• Το Ολυμπιακό πνεύμα της Alpha Bank, ο Θεοδωρόπουλος και το φλέρτ του CVC και η σημασία της επέκτασης της Eurobank

    Η καριέρα της πεταμένης καρέκλας… Μια φορά και ένα καιρό σε μιαν άλλη χώρα, μακρινή, ήταν ένας καλοζωισμένος νέος.  Από ευκατάστη οικογένεια που είχε ενστερνιστεί την βασική αρχή: Tα χρήματα δεν έχουν χρώμα.  Ήταν αριστεροί, αγωνιστές.  Ο νέος της ιστορίας μας, ως μαθητής – όπως ο ίδιος πρόσφατα δημοσίως ομολόγησε χαριεντιζόμενος- πέταγε καρέκλες στα κεφάλια […]

    The wise man
    image
    The wise man

    Η καριέρα της πεταμένης καρέκλας…

    Μια φορά και ένα καιρό σε μιαν άλλη χώρα, μακρινή, ήταν ένας καλοζωισμένος νέος. 

    Από ευκατάστη οικογένεια που είχε ενστερνιστεί την βασική αρχή: Tα χρήματα δεν έχουν χρώμα. 

    Ήταν αριστεροί, αγωνιστές. 

    Ο νέος της ιστορίας μας, ως μαθητής – όπως ο ίδιος πρόσφατα δημοσίως ομολόγησε χαριεντιζόμενος- πέταγε καρέκλες στα κεφάλια αγνώστων. 

    Με τέτοιου είδους μεθόδους και πρακτικές έγινε γνωστός, δημοφιλής και τελικά Πρόεδρος του 15μελούς. 

    Λίγα χρόνια αργότερα -λεφτά υπήρχαν- πήγαινε στις Γένοβες, έκανε πορείες και άλλες δυναμικές αγωνιστικές ενέργειες. 

    Στις πορείες εκείνες, οι άλλοι αγωνιστές έσπαγαν  καρέκλες, πετούσαν καδρόνια, έβαζαν φωτιές εναντίον του καταραμένου Αστικού Κράτους. 

    Ο νεαρός της ιστορίας μας, δούλεψε σκληρά, κόπιασε και έγινε στέλεχος της Εξωπραγματικής Αριστεράς. 

    Υπήρξε protégée  και επικεφαλής Παράταξης στις δημοτικές εκλογές. 

    Μετά, εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο: Χωρίς ιδιαίτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, με τις γνωστές αξιοκρατικές διαδικασίες της Αριστεράς, ο νεαρός της ιστορίας μας, σ΄ εκείνη την μακρινή χώρα, έγινε βουλευτής. 

    Εντρύφησε στον επιστημονικό λαϊκισμό, ανέβαινε σε καρότσες αγροτικών, πηδούσε μάντρες και έβαζε άλλους πια να σπάνε τις καρέκλες. 

    Έκανε Τέχνη του την σύγκρουση με τον ρεαλισμό και χώρισε με την αλήθεια. 

    Τότε ήταν που έγινε πολύ δημοφιλής. Τόσο που οι συμπατριώτες του τον εξέλεξαν Πρωθυπουργό. 

    Τότε ήταν που έσπασε την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης χώρας. 

    Κλείνοντας τις τράπεζες, παίζοντας στα ζάρια το μέλλον ενός Κράτους, για να κερδίσει το δικό του. 

    Σήμερα, ώριμος και πετυχημένος πια, σπάει πλάκα εκείνος με τον λαό. 

    Και η ιστορία μαζί του. 

    Σε τέτοιο βαθμό που, φευ, μπορεί να ξανακυβερνήσει…

    Η επόμενη κίνηση του Καραβία

    Προ ημερών η Eurobank ανακοίνωσε μια σημαντική κίνηση στην Κύπρο με την εξαγορά του 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας.

    Η κίνηση αυτή όπως μαθαίνω απο μόνη της λίγη σημασία έχει για την Eurobank.

    Εμπειροι τραπεζίτες προσπαθώντας να την αποκωδικοποιήσουν εμφανίζονται βέβαιοι οτι η συμμετοχή της Eurobank θα μεγαλώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Προφανώς σε πολύ υψηλότερα ποσοστά. Αρα είμαστε εν αναμονή μετοχικών εξελίξεων.

    Η Eurobank ειναι μια απο τις 2 τράπεζες μαζί με την Alpha Bank που ο SSM επιτρέπει τις μετοχικές κινήσεις εκτός Ελλάδος.

    Εθνική και Πειραιώς έχουν περιορισμούς για κάμποσα χρόνια ακόμα.

