• Το insider trading μιας υποτροφίας στο Κολλέγιο Αθηνών, ο αποστομωτικός Ευάγγελος Μυτιληναίος, οι συζητήσεις Ζαββού – Πατέλη και ποιος θα ασφαλίσει τα ακίνητα της Εκκλησίας

    Ο καθηγητής και επικεφαλής του Κολεγίου Αθηνών αποφάσισε εν κρυπτώ, να καθιερώσει 5 υποτροφίες οι οποίες θα δίνονται στους μαθητές και τις μαθήτριες της 6ης Δημοτικού που θα αριστεύσουν σε συγκεκριμένες εξετάσεις.

    image

    Το φως που πνίγεται στα σκοτάδια του μίσους

    Το καλοκαίρι στην Ελλάδα λένε είναι μοναδικό.

    Φίλος και συνάδελφος, άνθρωπος του Θεού, μου είχε πει ότι το καλύτερο γαλάζιο φαίνεται όταν πέφτει το σούρουπο στα Κάστρα στην Θεσσαλονίκη.

    Κανένα όμως φως δεν μπορεί να νικήσει τα σκοτάδια του μίσους και του φανατισμού των απογόνων της φυλής των «αγανακτισμένων» του 2010-2015.

    Ο Σαββόπουλος έχει γράψει τραγούδι για αυτούς.

    Εξωτερικεύουν το μάγμα του μίσους για την μετριότητα τους γιατί δεν μπορούν να συμφιλιωθούν, όχι μόνο με το γεγονός ότι δεν είναι πια στην εξουσία, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι δεν έχουν την δύναμη να αλλάξουν.

    Και αν ακόμα «ηθοποιός σημαίνει φως», υπάρχει και το φως που το σκοτάδι του υπογείων υπονόμων απορροφά.

    Είναι αυτές οι γυναίκες που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το μεγαλείο της γυναικείας φύσης και αντιλαμβάνονται την ισότητα μόνο ως ισοτιμία στο θράσος.

    Μπορεί στα “υπόγεια να είναι η θέα” αλλά στην φυλή των «αγανακτισμένων» τίποτα δεν έχει φως.

    Γιατί μάθανε να βρίσκονται στα σκοτάδια τους, εκεί που νιώθουν άνετα.

    Και αν θέλετε να δείτε τον πολιτισμό τους, αναζητήστε τους στον βούρκο των κοινωνικών δικτύων.

    Tα σχέδια της Κυβέρνησης για το ΤΧΣ και ο Άλεξ Πατέλης

    Με κάθε σεβασμό -και ως ιερωμένος το εννοώ- για τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής

    Σταθερότητας (ΤΧΣ) κ. Ξηρουχάκη, όταν στα σχέδια του Μαξίμου εμπλέκεται ξαφνικά ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άλεξης Πατέλης, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

    Επιθυμία της διοίκησης του ΤΧΣ είναι να ρευστοποιηθούν οι -αξίας 1.5 δις Ευρώ- μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο του, αργά-αργά και σε καλή τιμή.

    Με τον τρόπο αυτό η νέα διοίκηση του ΤΧΣ θα ολοκληρώσει τη θητεία της ομαλά και χωρίς περιττές βιασύνες.

    Όταν όμως στην εικόνα μπαίνει ο «άνθρωπος των αγορών» Αλέξης Πατέλης οι εξελίξεις για την αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από το τραπεζικό μας σύστημα ίσως και να μην είναι τόσο ομαλές και αργές.

    Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται να περιμένει η κυβέρνηση τις αγορές να αποτιμήσουν σε υψηλότερες τιμές τις τραπεζικές μετοχές.

    Μπορεί με ορισμένες στρατηγικές κινήσεις να προσδώσει αξία στις τραπεζικές μετοχές (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) και να πουλήσει τα πακέτα σε καλές τιμές, χωρίς να περιμένει την αγχωτικά αργή άνοδο της Ελληνικής αγοράς.

    Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο.

    Αυτό ακριβώς που συζήτησαν χθες ο κ. Πατέλης με τον Υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, Γιώργο Ζαββό….

    Ποιος ξέρει την δουλειά καλύτερα; 

    Η χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων “μύριζε”  μια από τα ίδια…

    Αυτοί είναι οι κανόνες έλεγαν οι τράπεζες. Όχι δεν είναι έτσι έλεγαν τα επιμελητήρια.

