• Το δείπνο των υπουργών, το ενδιαφέρον σε Mytilineos και ΓΕΚ, τι γυρεύει ο Μπίτζιος στο Λονδίνο, η αύξηση του Κούτρα στον εαυτό του και ένα κουίζ με έναν τραπεζίτη που δεν πήγε φυλακή

    Χθες το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάστηκε στις κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρείες

    image

    Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ: Καλή εικόνα

    Χθες το ενδιαφέρον της αγοράς, παρόλο που οι τράπεζες ήταν ιδιαίτερα αδύναμες, εστιάστηκε στις κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρείες.

    Από τους μεγάλους το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 στη ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 και στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 που έκλεισαν με σημαντική άνοδο.

    Μάλιστα, στη Mytilineos βγήκαν ισχυρές αγορές.

    Ειδικά μετά τις 16:30 η μετοχή «πάτησε» τα 35 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 35,18 ευρώ, με όγκο συναλλαγών 268.000 χαρτιά.

    Σοβαρή εικόνα παρουσίασαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

    Η ΓΕΚ έκλεισε με κέρδη στα 12,76 ευρώ με όγκο συναλλαγών 109.000 μετοχές.

    Χαμηλοί όγκοι σε Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 και ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 που έκλεισαν με οριακή πτώση.

    Μεγάλη άνοδο πάνω από 3% είχαμε για ΕΚΤΕΡ ΕΚΤΕΡ -0,22% 4,55 και Δομική Κρήτης ΔΟΜΙΚ 1,30% 4,66.

     

    ΟΤΕ: Κάτω με 950.000 χαρτιά

     Η αρνητική έκπληξη της αγοράς ήταν και πάλι ο ΟΤΕ.

     Έκλεισε στα 13,39 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 951 εκατ. χαρτιά.

     Η μετοχή από την αρχή του χρόνου έχει αρνητικό πρόσημο 8,22% με το Γενικό Δείκτη να έχει υπεραποδώσει κατά 34,10%.

     

    Ο Μπίτζιος, το σπίτι στην Κηφισιά και ο Λογοθέτης

    O Φέλιξ Μπίτζιος είναι ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος.

    Πλούτισε ξαφνικά και ενώ ήταν για πολλά χρόνια επικεφαλής της Libra στην Ελλάδα, μιας εταιρείας συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη.

    Βέβαια κάποια στιγμή ο Λογοθέτης τον απέλυσε με την κατηγορία της κατάχρησης χρήματων.

    Σε αγωγές που έγιναν στα δικαστήρια της Κύπρου, ο εφοπλιστής Λογοθέτης είχε ισχυρισθεί ότι ο υπάλληλός του, Φέλιξ Μπίτζιος, και άλλα φυσικά πρόσωπα, η πλειοψηφία των οποίων είναι επιχειρηματίες στην Ελλάδα και δεν είχαν υπαλληλική σχέση με την εταιρεία του, τη LIBRA, τον κορόιδεψαν και του απέσπασαν πάνω από 500.000.000 ευρώ σε μη νόμιμες συναλλαγές μέσω αγορών και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του LIBRA, καθώς ο ίδιος εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να εργαστεί και να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

    Όμως, το δικαστήριο της Λευκωσίας δικαίωσε τον Μπίτζιο και τα αλλά φυσικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε αστική αντιδικία με τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη.

    Παρόλα ταύτα τα τελευταία χρόνια ο Μπίτζιος έχτισε σε χρόνο ρεκόρ μια υπέροχη κατοικία στην Κηφισιά σε 3 στρέμματα οικόπεδο.

    Του αρέσει να κυκλοφορεί με ακριβά αυτοκίνητα και παλιότερα τον είχαν δει να οδηγεί μια Bentley.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Μπίτζιος αποφάσισε να εμπλακεί με τα αθλητικά δρώμενα.

    Διορίστηκε μέλος ΔΣ της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και πολλοί εκτιμούν ότι προορίζεται για την θέση του προέδρου του αντιπροέδρου.

    Είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο και ακολούθως το μπάσκετ, προσφέρουν δύναμη και επιρροή στους εμπλεκομένους.

