• Ναυτιλία

    Γιάννης Κούστας: Οι περιπέτειες του Έλληνα εφοπλιστή στη Βουλγαρία – Τι λέει στενός συνεργάτης του σε συνέντευξη

    • Ιωάννα Δημηλά
    Γιάννης Κούστας, εφοπλιστής - Αναστάσιος Δίκος, μηχανικός, εκπρόσωπος του Γιάννη Κούστα στη Βουλγαρία

    Γιάννης Κούστας, εφοπλιστής – Αναστάσιος Δίκος, μηχανικός, εκπρόσωπος του Γιάννη Κούστα στη Βουλγαρία


    Μια υπόθεση εκβιασμού εναντίον του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, στον οποίο ανήκει η εισηγμένη στη Wall Street «Danaos Shipping», αποκαλύπτει δημοσίευμα του βουλγαρικού μέσου «24 ώρες», το οποίο υπογράφει ο Slavi Angelov. 

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την περίοδο 2022-2023, οι εταιρείες που διαχειρίζονται το εμπορικό κέντρο Sofia Ring Mall και το IKEA της Σόφιας κλήθηκαν από τις φορολογικές αρχές, την Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, την Υπηρεσία για τη Δήμευση Παράνομα Αποκτηθέντων Περιουσιακών Στοιχείων (CACIAF) και την Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας για διάφορους λόγους. 

    Στη Βουλγαρία, ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας έχει επενδύσει μέσω της εταιρείας «Danaos Development» στο «Sofia Ring Mall», το οποίο βρίσκεται δίπλα στο στο ΙΚΕΑ, αλλά και σε δύο μεγάλα επενδυτικά project για την κατασκευή κατοικιών.

    Ο μηχανικός Αναστάσιος Δίκος, εκπρόσωπος του Γιάννη Κούστα στη Βουλγαρία, καταγγέλλει στο βουλγαρικό μέσο συστηματικό εκβιασμό από την ομάδα ενός ανθρώπου με ισχυρές διασυνδέσεις, τον οποίο αποκαλούσαν «ο Συμβολαιογράφος», ονόματι Μάρτιν Μποζάνοφ, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ισχυρίζεται ότι στον εκβιασμό συμμετείχαν και διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. 

    Σε ερώτηση του μέσου πώς βρέθηκε ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας να είναι θύμα κυκλώματος εκβιαστών, ο κ. Δίκος αναφέρει: «Για περισσότερα από 2 έτη έχουμε υποστεί συστηματική παρενόχληση και εκβιασμούς από την ομάδα του Μάρτιν Μποζάνοφ καθώς και από συνεργάτη του στη δικηγορική εταιρεία, τον δικηγόρο του Βλαντίμιρ Ατανάσοβ.

    Μας απειλούσαν, μας ζητούσαν χρήματα και σε αυτόν τον εκβιασμό ενεπλάκησαν σταδιακά εφοριακοί, εισαγγελείς, εκπρόσωποι από την Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και την Υπηρεσία Δήμευσης Παράνομα Αποκτηθέντων Περιουσιακών Στοιχείων (CACIAF), ενώ  λαμβάναμε και τηλεφωνήματα από υπαλλήλους της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν περισσότερες από 10 μηνύσεις και έρευνες εναντίον μας.

    Και όλα άρχισαν εξαιτίας του επενδυτικού μας σχεδίου για την κατασκευή κατοικιών».

    Όπως σημείωσε ο κ. Δίκος σε συνέντευξή του που επικαλείται το βουλγαρικό μέσο, «η εταιρεία «Danaos Development» είναι ιδιοκτήτρια τεσσάρων οικοπέδων στα οποία αναπτύσσονται σήμερα το ΙΚΕΑ, το «Sofia South Ring Mall», το «Moreni Club Residence» και αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του τέταρτου ακινήτου, το οποίο έγινε και το αντικείμενο αυτής της επίθεσης».