    Δεν γνωρίζουν τους κανόνες οι επιχειρήσεις έλεγαν οι φορείς και τελικώς: Θα γίνουν κάποια σεμινάρια για να μάθουν τους κανόνες όσοι δεν τους γνωρίζουν.

    Όμως οι χρηματοδοτήσεις ρότα δεν αλλάζουν!

    Όταν η Γιάννα Αγγελοπούλου ταξιδεύει στη Σάμο

    Για την υπόθεση με την παρ’ ολίγον «βράβευση» ενός «γενναίου ακτιβιστή» και ταυτόχρονα υβριστή της Ελληνικής Δημοκρατίας, πολλά έχουν γραφτεί.

    Ευτυχώς τελικά δεν έγινε.

    Από την άλλη όμως πλευρά, η δημοσίευση των ονομάτων που επρόκειτο να βραβευτούν από την κυρία Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια «καινοτομία» που μάλλον δεν αποδείχθηκε επιτυχής.

    Ούτε ο Πρόεδρος Παπούλιας ούτε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος δημοσίευαν εκ των προτέρων τον κατάλογο των προσωπικοτήτων που ήθελαν να τιμήσουν.

    Ούτε έχει υπάρξει προηγούμενο, κορυφαίου -πρώτου τη τάξει- Υπουργού να εκδηλώνει την αντίθεσή του, στα πρόσωπα που επρόκειτο να βραβευτούν, με απουσία από την Εκδήλωση για την Δημοκρατία στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Γι’ αυτό ίσως η Γιάννα Αγγελοπούλου ταξιδεύει σήμερα για τη Σάμο.

    Ως Πρόεδρος του Οργανισμού 2021, θα βραβεύσει την Ομάδα Αυτοδυτών της Σάμου.

    Μια ομάδα γενναίων που έσωσε 250 μετανάστες από τον βέβαιο θάνατο.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου δείχνει να έχει καλύτερο κριτήριο ως προς το ποιους βραβεύει και πως ….

    Τα ακίνητα της Εκκλησίας

    Κάνει πάρα πολύ καλά η διοίκηση της Εκκλησίας που προσπαθεί να «συμμαζέψει» την ακίνητη περιουσία της.

    Να εντοπίσει τα ανεκμετάλλευτα ακίνητα και να βρει τρόπους αξιοποίησης. Η υπόθεση αυτή δεν είναι απλή.

    Είναι φορολογικά, οικονομικά και κοινωνικά περίπλοκη.

    Υπάρχουν ακίνητα με τίτλους ιδιοκτησίας πέραν των 2 αιώνων ορισμένα εκ των οποίων χρειάζονται νέα τοπογραφικά.

    Κάποια άλλα έχουν καταπατηθεί.

    Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδων ακινήτων σε όλες τις Μητροπόλεις.

    Εμείς οι Αγιορείτες γνωρίζουμε καλά ότι είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, ένα μοναστήρι σε κάποιο νησί της Ελλάδας να είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος ή οικοπέδου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Κάθε ενορία έχει το δικό της ΑΦΜ, ενώ μόνο η Αρχιεπισκοπή έχει 160 ΑΦΜ (χωρίς τα ιδρύματα).

    Πως μπορούν να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα ακίνητα;

    Μερικές μεγάλες εκτάσεις μπορούν να γίνουν Αιολικά πάρκα.

    Κάποιες άλλες να μετατραπούν σε κτηνοτροφικές εκτάσεις.

    Κάποια ακίνητα μπορούν να δοθούν αντιπαροχή και άλλα για εμπορική εκμετάλλευση.

    Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο.

    Οι ιερές business του Γιάννη Ρέτσου με την Εκκλησία

    Έτσι προέκυψε ένας μεγάλος διαγωνισμός που προκηρύσσει η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας για την Ασφαλιστική Κάλυψη δεκάδων ακινήτων της συνολικής -ασφαλιστικής- αξίας 117,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η απόφαση φέρει την υπογραφή του αρχιμανδρίτη Δρ Νικόδημου Φαρμάκη. (Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος)

    Στην γιορτή της Αγίας Άννης, στου Σεπτέμβρη τις 9, θα ανοίξουν οι προσφορές στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Η δουλειά είναι μεγάλη και θα λάβουν μέρος πολλοί παίκτες της αγοράς.

