• The Wiseman

    Τα ΕΛΠΕ, το νέο placement και η Mytilineos, νέα προβλήματα με την ΑΒΑΞ και το Μετρό, τα παρασκήνια στο «γαλάζιο» Ζάππειο, τι είπε ο Στουρνάρας για την Εθνική, ο εφοπλιστής που μπαίνει στα φωτοβολταϊκά και ποιοι πήγαν στη Μαρινέλλα

    • The Wiseman
    Ο πόλεμος για την Τράπεζα Πειραιώς, τι έγινε σε Intrakat, ΓΕΚ και Intracom, οι μυστικές διακοπές του Σέρβου Σόλακ με τον Λαβράνο, στα 415 εκατ. το κέρδος από την πώληση της NOVA και οι εσωτερικές πισίνες του ΔΔ και της Λάτση στον Αστέρα

    Wiseman


    Περιεχόμενα

    Τα ΕΛΠΕ, το νέο placement και η Mytilineos

    Σε ακριβώς 2 μήνες και για την ακρίβεια αρχές Ιουνίου ολοκληρώνεται η 6μήνη περίοδος της απαγόρευσης που έχουν οι δύο βασικοί μέτοχοι της HELLENIQ ENERGY (ΕΛΠΕ) για να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο placement μετοχών.

    Η σχετική απαγόρευση λήγει στις αρχές του θέρους και για την ακρίβεια στις 7 – 8 Ιουνίου.

    Αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr και του wiseman αναφέρουν ότι όμιλος Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζονται να προχωρήσουν και σε δεύτερο placement, τέλη Ιουνίου η εντός του Ιουλίου.

    Το ποσοστό θα ανέλθει έως και το 20% το μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -1,67% 8,24 σε τιμές υψηλότερες των 8,14 ευρώ που είναι σήμερα.

    Σήμερα η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

    Το πιθανότερο είναι ότι Λάτσης και Ελληνικό Δημόσιο θα πουλήσουν ισόποσα ποσοστά.

    Σήμερα, ο όμιλος Λάτρη κατέχει το 40% και το ΤΑΙΠΕΔ το 30% των μετοχών της HELLENIQ ENERGY (ΕΛΠΕ).

    Το πρώτο placement διενεργήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Mytilineos εξαγόρασε το 1% των μετοχών της Helleniq Energy.

    Όπως πληροφορείται ο wiseman, ο όμιλος Mytilineos και στο επόμενο placement του θέρους του 2024 πιθανολογείται ότι θα είναι αγοραστής.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος των ΕΛΠΕ αναλαμβάνει από τον Ιούνιο, αμέσως μετά την γενική συνέλευση των μετόχων, ο Σπήλιος Λιβανός, ενώ ο Ανδρέας Σιάμισιης παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος.

     

    Η ΑΒΑΞ και οι νέες πραξικοπηματικές μέθοδοι Ιωάννου στο μετρό

    Αγαπητοί αναγνώστες, πριν από λίγους μήνες συνέβη ένα πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά χρονικά κατασκευαστικά δεδομένα.

    Ένα έργο που μόλις ξεκίνησε, και χρειάζεται με τις άριστες προϋποθέσεις 6 έως 7 χρόνια να ολοκληρωθεί, έλαβε από το Δημόσιο, και για την ακρίβεια από το υπουργείο Υποδομών, bonus έγκαιρης ολοκλήρωσης και παράδοσης.

    Το ποσό ανήλθε σε περίπου 57,7 εκατ. ευρώ.

    Δικαιούχος του ποσού η εταιρεία ΑΒΑΞ.

    Το έργο αυτό η Γραμμή 4 του Μετρό.

    Επειδή είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος, υποθέτω ότι όλα έγιναν by the book και η εταιρεία ΑΒΑΞ, 6 χρόνια πριν παραδώσει τη γραμμή 4, υποσχέθηκε ότι θα είναι απόλυτα τυπική με την ολοκλήρωση του θηριώδους αυτού έργου.

    Έργο απαιτητικό, με τεράστιες τεχνικές δυσκολίες, όπως άπαντες αντιλαμβάνεστε.

    Υπενθυμίζεται πως σε δημόσια τοποθέτησή του ο υφυπουργός κ. Νίκος Tαχιάος, έχει διαμηνύσει στον εργολάβο της Γραμμής 4 ότι οφείλει να ολοκληρώσει το έργο το 2029 βάσει της υπογεγραμμένης σύμβασης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η εταιρεία έχει λάβει και πριμ έγκαιρης υλοποίησης 57,7 εκατ.  το οποίο σε άλλη περίπτωση θα κληθεί να επιστρέψει.