    Το post του Βασίλη Ψάλτη στο Linkdin

    Σε μια έξυπνη marketing κίνηση προχώρησε η Alpha Bank. 

    Με αφορμή το νέο moto των  Ολυμπιακών Αγώνων που απο citius, altius, fortius έγινε  citius, altius, fortius, together το αφεντικό της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ανέβασε στο Linkdin το παρακάτω post:

    “Στην έναρξη των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το νέο moto των Αγώνων. 

    Στο γνωστό “πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά” (citius, altius, fortius), προστέθηκε και μία οικεία στην οικογένεια της Alpha Bank λέξη: η λέξη “Μαζί” (together), ως ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

    Καλή επιτυχία στην Άννα Κορακάκη, τον Λευτέρη Πετρούνια και όλα τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας. #together ”

    Εξυπνη ιδέα…

    O δείκτης ευαισθησίας των τραπεζών…

    Οι τιμές των ακινήτων -όλων των ακινήτων- έχουν πάρει την ανιούσα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η εκρηκτική άνοδος είναι απολύτως δικαιολογημένη και συντηρείται από την αύξηση της ζήτησης για νέου τύπου και δυνατοτήτων ακίνητα. 

    Σε άλλες περιπτώσεις η άνοδος είναι απλώς παρορμητική. 

    Από όλη αυτή την ιστορία προκύπτει ένα μεγάλο όφελος για τον Τραπεζικό μας σύστημα: 

    • «Κάθε μία ποσοστιαία μονάδα ανόδου των τιμών των ακινήτων, συνεπάγεται για την τράπεζα μας αύξηση της κερδοφορίας κατά 100 εκατ. Ευρώ» μου είχε αποκαλύψει κορυφαίος τραπεζίτης, επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. 

    Αυτός είναι ο Δείκτης Ευαισθησίας των Τραπεζών στις τιμές των ακινήτων.

    Tην πραγματική ευαισθησία των τραπεζών, θα την αποκαλύψει ο ίδιος τραπεζίτης από τον Σεπτέμβριο, όταν θα ξεκινήσουν οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί…

    Ο Θεοδωρόπουλος και το CVC που θέλει τον …Σπύρο της.

    Τα ανοίγματα του επενδυτικού ομίλου CVC στον χώρο των τροφίμων είναι πλέον γνωστά κι εντυπωσιακά. 

    Πριν από 3 μήνες, η CVC Capital Partners (γνωστή στην ελληνική αγορά από τη συμμετοχή της σε Vivartia, Υγεία, Εθνική Ασφαλιστική κι αλλού) εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία MEBΓΑΛ. 

    Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αφού πούλησε την Chipita του, εξαγόρασε από κοινού με την κυρία Μαίρη Χατζάκου, το 43% της ΜΕΒΓΑΛ, το ποσοστό δηλαδή που είχε αγοράσει η CVC Capital Partners μέσω της ΔΕΛΤΑ, θυγατρικής της Vivartia.

    Όπως είναι γνωστό, στον χώρο των επιχειρήσεων, δώρα και χαριστικές συναλλαγές δεν υπάρχουν. 

    Ο μοναχός Μεθόδιος από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου (δοχειάρης= αποθηκάριος), μου  επεσήμανε ότι είναι πια φανερό πως το CVC ενδιαφέρεται για την αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ  που ελέγχει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. 

    Πιο σημαντικό όμως, μου είπε, είναι ότι η CVC μάλλον θέλει τον ίδιο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο στις τάξεις της. 

    Επειδή προφανώς δεν μπορεί να του τάξει διευθυντικές θέσεις και προνόμια, θέλει να τον έχει σύμμαχο, σύμβουλο, συμμέτοχο και συνοδοιπόρο στην ανερχόμενη και συμπληρωματική αγορά του κρέατος και όχι μόνον… 

    Τα κουτσομπολιά στου Papaioannou

    Στο γνωστό και καταπληκτικό εστιατόριο Papaioannou, αυτό που όλοι οι γκουρμέ καλόγεροι θεωρούν σημείο-σταθμό για ποιοτική ψαροφαγία στο Καβούρι, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, οι συναντήσεις, οι συζητήσεις και οι αποκαλύψεις δίνουν και παίρνουν. 

    Είδαν τόσα τα γεροντικά μου μάτια, που δεν είχα χρόνο να απολαύσω το φαγητό. 

    Είδα εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, τον Αντώνη Ρέμο φυσικά, τον Τζώρτζεβιτς αλλά και την αφρόκρεμα της Λιβανέζικης επενδυτικής κοινότητας, σε ένα μόνο βράδυ. 

