• Τι κάνει στη Βυτίνα ο Θεοδωρόπουλος, τα μυστικά του ράλι της Lamda και της ΜΥΤΙΛ, η αλήθεια για την 3Κ και το dinner του τραπεζίτη στο Beef Bar

    Χθες το χρηματιστήριο ξεχώρισαν δυο κυρίως μετοχές. Της Lamda Development που πραγματοποίησε τζίρο 5,1 εκατ. ευρώ και έκλεισε στα υψηλά έτους δηλαδή στα 8,20 ευρώ και της Mytilineos με τζίρο 7,4 εκατ. ευρώ.

    image

    Ελευθερία και Κοινωνική Ευθύνη

    Το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και στην ελευθερία του λόγου, δεν καλύπτει κάποιον που χωρίς λόγο ξαφνικά φωνάζει «φωτιά» μέσα σ’ ένα κατάμεστο θέατρο.

    Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις η προστασία του κοινωνικού συνόλου υπερτερεί της ελευθερίας του λόγου.

    Όπως ακριβώς συμβαίνει με την διάταξη του ΚΟΚ για το κράνος των μοτοσυκλετιστών.

    Είναι δικαίωμα σου να μη φοράς κράνος.

    Είναι όμως και δικαίωμα του Κράτους να επιβάλει βαριά πρόστιμα σε όσους δεν φορούν κράνος. Η επιβολή προστίμου στους παραβάτες οδηγούς δεν συνιστά κατάργηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

    Το ίδιο συμβαίνει και με τα εμβόλια.

    Όποιος θέλει μπορεί να αποφύγει τον εμβολιασμό για την ασθένεια CoViD.

    Η προστασία ωστόσο του κοινωνικού συνόλου υποχρεώνει την Πολιτεία να καθιστά αυτή την επιλογή μια πολύ ακριβή πολυτέλεια…

    Oι νέο-αγανακτισμένοι…                                                    

    Στη Γαλλία είναι τα κίτρινα γιλέκα με τους αριστεριστές, στη Γερμανία οι νεοφασίστες των δύο πολιτικών άκρων, στη Βρετανία οι εθνικιστές παρέα με τους αναρχικούς.

    Στην Ελλάδα, συνενώθηκαν οι παλαιοημερολογίτες, με τους αγανακτισμένους της κάτω πλατείας και με αυτούς που προσδοκούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω κοινωνικής αναταραχής.

    Σε κάθε περίπτωση όλοι ομνύουν σε μια Νέα Τάξη Πραγμάτων για την οποία δεν υπάρχει όραμα ή σχέδιο.

    Αμφισβητούν τις κατεστημένες δομές και πιστεύουν ότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα και περισσότερα ώστε να επιλέξουν το σωστό για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

    Οποιαδήποτε οικονομική ανάλυση κι αν διαβάσετε θα διαπιστώσετε ότι η αγωνία για το αντιεμβολιαστικό κίνημα κυριαρχεί ως παράμετρος που θα επηρεάσει απόλυτα τις εξελίξεις…

    Τα πούρα άναψαν

    Όπως ξέρετε τα πούρα αποτελούν το επιστέγασμα μιας καλής συμφωνίας η σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθούν ένα ωραίο δείπνο.

    Αυτό προφανώς σκέφτηκαν 3 φίλοι, Έλληνα τραπεζίτη που δείπνησαν την προηγούμενη  εβδομάδα – και για ακρίβεια την Πέμπτη το βράδυ- στο διάσημο Beef Bar στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

    Αυτόπτης Μάρτυς και φίλος της στήλης λοιπόν είδε έναν εκ των επικεφαλής συστημικής τράπεζας (η οποία προχώρησε σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου) με 3 φίλους του οι οποίοι μετά το δείπνο τους στο Beef Bar, ανάψαν τα πούρα τους.

    Ο τραπεζίτης  έμαθα ότι δεν άναψε ούτε τσιγάρο, καθώς είναι φανατικός αντικαπνιστής.

    Στο dinner menu, του beef Bar πρωταγωνιστούν το καλό κρέας και οι διαφορετικές κοπές.

    Θα βρείτε signature και πολυσυζητημένα πιάτα, όπως το Αμερικάνικο Black Angus Chateaubriand, την εντυπωσιακή Wagyu Tomahawk από την Αυστραλία και το διάσημο, πιστοποιημένο Kobe Beef Emperor’s Cut από την Ιαπωνία, που συνοδεύονται με τις ιδανικότερες comfort food επιλογές.