    Όμως αγαπητοί αναγνώστες λίγους μήνες μετά την εκταμίευση του ποσού που, δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω ότι ο κ. «πολύς» Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ΑΒΑΞ, διεκδίκησε και κέρδισε… με το σπαθί του, τώρα τα αφεντικά της ΑΒΑΞ (Ιωάννου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης) αποφάσισαν να «πράξουν» διαφορετικά.

    Και να «παίξουν καθυστερήσεις», όπως λέγεται στην ποδοσφαιρική ορολογία

    Επιστολή που εστάλη στην Ελληνικό Μετρό (τέως Αττικό Μετρό) προ ημέρων, η διοίκηση της ΑΒΑΞ αποφάσισε να κατεβάσει ταχύτητες στην κατασκευή του πολυδαίδαλου αυτού έργου και για την ακρίβεια στην δουλειά που κάνουν οι δυο μετροπόντικες.

    Ενώ λοιπόν συμβατική υποχρέωση της ΑΒΑΞ είναι οι μετροπόντικες να δουλεύουν σε τρεις 8ωρες βάρδιες (δηλαδή 24 ώρες το 24ωρο) καθώς ήδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε να κατεβάσουν ταχύτητες κατά σχεδόν 50%.

    Για την ακρίβεια ο μετροπόντικας της Κατεχάκη θα «βρίσκεται εν λειτουργία» για δύο 8ωρα και της Βεΐκου για ένα 8ωρο.

    Δεν ξέρω εάν είναι δικαίωμα της ΑΒΑΞ να ζητάει να «πέσουν» οι ρυθμοί για τους δυο μετροπόντικες, αλλά εάν συμβεί αυτό, τότε είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν θηριώδεις καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου.

    Μήπως λοιπόν υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα 58 εκατ. ευρώ που αφορούσαν στο bonus έγκαιρης παράδοσης;

    Η διοίκηση της Ελληνικό Μετρό και προσωπικά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταικούρας θα είναι υπόλογοι…

     

    ΑΒΑΞ και νέα βουτιά

    Την 6η συνεχομένη συνεδρίαση πτώσης συμπλήρωσε την Παρασκευή η μετοχή της ΑΒΑΞ. Μετά τα δημοσιεύματα του mononews.gr η μετοχή ΑΒΑΞ -0,67% 1,49 και την Παρασκευή σημείωσε ισχυρή πτώση που έφτασε το 2,17%.

    Έκλεισε στα 1,44 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 484.000 χαρτιά.

    Την Παρασκευή ο όγκος συναλλαγών ήταν αισθητά υψηλότερος των τελευταίων εβδομάδων και για την ακρίβεια από τις 15 Φεβρουάριου 2024 που η μετοχή είχε πραγματοποιήσει όγκο σχεδόν 900.000 χαρτιά.

     

    Η σύγκριση με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ…

    Αγαπητοί αναγνώστες, «γαλάζιο» ήταν το τριήμερο που προηγήθηκε καθώς το επετειακό συνέδριο της ΝΔ για τα 50 χρόνια του κόμματος, μονοπώλησε το πολιτικό ενδιαφέρον.

    Όσοι βρέθηκαν, πάντως στο Ζάππειο από την Παρασκευή μέχρι και χθες το μεσημέρι που έπεσε η αυλαία του συνεδρίου, έκαναν σύγκριση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες.

    Το συνέδριο – «παιδική χαρά», σας λέω, που είχαν γίνει τα πάντα.

    Άγριοι τσακωμοί, βρισιές, αποδοκιμασίες, συγκρούσεις τάσεων, οι κυβιστήσεις με τις εκλογές για νέο πρόεδρο, τον Τσίπρα να παρεμβαίνει και να υφίσταται δεινή ήττα, τον Κασσελάκη με τον Τάιλερ στην πρώτη γραμμή να κάνουν σόου.

    Καμιά σχέση με το συνέδριο της ΝΔ, δηλαδή, όπου, παρά τις διαφωνίες, τις αντιπάθειες ή ακόμη και τα μίση και πάθη, το κυβερνών κόμμα βγήκε περισσότερο ενωμένο από πριν.

    Πανηγυρικό και νικηφόρο κλίμα, με τον Μητσοτάκη να καλεί σε συστράτευση ενόψει ευρωεκλογών.

    Είναι η εξουσία η καλύτερη συγκολλητική ουσία, αυτό το ξέρουν όλοι.

    Ή όπως έλεγε η αλεπού της διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ: «Η εξουσία είναι το καλύτερο αφροδισιακό».