    Στην αγορά ακούγεται ότι ο Μπίτζιος εκταμίευσε κεφάλαια (άγνωστο το ύψος τους) για την αγορά μετοχών της ΚΑΕ.

     

    Τι γυρεύει ο Φέλιξ Μπίτζιος στο Λονδίνο; 

    Θα συνεχίσω όμως τα νέα από τον Φέλιξ (νέο αγαπημένο της στήλης), καθώς ξέρω ότι η στήλη έχει πολλούς και φανατικούς αναγνώστες και στο Λονδίνο.

    Ένας εκ των πλέον διακεκριμένων φίλων του Wiseman που είναι εξαιρετικά επιτυχημένος στον τομέα του και θεωρείται πολίτης του κόσμου με επιχειρηματική παρουσία σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική και ζει μόνιμα στην βρετανική πρωτεύουσα μας μετέφερε πως την τελευταία εβδομάδα έπεσε τυχαία, όχι μία, αλλά δύο φορές επάνω στον Φέλιξ Μπίτζιο.

    Πού;

    Στους δρόμους της Μπελγκράβια, της πολυτελούς συνοικίας του Λονδίνου με τις κομψές κατοικίες, τις ξένες πρεσβείες και τα πολυτελή εστιατόρια με τις γευστικές μπριζόλες, που βρίσκεται δίπλα στους καταπράσινους χώρους του Χάιντ Παρκ και στους κήπους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

    Κατά τον φίλο της στήλης ο Μπίτζιος είχε αγοράσει προ ετών ένα ακίνητο στην πολυτελή Chesham Street της Μπελγκράβια, το οποίο όμως φέρεται να πούλησε προ μηνών σε Κινέζο επενδυτή με σημαντικό discount σε σχέση με την αρχική αγορά.

    Αν και ο αναγνώστης μας δεν ήταν σε θέση να μας πληροφορήσει τι δουλειές είχε αυτές τις ημέρες ο Μπίτζιος στο Λονδίνο, ωστόσο μας μετέφερε με επιφύλαξη πως, την δεύτερη φορά που έπεσε επάνω του, είχε στην παρέα του κάποιον που στην όψη ομοίαζε με τον άλλο πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών, τονΓιάννη Λαβράνο

     

    Το δείπνο Δένδια – Μηταράκη

    Το Σάββατο το βράδυ ένα δείπνο έλαβε χώρα στην Αγία Μαρίνα, στις κτηριακές εγκαταστάσεις του πολεμικού Ναυτικού.

    Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τα είπε με τον βουλευτή της ΝΔ και τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη.

    Παρούσες και οι σύζυγοι των δύο ανδρών.

    Να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες συνομιλούν πολύ συχνά, καθώς έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις εδώ και χρόνια.

     

    Δομική Κρήτης: Ξεκίνησε τις «γαλαντομίες» ο Δημήτρης Κούτρας

    Τις γαλαντομίες με το «καλημέρα» ξεκίνησε ο Δημήτρης Κούτρας στη Δομική Κρήτης, καθώς από ό,τι μαθαίνω η έλευσή του ως Προέδρου στην εταιρεία συνοδεύτηκε από σημαντικές αυξήσεις για όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Με μια γρήγορη ματιά στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της περασμένης Παρασκευής μπορεί κανείς να δει ότι οι αποδοχές του εξαμελούς διοικητικού συμβουλίου έχουν οριστεί στις 260.000 ευρώ για το 2023, ενώ το 2022 οι αμοιβές τους είχαν διαμορφωθεί στα 140.000 ευρώ.

    Εν ολίγοις, πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 85,7%, ενώ αν λάβουμε ως σημείο αναφοράς το 2018, τότε το εισόδημα των μελών του ΔΣ θα έχει αυξηθεί κατά 180% σε βάθος πενταετίας.

    Έχω να σας αναφέρω, βέβαια, ότι το πολύ έμπειρο στέλεχος των κατασκευών έχει αναγκαστεί να ρίξει το «κασέ» του, καθώς αυτό στην Intrakat (οπού είχε αναλάβει και εκεί τα χρέη του Πρόεδρου έως τον Ιούλιο του 2022) ανερχόταν στις 244 χιλιάδες ευρώ για το 2021, δηλαδή κάτι λιγότερο από το σύνολο της αμοιβής των μελών του ΔΣ της Δομικής Κρήτης.

