• Τα ζόρια της Vivartia με την CVC, ο κομβικός ρόλος της Intrum Hellas και του Γ. Γεωργακόπουλου και τι λέει ο ισχυρός ανήρ της ΑΒΑΞ

    Τι απαντά η ΑΒΑΞ στις πληροφορίες του mononews.gr και του Wise Man για την γραμμή 4 του μετρό.

    the wise man
    image
    the wise man

     Ουρά επενδυτών για το καφενείο της Βουλής

    Δεν πρόκειται για αστείο αλλά για πραγματικότητα.

    Όπου να ‘ναι, μαθαίνω ότι ξεκινά ο διαγωνισμός για την ανάληψη της εκμετάλλευσης του καφενείου της Βουλής και γίνεται χαμός από υποψήφιες εταιρείες του κλάδου της εστίασης.

    Δεν προλαβαίνει να δέχεται αιτήματα ο πρόεδρος Τασούλας.

    Η στήλη ενδιαφέρθηκε διότι το καφενείο της Βουλής είναι μια από τις καλύτερες μπίζνες, μπορεί σήμερα να μην πουλάει τίποτα λόγω της πανδημίας, αλλά υπό κανονικές συνθήκες σκίζει.

    Άσε που αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές πληροφόρησης της χώρας…

    Μου μετέφεραν, λοιπόν, ότι και για το καφενείο ασχολείται το Μέγαρο Μαξίμου.

    Επιτελικό κράτος.

    Ο PMI της Ευρώπης πρασίνισε και το ΧΑ

    Τα θετικά στοιχεία για την εξέλιξη του δείκτη μεταποίησης στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την εκτίμηση των επενδυτών για το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οδήγησαν σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάτι που έφθασε μέχρι την Λεωφόρο Αθηνών. Τα ευρωπαϊκά έκλεισαν με άνοδο κοντά στο 2% και η Αθήνα με κέρδη 0,59%.

    Πάντως χθες μετά από πολλές ημέρες είχαμε καλά νέα για τις τράπεζες.

    Από το μέτωπο της Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας προχωρά με ταχύ ρυθμό την τιτλοποίηση των 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση έως και του 100% της Cepal και βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Pimco και το αμερικανικό fund Davidson Kempner.

    Επίσης για την Πειραιώς, σε  έκθεσή της για την τράπεζα, με τίτλο «Σε σταυροδρόμι: αξιολόγηση πιθανών σεναρίων για τα CoCos» η JP Morgan θεωρεί ότι διαθέτει τη ρευστότητα αλλά και την πρόθεση να πληρώσει σε μετρητά, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από τον SSM.

    Εάν ο SSM, συνεχίζει η έκθεση, αποφασίσει να κινηθεί με βάση τις συστάσεις της ΕΚΤ τότε η Πειραιώς θα αναγκαζόταν να πληρώσει σε μετοχές ή να μην καταβάλει την πληρωμή του κουπονιού, αν και το τελευταίο σενάριο φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα δεδομένης της εικόνας της μετοχής.

    Αυτή η μη πληρωμή θα είχε ως αποτέλεσμα την αυτόματη μετατροπή των CoCos σε ίδια κεφάλαια και αύξηση του μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς στο 61%, από 26% που είναι σήμερα, και σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα ανακεφαλαιοποιήσεων μέσα το 2021.

    Μία σημαντική βραχυπρόθεσμη απώλεια, αλλά με πιθανό μακροπρόθεσμο κέρδος για τις τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αναφέρει η JP Morgan.

    Τι συμβαίνει με το CVC;

    Ο χρόνος των αποκλειστικών συζητήσεων του επικεφαλής της MIG Θανάση Παπανικολάου με τους επιτελείς του CVC για την Vivartia τελειώνει καθώς την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα.

