• Το μεγάλο παρασκήνιο της Alpha Bank, γιατί το ΜΜ λέει It’s the economy stupid, το τριτοκλασσάτο στέλεχος της Goldman και η κόντρα Προκοπίου – Μαριάννας Λάτση

    Όπως λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (άλλοι με ζήλεια και άλλοι με μελαγχολία) για τον κο Προκοπίου «γεννάνε και τα κοκόρια του»…

    image

    To CAPITAL GROUP στην Alpha: Όλο το παρασκήνιο  

    Χθες η αγορά μπορεί να παρασύρθηκε από τα ξένα χρηματιστήρια, αλλά ένα νέο βοήθησε αρκετά.

    Το θηριώδες Capital Group πλέον γίνεται ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63  αποκτώντας το 5,03%.

    Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως με τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του στα 2,6 τρις. δολάρια!

    Προφανώς με τη μετοχή της Alpha  σε χαμηλά 17 μηνών, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται η μετοχή σήμαναν συναγερμό στους διαχειριστές του fund και θεώρησαν ευκαιρία το να αποκτήσουν θέση και μάλιστα με ισχυρό ποσοστό.

    Η συμμετοχή του ΤΧΣ διαμορφώνεται στο 9% και του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή John Paulson σε 7,32%.

    Όμως η είσοδος του CAPITAL GROUP στην Alpha Bank έχει μπόλικο παρασκήνιο.

    Καταρχήν στα μέσα Ιουνίου η ομάδα των Αμερικάνων ήλθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τα αφεντικά πολλών μεγάλων ελληνικών ομίλων.

    Μεταξύ αυτών είδε και τον τον CEO της Alpha Bank  Βασίλη Ψάλτη  όπως επίσης και κάποιους υπουργούς.

    Το συμπέρασμα τους ήταν ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά με ομοειδείς οικονομίες χαμηλό μισθολογικό κόστος και σε συνδυασμό με τις υποδομές που διαρκώς αναπτύσσονται θα προσελκύσει νέες, μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

    Όλοι οι μεγάλοι στην Ελλάδα

    Κοινώς, βλέπουν το ρεύμα επενδύσεων όπως αυτές των Microsoft, JP Morgan, Meta, Pfizer, Amazon Web Services, Starlink (αλλά και της Deutsche Telekom που μεταφέρει μέρος του κέντρου λογισμικού που λειτουργούσε στην Αγία Πετρούπολη) να διογκώνεται.

    Αυτό που επεσήμαναν είναι η σοβαρή δουλειά που κάνει προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σκέλος της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων και όχι μόνο.

    Μετά από αυτή την επίσκεψη ξεκίνησαν να αγοράζουν ALPHA BANK και χθες ανακοίνωσαν ότι κατέχουν το 5,03% των μετοχών.

    Να σημειωθεί ότι το CAPITAL κατέχει μεγάλο ποσοστό μετοχών και στην  Eurobank ήδη από την 1η Δεκεμβρίου του 2020.

    Το ποσοστό ανέρχεται στο 5,14%.

     

    Η LAMDA και το ομόλογο

    Ιδιαίτερα happy φαίνεται να είναι o Οδυσσέας Αθανασίου της LAMDA DEVELOPMENT ΛΑΜΔΑ -1,45% 6,82 ,  καθώς η ζήτηση του πράσινου oμολόγου που εκδίδει φαίνεται να έχει υπερκαλυφθεί σχεδόν 2 φορές.

    Το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα ζηλευτό καθώς ναι μεν είναι κάτω  του 5% (εκτιμάται στο 4,90%) δεν παύει ωστόσο να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό (ωστόσο είναι υψηλό) σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

    Ελκυστικό για όσους επενδύσουν.

    Πάρα το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα δεν μπήκε στην ομάδα των αναδόχων (λέγεται με προσωπική απόφαση του Βασίλη Καραμούζη) εν τούτοις με ALPHA, EUROBANK, Τράπεζα Πειραιώς και EUROXX, η υπερκάλυψη επετεύχθη.

    Η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα.

     

    It’s the economy, stupid

    Στο Μέγαρο Μαξίμου, άπαντες είναι σε εγρήγορση.

