• Οικονομία

    «Λίφτινγκ» στο… παρά ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τι θα αλλάξει στο νομοσχέδιο

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης


    Νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα βαίνει προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει μικρές «διορθώσεις» σε επιμέρους διατάξεις, οι οποίες όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξουν τη φιλοσοφία του σχεδίου. Σχετικές ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σήμερα στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα, θα διευρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες που δικαιούνται μειωμένο τεκμήριο, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

    Με βάση το σχέδιο νόμου, ειδική μέριμνα με εκπτώσεις και μειώσεις προβλέπονται για μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους, αλλά και αναπήρους. Συγκεκριμένα, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για τους επαγγελματίες:

    α) που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,

    β) που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,

    γ) σε γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,

    δ) σε γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,

    ε) σε γονείς πολύτεκνων οικογενειών

    Μικρό «λίφτινγκ» αναμένεται να υπάρξει και στους επαγγελματίες, που η δραστηριότητά τους δεν καλύπτει ολόκληρο το χρόνο.

    Ήδη, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις περιπτώσεις αυτές, οι οποίες προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιπες από τη στιγμή που η δραστηριότητα δεν ασκείται όλη τη χρονιά.

    Έτσι, για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης κυλικείου, θα καταβάλει ποσό τεκμηρίου ανάλογο με τους μήνες που η επιχείρηση του λειτουργεί (8/12).

    Σχολικό κυλικείο με έναρξη το 2000 και τζίρο 12.295 ευρώ, δήλωνε το 2022 κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 2.384 ευρώ, πλήρωνε φόρο 214 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ (σύνολο 864 ευρώ). Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει σε 14.196 ευρώ. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα δει μείωση του τεκμαρτού του εισοδήματος κατά 33% (4/12) λόγω παύσης λειτουργίας του κυλικείου κατά το διάστημα διακοπών (λειτουργία 8 από τους 12 μήνες).

    Επομένως, το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει στα 9.464 ευρώ (67% του αρχικού υπολογισθέντος) και ο φόρος του σε 852 ευρώ (από 864 ευρώ που πλήρωνε). Μόνο για το φορολογικό έτος 2023, θα έχει και την υποχρέωση καταβολής του μειωμένου τέλους επιτηδεύματος ύψους 325 ευρώ το οποίο και καταργείται πλήρως από το 2025 και μετά.

    Έλεγχος σε 10 μέρες

    Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να ανακοινωθεί και μια ακόμα αλλαγή, που αφορά το «μαχητό» τεκμήριο. Όσοι επαγγελματίες δηλώσουν κάτω από το ελάχιστο εισόδημα, έχουν το δικαίωμα να το αμφισβητήσουν.

    Αν και ο φόρος θα βεβαιωθεί κανονικά, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες θα πρέπει να ζητήσουν την απαλλαγή τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αναμένεται να διευκρινιστεί ότι ο υποχρεωτικός έλεγχος της εφορίας που θα ακολουθήσει θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα (πχ έως 10 ημέρες).

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα γίνεται «μαχητό» το ελάχιστο τεκμήριο στους ελεύθερους επαγγελματίες

    Χάρης Θεοχάρης: Η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

    Αναλυτικός οδηγός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Οι απαντήσεις με παραδείγματα σε 17 κρίσιμα ερωτήματα 
     



    ΣΧΟΛΙΑ