• Τι λέει κορυφαίος αξιωματούχος του Μαξίμου για Πειραιώς και Alpha Bank και τα hot νέα σε Πετρόπουλο, Φουρλή και Μυτιληναίο

    Χθες, πουλήθηκαν 300.000 μετοχές της εισηγμένης Πετρόπουλος στα 4 ευρώ. Πωλητής ήταν η Brevan Howard.

    the wise man
    image
    the wise man

    Τι λέει κορυφαίος αξιωματούχος

    Η στήλη σήμερα θα σας μεταφέρει την τοποθέτηση στο mononews.gr κορυφαίου παράγοντα του Μεγάρου Μαξίμου για τις εξελίξεις στις τράπεζες, με αιχμή την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank καθώς και στις δύο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαφορετικού τύπου κρίσιμες διαδικασίες.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν είναι τυχαίο ότι είναι μαζί του στις κρίσιμες συσκέψεις για το τραπεζικό σύστημα.

    Η τοποθέτησή του αποδεικνύει ότι το Μέγαρο Μαξίμου ασχολείται ενδελεχώς με τις εξελίξεις στις τράπεζες – όπου το δημόσιο μέσω του Νομικού Προσώπου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει έμμεσα ποσοστό – και έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι.

    Τράπεζα Πειραιώς: «Δεν γίνεται κρατικοποίηση καθώς δεν αλλάζει η λειτουργία της»

    Για τα τεκταινόμενα στην τράπεζα Πειραιώς, τα οποία θα αρχίσουν να παίρνουν «σάρκα και οστά» από τις 13 Νοεμβρίου όταν ο επόπτης Ανδρέα Ένρια – επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) – μας ανακοινώσει την επίσημη θέση για την τύχη των Cocos, ο συνομιλητής μας λέει: «Η τράπεζα δεν θα κρατικοποιηθεί με την έννοια και τον όρο της αυστηρής κρατικοποίησης. Ναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του πέριξ του 61%, ωστόσο στην λειτουργία και στη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς δεν θα αλλάξει κάτι.

    Στόχος είναι σε λίγους μήνες η επιστροφή της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα».

    Σύμφωνα με τον ιδιο κορυφαίο αξιωματούχο “μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό του ΤΧΣ δεν θα υποχωρήσει κάτω του 30%. Αρα προφανώς το 30% είναι η βάση για το μετοχικό ποσοστό του ΤΧΣ, μετά την ΑΜΚ”.

    Δεν μασά τα λόγια του για τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πειραιώς, τον οποίο αποκαλεί «δυνατό manager» και ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει στο τιμόνι της τράπεζας μετά την μετατροπή των Cocos σε μετοχές.

    Εκτιμά δε πως όταν οι συνθήκες στο μέτωπο της πανδημίας εξομαλυνθούν, κάτι που περνά μέσα από τα χέρια της επιστήμης, η Πειραιώς θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές κύρους με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

    Πόσο μάλλον αφού προηγουμένως καλείται με το νέο business plan που θα εκπονήσει ο Χρήστος Μεγάλου και η ομάδα του θα υπάρξει σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Στέλνει, επίσης, μήνυμα προς τους καταθέτες και τους δανειολήπτες της τράπεζας Πειραιώς: «η αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ δεν αλλάζει στο παραμικρό τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας.

    Αντίθετα με τον νέο οδικό χάρτη η Τράπεζα Πειραιώς σε λίγους μήνες θα βγει πιο ισχυρή. Θα είναι ίσως η πιο δυνατή τράπεζα στην Ελλάδα».

    Alpha Bank: «Θρίαμβος το Galaxy»

    Και αφού έκλεισε το θέμα της τράπεζας Πειραιώς ο συνομιλητής μας σχολιάζει με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τις εξελίξεις στο μέτωπο της Alpha Bank.

    Αναφερόμενος στην τιτλοποίηση Galaxy με ταυτόχρονη πώληση της Cepal χαρακτηρίζει την τελευταία εξέλιξη με τους δύο τελικούς διεκδικητές την Pimco και το αμερικανικό fund Davidson Kempner ως «θρίαμβο για την διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη».

    Το ενδιαφέρον δύο ξένων εταιρειών για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων της τιτλοποίησης των 10,8 δις ευρώ δανείων της τράπεζας ήταν όπως λέει ένας άθλος από την πλευρά της διοίκησης της Alpha Bank.

    Eurobank: Προνοεί για το προσωπικό

    Στην διαδικασία καθορισμού του νέου πλαισίου απασχόλησης του προσωπικού στα καταστήματα με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειάς έναντι του κορωνοϊού βρίσκεται η διοίκηση της Eurobank.