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «στο Ring Mall η πλευρά Κούστα κατέχει το 50% της ιδιοκτησίας» (ΣτΜ: το mall βρίσκεται παραπλεύρως του ΙΚΕΑ Βουλγαρίας, το οποίο ο όμιλος Fourlis δημιούργησε το 2011).

    Αγορά αγροτεμαχίων

    Ο ίδιος σημειώνει ότι κατά το διάστημα 2001-2010 o κ. Κούστας αγόρασε πολλά μικρά αγροτεμάχια, τα οποία ενώθηκαν σε τέσσερα οικόπεδα. «Το ένα πουλήθηκε στην ΙΚΕΑ, στο δεύτερο κατασκευάζεται το Sofia Ring Mall. Στο τρίτο δώσαμε το ακίνητο για αποζημίωση. Στο τέταρτο οικόπεδο, είχαμε στο μυαλό μας να χτίσουμε κτήρια κατοικιών, ακολουθώντας μία ήδη επιτυχημένη πολιτική».

    Σχετικά με την έκταση του ακινήτου, ο κ. Δίκας αναφέρει ότι φτάνει σε δομημένη επιφάνεια άνω των 92.000 τετραγωνικών μέτρων.

    «Όταν ψάχναμε τον εταίρο με τον οποίο θα χτίζαμε τα κτήρια, εμφανίστηκαν κάποιοι κύριοι από την «EUROMASTER», που είναι Άραβες έμποροι, οι οποίοι υποτίθεται ότι ήταν Βούλγαροι υπήκοοι και παρά το γεγονός ότι υπέγραψαν ένα προσύμφωνο μαζί μας, όταν ήταν να μας παρουσιάσουν το σχέδιο, μας είπαν ότι η θεώρηση της μελέτης δεν ήταν αυτή που έπρεπε», συνέχισε ο κ. Δίκος.

    Όπως αναφέρει το βουλγάρικο μέσο, η πλευρά Κούστα δεν πήρε καμία εξήγηση για το γεγονός, ενώ λέει πως, σε επιστολή του, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας ανέφερε ότι η βίζα είναι άκυρη.  

    «Αρχίσαμε να ψάχνουμε και να εξετάζουμε σε τι μπορεί να βασίζονται οι ισχυρισμοί τους και διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα ανέκυψε από τις δύο κατοικίες που γειτνιάζουν με το ακίνητο που χτίζεται», υποστήριξε στο βουλγαρικό μέσο. 

    Σημείωσε, μάλιστα, ότι «το ένα σπίτι είναι ιδιοκτησίας του Georgi Donchev, ο οποίος είναι οδηγός αγώνων, και το άλλο ανήκει στη Fidanka Yonevska, υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων», ενώ υπογράμμισε ότι «αυτά τα δύο σπίτια είναι παράνομα».

    Ισχυρίστηκε ότι βρίσκονται στο έδαφός της εταιρείας, η περίφραξη τους είναι πάνω από 2,20 μέτρα, τα κτήρια είναι προσαρτημένα στην περίφραξη, κάτι για το οποίο πρέπει να έχει άδεια από την εταιρεία, διαθέτουν κάμερες ασφαλείας στους χώρους της εταιρείας και η παροχή νερού δεν καταγράφεται από την υπηρεσία ύδρευσης της Σόφιας, «άρα έκλεβαν νερό». 

    Σχετικά με την κ. Yonevska, ο κ. Δίκος ανέφερε ότι είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων, αν και έχει καταδικαστεί για σύγκρουση συμφερόντων. «Η ίδια η Fidanka Jonewska έκανε τρεις φορολογικούς ελέγχους στη «Danaos», οι οποίοι κατέληξαν σε διαφορές της τάξης των 20 λέβα (10 ευρώ)», σημείωσε. 

    Αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι παντρεμένη με τον Atanas Dimov, ο οποίος έχει αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων και μία εταιρεία εμπορίας καυσίμων.