    Θα μου πείτε δεν σας λέω κάποιο νέο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, εντείνονται οι κυλιόμενες ποιοτικές έρευνες με στόχο ο Πρωθυπουργός (πέρα από την προσωπική άποψη που αποκτά δια της επαφής με τους πολίτες στις περιοδείες, που θα εντατικοποιηθούν) να διαμορφώσει πληρέστερη εικόνα για την εικόνα της κάθε πολιτικής στιγμής.

    Αυτό που απασχολεί έντονα τους επιτελείς της κυβέρνησης είναι ότι τα κυρίαρχα και συνεχώς διερευνόμενα συναισθήματα στην κοινωνία είναι αυτά της ανασφάλειας, του φόβου της ακυβερνησίας και ταυτόχρονα της αδυναμίας αντιμετώπισης των συνεχών αυξήσεων στις τιμές και του αχαλίνωτου πληθωρισμού.

    Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες τοποθετούνται αρνητικά αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ένας στους δύο δηλώνει πως η οικονομική του κατάσταση θα αποτελέσει το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.

    Την ώρα που και οι χθεσινές τάσεις της MRB καταγράφουν ακόμα και την έννοια της “αισχροκέρδειας”, ως πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, η ελληνική κοινωνία.

    Όλα αυτά, επαναφέρουν, με έντονο και επίκαιρο όσο ποτέ τρόπο, τη ρήση του Τζ. Κάρβιλ, συμβούλου του Πρόεδρου Κλίντον, για το μείζον διακύβευμα εκλογικών αναμετρήσεων: It’s the economy, stupid.

     

    Το τριτοκλασσάτο  στέλεχος της Goldman Sachs στην Αθήνα

    H JP Morgan φέρνει την Ελλάδα το μεγάλο αφεντικό δηλαδή τον JAMIE DIMON και η Goldman Sachs τα τσικό. Πως συνάγεται αυτό το συμπέρασμα;

    Τούτες τις ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα ο Fillipo Tantei.

    Ένα τεταρτοκλασσάτο στέλεχος της GOLDMAN SACHS, η θέση του οποίου είναι Senior Economist για την Νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα).

    Προφανώς οι καρχαρίες τραπεζίτες  της GOLDMAN SACHS δεν μπορούσαν να φέρουν κάποιον από τους big 100 της εταιρείας και έφεραν ένα οικονομολόγο για την Νότια Ευρώπη για να κάνει συναντήσεις στην Ελλάδα.

    Δηλαδή να μας πει αυτά που ήδη ξέρουμε.

    Αντίθετα προ μηνών η JP Morgan (που επίσης θέλει να πάρει δουλειές στην Αθήνα) έφερε στην Ελλάδα τον κορυφαίο τραπεζίτη του πλανήτη που είναι και επικεφαλής της, ο οποίος συναντήθηκε με όλα τα μεγάλα παιδιά της Αθήνας.

    Θα μου πείτε ο DIMON ήλθε στην Ελλάδα επειδή η JP MORGAN εξαγόρασε την VIVA.

    Ναι σύμφωνοι, αλλά και αυτός θα μπορούσε να μην έλθει αλλά να στείλει το νούμερο 2 της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη η GOLDMAN sacs στην Ελλάδα έχει πάρει όλες τις μεγάλες δουλειές  με τις Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων που έγιναν τους προηγούμενους.

    Ήταν δε τόσο πετυχημένα όλα που οι μετοχές των εταιρειών που έκανε τις ΑΜΚ έχουν υποχωρήσει όλες κάτω από την τιμή που έγιναν τα IPO.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έφερε funds και πελατάκια μέτριας ποιότητας που σε πρώτη ευκαιρία «πέταξαν» τα χαρτιά τους…

    Είναι οι κλασσικοί γυρολόγοι που μετά το +10% απόδοση,  πουλάνε για να πάνε σε άλλο IPO.

    Μάλιστα τώρα τελευταία ακούω ότι στο Μέγαρο Μαξίμου κατανοούν τα θηριώδη λάθη που έγιναν με την συγκεκριμένη τράπεζα.

     

    Γιάννα Αγγελοπούλου: H αντεπίθεση

    Ο wiseman  με προσοχή θα κάνει μία καλοπροαίρετη πρόταση στην καθ’ όλα αξιοσέβαστη κυρία Γιάννα του ΑΘΗΝΑ 2004 και του ΕΛΛΑΔΑ 2021.