    Παράλληλα, το leaf menu είναι αφιερωμένο στους θαμώνες που επιλέγουν φρέσκιες και ανάλαφρες επιλογές χωρίς κρέας.

    Το ράλι 6 μετοχών

    Χθες το χρηματιστήριο ξεχώρισαν 6 κυρίως μετοχές, εκ των οποίων οι 2 έκαναν και ιδιαίτερα υψηλούς τζίρους.

    Της Lamda Development ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 που πραγματοποίησε τζίρο 5,1 εκατ. ευρώ και έκλεισε στα υψηλά έτους δηλαδή στα 8,20 ευρώ και της Mytilineos με τζίρο 7,4 εκατ. ευρώ.

    Η Lamda αμέσως μετα τις ανακοινώσεις του αφεντικού της εταιρείας Οδυσσέα Αθανασίου πριν από 15-20 ημέρες ξεκόλλησε από τα επίπεδα των 7,4 έως 7,6 ευρώ ενδεικτικό του γεγονότος ότι το έργο προχωράει επί της ουσίας.

    Επίσης φαίνεται ότι οι θεσμικοί εμπιστεύονται πλέον το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

    Πλέον όπως αφήνεται να εννοηθεί από τα 200 σπίτια του Marina Tower έχουν πουληθεί σχεδόν τα 100 ενώ για τα υπόλοιπα 100 υπάρχει ενδιαφέρον από περίπου 500 υποψήφιους ιδιοκτήτες,

    Αναφορικά με τις βίλες και αυτές εκτιμάται ότι ήδη έχουν πουληθεί οι περισσότερες.

    Τώρα όσον αφορά την Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00  στην μετοχή μπαίνουν θεσμικοί επενδυτές.

    Η μετοχή έκλεισε με ισχυρά κέρδη πάνω από 3,76%  στα 14,63 ευρώ.

    Εξαιρετική εικόνα είχε πάντως και ο όμιλος Κόκκαλη.

    Η Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 σημείωσε υψηλά έτους και έκλεισε στα 1,81 ευρώ  ενώ με κέρδη πάνω από 3% έκλεισαν και οι Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05  – Κέκρωπας ΚΕΚΡ -1,86% 1,58 .

    Τέλος με κέρδη 4,6% έκλεισε και η Ελλάκτωρ στα 1,295 ευρώ.

    Στην Βυτίνα ο Θεοδωρόπουλος

    Μπορεί όλοι οι επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες να πηγαίνουν στα κοσμικά νησιά είτε με κότερα είτε με αεροπλάνα όμως στον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο δεν του αρέσουν ούτε οι κοσμικότητες ούτε τα πολυτελή yacht.

    Έτσι προτιμάει να ξεκουράζεται στα βουνά.

    Ο Θεοδωρόπουλος αγαπάει την Βυτίνα. Αγαπημένος προορισμός λοιπόν η πανέμορφη περιοχή της Αρκαδίας που όπως μαθαίνω την προτιμάει διαχρονικά και πάντα με καλή συντροφιά.

    Σχεδιάζοντάς τα νέα του επιχειρηματικά βήματα μετά το big deal των 2 δισ. δολαρίων που έκλεισε με την Chipita.

    Εκεί σκέπτεται ήδη την επόμενη συμφωνία μετά την ΜΕΒΓΑΛ.

    Τι σχέση έχει ο Γρύλος με την Attica Group;

    Κατάγεται από την Κρήτη. Απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους. Μέσα στην κρίση αγόρασε και δρομολόγησε αεροσκάφη Airbus με ελληνικά ονόματα.

    Ο επιχειρηματίας Γιάννης Γρύλος με τον όμιλό του ΙOGR, δραστηριοποιείται στον τομέα των αερομεταφορών, τόσο στην επίγεια εξυπηρέτηση με την SKY serv όσο και με την αεροπορική εταιρεία SKY express.

    Επιπλέον έχει έντονη  επιχειρηματική παρουσία στον τομέα του τουρισμού, των logistics, της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της παραγωγής, τυποποίησης και της εξαγωγής ελαιόλαδου.

    Ξαφνικά μαθαίνω ότι τον ενδιαφέρει η θάλασσα περισσότερο.

    Δείχνει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για την Attica Group που από την Marfin πέρασαν στην Τρ. Πειραιώς.

    Η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να πουλήσει τις μετοχές της Attica Group αλλά θα περιμένει μέχρι του χρόνου ώστε οι αριθμοί (μετακινήσεις, επιβάτες, τζίρος, κέρδη) να είναι ευνοΪκότεροι και η πώληση να γίνει με ρεαλιστικούς όρους.

