• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Mοrgan για Πειραιώς: Όλα τα σενάρια για τα CoCos – Τιμή στόχος τα €2 για την μετοχή

    JP Morgan

    JP Morgan


    Η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε πτώση 31% την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα βλέμματα στράφηκαν στην επερχόμενη πληρωμή κουπονιού ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ για τα CoCos.

    Σε σημερινή έκθεσή της για την τράπεζα, με τίτλο «Σε σταυροδρόμι: αξιολόγηση πιθανών σεναρίων για τα CoCos» η JP Morgan θεωρεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τη ρευστότητα αλλά και την πρόθεση να πληρώσει σε μετρητά, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από τον SSM.

    Εάν ο SSM, συνεχίζει η έκθεση, αποφασίσει να κινηθεί με βάση τις συστάσεις της ΕΚΤ τότε η Πειραιώς θα αναγκαζόταν να πληρώσει σε μετοχές ή να μην καταβάλει την πληρωμή του κουπονιού, αν και το τελευταίο σενάριο φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα δεδομένης της εικόνας της μετοχής. Αυτή η μη πληρωμή θα είχε ως αποτέλεσμα την αυτόματη μετατροπή των CoCos σε ίδια κεφάλαια και αύξηση του μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  στην Πειραιώς στο 61%, από 26% που είναι σήμερα, και σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα ανακεφαλαιοποιήσεων μέσα το 2021.

    Μία σημαντική βραχυπρόθεσμη απώλεια, αλλά με πιθανό μακροπρόθεσμο κέρδος για τις τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αναφέρει η JP Morgan.

     

    Η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε ένα σημαντικό turnaround story. Μετά από μια σειρά στρατηγικών κινήσεων η Τράπεζα έχει μετεξελιχθεί στον ηγέτη της αγοράς στην Ελλάδα, με το μερίδιο αγοράς 30% στα δάνεια. Δεδομένου του μεγέθους των εξαγορών η Πειραιώς έχει σχετικά υψηλότερες προοπτικές (έναντι των ανταγωνιστών) σε συνέργειες και μείωση του κόστους.

    Στο βασικό της σενάριο, η JP Morgan δεν βλέπει μείωση της τιμής των μετόχων, ωστόσο αναγνωρίζει τους αυξημένους κινδύνους λόγω των τρεχουσών συνθηκών. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς είναι μια από τις φθηνότερες τραπεζικές μετοχές που καλύπτει και η τιμή της μετοχής θα μπορούσε να ξεπεράσει σημαντικά αυτές των άλλων τραπεζικών μετοχών μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες της αγοράς.

    Όπως είχε διευκρινίσει πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) που εκδόθηκαν κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 δεν έχουν τακτή λήξη, έχουν ονομαστική αξία 2,040 δισ. ευρώ, φέρουν προαιρετικό ετήσιο τοκομερίδιο 8% και κατέχονται όλα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τα CoCos, αυτά αναγνωρίζονται ως κεφάλαια CET1 και η πληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου εναπόκειται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της εκδότριας τράπεζας, η οποία έχει ασκήσει μια φορά το δικαίωμα μη πληρωμής, το 2018, ενώ έχει καταβάλει τρία ετήσια τοκομερίδια. Εκτός της δυνατότητας πληρωμής σε μετρητά, υφίσταται επιλογή για πληρωμή με έκδοση νέων μετοχών με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Τράπεζας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