     

    Πόσα κέρδισαν από τα stock options της Εurobank

    Μια που αναφερθήκαμε στις αμοιβές της διοίκησης, να σας ενημερώσω ότι οι εκατόν εξήντα οκτώ (168) δικαιούχοι, μέλη της Διοίκησης και του προσωπικού της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 κερδίζουν μέχρι στιγμής περίπου 7,5 εκατ. ευρώ από τα stock options.

    Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα από άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών να προκύψουν περίπου 5,8 εκατομμύρια νέες μετοχές.

    Οι δικαιούχοι του προγράμματος  αγόρασαν τις μετοχές προς 0,23 ευρώ την καθεμία.

    Διέθεσαν δηλαδή περίπου 1,27 εκατ. ευρώ. ενώ η αξία τους σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο του Χ.Α. ανέρχεται σε περίπου 8,7 εκατ. ευρώ.

    Επομένως η υπεραξία που έχουν ήδη στην τσέπη υπολογίζεται σε περίπου 7,4 εκατ. ευρώ.

     

    Χτύπημα των 200 εκατ. ευρώ στον ΟΣΕ

    Ταραχή επικρατεί στο επιτελείο του ΟΣΕ που διαχειρίζεται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς άτομα με πολύ καλή γνώση των όσων συμβαίνουν στα ενδότερα του οργανισμού μού αναφέρουν ότι η κακοκαιρία Daniel αναμένεται να έχει προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

    Μάλιστα, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχει υποχωρήσει η στάθμη του νερού και ο ΟΣΕ δεν έχει προχωρήσει στην πλήρη εκτίμηση της ζημιάς στο δίκτυο, ενώ η μέχρι στιγμής   «ζημιά» κινείται προς το παρόν μεταξύ των 100 και  200 εκατ. ευρώ.

    Εκτός όμως από τις ζημιές στις γραμμές, ο ΟΣΕ έρχεται αντιμέτωπος και με ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο είναι όχι μόνο η καθυστέρηση αλλά και η καταστροφή έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

    Θύμα των καταστροφικών καταιγίδων, από ότι μου μετέφεραν έχει πέσει όλη η γραμμή Λιανοκλάδι-Λιτόχωρο και το ενδιάμεσο κέντρο τηλεδιοίκησης στο Δομοκό, ενώ υπάρχει σημαντική ανησυχία για την πορεία της αμαρτωλής 717/2014, καθώς αυτή φαίνεται όχι μόνο να μένει πίσω, αλλά και να έχει καταστραφεί.

     

    Έργο 100 εκατ. ευρώ στην  Vodafone – Osmos Hellas

    Λίγες ημέρες απομένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να κατακυρωθεί το μεγάλο έργο για τις Έξυπνες Γέφυρες, στο σχήμα Vodafone – Osmos Hellas.

    Για την Vodafone δεν απαιτούνται ιδιαίτερες συστάσεις.

    Τώρα όσον αφορά στην Osmos Hellas, πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στη Γαλλία και έχει μπει δυναμικά στα έργα υποδομών στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας έργα του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

    Ο γιος του, Πατρίκ Μουράτογλου, είναι διάσημος προπονητής τένις (Σερένα Γουίλιαμς, Χόλγκε Ρούνε κλπ.), ενώ διατηρεί μεταξύ άλλων και τένις κλαμπ στο Costa Navarino.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και φαίνεται να έχει γίνει δεκτή από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

    Ο διαγωνισμός είναι από τους σημαντικότερους που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου της χώρας, αφού οι υποδομές γεφυρών θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης, αισθητήρες / τεχνολογίας οπτικών ινών που θα μετρούν και θα καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες και αποδεκτές τεχνολογικές μεθόδους.

    Όπως πληροφορούμαι, ακόμα και εντός της εβδομάδας αναμένεται ο διαγωνισμός να κατοχυρωθεί και επίσημα στην ένωση εταιρειών, ενώ σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να πέσουν και οι τελικές υπογραφές.