    Αληθεύει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» καθώς το CVC δεν φαίνεται να ικανοποιεί το αίτημα της Εθνικής – μαθαίνω ότι στην ίδια γραμμή είναι και η Eurobank – για εγγύηση μέρους του δανείου που έχει δώσει η τράπεζα στην Vivartia;

    Το κουβάρι δεν έχει ακόμη ξετυλιχθεί και αυτό δυσκολεύει το deal. Ίδωμεν…

    Τράπεζα Πειραιώς: Μεγάλη απήχηση η εθελουσία

    Ακόμη δεν πρόλαβε καλά-καλά να ανοίξει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και πληροφορούμαι από πηγές των τραπεζοϋπαλλήλων ότι η απήχηση είναι ήδη – για τον χρόνο που βρίσκεται σε ισχύ – μεγάλη…

    Όπως καταλαβαίνετε πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο τραπεζοϋπάλληλος δεν έφυγε την θέση με τίποτα. Σε αυτό συμβάλει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που απαιτεί άλλα skills.

    Intrum Hellas: Αποκτά ακόμη πιο κομβικό ρόλο

    Στο στρατηγείο της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 καλούνται πλέον να εκπονήσουν ένα πιο δυναμικό business plan για την εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της τράπεζας, γεγονός που θα στηρίξει ολόκληρο το σχέδιο εξυγίανσής της και επιστροφής της – εξολοκλήρου – στον ιδιωτικό τομέα.

    Μαθαίνω ότι κομβικό ρόλο στο τιτάνιο αυτό έργο θα διαδραματίσει η Intrum τόσο σε μητρικό επίπεδο όσο και η θυγατρική εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Intrum Hellas, στην οποία CEO είναι ο αποτελεσματικός Γιώργος Γεωργακόπουλος.

    Είτε μέσω Ηρακλή ΙΙ είτε μέσω της Asset Management Company που προτείνει η ΤτΕ ο σουηδός partner της Πειραιώς θα κληθεί να αποκτήσει ακόμη ενεργότερο ρόλο.

    Η ανακοίνωση της ΑΒΑΞ

    Χθες ο Wiseman σας ενημέρωσε ότι ο ισχυρός άνδρας της ΑΒΑΞ κ. Χρήστος Ιωάννου, όπως λέγεται στην αγορά, έχει συμφωνήσει με μια εκ των δύο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,12% 16,24 ή Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04, να δώσει κάποια κατασκευαστικά κομμάτια της γραμμής 4 του μετρό.

    Με αφορμή αυτό, αργά χθες το βράδυ η εταιρεία ανακοίνωσε τα εξής:

    «Η ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 3,60% 1,44 δεν έχει εκκινήσει καμία επικοινωνία αναφορικά με πιθανές συνεργασίες για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, με οποιαδήποτε εταιρεία» υπογραμμίζει η κατασκευαστική.

    Όπως αναφέρει «είναι απολύτως έτοιμη να προγραμματίσει και να φέρει εις πέρας το έργο, βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις», ενώ προσθέτει: «Η εταιρεία αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα και την κοινωνία. Με αυτό ως γνώμονα και στο πλαίσιο του πνεύματος συνεργασίας που διαχρονικά την χαρακτηρίζει, δε θα διστάσει να εξετάσει τη συμμετοχή άλλων εταιρειών, εάν κρίνει πως μια τέτοια εξέλιξη είναι προς το συμφέρον του έργου».

    Ωστόσο, η ΑΒΑΞ συμπληρώνει ότι η «σχετική συζήτηση είναι πρόωρη, καθώς στη σύμβαση του έργου προβλέπεται μια περίοδος ωρίμανσης με έναν υπολογίσιμο όγκο μελετών και άλλων προκαταρκτικών εργασιών».

    Η διοίκηση της κατασκευαστικής σημειώνει ακόμη τα εξής: «Εργαστήκαμε, κατά την πάγια στρατηγική μας, ώστε η προσφορά μας να διασφαλίζει τόσο την ποιοτική κατασκευή του έργου όσο και την κερδοφόρα ολοκλήρωσή του.

    Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι διότι η στρατηγική μας δικαιώθηκε και μάλιστα με μικρή διαφορά από τον ανταγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να αποφεύγουμε αλόγιστες εκπτώσεις, επιδιώκοντας απλά αύξηση του κύκλου εργασιών».

    Να σημειωθεί επίσης ότι μπορεί η κοινοπραξία της ΑΒΑΞ να βρίσκεται στη θέση του προσωρινού μειοδότη για το έργο της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ (με ΦΠΑ) καθώς παρείχε έκπτωση 12,19%, όμως για την υπογραφή της Σύμβασης εκτιμάται ότι θα χρειασθούν αρκετοί μήνες, ίσως και περισσότερο από χρόνο.