     

    …Τα παρασκήνια του Ζαππείου…

    Αν εξαιρέσουμε το σχετικό άχρωμο Σάββατο, η έναρξη του συνεδρίου την Παρασκευή και το κλείσιμο των εργασιών χθες ήταν όλα τα λεφτά.

    Τόσο πολύ κόσμο, τόσο πολύ σπρώξιμο είχαμε χρόνια να δούμε σε κομματικό συνέδριο.

    Κατ’ αρχάς να σας πούμε ότι είδαμε όλη τη ΝΔ μαζί, και τους στενοχωρημένους και τους απογοητευμένους και τους οργισμένους και τους… απομακρυσμένους.

    Ο wiseman είδε για παράδειγμα τον Σταύρο Παπασταύρο, μέχρι πρότινος υπουργό Επικρατείας, να τυγχάνει θερμότατης υποδοχής από τους συνέδρους, να συνομιλεί με όλα τα κορυφαία στελέχη, να φωτογραφίζεται με τον… διάδοχό του στο Μαξίμου, Μάκη Βορίδη, και γενικά να δείχνει ότι πέρασαν οι συννεφιασμένες ημέρες.

    Είδαμε επίσης τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συνέδρων και να χειροκροτεί τον πρωθυπουργό, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό…

    Πολλοί σχολίασαν το… γκελ που κάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη ΝΔ αφού αν και δεν προέρχεται από το κόμμα, όλοι έσπευδαν να τον χαιρετήσουν και να βγάλουν σέλφι μαζί του.

    Είδαμε και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, να αγκαλιάζονται θερμά και να συνομιλούν σχεδόν… συνωμοτικά. Όσα δεν είπαν στο συνέδριο, αφού επέλεξαν να μη μιλήσουν, τα είπαν μεταξύ τους…

    Στα όμορφα στιγμιότυπα του συνεδρίου το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περίμενε αρκετή ώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Kύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, για να τους υποδεχθεί και να τους τιμήσει.

    Γενικώς στο Ζάππειο ήταν μια… ωραία ατμόσφαιρα που έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

     

    …Και το ευρωπαϊκό σύνθημα του Μητσοτάκη

    Κατά τα λοιπά, όλες οι ομιλίες και κυρίως αυτή του πρωθυπουργού, αλλά και του πρώην αρχηγού της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κινήθηκαν στη λογικής της ενότητας.

    «Είμαστε όλοι στρατιώτες, βάζουμε τη ΝΔ πάνω από το εγώ μας», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, τον οποίο κάλεσε στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο οποίος Μητσοτάκης στη χθεσινή ομιλία έθεσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών. «Μιλώ ακόμα για την σφυρηλάτηση της συνοχής στις κοινωνίες όλων των ευρωπαϊκών λαών. Πρόκληση και η απάντηση στο λαϊκισμό.

    Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχει διαφορετικά πρόσημα, ακροδεξιά ή ακροαριστέρα. Οι λαϊκιστές δημαγωγοί θέλουν να υψώνουν τεχνητούς διαχωρισμούς.

    Όπως είπε και η Ούρσουλα είναι κάτι που η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν ξανά αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία. Η οικονομική κρίση κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα γιατί ο λαϊκισμός την εμπόδισαν να αναταχθεί.

    Λίγο παραπέρα είναι η πλατεία Συντάγματος.

    Θυμόμαστε ξανά τις δύο όψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκές, δήθεν αντισυστημικές εκδηλώσεις», τόνισε.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα ανακοινώσει τους υπόλοιπους υποψήφιους ευρωβουλευτές την ερχόμενη Δευτέρα. Αίσθηση προκάλεσαν οι συνεχείς… ευρωπαϊκές αναφορές του, για το μέλλον της Ευρώπης και πώς αυτή θα γίνει καλύτερη.

    Πολλοί σκέφτηκαν ότι ο πρωθυπουργός «βλέπει» Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για ευρωπαϊκή καριέρα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κλείσει αυτά τα σενάρια λέγοντας:

    «Μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα Φον Ντε Λαίεν και μένουμε Ελλάδα με ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή.

    Και την Ούρσουλα ξανά πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής για μια πενταετία ακόμα».

     

    Η στροφή στην καθημερινότητα

    Το συνέδριο τέλειωσε, η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές δόθηκε και τώρα στη ΝΔ στρέφονται στα προβλήματα.

    Όπως έλεγαν χθες στο Ζάππειο «ας αφήσουμε τα πανηγύρια και ας δούμε την καθημερινότητα, πριν μας πάρει από κάτω».

    Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά από τη Βόρεια Ελλάδα τις περιοδείες του, από εκεί που φαίνεται ότι η ΝΔ χάνει ψηφοφόρους που κινούνται… δεξιότερα.

    Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει σε δημόσιο σχολείο για την ενδοσχολική βία, έχοντας δίπλα του τον Κυριάκο Πιερρακάκη, θα επιχειρήσει να στρέψει το δημόσιο διάλογο στα θέματα της καθημερινότητας.

    Όπως τη βία στην κοινωνία, ενδοοικογενειακή ή ενδοσχολική.

    Οι πληροφορίες του wiseman αναφέρουν ότι και οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του κ. Μητσοτάκη θα κινούνται στους βασικούς άξονες που θα κρίνουν την ψήφο των ευρωεκλογών, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις του Μαξίμου.

    Δηλαδή οικονομία, ακρίβεια, ασφάλεια του πολίτη, σταθερότητα και προοπτική για το μέλλον σε αντίθεση «με την ασάφεια της αντιπολίτευσης και την επικίνδυνη αντιπολίτευση», όπως λένε στην κυβέρνηση.

     

    Ο γιος του Μπελέρη στο Ζάππειο άρα…

    Σε λίγες ημέρες θα μάθουμε την τελική λίστα των υποψήφιων της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, όμως, το θρίλερ με το αν θα είναι υποψήφιος ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρης, φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του.

    Στο συνέδριο της ΝΔ βρέθηκε ο γιος του Φρέντυ Μπελέρη, Πέτρος, ο οποίος μάλιστα παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού, μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου.

    Ο κ. Παπασταύρου διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μπελέρη, είχε πάει μάλιστα στις φυλακές και είχε δει τον δήμαρχο.

    Όπως όλα δείχνουν, η «βόμβα» που θα σκάσει προκειμένου η ΝΔ να συσπειρώσει δεξιούς ψηφοφόρους οι οποίοι μετακινούνται προς το κόμμα του Βελόπουλου, θα είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπελέρη για την ευρωβουλή.

    Μάλλον κάμφθηκαν οι όποιες αντιρρήσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επ’ αυτού, φοβούμενος πλήρη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με την Αλβανία του Εντι Ράμα…

     

    Οι υποκλοπές, ο Ανδρουλάκης και οι μετρήσεις…

    Στην ΑΔΑΕ και στον πρόεδρό της, Χρήστο Ράμμο θα μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για την υπόθεση των υποκλοπών και στη σκιά της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο του 2021 που απαγόρευε την ενημέρωση όσων παρακολουθούνται.

    Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι δεν θα μάθουμε σήμερα γιατί… βάφτισαν πράκτορα τον Ανδρουλάκη, όπως είπε την Παρασκευή στη Βουλή, αφού η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ θα αποφασίσει αν και πότε θα το πράξει αυτό.

    Η αλήθεια είναι ότι ξαναμπαίνουμε σε νέο κύκλο συζητήσεων για τις υποκλοπές και μάλλον θα πάμε και με αυτό το θέμα στις ευρωεκλογές.

    Ωστόσο, ρωτώντας ο wiseman επικοινωνιολόγο που κάνει και μετρήσεις για τα κόμματα μου έλεγε το εξής: «Δεν πιστεύω ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να ανεβάσει τα ποσοστά του. Το αντίθετο μάλιστα, μπορεί να το κάνει και ζημιά διότι αφενός ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται μονοθεματικός και χάνονται οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για άλλα κρίσιμα θέμα της καθημερινότητας κι αφετέρου… ποιος ξέρει τι θα βγάλει αυτή η υπόθεση», κατέληξε με νόημα.

    Όσο για τις μετρήσεις, όπως μας έλεγε, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάρει στο νήμα τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι αυτό υπό προϋποθέσεις.

     

    Ο Χατζηδάκης, η ΕΣΕΕ, τα POS και το φαρμάκι για Κασσελάκη

    Αγαπητοί αναγνώστες, όσοι δεν πήγατε το προηγούμενο τριήμερο στο συνέδριο της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024», στην Τεχνόπολη, χάσατε.

    Μια εξαιρετική εκδήλωση, με εξαιρετικούς ομιλητές και με τον οικοδεσπότη, Γιώργο Καρανίκα, να είναι αεικίνητος.

    Κι αυτό που διαπίστωσε η στήλη που βρέθηκε εκεί ήταν ότι οι επιχειρηματίες του εμπορίου ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι τόσο με τα όσα άκουγαν, όσο και με τη γενικότερη εικόνα που εμφανίζει η ΕΣΕΕ τα τελευταία χρόνια.

    Πάντως, από τις εμφανίσεις που έκαναν εντύπωση ήταν αυτές των Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργου Πιτσιλή.