    Εκεί σας λέω έμαθα όχι μόνο για τη δυσάρεστη και …υγρή…συνάντηση του εφοπλιστή με τον Γιάννη Καματάκη της MLS αλλά και για την άλλη εξίσου δυσάρεστη συνάντηση με τον πρώην συνεταίρο του.

    Όπως είναι γνωστό, στην πολύ γνωστή και πολύ πετυχημένη επενδυτική εταιρεία 3Κ Investment Partners, το ένα από τα 3Κ οφείλεται στο όνομα Καματάκης. 

    Στην καλή, ανεξάρτητη, εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων 3K τώρα έχουν μείνει μόνο τα 2Κ (Τάκης Κανελλόπουλος του Τιτάνα και Γιώργος Κουφόπουλος σοβαρός διαχειριστής, μαραθωνοδρόμος και ..αθλητής μνήμης). 

    Το 3ο Κ του κ. Καματάκη αποχώρησε. 

    Το Κ έφυγε αλλά οι υποχρεώσεις του έμειναν. Όπως και οι τοποθετήσεις που στηρίχθηκαν στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». 

    Η συνάντηση λοιπόν των 2Κ με το 3οΚ δεν είναι καθόλου ευχάριστη, παρά την φυσική ευγένεια όλων των συμμετεχόντων. Τώρα μάλιστα που ξεκίνησε και η βροχή των προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα περιθώρια ανοχής στενεύουν και ήρθε η ώρα να μιλήσει το …χρήμα…(όπου κι αν βρίσκεται κρυμμένο)… 

    Όταν ο Ευάγγελος συναντήθηκε με τον Ευάγγελο…

    Τώρα πια το ξέρετε. 

    Είμαι μοναχός αλλά μου αρέσει και το καλό φαγητό. Είναι μια αδυναμία για την οποία πολλάκις έχω εξομολογηθεί στους γέροντες της Μονής. 

    Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, λοιπόν, στο γνωστό εστιατόριο Γαλλικής κουζίνας L’ Abreuvoir (σημαίνει ποτίστρα για τα άλογα αν δεν το γνωρίζατε), στον οδό Ξενοκράτους στο Κολωνάκι, είδα να συντρώγουν οι δύο μεγάλοι Ευάγγελοι της χώρας. 

    Ο ένας Ευάγγελος θεωρείται και είναι, κορυφή στην επιχειρηματική ζωή της χώρας (διοικεί άλλωστε έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους Ομίλους).

    Ο άλλος Ευάγγελος είναι κορυφαίος συνταγματολόγος, ικανότατος πολιτικός που προς το παρόν, παρατηρεί ενεργά αλλά από το παρασκήνιο, τα τεκταινόμενα. 

    Με χαιρέτησαν αμφότεροι ευγενικά (δεν μου φίλησαν το χέρι) αλλά δυστυχώς δεν με άφησαν να καθίσω μαζί τους για να ακούσω την -χωρίς ουδεμία αμφιβολία- εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση τους…

     H kolotuba του Boris Johnson…

    Όπως είναι γνωστό όλοι οι λαϊκιστές του πλανήτη ομνύουν σ’ ένα Θεό: Το χρήμα. 

    Οι Έλληνες βίωσαν αυτή την αλήθεια  κατά την αλησμόνητη περίοδο 2015-2019. 

    Οι Βρετανοί έρχονται τώρα σ’ επαφή με την σκληρή πραγματικότητα του λαϊκισμού. 

    Ο ηγέτης του Brexit, o ένας και μοναδικός Boris Johnson, έβγαλε που λέτε απόφαση-οδηγία, με την οποία υποχρεώνει τα υπουργεία αλλά και τα δημοτικά συμβούλια των μεγάλων Βρετανικών πόλεων, να …αναρτούν την Σημαία της Ενωμένης Ευρώπης. Υποχρεώνει επαναλαμβάνω. 

    Δεν υπάρχει μυστήριο. 

    Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει στηρίξει με σημαντικά ποσά το Ηνωμένο Βασίλειο για να ανοίξει την οικονομία του μετά την πανδημία. 

    Η Βρετανία είναι δικαιούχος του Ταμείου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Προϋπόθεση ωστόσο για την εκταμίευση των χρημάτων των Ευρωπαίων πολιτών είναι να υπάρχει ευκρινής σήμανση-ενημέρωση, για την προέλευση των πόρων, με τη σημαία της Ενωμένης Ευρώπης. 

    Στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στις πλατείες και τα κτίρια που χρηματοδοτούνται. Είναι κι αυτή μια απάντηση στου λαϊκιστές του Brexit που είχαν την αναίδεια να ισχυριστούν ότι η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ διευκόλυνε την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. 

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.