    Το Συνοδικό Μέγαρο, επί της Ιασίου στο Κολωνάκι, όπου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος εκτιμάται ως ασφαλιστέα αξία άνω των 4,6 εκατ. ευρώ.

    Υπάρχει βέβαια και το ακίνητο που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο.

    Η Εκκλησία θέλει να ασφαλίσει, το πολυώροφο κτήριο στην οδό Μητροπόλως, εκεί τα παλιά τα χρόνια κατέληγαν όλες οι μαθητικές και φοιτητικές πορείες γιατί στέγαζε το υπουργείο Παιδείας, σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens, ιδιοκτησίας Γιάννη Ρέτσου…

    Επίσης το διάσημο Island στο Καβούρι η αξία του οποίου ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ…

    To απολαυστικό conference call της MYTILINEOS

    Το χθεσινό conference call της MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 ήταν απολαυστικό

    Ήταν ολοφάνερο ότι μερικοί αναλυτές δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν το ότι η MYTILINEOS θα διπλασιάσει τα κέρδη της σε σχέση με το 2020 και θα βγάλει €260 εκ. το 2022.

    Σε ερώτηση αναλυτή εάν ακόμα ισχύει αυτή η εκτίμηση.

    Ο κος Μυτιληναίος ήταν αποστομωτικός. Ισχύει στο ακέραιο η εκτίμηση για κερδοφορία της τάξης των €260 εκατ. το 2022 και, όχι μόνο αυτό, το 2022 θα είναι και χρονιά απογείωσης… Δηλαδή, το 2023 θα είναι καλλίτερο από το 2022 και το 2024 καλλίτερο από το 2023.

    Έτερος αναλυτής που μέχρι σήμερα έχει την χαμηλότερη τιμή στόχο για την MYTILINEOS, κάτω από τα €16,00, ρώτησε για την καινούργια σύμβαση της MYTILINEOS με την ΔΕΗ.

    Συγκεκριμένα ρώτησε εάν η τιμή του ρεύματος συνδέεται με την τιμή του αλουμινίου.

    Δηλαδή επειδή έχει ανέβει η τιμή του αλουμινίου θα ανέβει και η τιμή ρεύματος.

    Δυστυχώς για τον αναλυτή και ευτυχώς για τους μετόχους της MYTILINEOS, ο κος Μυτιληναίος ήταν και εδώ αποστομωτικός, όχι δεν υπάρχει καμία σύνδεση της τιμής του ρεύματος με την τιμή του αλουμινίου.

    Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Wiseman, η τιμή του ρεύματος για το δεύτερο μισό του 2021 και για όλο το 2022 είναι πάρα πολύ ικανοποιητική για τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ με βάση την τωρινή συγκυρία.

    Για το 2023, πάλι σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, θα υπάρχει κλιμακωτή αύξηση ανά τρίμηνο μέχρι μια συγκεκριμένη τιμή.

    Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια win-win συμφωνία και για την MYTILINEOS αλλά και για την ΔΕΗ.

    Στο conference call ήταν ολοφάνερο ότι ορισμένοι αναλυτές δεν είχαν προβλέψει την μετάλλαξη του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ σε μια μικρή ΔΕΗ, το δυνατό του μπάσιμο στα φωτοβολταϊκά για ιδία χρήση και ούτε είχαν φανταστεί την άνοδο του αλουμινίου.

    Με αποτέλεσμα τώρα λόγω της πραγματικότητας να αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι πλέον η MYTILINEOS αλλάζει επίπεδο και δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να την σταματήσει.

    Το τελευταίο εμπόδιο που ήταν η ΔΕΗ, έφυγε και αυτό από την μέση.

    Για αυτό και η στήλη πιστεύει ότι όπου να ‘ναι όλοι οι αναλυτές θα αρχίσουν να αναβαθμίζουν την τιμή στόχο για την MYTILINEOS.

    Άλλωστε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο κος Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι ο ΜΟΝΟΣ στο ελληνικό χρηματιστήριο που έχει δώσει guidance το οποίο και επικύρωσε σήμερα για το 2022.

    Στα €15.04 που έκλεισε η MYTILINEOS με αριθμό μετοχών 136.6 εκ (αφαιρώντας το buyback) έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των €2.055 δις.

    Με εκτιμώμενη κερδοφορία €260 εκ το 2022 αυτό σημαίνει ότι η MYTILINEOS παίζει με ένα P/E 2022e = 7.9.