     

    Tέλος η εισφορά αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή – Ποιοι είναι οι ωφελημένοι

    Μαθαίνω από έγκυρη πηγή (πιο έγκυρη δεν γίνεται) πως ο ΥΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα μηδενίσει στο τέλος του χρόνου την ειδική εισφορά για το αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.

    Η εισφορά αυτή συνίσταται σε χρέωση 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και με βάση την ΚΥΑ, που υπέγραφαν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο τότε  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και σημερινός ΥΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

    Αυτή θα είναι και η καταληκτική ημερομηνία αφού θα καταργηθεί και θα «ελαφρύνει» σημαντικά μάλιστα τους ηλεκτροπαραγωγούς με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο.

    Ποιοι είναι οι ωφελημένοι: ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με τον φερώνυμο όμιλο και την Protergia, ο Γιώργος Περιστέρης με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΗΡΩΝ, ο Ανδρέας Σιάμισιης με την Helleniq Energy και την Elpedison και ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης με τη Motor Oil και την «Κόρινθος POWER».

    Θυμίζω πως οι παραγωγοί αυτοί  ομιλούσαν για «μία σημαντική στρέβλωση για την εγχώρια χονδρεμπορική που συνεχίζει να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μονάδων αερίου, έναντι των αντίστοιχων σταθμών στις όμορες χώρες, περιορίζοντας έτσι τις ώρες λειτουργίας τους».

    Πλέον από την 1η Ιανουαρίου θα προμηθεύονται φθηνότερα το αέριο με την κατάργηση της εισφοράς, άρα θα έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής άρα περισσότερα κέρδη που θα φαίνονται στις οικονομικές καταστάσεις και θα έχουν θετική επίπτωση και στο ταμπλό να συμπεράνω.

    «Στοιχειώδες Γουώτσον» που έλεγε και ο Σέρλοκ Χόλμς στον υπομονετικό βοηθό-συνεργάτη του.

    Επειδή όμως «ουδέν καλόν αμιγές… ερωτηματικού» για να παραφράσω και το αρχαίο ρητό, θυμίζω ως μνήμων wiseman ότι τα όπως όριζε η ΚΥΑ, «τα έσοδα από την εισφορά θα διατίθενται εξ ολοκλήρου για την υποστήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

    Αυτά τα χρήματα θα βρεθούν από αλλού για να πάνε στους καταναλωτές;

     

    Το καλοκαίρι (σχεδόν) έφυγε και άλλος ένας «βραχνάς» για τους παραγωγούς…

    Πάντως, μέχρι το καλοκαίρι που μας πέρασε, η «πεντάδα» που αναφέραμε, γκρίνιαζε και πολύ μάλιστα για άλλη μία «μαχαιριά στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού» αναφερόμενη στην υψηλή μοναδιαία χρέωση για το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΤΕΑ), η οποία είχε καθοριστεί στα 2,49 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για όλο το 2023, για την κατανάλωση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Όλα άλλαξαν προς το καλύτερο για τους παραγωγούς όμως, όταν τον Ιούλιο ο Θανάσης Δαγούμας και η ΡΑΑΕΥ προχώρησαν σε δραστική μείωση της χρέωσης, στα 0,50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κάνοντας  αναπροσαρμογή του μοναδιαίου ΤΕΑ για τα έτη 2024 έως 2027 ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος στον οποία θα συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό.

    Διπλό κέρδος για τους παραγωγούς, οπότε ας ανάψουν ένα κεράκι στις 14 του μήνα που είναι του Σταυρού (μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού) ή ακόμη καλύτερα ας μειώσουν λίγο τα τιμολόγια ρεύματος, αφού τα αιτήματά τους ικανοποιούνται…

     

    QUIZ:

    Ποιος είναι ο τέως τραπεζίτης που ζημίωσε την τράπεζα που διοικούσε με πάνω από 100 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα «περπατάει» ελεύθερος;

    Έχει μάλιστα το θράσος να κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο σε δημοσιογράφους και εκδότες γιατί έχουν αποκαλύψει την δράση του.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.