    «Μπορείτε να βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτούς στο Διαδίκτυο. Δεν ξέρω καν αν η Fidanka Yonevska δεν είναι υπεύθυνη στην Εθνική Υπηρεσία Εσόδων για τις επιχειρήσεις του Atanas Dimov ενώ διαμένει με τον ίδιο. Όπως και να έχει, γίνεται λόγος για την ίδια ομάδα ανθρώπων που μας εξαπέλυσε επίθεση για τα επενδυτικά σχέδια που είχαμε γι’ αυτό το οικόπεδο», σχολίασε. 

    Εξηγώντας τους ελέγχους, ο κ. Δίκος, σύμφωνα με το βουλγάρικο μέσο, ανέφερε ότι «αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν δύο διαδικασίες – μία διοικητική κατά της εντολής του αρχιτέκτονα και του δημάρχου και μία ποινική εναντίον μου, υποστηρίζοντας ότι πλαστογράφησα τις υπογραφές τους για την έγκριση του Λεπτομερούς Σχεδίου Aνάπτυξης, καθώς η διαδικασία απαιτεί τη συναίνεση όλων των γειτόνων.

    Τρεις πραγματογνωμοσύνες απέδειξαν ότι οι υπογραφές στο έγγραφο ήταν πράγματι δικές τους.

    Αλλά παρόλα αυτά δεν το έβαλαν κάτω και τότε εμφανίστηκε στο πεδίο της μάχης ο δικηγόρος, ο Βελιμίρ Ατανασόφ, ο οποίος είναι εταίρος στο ίδιο δικηγορικό γραφείο με τον πρόσφατα δολοφονηθέντα συμβολαιογράφο Μαρτίν Μποζάνοφ.

    Μπορείτε να δείτε στο εμπορικό μητρώο ότι είναι εταίροι αυτοί οι δύο. Ο Βελιμίρ Ατανασόφ και ο Μάρτιν Μποζάνοφ κατονομάζονται στην επίσημη έκθεση της δικαστού Vladislava Tsarigradska για απειλή εναντίον της.

    Ο Βελιμίρ Ατανασόφ είναι επίσης ο δικηγόρος στην υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πατέρας του πρώην γενικού εισαγγελέα Ivan Geshev. Ο συνιδιοκτήτης της ισχυρίστηκε ότι ο Ivan Geshev είχε συστήσει προσωπικά τον Βελιμίρ Ατανασόφ για να τον βοηθήσει να επικρατήσει στη διαμάχη με τον εταίρο του και, σε αντάλλαγμα, μεταβίβασε ένα μερίδιο της εταιρείας στον πατέρα του Geshev», περιγράφει. 

    Η εμφάνιση του Ατανασόφ, όπως αναφέρει ο κ. Δίκος, έγινε το 2022.

    «Η κατασκευή των συγκροτημάτων των κατοικιών στην περιοχή ξεκίνησε στα τέλη του 2019. Και ξαφνικά αυτοί ξύπνησαν το 2022 και αποφασίζουν ότι οι υπογραφές τους ήταν πλαστές. Αφού οι πραγματογνωμοσύνες έδειξαν ότι οι υπογραφές ήταν δικές τους και γνήσιες, ο ανακριτής διέταξε νέα εξέταση στο Πρωτοδικείο, όπου εμφανίσθηκε ο Βελιμίρ Ατανασόφ ως δικηγόρος τους.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεργασία με τη ΕUROMASTER, σχολίασε ότι «αυτή εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε στην πραγματικότητα να ανακαλύψουμε ότι η εταιρεία του Martin Bojanov-Notarius είχε προσπαθήσει να μας βάλει στο σχέδιό της από την αρχή.

    Είπαμε στη Euromaster ότι η βίζα μας ήταν σε ισχύ και ότι καθυστερούσαν οι εργασίες σε όλα τα σημεία της σύμβασης και τους προτείναμε να αποσυρθούν από το έργο με αμοιβαία συμφωνία, χωρίς να ζητήσουμε χρήματα ή αποζημίωση.

