει  Ελλάδα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Φέλιξ Μπίτζιος και η παρέα του ήταν η Γκρατσιέλλα Κλάδη.

    Η  κ. Γκρατσιέλλα  Κλάδη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι (ήταν;) επικεφαλής προμηθειών στην  AEGEAN MARINE Petroleum.

    Το ερώτημα είναι γιατί την παρακολουθούσε ο Μπίτζιος;

    Λέγεται δε οτι αυτός έδωσε ολόκληρη την λίστα στα ΜΜΕ. Ισχύει;

    Και αν ισχύει τι φοβήθηκε;

    Γιατί εξαγοράζει την Epsilon net η Εθνική Τράπεζα, η νεα ήττα Μαντωνανάκη, οι σκέψεις Εξάρχου για την Χανίων, τα νεα πρόσωπα του LSE και ένα δικηγορικό κουιζ με πολλά λεφτά
    Η κ. Γκρατσιέλλα Κλάδη επικεφαλής προμηθειών στην AEGEAN MARINE Petroleum (στο κέντρο)
    Γιατί εξαγοράζει την Epsilon net η Εθνική Τράπεζα, η νεα ήττα Μαντωνανάκη, οι σκέψεις Εξάρχου για την Χανίων, τα νεα πρόσωπα του LSE και ένα δικηγορικό κουιζ με πολλά λεφτά
    Η κ. Γκρατσιέλλα Κλάδη, επικεφαλής προμηθειών στην AEGEAN MARINE Petroleum (στο κέντρο)

    Η σούπερ team του LSE

    Αύριο Τρίτη, στο κτήριο του ΕΒΕΑ, διεξάγονται οι εκλογές των αποφοίτων του περίφημου πανεπιστημίου London School of Economics.

    Η παλαιά φρουρά αποχωρεί και παραδίδει τα ηνία στην νέα γενιά.  Άλλωστε ο επιχειρηματίας Βασίλης Αποστολόπουλος (νυν πρόεδρος) έκανε εξαιρετική δουλειά τα προηγούμενα χρόνια, οπότε αφήνει πίσω του μεγάλη κληρονομιά.

    Υποψήφιοι για το νέο ΔΣ θα είναι μεταξύ άλλων η Θεανώ Αγαλόγλου, η Ιζαμπέλλα Τσιρμπα, η Μαρία Σαραντοπούλου και ο Θόδωρος Καλαμπόκης.

    Ψήφο λοιπόν στην νέα γενιά του LSE.

    Κουΐζ

    Ποιος διάσημος ποινικολόγος, που συχνά αναλαμβάνει σοβαρές υποθέσεις με μεγάλο επικοινωνιακό ενδιαφέρον (πολλές φορές και χωρίς αμοιβή όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται),  φημολογείται ότι μετά από εκτεταμένο φορολογικό έλεγχο βρέθηκε με καταθέσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού;

    Προφανώς η ενημέρωση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «έφτασε» κατόπιν της συμφωνίας που έχει η Ελλάδα με άλλες χώρες για ανταλλαγή στοιχείων.

    Ανταλλαγή στοιχείων με τα τραπεζικά ιδρύματα των χωρών αυτών.

    Ο δικηγόρος δεν έφερε καμμιά αντίρρηση για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

    Λέγεται δε ότι πλήρωσε 27 εκατ. ευρώ.

    Ίλιγγος.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.