    Ο υπουργός Οικονομικών ήταν πολύ άνετος, απαντούσε με χαλαρότητα στις ερωτήσεις, έβγαλε και τις ειδήσεις του. Για παράδειγμα είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές που έχει γίνει σήριαλ.

    «Αν δώσουμε νέα παράταση στην διασύνδεση POS – Ταμειακών θέτουμε σε κίνδυνο την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει συνδεθεί το 90% των επιχειρήσεων, δεν είναι κορόιδα όλοι αυτοί. Δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε πίσω σε αυτό ούτε μία στο τρισεκατομμύριο», είπε ο κ. Χατζηδάκης, οπότε… όσοι δεν το έχουν πράξει να τρέξουν γιατί μετά έρχονται άγρια πρόστιμα.

    Ο υπουργός είπε ότι θα αναβιώσουν ρυθμίσεις για 236.000 οφειλέτες που έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις εξαιτίας μη καταβολής δόσεων.

    «Στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουμε θετικές εξελίξεις. Υπάρχουν κουρέματα χρεών μέχρι και 28% παραπάνω από όσο προβλέπει ο νόμος, έχουμε 11 δισ. ρυθμισμένα χρέη (το σύνολο των αιτήσεων αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ) 29.000 συμπολιτών μας, θαυματοποιοί δεν είμαστε, από 95 δισ. ευρώ το 2019 τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα τα 75 δισ. ευρώ», υποστήριξε.

    «Θαυματοποιοί δεν είμαστε.

    Το ζήτημα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο» επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης και επεσήμανε ότι από το 2019, τα κόκκινα δάνεια είναι κατά 20 δισ. ευρώ μειωμένα.

    Όσο για τα… Kasselonomics, δηλαδή την οικονομική πολιτική που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Χατζηδάκης ήταν φαρμακερός: «Οι προτάσεις Κασσελάκη για την οικονομία είναι για γέλια, δεν θα τις εξέταζαν ούτε δευτερόλεπτο στην Κομισιόν, ΣΥΡΙΖΑstat».

     

    Το μήνυμα Στουρνάρα για την πολιτική σταθερότητα

    Τον Κωστή Χατζηδάκη ακολούθησαν στο συνέδριο της ΕΣΕΕ ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

    Ο κ. Στουρνάρας (ο οποίος παρουσιάζει σήμερα την έκθεσή του στη γ.σ. των μετόχων της ΤτΕ), είπε κάποια πράγματα που κι εμείς εδώ στο mononews έχουν επισημάνει.

    Μιλάμε για την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος και γι’ αυτήν την ξαφνική σπέκουλα με τον δήθεν πολιτικό κίνδυνο σε περίπτωση που η ΝΔ δεν πάρει 30% και πάρει χαμηλότερο ποσοστό, λες και το πολιτικό ζήτημα δεν κρίθηκε πριν από 10 μήνες.

    Ο κ. Στουρνάρας, λοιπόν, χτύπησε και πάλι τα καμπανάκια του: «Αν διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα θα αναπτυσσόμαστε γρηγορότερα από τους εταίρους μας, με μέσο όρο 2,3-2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 5 χρόνια, όταν η υπόλοιπη ΕΕ θα αγγίζει ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ, το ποσοστό του χρέους μας ως προς το ΑΕΠ θα πέφτει πολύ γρήγορα.

    Τα δημοσιονομικά πάνε πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις, αυτό ισχύει για το 2023 και το θετικό αποτέλεσμα μπορεί να μεταφερθεί και στο 2024», σημείωσε παραπέμποντας στη σημερνή έκθεση, που μπορεί να κρύβει θετική έκπληξη.

    «Για τους ξένους η Ελλάδα αποτελεί success story, αυτό που ρωτούν είναι αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Να διατηρήσουμε την πολιτική σταθερότητα ως κόρη οφθαλμού», είπε με νόημα.

     

    Κωστής Χατζηδάκης, Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Καρανίκας

     

    Στουρνάρας υπέρ πώλησης του 18% της Εθνικής

    Θα σταθώ και στα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας για τις τράπεζες και για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.

    Κατ’ αρχάς φάνηκε να είναι σύμφωνος με την πλήρη αποκρακρατικοποίηση της Εθνικής, δηλαδή την πώληση και του 18% που έχει το ΤΧΣ.

    «Όσο πάει καλά η ελληνική οικονομία τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, και η πλήρης αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει ταχύτερα», ανέφερε.

    Κάτι λέει αυτό, δεν συμφωνείτε;

    Ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή του και για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα τον οποίο ο κ. Στουρνάρας δεν περιόρισε στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως είχε αποκαλύψει το mononews.