    Στη συνέχεια, αντί να παραιτηθούν, άσκησαν αγωγή εναντίον μας για να αποδείξουν ότι η βίζα ήταν ακατάλληλη. Στην αγωγή, διεκδικούν αποζημίωση και απώλεια εσόδων ύψους 7.000.000 λέβα [ΣτΜ: περί τα 2,6 εκατ. ευρώ]».

    Σημείωσε ότι και σε αυτήν την υπόθεση δικηγόρος ήταν ο Βελιμίρ Ατανασόφ. «Το πιο σοκαριστικό για εμάς ήταν ότι η αγωγή τους βασίστηκε στο γεγονός ότι η θεώρηση/βίζα ήταν ακατάλληλη επειδή υπήρχε διοικητική υπόθεση κατά του Λεπτομερούς Σχεδίου Ανάπτυξης».

    Η διοικητική αγωγή ασκήθηκε από ανθρώπους των οποίων δικηγόρος είναι επίσης ο Βελιμίρ Ατανασόφ. Και εδώ υπάρχει ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της βρώμικης σχέσης αυτών των ανθρώπων με το κράτος.

    Ο Βελιμίρ Ατανασόφ λένε ότι έχει ερωτική σχέση με τη Nevena Zartova, τη διοικητική προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σόφιας. Αφού βεβαιωθήκαμε ότι ο Βελιμίρ Ατανασόφ είναι ο δικηγόρος σε όλες τις υποθέσεις εναντίον μας, ανακαλύψαμε τη στενή σχέση του με τον συμβολαιογράφο Μάρτιν Μποζάνοφ.

    Είδαμε ότι το σχέδιό τους για την απόκτηση ιδιοκτησίας γίνεται πάντα με προσύμφωνα. Σχεδόν πάντα η ιδιοκτησία αποκτάται από ανθρώπους που έχουν πεθάνει ή αγνοούνται. Υπάρχουν πάντα απειλές. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Μάρτιν Μποζάνοφ απέκτησε όλη την περιουσία που έχει. Προσπάθησαν να πάρουν και τη δική μας επιχείρηση», ανέφερε. 

    «Δώστε μας τώρα 25 χιλιάδες ευρώ για να σας φτιάξουμε, για να μη σας φτιάξουν οι άλλοι”»

    Για το αν υπήρχε άμεση επαφή με τον Μάρτιν Μποζάνοφ, ο κ. Δίκος απαντά αρνητικά.

    «Είχαμε επαφή με τον Βελιμίρ Ατανασόφ, ο οποίος πιστεύουμε ότι είναι το κύριο πρόσωπο σε αυτό το σχέδιο. Και ο Μάρτιν Μποζάνοφ έστελνε ανθρώπους σε εμάς. Για παράδειγμα, βρισκόμουν σε ένα εστιατόριο μαζί με τον Καθ. Joakim Kalamaris και άγνωστοι κάθισαν μαζί μας και μας είπαν “ερχόμαστε εκ μέρους του Μάρτιν Μποζάνοφ. Δώστε μας τώρα 25 χιλιάδες ευρώ για να σας φτιάξουμε, για να μη σας φτιάξουν οι άλλοι”. Είχαμε πολλές τέτοιες συναντήσεις.

    Και οι δύο έμοιαζαν με κακοποιούς. Έμπαιναν στο εστιατόριο που καθόμασταν.

    Επέμεναν να τους δώσουμε 25 χιλιάδες ευρώ, αλλιώς θα έχουμε άλλα  προβλήματα. Έρχονταν σε καφετέριες να μας βρουν, τηλεφωνούσαν. Όλο το καλοκαίρι το περάσαμε έτσι», σημείωσε και ανέφερε «πήρα 30 κιλά από την ένταση», ενώ περιέγραψε κι άλλες πράξεις, όπως ότι έβαψαν με σπρέι τις κάμερες ασφαλείας έξω από τη πολυκατοικία του. 

