• Τα “γαλλικά” στην Ελλάκτωρ για τον Ξενόφο, το colpo grosso του Μυλωνά, το gap Lady G – τραπεζιτών και τα προβλήματα της Vodafone

    Εως τώρα ειναι γνωστό οτι οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν προσλάβει ως σύμβουλο το δικηγορικό γραφείο του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια. 

    the wise man
    image
    the wise man

    Ελλάκτωρ: Τι ετοιμάζουν οι Ολλανδοί και τα γαλλικά για τον Ξενόφο

    Φίλος και καλή πηγή της στήλης μας μετέφερε ότι στο παρασκήνιο οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest  κινούνται επιθετικά ως προς το «μάζεμα» των μετοχών της Ελλάκτωρ. 

    Την Παρασκευή μάλιστα που η μετοχή σημείωσε ισχυρή άνοδο κατα 2,8% λέγεται οτι σημαντικό μέρος των 2,54 εκατ. μετοχών που άλλαξαν χέρια, τα αγόρασαν οι Ολλανδοί. 

    Δεν αποκλείονται, λοιπόν, εκπλήξεις καθώς μου μετέφερε ότι ελέγχουν άμεσα και έμμεσα ποσοστό άνω του  34%. 

    Διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό με δεδομένες τις ισορροπίες τρόμου που δημιουργούνται μετά την απόκτηση από τους εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκο του 23,3348% της εταιρείας. 

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Στην γενική συνέλευση της 7ης Ιανουαρίου οι Ολλανδοί θα «κατέβουν» με το άμεσο ποσοστό που ελέγχουν το οποίο πλησιάζει το 11% μαζί με τις φίλιες δυνάμεις – άλλοι κατασκευαστές/μέτοχοι – ή μέχρι τότε θα έχουν εξαγοράσει και το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα που αγγίζει το 12,5%;

    Το ποσοστό του κ. Μπόμπολα με τα σημερινά δεδομένα έχει κόστος εξαγοράς τα 43 εκατ. ευρώ.  

    Οι επόμενες ημέρες είναι, λοιπόν, εξαιρετικά κρίσιμες και πίσω από κλειστές πόρτες μπορούν να γίνουν πολλά και ανατρεπτικά… 

    Όσο για το σχήμα Καϋμενάκη-Μπάκου η στρατηγική που ακολουθούν είναι ξεκάθαρη: αγοράσαν τις μετοχές, πληρώνουν την Farallon και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν τα ηνία του ομίλου. 

    Φυσικά έχει σημασία να δούμε και ποιο θα ειναι το πολιτικό παιχνίδι.

    Εως τώρα ειναι γνωστό οτι οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν προσλάβει ως σύμβουλο το δικηγορικό γραφείο του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια. 

    Επίσης λέγεται οτι ο υπουργός Αναπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης προκρίνει την ομάδα των Ελλήνων εφοπλιστών Μπάκου – Καυμενάκη με τους Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση. 

    Στις επόμενες ημέρες οι Ολλανδοί θα ανακοινώσουν το διοικητικό σχήμα του νέου ΔΣ που θα ορίσουν, εφόσον κερδίσουν την παρτίδα.

    Πρόεδρος θα είναι ο γνωστός νομικός Γιώργος Μυλωνογιάννης (του γραφείου Φορτσάκης-Διακόπουλος-Μυλωνογιάννης) και CEO o Άρης Ξενόφος. 

    Λέγεται οτι ο Μυλωνογιάννης (με καταγωγή απο τα Χανιά) έχει άριστες σχέσεις με το πολιτικό σύστημα.

    Απο το 2019 είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επί φορολογικών θεμάτων.

    Είναι μάχιμος δικηγόρος, θεωρείται ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου με παρουσία σε εκατοντάδες υποθέσεις.

    Οι γνωμοδοτήσεις του, οι εισηγήσεις του και τα άρθρα του για φορολογικά θέματα χαρακτηρίζονται ως βαρύνουσας σημασίας.

    Ο  Άρης Ξενόφος εως πρόσφατα ήταν πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ. 

    Φήμες αναφέρουν οτι στο στρατηγείο Καλλιτσάντση δεν μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τον Ξενόφο. 

    Οταν αναφέρονται σε αυτόν “μιλάνε γαλλικά”. 

    Θεωρούν ότι επι προεδρίας του στο ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο υπονόμευσε σε διάφορους διαγωνισμούς την Ελλάκτωρ. 

    Το πρόγραμμα αγοράς μετοχών της Lamda

    Κι ενώ οι εργασίες του Ελληνικού θα ξεκινήσουν, όπως πληροφορείται η στήλη από έγκυρη πηγή, τον Ιούνιο στην Lamda Development ΛΑΜΔΑ 1,97% 6,74 ετοιμάζονται έτσι ώστε όταν όλοι βρεθούμε με περιβάλλον ημι-COVID Free να αρχίσει τις διαδικασίες… 

    Στο μεταξύ αύριο η εταιρεία θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με κυρίαρχο θέμα την έγκριση του προγράμματος διάθεσης μετοχών στα στελέχη και το προσωπικό. 

    Θα έχει, όμως, ενδιαφέρον να μας πει ο επικεφαλής της Οδυσσέας Αθανασίου περισσότερες λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος για το έργο-μαμούθ του Ελληνικού. 

    Η Pwc, ο Σταϊκούρας και η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

    Την Παρασκευή το μεσημέρι γύρω στις 15.00 μ.μ. έγινε όπως πληροφορούμαι διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους θεσμούς (τους θυμάστε καθόλου, διότι εκείνοι δεν μας έχουν ξεχάσει). 

    Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν ο νέος πτωχευτικός – σας ενημέρωσα σχετικά στον Wiseman της Παρασκευής – με τον υπουργό να έχει άλλον αέρα στην κουβέντα καθώς η Pwc βρήκε την λύση στο ποιος θα κάνει τι!

    Δηλαδή, τι θα κάνει το υπουργείο, τι οι τράπεζες, τι η γενική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους κλπ. 

    Κατόπιν αυτού ο Σταϊκούρας ενημέρωσε τους επόπτες της ελληνικής οικονομίας, προσπάθησε να τους καθησυχάσει και έδωσε ραντεβού μαζί τους μετά τις εορτές. 

    Βέβαια, τώρα το στοίχημα είναι οι εμπλεκόμενοι να κάνουν τη δουλειά τους κανονικά μέχρι την Άνοιξη… 

    Το colpo grosso του Παύλου Μυλωνά 

    Λίγο το swap με το ελληνικό δημόσιο, λίγο η εγγραφή των εσόδων από την (επικείμενη) πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής π διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -0,85% 7,01 κατάφερε η τιτλοποίηση των 6,1 δις ευρώ να μην πειράξει καθόλου τα κεφάλαια της τράπεζας.

    Η δυναμική των swaps με το ελληνικό δημόσιο έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα των τραπεζών και ήδη εφαρμόζεται και από τις υπόλοιπες τράπεζες. 

    Βέβαια, στην περίπτωση της Εθνικής η μηδενική επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας από την προγραμματισμένη τιτλοποίηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Εθνική Ασφαλιστική. 

    Μετά την τιτλοποίηση η Εθνική θα έχει σχεδόν καθαρίσει τον ισολογισμό της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα μπορεί να ατενίζει το μέλλον από καλή θέση. 

    Lady G-τραπεζίτες: το χάσμα ήταν μεγάλο αλλά τελικά…έκλεισε

    Λοιπόν, πάνω που πήγαν να συμφωνήσουν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την επικεφαλής της Επιτροπής 1821 Γιάννα Αγγελοπούλου (Lady G) υπήρξε ανατροπή και άντε πάλι από την αρχή και με τα νεύρα τσιτωμένα… 

    Οι τραπεζίτες επιμένουν ότι τα 18 εκατ ευρώ (4,5 εκατ. ευρώ για την κάθε μια εκ των συστημικών τραπεζών) που τους ζητούσε η Γιάννα είναι πολλά και απορούσαν που θα πάνε.

    Η αντιπρότασή τους να δώσει η κάθε τράπεζα από 1 εκατ. ευρώ, δεν έτυχε στην αρχή θετικής αποδοχής από την Lady G και όπως έλεγε στην στήλη γνωστός τραπεζίτης η απάντησή της (στην πρόταση) ήταν όχι απλά αρνητική αλλά και επιθετική… 

    Τελικά το νούμερο συμφωνήθηκε και η κάθε συστημική τράπεζα θα δώσει 1 εκατ. ευρώ , δηλάδη σύνολο 4 εκατ. ευρώ, στην επιτροπή.

    Καλά συγνώμη εκεί στο 1821 νομίζουν οτι οι τράπεζες είναι τσιφλίκι τους;

    Και εξάλλου είναι δυνατόν οι τράπεζες να αγοράσουν τα νομίσματα για το 1821 και μετά να τα πουλήσουν στους πελάτες τους;

    Καλά τι θα ανοίξουν οι τράπεζες;

    Εμπορικά καταστήματα;

    Δηλαδή εν μέσω πανδημίας θα στήνεται ο πελάτης εξω απο την τράπεζα και ενας υπάλληλος θα πουλάει νομίσματα;

    Την στιγμή που υπάρχει 50% τηλεργασία και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πολλές εθελούσιες εξόδους.

    Πώς θα τα πουλάει;

    Η θα γίνει όπως στα ΕΛΤΑ που έχουν γεμίσει προθήκες και πουλάνε διάφορες “αηδίες”;

    Η στήλη το μόνο που έχει να σχολιάσει είναι ότι η χώρα έχει σοβαρότερα (από το 1821) προβλήματα να αντιμετωπίσει τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. 

    Θα ήταν αλλιώς τα πράγματα αν δεν είχε προκύψει η πανδημική κρίση και τότε οι εορτασμοί δεν θα προκαλούσαν… 

    Τα συνεχόμενα προβλήματα της VODAFONE

    Εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση της Vodafone στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις καθώς φαίνεται οτι μένει τελευταία στην κούρσα του 5G. 

    Cosmote και Wind ηδη έχουν ανακοινώσει οτι βγαίνουν δυνατά, ενώ απο την πλευρά της Βρετανικής Πολυεθνικής φαίνεται οτι όλα έχουν μείνει πίσω. 

    Το 2021 και 2022 χρονιά των τραπεζών; 

    Λοιπόν κάτι αλλάζει στις τράπεζες στις ΗΠΑ μετά απο πολλά χρόνια κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα , που ειναι βέβαιο οτι θα έλθει και στην Ευρώπη.

    Προσέξτε. Την Παρασκευή η JPMORGAN ανακοίνωσε οτι ξεκινάει buyback (επαναγορά) για το 8% των μετοχών της κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Η μετοχή της αξίζει 119,08 δολάρια και έχει market cap 369 δισ. δολάρια.

    Αυτό σημαίνει οτι η τράπεζα θα ρίξει μερικά δισ. δολάρια για να αγοράσει μετοχές της τις οποίες στην συνέχεια μπορει να τις διαγράψει η να τις πουλήσει σε θεσμικούς επενδυτές.

    Εαν τις διαγράψει αυξάνει την εσωτερική της αξία.

    Οι πονηροί παρατηρητές και το smart money λέει οτι το 2021 και το 2022 είναι η χρονιά των τραπεζών…