    Αντί να προετοιμάζει (όπως λένε συνεργάτες ή παρατρεχάμενοι, αυτές οι δύο κατηγορίες μπερδεύονται στο περιβάλλον της) σωρεία αγωγών και μηνύσεων εναντίον όσων την κατηγορούν με βαρείς και ενίοτε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για την υπόθεση της «Κέκροψ», καλύτερα να καταφύγει σε δοκιμασμένες λύσεις.

    Πρώτον να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα και να προμηθευτεί αυθεντικό Τίμιο Ξύλο.

    Κάπου θα βρει δεν μπορεί.

    Να το κάνει φυλαχτό και να το φοράει μέρα-νύχτα.

    Οι κατάρες που εκτοξεύονται εναντίον της είναι πολλές και ποικίλες.

    Δεύτερον να ζητήσει να της φέρουν χάντρες και κομποσκοίνια από το Άγιον Όρος αφού η ίδια λόγω του Άβατου δεν μπορεί να μεταβεί.

    Να τα φοράει και αυτά.

    Όπως είναι γνωστό ο ΚΕΚΡΟΨ κατέχει αμφισβητούμενη έκταση 242 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό.

    Η εταιρεία κέρδισε μάχες στα δικαστήρια, από το 1988 μάλιστα και έκανε όνειρα πανάκριβης  αξιοποίησης.

    Έχασε όμως οριστικά και αμετάκλητα  στον Άρειο Πάγο.

    Μαζί με την εταιρία έχασαν τα λεφτά τους και δεκάδες επενδυτές που πάντως είχαν αναλάβει μεγάλο ρίσκο.

    Δύο από αυτούς, πασίγνωστοι από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,97 (τώρα έχουν αποχωρήσει τυπικά και ουσιαστικά) θεωρούνται οι μεγάλοι χαμένοι του ΚΕΚΡΟΠΑ.

    Αυτοί οι δύο φωνάζουν επί λέξει  πως «η κυρά- Γιάννα φρόντισε ώστε τα γειτονικά της νταμάρια να παραμείνουν νταμάρια».

    Τώρα, πως θα μπορούσε η κυρία Αγγελοπούλου να επηρεάσει 21 Αρεοπαγίτες αυτό δεν μας το εξηγούν οι δύο ζημιωμένοι διότι μάλλον δεν εξηγείται.

    Τέλος πάντων εμείς επιμένουμε: φυλαχτό να τη φυλάει διότι πλέον στρέφεται η κυρία Αγγελοπούλου στην Υψηλή Τέχνη ενόψει της επόμενης σημαδιακής διετίας.

    Όμως εάν στον τομέα αυτό, της Υψηλής Τέχνης  περιμένει χείρα βοηθείας από την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, τότε ματαιοπονεί.

    Είναι τέτοια η αντιπάθεια που τρέφει η κα Υπουργός προς την Γιάννα Αγγελοπούλου, που καλύτερα να ζητήσει βοήθεια από τους μετόχους του …ΚΕΚΡΟΠΑ παρά από την κα Λίνα.

     

    Η Κόντρα Προκοπίου – Μαριάννας Λάτση

    Όπως είναι γνωστό, στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, μπήκε θριαμβευτικά η κυρία Μαριάννα Λάτση.

    Απέκτησε ποσοστό  5,35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Dimand, μέσω της  Latsco Family Office, που είναι το χαρτοφυλάκιό της.

    Ο wiseman  σας αποκαλύπτει πως το συνολικό χαρτοφυλάκιο του Family Office στον χώρο του real estate, θα εμπλουτισθεί με περισσότερη Dimand, το ποσοστό εξελικτικά θα φθάσει διψήφιο, αυτός είναι ο στόχος, την πιστεύουν την εταιρία.

    Αλλά το πιο ενδιαφέρον (όπως μου λένε και εγώ το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη) είναι ότι η κα Λάτση θα ήθελε να πάρει μία άτυπη ρεβάνς από τον  εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου για  το παραλιακό ακίνητο-«φιλέτο» της οικογένειας Τίγκα στο Λαγονήσι.