    Φίλοι αναγνώστες, τα νούμερα ήταν αποστομωτικά όπως ήταν και ο κος Ευάγγελος Μυτιληναίος στο conference call.

    Όταν ο Βλαδίμηρος Πούτιν ευλογεί τα κέρδη του Μυτιληναίου…

    Για την Mytilineos υπάρχει όμως κι ένα κερασάκι στην τούρτα που οφείλεται στον ίδιο τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαδίμηρο Πούτιν.

    Οι τιμές όλων των ευρωπαϊκών μεταλλουργικών ομίλων κάνουν πάρτι εδώ κι ένα μήνα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιβολής δασμών (της τάξης του 15%) από την Μόσχα.

    Ο φόρος αφορά στις εξαγωγές των συγκεκριμένων μετάλλων χωρίς να αποκλείεται η διεύρυνση με άλλα.

    Ωφελημένες βγαίνουν οι Ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε προϊόντα χάλυβα, χαλκού, νικελίου και αλουμινίου.

    Η αγορά «τρέχει» να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και προσβλέπει σε εταιρείες όπως η United Rusal International ελέγχει το 10% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου, η MMC Norilsk Nickel παράγει το 20% του νικελίου παγκοσμίως.

    Το αποτέλεσμα είναι αυτονόητο.

    Οι  ανταγωνιστικές εταιρείες όπως π.χ. η Norsk Hydro, και από τις ελληνικές η Mytilineos να επωφελούνται άμεσα.

    Η υποτροφία, το insider trading και το Κολλέγιο Αθηνών

    Ποικίλες αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια συνεχίζει να προκαλεί η προ ολίγων εβδομάδων αιφνιδιαστική απόφαση του αφεντικού του Κολλεγίου Αθηνών, καθηγητή Κώστα Εμμανουήλ Συνολάκη, να θεσπίσει ορισμένο αριθμό υποτροφιών για τους μαθητές και μαθήτριες της 6ης Δημοτικού, μια εκ των οποίων δόθηκε σε συγγενικό του πρόσωπο.

    Ήταν μια βεβιασμένη κίνηση ή ατόπημα πρώτου μεγέθους για το Κολλέγιο Αθηνών;

    Η υπόθεση έχει ως εξής: ο καθηγητής και επικεφαλής του Κολεγίου Αθηνών αποφάσισε εν κρυπτώ, να καθιερώσει 5 υποτροφίες οι οποίες θα δίνονται στους μαθητές και τις μαθήτριες της 6ης Δημοτικού που θα αριστεύσουν σε συγκεκριμένες εξετάσεις.

    Η θέσπιση των υποτροφιών ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία των εξετάσεων, στους μαθητές και τις μαθήτριες, με αποτέλεσμα να υπάρξει προετοιμασία ολίγων ωρών από τα παιδιά.

    Η 1η νικήτρια ήταν μαθήτρια η οποία όμως ανήκει στην οικογένεια του κ. Συνολάκη.

    Επειδή, όμως τα συγγενικά πρόσωπά των καθηγητών του Κολλεγίου φοιτούν δωρεάν, η υποτροφία δόθηκε στον πρώτο επιλαχόντα / στην πρώτη επιλαχούσα.

    Η κριτική προς το πρόσωπο του κ. Συνολάκη εστιάζεται σε δυο κυρίως σημεία:

    • στο γεγονός ότι αιφνιδίασε την μαθητική κοινότητα με την ανακοίνωση της ημέρας των εξετάσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει επαρκής χρόνος για τους μαθητές και τις μαθήτριες  να προετοιμαστούν. Κατά την άποψη της στήλης το γεγονός αυτό δεν είναι αρνητικό καθώς  ο αιφνιδιασμός επιτρέπει στους δάσκαλους να καταλαβαίνουν τον βαθμό ετοιμότητας των μαθητών και των μαθητριών.
    • ότι δικαίως η αδίκως (αυτό θα το κρίνουν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες) επιβραβεύτηκε πρόσωπο του συγγενικού περιβάλλοντος του επικεφαλής του Κολλεγίου, ανεξάρτητα εάν φοιτά δωρεάν στο συγκεκριμένο σχολείο. Η κριτική βέβαια, από την πλευρά των γονέων, εστιάζεται στο γεγονός ότι η μαθήτρια είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί. Σαν να λέμε, υπόθεση insider trading στο Κολλέγιο Αθηνών…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.