    Ο Γιάννης Γρύλος καραδοκεί.

    Είχε δείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Λιμένος Ηρακλείου.

    Κρήτη μου όμορφο νησί…

    Μια ελληνική StartUp που προσλαμβάνει 250 νέους

    Ιδρύθηκε το 2018. Μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο χρήσης και απόκτησης αυτοκινήτου για χιλιάδες Έλληνες.

    Προσέλκυσε την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών και πραγματοποίησε επενδύσεις δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ στην ελληνική οικονοµία.

    Μόλις πρόσφατα συγκέντρωσε κεφάλαια 50 εκατοµµύρια ευρώ τα οποία θα επενδυθούν εξολοκλήρου για την ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Χθες, η νεοφυής εταιρεία FlexCar ανακοίνωσε ότι τώρα πια μπορεί να κάνει και 250 προσλήψεις νέων ανθρώπων, μέσα σε διάστημα ενός έτους, σε τοµείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η τεχνολογία, τα οικονοµικά, το µάρκετινγκ…

    Μια μικρή ελληνική startUp, μεγάλωσε ωρίμασε και τώρα επεκτείνεται και εκτός συνόρων…

    Όταν ο καπιταλισμός δουλεύει σωστά….

    Τραπεζικός ανταγωνισμός στα μερίσματα

    Από τον επόμενο Σεπτέμβριο, το κυρίαρχο ζήτημα στις χρηματιστηριακές αναλύσεις θα είναι το ύψος των μερισμάτων που θα διανείμουν φέτος οι Τράπεζες.

    Η Φρανκφούρτη έχει πάρει την απόφαση -αλλά δεν την ανακοίνωσε επισήμως- για να αρθούν οι περιορισμοί στην καταβολή μερισμάτων ενώ τα επιτραπούν επίσης και τα buybacks μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Η απόφαση της ΕΚΤ ακολουθεί την αντίστοιχη κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία κατάργησε όλους τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στις HSBC, Barclays, Standard Chartered και σε άλλες μεγάλες τράπεζες….

    Τα πεινασμένα Golden Boys της Βόρειας Ευρώπης θα ξεσαλώσουν μετά από τα πέτρινα χρόνια της μερισματο-απαγόρευσης, αλλά στην Ελλάδα, η έμμεση ή άμεση παρουσία του Κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο και τις διοικήσεις, θα περιορίσει την όρεξη.

    Για μία ακόμη φορά δικαιώνεται ο Γιάννης Στουρνάρας που επέμεινε να κλείσουν οι τράπεζες την εκκρεμότητα με την αναβαλλόμενη φορολογία, ταυτόχρονα με τα κόκκινα δάνεια.

    Στην Ελλάδα οι τράπεζες ακούν την κυβέρνηση να αναγγέλλει μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών και …ανησυχούν αφού λόγω του αναβαλλόμενου φόρου, η προσπάθεια για εξυγίανση του ισολογισμού τους γίνεται ακόμη δυσκολότερη….

    Στο νησί των Ανέμων, οι παλιές φιλίες δεν ξεχνιούνται…

    Από το κομψό, λιτό αλλά καταπληκτικής αισθητικής, σπίτι της Οικογένειας Κανελλοπούλου, στη χώρα της Μυκόνου, ήρθε μια διακριτική, χαμηλόφωνη, ευγενική, τηλεφωνική διάψευση: «Εγώ με τον Γιάννη Καματάκη της MLS, έχω ολοκληρώσει την όποια συνεργασία, συμμετοχή και επαφή, από το 2019. Αγοράσαμε το ποσοστό του στην 3K INVESTMENTS, μαζί με τον συνεταίρο μου Γιώργο Κουφόπουλο και από τότε δεν έχουμε πλέον επαφές… Αυτά που σου ψιθύρισαν στο εστιατόριο του Παπαϊωάννου, στο Καβούρι μάλλον υπερβολές τα θεωρώ. Εμείς προστατεύουμε τα χρήματα των μεριδιούχων μας και κλείνουμε τις εκκρεμότητες χωρίς καθυστέρηση»….

    Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου, παρά τον δυνατό αέρα που δυσκόλευε την επικοινωνία, άκουγα την ήρεμη φωνή, του πάντα ευγενικού Τάκη Κανελλόπουλου, της γνωστής οικογενείας του ΤΙΤΑΝΑ και συνιδρυτή της 3K Investments, ο οποίος προφανώς δεν ήθελε να δυσκολέψει περαιτέρω τη θέση του πάλαι ποτέ φίλου και συνεταίρου του….

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.