• Τι λέει το Μαξίμου για την Εθνική Τράπεζα, το μικρό δώρο του Γρηγόρη Δημητριάδη στον Πρωθυπουργό, ο δραστήριος Καραγιάννης, ο νέος φιλόδοξος manager της REDS και η κρίσιμη ημέρα για την ΔΕΗ

    Επειδή πολλά λέγονται κι ακούγονται τώρα τελευταία για δήθεν «πιέσεις» κυβερνητικών παραγόντων προς τη διοίκηση της Εθνικής ώστε να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου, αξιόπιστες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι κάθε τέτοιο δημοσίευμα είναι ψευδές. 

    image

    Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, το Δεξιός – Αντι-Δεξιός δεν υπάρχει

    Οι γερμανικές εκλογές απέδειξαν, κάτι που -θεωρητικά- είναι ολοφάνερο και αποτελεί ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά στην Ελλάδα είναι ακόμη ζητούμενο:

    Η παλιά σύγκρουση και χαοτική διαφορά αξιών μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς δεν υφίσταται.

    Η μεγάλη σύγκρουση σήμερα είναι μεταξύ Συστημικών και Αντι-Συστημικών δυνάμεων.

    Την σύγκρουση αυτή την είδαμε όλοι με τρόμο και στις Η.Π.Α. μετά την επέλαση των αντισυστημικών δυνάμεων στο Καπιτώλιο πέρυσι.

    Το βλέπουμε στις ακραίες αντιδράσεις ομάδων πολιτών σε θέματα εμβολιασμών, κοινωνικά ζητήματα κλπ.

    Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μια -πολύ- παλαιού τύπου Αριστερά που βλέπει παντού νέο-φιλελεύθερους εχθρούς, παρά το γεγονός ότι, όταν και όπου κυβέρνησε, εφάρμοσε με επιτυχία τις πιο σκληρές, μονεταριστικές, μνημονιακές πολιτικές.

    Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Δημοκρατία αποφασίζει τις πολιτικές, για τον βαθμό παρέμβασης του Κράτους στην οικονομία, ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες και τις καταστάσεις.

    Γι’ αυτό άλλωστε είναι εφικτή η συγκυβέρνηση 2 ή και 3 κομμάτων, στην Γερμανία.

    Στην Ελλάδα η οδυνηρή συνύπαρξη ΑΝΕΛ με ΣΥΡΙΖΑ αντί για πρόοδο έφερε οπισθοδρόμηση….

     

    Καλή η ΔΕΗ

    Χθες η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ ήταν ενθαρρυντική.

    Έκλεισε με κέρδη 1,38% στα 8.09 ευρώ. Ένα κρίσιμο μέγεθος ήταν ο όγκος συναλλαγών που έφτασε στα 1,23 εκατ. χαρτιά.

    Οι ειδικοί λένε ότι ο όγκος είναι ικανοποιητικός δηλαδή εκδηλώθηκε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, αν και κάποιοι περίμεναν ο όγκος συναλλαγών να προσεγγίσει το 1,5 εκατ. μετοχές.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται στην σημερινή συνεδρίαση.

     

    Τι λέει το Μαξίμου για την Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα. Επειδή πολλά λέγονται κι ακούγονται τώρα τελευταία για δήθεν «πιέσεις» κυβερνητικών παραγόντων προς την Εθνική τράπεζα και το αφεντικό της Παύλο Μυλωνά, ώστε να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου, αξιόπιστες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι κάθε τέτοιο δημοσίευμα είναι ψευδές.

    «Η διοίκηση της Εθνικής και μόνον αυτή αποφασίζει για την στρατηγική της» δηλώνουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    Ως άνθρωπος του Θεού και της αρμονίας, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο για τα τεκταινόμενα στην Εθνική Τράπεζα.

    Η απόφαση για μια αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1 δις € είναι μια σημαντική στρατηγική απόφαση για την Εθνική Τράπεζα την οποία η διοίκηση της ΕΤΕ οφείλει να λάβει με προσεκτικά βήματα κι αφού πρώτα διερευνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στις αγορές….

    Η οποιαδήποτε ανακοίνωση περί αύξησης για την Εθνική Τράπεζα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ΑΜΚ της ΔΕΗ.

    Όταν ολοκληρωθεί και μπουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της ΔΕΗ που θα προέλθουν από την ΑΜΚ, δηλαδή περί τα μέσα Νοέμβριου τότε θεωρητικά από εκεί και πέρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακοινωθεί οποιαδήποτε απόφαση από την Εθνική Τράπεζα και το αφεντικό της Παύλο Μυλωνά.

    Βέβαια και τότε υπάρχουν δυσκολίες.