    Μου λένε πως ενδιαφερόταν αλλά δεν πρόλαβε, δεν γνωρίζω αν είναι ακριβώς έτσι, αλλά έχει ίντριγκα και μου αρέσει.

    Όπως είχατε διαβάσει στο mononews, το ακίνητο βγήκε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 14.650.000 ευρώ, μετά από τρίωρη «μάχη» πουλήθηκε  στην τιμή των 30.568.359 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια.

    Το ύψος ρεκόρ του τελικού τιμήματος, από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έχει να κάνει από τη συμμετοχή του εφοπλιστή, ο οποίος διαθέτει (έτσι για να ξέρετε) περίπου 4800 ακίνητα σε όλο τον πλανήτη.

    Τώρα το μέτωπο μεταφέρεται σε άλλο μεγάλο ακίνητο στην παραλιακή ζώνη της Αττικής νοτιότερα της Βάρκιζας που το εποφθαλμιούν αμφότεροι.

    Το ακίνητο όμως το πουλά ιδιώτης, εδώ δεν έχουμε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά σκληρές διαπραγματεύσεις.

    Ποιος ξέρει, θα έχουμε σκορ 1-1 ή 0-2;

    Γιώργος Προκοπίου: Οι εκκρεμότητες που νομιμοποιήθηκαν

    Όπως λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (άλλοι με ζήλεια και άλλοι με μελαγχολία) για τον κο Προκοπίου «γεννάνε και τα κοκόρια του».

    Πέρασε στα γρήγορα  σχέδιο νόμου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά  που ικανοποιούσε όλα του τα αιτήματα για να αγοράσει το Ναυπηγείο ρυθμίζοντας  όλα τα ζητήματα αιγιαλού και χωροθετήσεων.

    Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που ίσως χρειαστεί …τροποποίηση του Νόμου για να ικανοποιηθεί πλήρως ο κος Γιώργος.

    Πρόκειται για την απαλλοτρίωση γειτονικών εκτάσεων, που είχε εκποιήσει η ειδική διαχείριση των Ναυπηγείων, δηλαδή τρία οικόπεδα, συνολικής έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων.

    Είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν πως οι διατάξεις της απαλλοτρίωσης δεν θα περάσουν, γιατί, όπως υποστηρίζουν, μετά τον διαγωνισμό ανάθεσης των Ναυπηγείων το Δημόσιο απαλλοτριώνει για λογαριασμό του ιδιώτη επενδυτή των ναυπηγείων τις περιουσίες τριών άλλων ιδιωτών.

    Αν ασκηθούν αυτές οι διατάξεις, ενισχύονται σημαντικά οι πιθανότητες νομικών επιπλοκών.

    Ας μην ανησυχούν όσοι ανησυχούν, η Βουλή ανοιχτή είναι για να διορθώνονται οι πιθανές αβλεψίες.

    Μαθαίνω επίσης πως εκτός Βουλής, με άλλες ρυθμίσεις, νομιμοποιήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που είχε ο κος Προκοπίου με τις δεκάδες offshore  εταιρίες του με τις οποίες κατέχει τεράστιες εκτάσεις από τη Γλυφάδα ως το Σούνιο.

    Την έβγαλε μάλιστα φτηνά, επικαλούμενος την επένδυση που ΘΑ κάνει στο Σκαραμαγκά.

     

    Ο Μυλωνάς , ο Ελ Εριαν και ο Ρέγκλινγκ

    Τρείς από τους βασικούς ομιλητές, κατά τη σημερινή ημέρα του Συνεδρίου του Economist, για τις προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία και την ελληνική.

    Και οι τρείς γνωρίζονται πολύ καλά, καθώς έχουν εργαστεί και έχουν συνυπάρξει σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, για πολλά χρόνια.

    Πρόκειται για τους Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -1,31% 7,56  Παύλο Μυλωνά και τον παγκοσμίου φήμης οικονομολόγο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

    Και οι τρείς εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, αλλά εξέφρασαν μεγαλύτερη σαφώς αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία, τόνισαν ότι, έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προόδου.

    Αριστερά στη φωτογραφία ο Κλάους Ρέγκλινγκ,  επικεφαλής του ESM, στη μέση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και δεξιά, ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.