    «Στη συνέχεια ξεκίνησε η παρενόχληση από διάφορες κρατικές υπηρεσίες», ανέφερε περιγράφοντας: «Ένας άνδρας προσποιούμενος ότι είναι αξιωματικός της Κρατικής Υπηρεσίας «Εθνικής Ασφάλειας» με καλεί στο τηλέφωνο και μου λέει ότι έχουν καταγγελία εναντίον μας.

    Λαμβάνουμε ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που λέει ότι είναι από την Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και την Υπηρεσία Δήμευσης Παράνομα Αποκτηθέντων Περιουσιακών Στοιχείων (CACIAF). Μας καλούν εφοριακοί υπάλληλοι. Μου τηλεφώνησε ο ΚΥΡΙΛ ΖΕΛΕΒ πρώην επικεφαλής των Διεύθυνσης Τελωνείων και πρώην υφυπουργός οικονομικών και μου είπε ότι θα υποφέρω.

    Αποδείχθηκε ότι ήταν οικονομικός σύμβουλος της Euromaster. Επίσης, ο δικηγόρος μας Alexander Chervenyakov κλήθηκε από τον εισαγγελέα εφετών Radoslav Dimov και του είπε – σε σχέση με ένα πρόβλημα που έχετε με τους Έλληνες πελάτες σας, ας συναντηθούμε να δούμε πώς θα το λύσουμε. Αλλά αρνηθήκαμε αυτή τη συνάντηση».

    Για την τελευταία συνάντηση με τον Βελιμίρ Ατανασόφ, ανέφερε ότι αυτή ήταν στην κατ’ ιδίαν ακρόαση για την υπόθεση των πλαστών υπογραφών, η οποία έλαβε χώρα στο έκτο περιφερειακό αστυνομικό τμήμα και ήταν η πρώτη δια ζώσης συνάντηση που είχαν με τον δικηγόρο.

    «Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022. Ήμουν με τον δικηγόρο Alexander Chervenyakov. Η ανακρίτρια μας είχε πει προηγουμένως ότι πρόσφατα είχε αρχίσει να δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από έναν δικηγόρο που ήταν πολύ πιεστικός, ο οποίος την απειλούσε με την ΓΔ «Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος» επειδή ήθελε να κλείσει την έρευνα. Τη ρώτησα ποιος ήταν και μου είπε ότι ήταν ο Βελιμίρ Ατανασόφ».

    Μάλιστα περιέγραψε μία ιδιαίτερα έντονη σκηνή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο βουλγαρικό μέσο: Στη κατ΄ιδίαν ακρόαση εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι ο δικηγόρος Βελιμίρ Ατανασόφ έβγαλε το τηλέφωνό του και κατέγραψε την αντιπαράθεση δίνοντας τη δυνατότητα τους ανθρώπους που ήταν εκτός να ακούνε τις ερωτήσεις,  κάτι το οποίο είναι παράνομο και αλλοιώνει όλη τη διαδικασία.

    Ο δικηγόρος Chervenyakov είπε στον ανακριτή «παρακαλώ να επιβάλετε στον δικηγόρο Ατανασόφ να κλείσει το τηλέφωνό του όπως κάναμε εμείς», αλλά εκείνος είπε «εντάξει» και συνέχισε να κρατάει το τηλέφωνο. Και αφού τελείωσε η διαδικασία των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων, φεύγοντας, ο Βελιμίρ Ατανασόφ είπε στον δικηγόρο Chervenyakov: «Θα δείτε τι θα πάθετε»! Ο ανακριτής είπε: «Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, όχι έτσι, και εγώ είπα «Κοιτάξτε τι ωραία μέρα είναι. Ας πάμε ήσυχα στα παιδιά μας». 