    Την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου δηλαδή στις 25/11 οι Αμερικανοί (που έχουν και τα μεγάλα πορτοφόλια και μπορούν να στηρίξουν τέτοιου είδους αυξήσεις) έχουν την εορτή του thanksgiving (Ημέρα των Ευχαριστιών).

    Στην συνέχεια μπαίνει Δεκέμβρης που παραδοσιακά άπαντες ετοιμάζονται για τις εορτές των Χριστουγέννων, και παραδοσιακά δεν γίνονται αυξήσεις.

    Άρα εάν και εφόσον η διοίκηση της Εθνικής αποφασίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά τις 10 Ιανουαρίου του 2022.

    Βέβαια μπορεί να ανακοινωθεί αρχές Δεκεμβρίου…Αυτό μου φαίνεται ακόμα πιο ύπουλο!!!

     

    Ένα μικρό σκάνδαλο στην οδό Ομήρου 12

    Στην οδό Ομήρου 12, στο κέντρο της πρωτεύουσας υπάρχει ένα παλιό παρατημένο parking αυτοκινήτων.

    Ο ιδιοκτήτης είναι μεγάλο ιδιωτικό ασφαλιστικό ταμείο και αποφάσισε να κάνει έναν διαγωνισμό για να το αναθέσει (για 15 χρόνια) σε επαγγελματία διαχειριστή χώρων στάθμευσης.

    Από το σημείο αυτό και μετά η υπόθεση μυρίζει σκάνδαλο.

    Δύσκολα θα βρείτε μια περισσότερο φωτογραφική προκήρυξη διαγωνισμού:

    Ενώ το συγκεκριμένο parking είναι υπέργειο, κλειστό, με ασανσέρ, η προκήρυξη απαιτεί «εμπειρία παρόδιας στάθμευσης».

    Στην Ελλάδα μόνο μια εταιρεία την παρέχει.

    Από την άλλη όμως πλευρά, η ίδια η προκήρυξη (για το κλειστό parking), δεν απαιτεί εμπειρία ή μεγέθη ή τζίρους για κλειστούς σταθμούς αυτοκινήτων!

    Τέθηκε ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στον «διαγωνισμό», να υπάρχει κύκλος εργασιών 25 εκατομμυρίων ευρώ όταν το συγκεκριμένο Parking ετησίως μετά βίας θα ξεπερνά τον τζίρο των 750 χιλιάδων Ευρώ.

    Απαιτείται εμπειρία στην κατασκευή «πράσινων» σταθμών αυτοκινήτων αλλά όχι κατασκευαστική εμπειρία !

    Είναι περιττό να πούμε ότι προσπάθησαν να περάσουν τον διαγωνισμό μέσα στη ραστώνη του Αυγούστου αλλά τελικά μετά τις διαμαρτυρίες έδωσαν παράταση 12 ημερών….

    Είναι κρίμα, μια τόσο καλή πρωτοβουλία της διοίκησης του συγκεκριμένου Ασφαλιστικού Ταμείου, να ακυρώνεται επειδή κάποιοι έχουν αποφασίσει να «δώσουν τη δουλίτσα» στους φίλους τους…

     

    Το μικρό δώρο του Γρηγόρη Δημητριάδη στον Πρωθυπουργό

    Πυρετός επικρατεί αυτές τις μέρες στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

    Σε λίγες μέρες η διοίκηση του Υπερ-Ταμείου έχει ραντεβού με τον πρωθυπουργό για να του παρουσιάσει -για πρώτη φορά- ένα συνολικό Σχέδιο Αποτίμησης και αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας που έχει υποθηκευτεί για 100 χρόνια.

    Αφού απαλλάχθηκε (και απάλλαξε το Υπερ-Ταμείο) από τα ενοχικά σύνδρομα του παρελθόντος, ο νέος επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης έχει βαλθεί να αποδείξει ότι η Δημόσια Περιουσία μπορεί να παράξει σημαντικές υπεραξίες προς όφελος της οικονομίας…

    Ο Γρηγόρης Δημητριάδης φιλοδοξεί να μετατρέψει την ΕΕΣΥΠ σε ένα σύγχρονο Public Wealth Fund το οποίο θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά την δημόσια περιουσία ώστε να αυξάνεται η αξία του ενεχύρου και παράλληλα να ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες.

    Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της περιουσίας είναι φυσικά τα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ και γι’ αυτό είναι σε στενή συνεργασία με τον CEO Στέφανο Βλαστό…

     

    Ο Σκαραμαγκάς άδειασε

    Μια που μιλήσαμε για την ΕΤΑΔ την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την επιτυχία στην υπόθεση της πώλησης του Σκαραμαγκά, η διοίκηση του Στέφανου Βλαστού έκανε πρώτη και το επόμενο μεγάλο βήμα, αδειάζοντας το περιβόητο hot spot «την μεταναστευτική δομή» που είχε λειτουργούσε εκεί από το 2015 και ταλαιπωρούσε αφόρητα την τοπική κοινωνία.