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι εντολές από την κεφαλή της τράπεζας έχουν ήδη δοθεί προς τους γενικούς διευθυντές και βασίζονται σε δύο άξονες: στις κεντρικές υπηρεσίες να απασχολείται με φυσική παρουσία το 30% των εργαζομένων και το 70% με τηλεργασία στόχος που ήδη έχει επιτευχθεί και στα καταστήματα που σήμερα λειτουργούν με το 60% των εργαζομένων, το ποσοστό να πέσει άμεσα στο 50%-55% στις κόκκινες περιοχές, κάτι που όπως μου λένε θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Asset Management Company: Ενημερώνουν Axia και Lazard

    Αφού οι σύμβουλοι Lazard για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και Axia για λογαριασμό του Γραφείου του Πρωθυπουργού ενημερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες διεξοδικά από τον Σπύρο Παντελιά της Τράπεζας της Ελλάδος για την πρόταση σύστασης bad bank (Asset Management Company) ήρθε η ώρα να ενημερώσουν από την πλευρά τους στον Πρωθυπουργικό Γραφείο.

    Η στήλη πληροφορείται ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα…

    Τα ντεσού σε Πετρο, Φουρλή και Μυτιλ

    Όπως έχετε διαπιστώσει ο Wiseman σας δίνει πληροφόρηση που δεν μπορείτε να την βρείτε πουθενά αλλού και δεν αμφισβητείται.

    Ετσι λοιπόν χθες, πουλήθηκαν 300.000 μετοχές της εισηγμένης Πετρόπουλος ΠΕΤΡΟ -0,69% 8,60  στα 4 ευρώ.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πωλητής ήταν το Λονδρέζικο fund Brevan Howard και αγοραστής  με 120.000 μετοχές η Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και με 180.000 μετοχές η Alpha Bank ΑΕΔΑΚ.

    Ο κ. Νάτσης είναι Έλληνας fund manager, κάτοικος Λονδίνου και εκ των ιδρυτών του fund Brevan Ηοward.

    Σας υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Νάτσης είναι και μέτοχος στην Lamda Development. Είναι ο fund manager που αγόρασε τις μετοχές της κ. Μαριάννας Λάτση, οταν τις πούλησε προ ολίγων μηνών.

    Για τις αποφάσεις του Brevan Howard είχαμε αναφερθεί, σε αποκλειστικό δημοσίευμα του mononews.gr στις 9 Οκτωβρίου του 2020 και σας είχαμε ενημερώσει για αυτή την εξέλιξη.

    Γράφαμε δηλαδή ότι «κουνάει μαντήλι» η Brevan Howard στις ελληνικές μετοχές.

    Συγχρόνως, η Πετρόπουλος έβγαλε αποτελέσματα 9μηνου, τα οποία ήταν αποστομωτικά. Εν μέσω Covid-19  οι πωλήσεις μειώθηκαν από 85,3 σε 77,6 εκατ. Ευρώ, τα EBITDA σταθερά από 4,48 σε 4,46 εκατ. Ευρώ, και τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων είχαν μια αύξηση 28,3% από 1.558 σε 1.999 εκατ. ευρώ.

    Πάμε τώρα στον Φουρλή.

    Που και εκεί ο Wiseman σας είχε ενημερώσει έγκαιρα… ότι προσοχή, υπάρχει πωλητής μεγάλος στο χαρτί.

    Τις 4 τελευταίες συνεδριάσεις έχουν γίνει 1.165.901 εκατ. μετοχές, περί τα 3,30 ευρώ. ΦΡΛΚ 0,24% 4,18

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman μηδένισε την θέση της η PLEIADE Asset Management,  η Haldensbanken Fonder AB και πουλάει ακόμα η Generali και Amiral Gestion.

    Οι αγοραστές αυτά τα επίπεδα τιμών έχουν βαθιές τσέπες, και μεγάλη υπομονή και επιμονή…

    Τέλος, η πληροφόρηση μας λέει ότι τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου (Mytilineos) ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30 που θα ανακοινώσει σήμερα το πρωί θα είναι πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Πιστεύουμε ότι ο κλάδος της ενέργειας, θα είναι αποστομωτικός.

    Για να έχετε μια αίσθηση τι περιμένουν οι αναλυτές, ο ειδικός της Πειραιώς που δίνει τιμή στόχο 14 ευρώ για την μετοχή.

    Επίσης περιμένει EBITDA 9μήνου, 217,6 εκατ. και κέρδη 9μήνου,  92 εκατ. Ευρώ.

    Ο αναλυτής της Euroxx που και αυτός δίνει τιμή στόχο τα 14 ευρώ, περιμένει EBITDA 9μήνου 217,1 και κέρδη 99,6 εκατ. Ευρώ.

    Tο πιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι θέμα χρόνου πια, ο Όμιλος να ανακοινώσει  πολύ μεγάλη δουλειά στην Μεγάλη Βρετανία, και την εξαγορά της ΕGNATIA ΙΚΕ , που περιμένει να πάρει το πράσινο φως από την διυπουργική για την επένδυση των 1.480 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

    Αυτός θα είναι τεράστιος καταλύτης, σύμφωνα με τους ειδικούς,  για να ξεκινήσει η επενδυτική κοινότητα, να τιμολογεί τον Μυτιληναίο με υψηλότερο πολλαπλασιαστή EV/EBITDA.