    Σχετικά με την διάρκεια του εκβιασμού ο κ. Δίκος ανέφερε: «Το τελευταίο μήνυμα το λάβαμε τον Δεκέμβριο, όταν μας έστειλαν ένα SMS με το εξής μήνυμα: Θα το φυσάτε και δεν θα κρυώνει, Έλληνες αδε…ές». Το μήνυμα αυτό μας το έστειλε ένας δικηγόρος που είναι πρώην βουλευτής του VMRO. Όλη αυτή η επιθετικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι είδαν πως δεν θα μπορέσουν να μας αντιμετωπίσουν τόσο εύκολα με νομικές, δικαστικές και οποιεσδήποτε άλλες πιέσεις. Και τότε αποφάσισαν να βάλουν στο παιχνίδι την εισαγγελία».

    Ο κ. Δίκος αναφέρει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του για απάτη πολλών χρημάτων, εναντίον του καθηγητή κ. Καλαμάρη και του αρχιτέκτονα. «Μας απαγόρευσαν να φύγουμε από τη χώρα και όρισαν 100 χιλιάδες λέβα (50.000 ευρώ) εγγύηση για μένα, 50 χιλιάδες λέβα εγγύηση για τον καθ. κ. Καλαμάρη και 100 χιλιάδες λέβα εγγύηση για τον αρχιτέκτονα. Φυσικά, το σήμα για αυτή την απάτη δόθηκε από τον Βελιμίρ Ατανασόφ», σχολίασε. 

    Όσο για την υπόθεση η οποία εκδικαζόταν στην εισαγγελία Πρωτοδικών, ο κ. Δίκος ανέφερε ότι σε αυτή προΐστατο η Zartova, η οποία έχει ερωτική σχέση με τον Βελιμίρ Ατανασόφ. «Κάναμε έφεση κατά της απόφασης, διότι ο ποινικολόγος με τον οποίο μιλήσαμε μας είπε ότι πρόκειται για πλήρη ανοησία – η απάτη ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους δεν είναι αρμοδιότητα της εισαγγελίας Πρωτοδικών, αλλά της εισαγγελίας της Σόφιας. Αυτοί απλώς ελέγχουν το γραφείο του εισαγγελέα της περιοχής», ανέφερε.

    Περιγράφει την περίοδο μετά την έφεση ως μία μακρά πορεία. «Φυσικά, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή της υπόθεσης στην εισαγγελία της Σόφιας. Άλλαξαν τρεις ανακριτές σε αυτή την υπόθεση, διότι κάθε ένας από αυτούς τους ανακριτές την επέστρεφε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών υποστηρίζοντας ότι δεν είχε διαπραχθεί έγκλημα, κάτι που μπορείτε να το ελέγξετε στη δικογραφία. Ο τελευταίος ανακριτής μάς είπε: «Ντρέπομαι για αυτό που συμβαίνει».

    Τέλος, η Εισαγγελία της Σόφιας ακύρωσε το διάταγμα που μας κατηγορούσαν και ζήτησε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε αυτή η κατηγορία ειδικά κατά του Καθ. Καλαμάρη, επειδή είναι διπλωματικό πρόσωπο. Αλλά το πιο αστείο είναι ότι αυτός ο ίδιος δικηγόρος που μας έγραψε αργότερα «Θα το φυσάτε και δεν θα κρυώνει, Έλληνες αδε…ές», όταν ανακάλεσαν το διάταγμα, ήρθε σε εμάς και μας ζήτησε χρήματα για να μας βοηθήσει στην Εισαγγελία της Σόφιας.

    Προφανώς είχε καταλάβει ότι επρόκειτο να ανακαλέσουν το διάταγμα. Εμείς αρνηθήκαμε να του δώσουμε χρήματα», σημείωσε.

    Δικαστική μάχη

    Και αυτός δεν ήταν ο μόνος δικαστικός αγώνας όπως περιγράφει στο βουλγάρικο μέσο. 