    Ο διοικητής αναφέρθηκε στην καλή πορεία της Optima Bank, στην Viva του Χάρη Καρώνη, στην ABBank που πέρασε στα χέρια του billionaire Μυστακίδη, στις συνεταιριστικές τράπεζες, κι επανέλαβε την ανάγκη να έχουμε πολλές τράπεζες.

    Όσο για τα καρτέλ σε ορισμένους κλάδους, ο διοικητής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κλάδο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έρθουν κι άλλες ξένες στο μέλλον.

     

    Ο Πιτσιλής και το λαθρεμπόριο

    Ενδιαφέρουσα και η ομιλία του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος βρέθηκε στο πάνελ με την διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων κι Επικοινωνίας της JTI, Γεωργία Καρούντζου και τον καθηγητή Αντώνη Μεταξά.

    Ο κ. Πιτσιλής απηύθυνε έκκληση σε όλους να συμβάλουν στην καταπολέμηση της «γάγγραινας» όπως χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή.

    «Η φοροδιαφυγή είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, η μάχη για να αντιμετωπίσουμε το λαθρεμπόριο είναι πολύ σκληρή με δεδομένο πως είμαστε μία χώρα με χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Κάνουμε συνεχείς ελέγχους, έχουμε στήσει και κέντρο επιχειρήσεων για το λαθρεμπόριο καπνού, οι διαφυγόντες φόροι το 2023 από το παράνομο εμπόριο καπνού άγγιξαν τα 274 εκατ. ευρώ», ανέφερε τονίζοντας: «Είναι ηθική υποχρέωση προς τη χώρα και τους καταναλωτές να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο καπνού».

    Αίσθηση προκάλεσε αναφορά του ότι στο myData ο αριθμός των συναλλαγών που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020 ξεπερνά τα 2,3 τρισ. ευρώ».

     

    Η «ανάκριση» Χατζηδάκη – Στουρνάρα για την αποεπένδυση στις τράπεζες

    Αν κρίνω από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σήμερα θα έχουμε… μάχες στη Βουλή για τις τράπεζες και την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

    Ειδικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για σκάνδαλο και για τεράστιες απώλειες του Δημοσίου, οπότε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που θα μιλήσουν το απόγευμα ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, θα έχουμε πολλά να ακούσουμε.

    Ο Διοικητής της ΤτΕ, μόλις ολοκληρωθεί η γενική συνέλευση της κεντρικής τράπεζας θα πάει κατευθείαν στη Βουλή, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και στην αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, στον οποίο η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο.

    Και θα επισημαίνει πως η ενδυνάμωση των μικρότερων τραπεζών είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις τράπεζες, και κυρίως θα «ανοίξει» τον δρόμο για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Φυσικά ο κεντρικός τραπεζίτης θα αναφερθεί στα άλματα που έκαναν την τελευταία επταετία οι τράπεζες, καθώς κατάφεραν να επιστρέψουν σε καθεστώς κερδοφορίας, διαθέτουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και περιόρισαν στο 6,6% το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων από το υψηλό 49% το 2016.

    Ενώ για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα επισημάνει πως σήμερα τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι πλέον πλήρως ιδιωτικοποιημένες, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζας Πειραιώς, ενώ απομένει η διάθεση του υπολοίπου 18% της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης θα υπογραμμίσει τη συμφωνία UniCredit-Alpha Bank, καθώς μία μεγάλη ιταλική τράπεζα απέκτησε μετοχική παρουσία στην Alpha, είσοδος που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα.

    Θα τονίσει την επιτυχία για τη διάθεση του 22% της ΕΤΕ, όπως και στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αποεπένδυση της συμμετοχής του ΤΧΣ (27%) στην Τράπεζα Πειραιώς.

     

    Τι έκανε ο Σαμαράς στο Nolita;

    Πολύς λόγος γίνεται για τις… ψυχρές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Κάτι οι διαφορές τους για τα εθνικά θέματα, κάτι η απομάκρυνση του Σταύρου Παπασταύρου (που πείραξε τον κ. Σαμαρά), κάτι ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν θέλει κι άλλα για να δείξει ο Μεσσήνιος πολιτικός τις αντιθέσεις του.

    Και γι’ αυτό η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στο επετειακό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια, που έληξε πανηγυρικά χθες, ήταν ιδιαίτερα διακριτική.

    Θα έλεγε κανείς ότι… μίλησε δια της σιωπής του ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά έτσι είναι οι σχέσεις των κορυφαίων στελεχών στα μεγάλα κόμματα.