    Ο νέος επενδυτής θα βρει το χώρο έτοιμο προς αξιοποίηση, χωρίς άλλα προσκόμματα….

     

    Ο φιλόδοξος manager της REDS …

    Προτού συμπληρώσει 6 μήνες στην νέα του θέση, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Reds (πρώην Καμπάς) Γιώργος Κωνσταντινίδης έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου, να τριπλασιάσει την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

    Μέσα στους τελευταίους 6 μήνες η μετοχή της REDS έχει κερδίσει +58% ενώ σε σύγκριση με 12 μήνες πριν η τιμή έχει διπλασιαστεί (+104%).

    “Θέλουμε να την καταστήσουμε την REDS leader στον τομέα του development” λέει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και φυσικά έχει ως πρώτη προτεραιότητα το project στο κτήμα Καμπά το οποίο χαρακτηρίζει «έργο πνοής».

    Το master plan ολοκληρώνεται, παράλληλα τρέχουν οι αδειοδοτήσεις και το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις 200 εκατ. Ευρώ.

    Το σημαντικό είναι ότι ήδη ο φιλόδοξος μάνατζερ κλείνει συμφωνίες με εμπορικούς ομίλους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρα αμέσως μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του….

     

    Τρέχει και δεν φτάνει ο Γιώργος Καραγιάννης

    Είναι γνωστό το μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον του υφυπουργού υποδομών Γιώργου Καραγιάννη για την Κρήτη.

    Αμέσως μετά τον χθεσινό σεισμό, ο Γιώργος Καραγιάννης έδωσε εντολες να μεταφερθεί ειδικό κλιμάκιο Μηχανικών του Υπουργείου στο νησί για να καταγράψει τις ζημιές και να προτείνει τις άμεσες λύσεις οι οποίες ήδη σχεδιάζονται.

    Παράλληλα, ο Γιώργος Καραγιάννης περιμένει τις αμέσως επόμενες μέρες, να ανάψει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την παραχώρηση του έργου Πάτρα-Πύργος στην Ολυμπία Οδό.

    Είναι ένα έργο που καθυστέρησε πολύ αλλά τώρα οι διαδικασίες τρέχουν με υψηλές ταχύτητες.

    Με υψηλές ταχύτητες θα τρέχει πλέον επιτέλους και ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα αφού υλοποιείται ένα μεγάλο φιλόδοξο έργο 3,5 δις Ευρώ που θα αλλάξει το μεταφορικό σκηνικό στη χώρα….

     

    Ψάχνει για «έξυπνες λύσεις» ο Γιώργος Περιστέρης

    Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει πλέον στα πιο μεγάλα φιλόδοξα κι εντυπωσιακά έργα υποδομής στη χώρα.

    Είναι προφανές ότι όσο αυξάνουν τα έργα τόσο ανεβαίνουν και οι ανάγκες ρευστότητας του Ομίλου.

    Η λύση της αύξησης κεφαλαίου που πολλοί θα επέλεγαν, έχει απορριφθεί ρητά και κατηγορηματικά από τον ίδιο τον Γιώργο Περιστέρη.

    Οι επιτελείς του τώρα αναζητούν σύνθετες χρηματοοικονομικές «έξυπνες» λύσεις για να αντληθεί χρήσιμη, φθηνή ρευστότητα από τις αγορές.

    Ένα μικρό ομολογιακό δάνειο της τάξης των 200 εκατ. Ευρώ θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές.

    Η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου θα μπορούσε να είναι μία άλλη εναλλακτική.

    Επειδή όμως έχω δει τον Γιώργο Περιστέρη να απορρίπτει προσφορές, ισχυρών επενδυτικών ομίλων, για αγορά μετοχών στην τιμή των 20 Ευρώ / μετοχή, κρατώ τις επιφυλάξεις μου και περιμένω να δω τις «έξυπνες λύσεις»…

     

    Ο Φουρλής πληρώνει 40 εκατ. Ευρώ και ..ξαναδανείζεται…

    Το πρώτο ομολογιακό δάνειο που διαπραγματεύθηκε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ήταν αυτό της House Market, του ΙΚΕΑ του Ομίλου Φουρλή.

    Στις 4 Οκτωβρίου το ομόλογο αυτό, αξίας 40 εκατ. Ευρώ με απόδοση 5%, λήγει και ο Όμιλος έχει αποφασίσει να το αποπληρώσει κανονικά.

    Αμέσως μετά, ο Βασίλης Φουρλής έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να ξαναβγεί στις αγορές μ’ ένα μεγαλύτερο σε αξία και διάρκεια αλλά πολύ χαμηλότερου επιτοκίου ομόλογο το οποίο φυσικά θα διαπραγματεύεται στην Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά….

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.