    «Κερδίσαμε σε πρώτο βαθμό την εμπορική υπόθεση για τις υποτιθέμενες πλαστές υπογραφές. Κερδίσαμε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό τη διοικητική υπόθεση κατά της εντολής του αρχιτέκτονα και του δημάρχου. Κερδίσαμε σε πρώτο βαθμό τη διοικητική υπόθεση κατά του Λεπτομερούς Σχεδίου Ανάπτυξης (PUP). Η εμπορική υπόθεση κατά της Euromaster για BGN 7 εκατομμύρια, που επίσης κερδήθηκε σε πρώτο βαθμό. Ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων και φακέλων που έχουν ασκήσει εναντίον μας είναι έντεκα.

    Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν ζήτησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας βοήθεια από το κράτος, ο κ. Δίκος ανέφερε: «Γράψαμε μια επιστολή στον Assen Vassilev όταν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πήγαμε επίσης σε μια συνάντηση στην Εθνική Υπηρεσία Εσόδων λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων με τη φορολογική αρχή, η οποία μας μηνύει και ταυτόχρονα μας κάνει φορολογικούς ελέγχους. Δεν προέκυψε τίποτα από αυτές τις συναντήσεις και τις επιστολές. Είχαμε κάνει αναφορά στη Γενική Διεύθυνση Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έγινε τίποτα απολύτως και τελικά η έρευνα έκλεισε», σημειώνει. 

    Περιγράφει βέβαια την ταλαιπωρία: «Το μόνο που μας συνέβη στη Γενική Διεύθυνση «Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος» ήταν ότι χάσαμε  δύο ημέρες. Πηγαίναμε στις 10 το πρωί και γράφαμε καταθέσεις όλη την ημέρα. Για το μεσημεριανό διάλειμμα μας έβγαζαν έξω και μετά επιστρέφαμε για να συνεχίσουμε  να γράφουμε για το υπόλοιπο της ημέρας. Έχουν περάσει 3-4 μήνες και πάλι με την επιμονή μας πήγαμε να χάσουμε  μια ολόκληρη μέρα. Τους δώσαμε όλες τις πληροφορίες για τους ανθρώπους αυτός στο πιάτο και δεν έκαναν τίποτα».

    Όσο για το αίτημά του, ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή του ότι θέλει δικαιοσύνη, αν και παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να δικαιωθεί. «Είμαστε μεγαλοεπενδυτές στη Βουλγαρία και αυτό που μας συμβαίνει δεν είναι φυσιολογικό.

    Η εταιρεία μας έχει εξασφαλίσει πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας εδώ. Μόνο η «Danaos Development» πληρώνει 500.000 λέβα ετησίως (250.000 ευρώ)  σε άμεσους και έμμεσους φόρους και, αν προσθέσουμε και τις άλλες εταιρείες, οι φόροι μας θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια λέβα (1 εκατ.. ευρώ).

    Έχουμε επενδύσει περισσότερα από 120 εκατ. λέβα (50 εκατ. ευρώ) από την ίδρυση της εταιρείας», αναφέρει. 

    Ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν θα τα παρατήσουν.

    «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας συμβεί, διότι πρόκειται για ισχυρούς ανθρώπους. Θέλουμε δικαιοσύνη όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους Βούλγαρους. Διότι αν επιτρέψουν στον εαυτό τους να είναι τόσο αγενείς με επενδυτές όπως με μας, δεν ξέρω τι θα κάνουν στους απλούς ανθρώπους. Θέλουμε κανονική ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Δεν θέλουμε τη δικαιοσύνη του Pepi Euro, του συμβολαιογράφου και του Γκέσεβ», καταλήγει.

    Διαβάστε επίσης

    Μαρτίνος, Κούστας, Λυκιαρδόπουλος: Επενδύουν στα φορτηγά πλοία capesize

    Γιάννης Κούστας (Danaos): Επενδύσεις 241 εκατ. δολ. για δύο νεότευκτα containerships και δύο capesize

    Γιάννης Κούστας (Danaos): Κέρδη 576,2 εκατ. δολαρίων και ναυπήγηση 12 πλοίων



    ΣΧΟΛΙΑ