    Πάντως, ο wiseman την έκανε πάλι την αποκάλυψή του. Γύρω στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, με τον ήλιο ακόμη να καίει στον αθηναϊκό ουρανό, ο Αντώνης Σαμαράς εθεάθη στο γνωστό στέκι του Ψυχικού, το Nolita. Παρέα με φίλους και συνεργάτες, ο πρώην πρωθυπουργός έδειχνε χαλαρός, αν και τα αυτιά μου πήραν κάποιες πολιτικές κουβέντες.

    Πώς αλλιώς να γινόταν άλλωστε; Ο κ. Σαμαράς ζει για την πολιτική, έστω κι αν δείχνει χολωμένος τον τελευταίο καιρό.

     

     

    Η υποψηφιότητα Μουρούτη, το «άδειασμα» από Σαμαρά και το παρασκήνιο

    Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, αυτό που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στον άλλοτε στενό του συνεργάτη, Γιώργο Μουρούτη, δεν το λες και κομψό.

    Όπως ίσως ξέρετε αγαπητοί αναγνώστες, την Παρασκευή το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του γνωστού επικοινωνιολόγου και επιχειρηματία πλέον, Γιώργου Μουρούτη, για τις ευρωεκλογές.

    Βγήκε και η σχετική φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλοι μίλησαν για έκπληξη από… τα δεξιά. Ο λόγος;

    Έχει σηκώσει συζήτηση πολλή η «αποδεξιοποίηση» της Νέας Δημοκρατίας. Και με τον σόλοικο είναι η αλήθεια όρο, εννοώ ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι τόσο δεξιό κόμμα όσο θα ήθελαν πολλοί.

    Βλέποντας, λοιπόν, ότι χάνει ψηφοφόρους από τα δεξιά, οι οποίοι και πηγαίνουν στο κόμμα του Βελόπουλου, σκέφτηκε να εντάξει τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά στο ευρωψηφοδέλτιο, προκειμένου να «μαζέψει» το κόμμα από εκεί.

    Ίσως το ίδιο να κάνει και με τον Φρέντυ Μπελέρη, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

    Ο Μουρούτης, να θυμίσουμε, ήταν στο Μαξίμου την περίοδο που στενότατος συνεργάτης του κ. Σαμαρά ήταν και ο Σταύρος Παπασταύρου, οπότε θα σκέφτηκαν κάποιοι ότι ένα άνοιγμα προς τον πρώην πρωθυπουργό με την τοποθέτηση στο ευρωψηφοδέλτιο ενός πρώην συνεργάτη του, θα ήταν μια καλή κίνηση.

    Έλα, όμως, που λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, είπαμε, είναι ιδιαιτέρως χολωμένος… Angry που λένε και οι Άγγλοι.

    Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μουρούτη, «κύκλοι» του κ. Σαμαρά έλεγαν: «Η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς, ούτε και τη στήριξη μας».

    Με απλά λόγια… ο Μητσοτάκης τον στήριξε, εμείς δεν «πάμε» τον Μητσοτάκη… άρα δεν στηρίζουμε και τον Μουρούτη.

    Ο wiseman σας έχει το παρασκήνιο για το θέμα αυτό. Όπως μάθαμε, λοιπόν, προτού ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του ο κ. Μουρούτης ρώτησε τον Αντώνη Σαμαρά τι γνώμη έχει κι αυτός του είπε να μην δεχθεί την πρόταση Μητσοτάκη, κάτι που προφανώς δεν έκανε…

    Για την ιστορία ο κ. Μουρούτης δικαιολόγησε τη στάση Σαμαρά (πώς αλλιώς θα μπορούσε να κάνει;) λέγοντας: «Νομίζω ότι έκανε το θεσμικά αυτονόητο να πει ότι δεν έχει σχέση με τη δική μου ή με οποιαδήποτε υποψηφιότητα.

    Από εκεί και πέρα είναι γνωστή η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά, τον τιμώ, με τίμησε κι εκείνος με τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου και του ιδίου ως πρωθυπουργού αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, τον τιμώ, θα συνεχίσω να τον τιμώ αλλά είναι μια υποψηφιότητα δικιά μου που απευθύνεται σε όλα τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως σε όλη την κοινωνία».

     

    H Enel Hellas που έγινε Principia και οι φθηνές τιμές

    Και το όνομα αυτής… πριγκιπικό: «Principia» είναι το όνομα της νέας εταιρείας ΑΠΕ που διαδέχεται την Enel Green Power και επιλέχθηκε από Enel SpA και Macquarie Asset Management, μετά την πρόσφατη εξαγορά από τους Αυστραλούς.

    Το νέο όνομα και η εταιρική ταυτότητα της Principia παρουσιάστηκαν επίσημα σε εκδήλωση.

    Από τους Αυστραλούς μίλησε ο Eric Bjonerud, Πρόεδρος ΔΣ Principia &  Managing Director της Macquarie Asset Management και ο Αριστοτέλης Χαντάβας (CEO Principia).

    Θυμίζω ότι με 59 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα σε λειτουργία και 7 υπό κατασκευή ηλιακά πάρκα, η Principia παράγει πράσινη ενέργεια ισχύος 577MW, ικανής να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες 300.000 νοικοκυριών.

    Όπως είπαν οι άνθρωποι της εταιρίας, η Principia θέλει να θεμελιώσει νέες αρχές για την παραγωγή ενέργειας, όπως ακριβώς έκανε το έργο «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica», του  Νεύτωνα (Sir Isaac Newton «1642 -1726») που έθεσε τις θεμελιώδεις αρχές της φυσικής και ενέπνευσε τον κόσμο να αναγεννηθεί και να προοδεύσει.

    Επισήμαναν επίσης ότι λογότυπο της νέας εταιρείας είναι ο κύκλος που απεικονίζει την τελειότητα και συμβολίζει την αιωνιότητα, την ολότητα, την ενότητα και τη συνέχεια!

    Το δημοσιογραφικό καρφί παριστάμενου δεν άργησε να πέσει: «Καλά είναι όλα αυτά τα δυσνόητα φιλοσοφικά, αλλά όπως θα αναρωτιόταν αν ζούσε σήμερα και ο Αϊνστάιν με τη θεωρία της σχετικότητας… παιδιά εμείς πότε θα δούμε φθηνότερες τιμές στο ρεύμα από εσάς;».

    Στο θεμελιώδες αυτό ερώτημα, οι ομόκεντροι κύκλοι της τελειότητας και της αιωνιότητας προφανώς απάντηση δεν είχαν!

     

    Η εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου πήρε άδεια από την Κομισιόν για μεγάλο έργο ΑΠΕ

    Όπως σας έχει γράψει εδώ και καιρό ο wiseman, η εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου μπήκε στο χώρο των ΑΠΕ.

    Ο δρ Νίκος Τσάκος γιος του Παναγιώτη Τσάκου, σε συνεργασία με τον γερμανικό όμιλο Altus έχουν στήσει το «Faethon Project».

    Πρόκειται για μεγάλο σχέδιο παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

    To σχέδιο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να πάρει κρατική ενίσχυση μισού δισ..

    To Faethon Project προβλέπει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 252 MW ο καθένας, με ενσωματωμένες μονάδες αποθήκευσης και έναν υποσταθμό υπερυψηλής τάσης.

    Το έργο θα επιτρέψει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αποθήκευση της περίσσιας, η οποία θα χρησιμοποιείται τις ώρες αιχμής της κατανάλωσης.

    Η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας» του  Τσάκου  και η Ilos New Energy των Γερμανών έχουν συστήσει την κοινοπραξία Faethon.

    Οι δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα εγκατασταθούν στο Δομοκό.

     

    Και άλλη έγκριση από την Κομισιόν…

    Αλλά και οι  επιχειρηματίες Κωνσταντίνος Μητσιολίδης, Μαρία Μητσιολίδη και Χριστόδουλος Μποζατζίδης, της  Green Line Energy πήραν αντίστοιχη έγκριση από την Κομισιόν.

    Πρόκειται για το έργο Seli που θα λειτουργήσει το 2025.

    Το Seli Project περιλαμβάνει την κατασκευή ενός φωτοβολταικού σταθμού 309 MW με ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης.

    Ο όμιλος εισάγει επίσης τα τρακτέρ John Deere και δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

     

    Πώς θα δοθούν οι ενισχύσεις σε Τσάκο και Green Line Energy…

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος της ενίσχυσης που ενέκρινε η Κομισιόν για τα δύο project: το 1 δισ. ευρώ θα πάρει τη μορφή CfD (σύμβαση επί της διαφοράς) για περίοδο είκοσι ετών.

    Αυτό σημαίνει ότι ειδική τεχνική επιτροπή θα ορίσει τιμή διάθεσης της ενέργειας από τα δυο project κάνοντας ανάλυση κόστους-οφέλους και εκτίμησης του κινδύνου.

    Επίσης θα οριστεί μια τιμή αναφοράς που θα είναι ο μηνιαίος σταθμισμένος μέσος όρος της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

    Όταν η τιμή αναφοράς είναι χαμηλότερη από την τιμή που θα ισχύει για τις νέες μονάδες, οι δικαιούχοι θα δικαιούνται να λάβουν πληρωμές ίσες με τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών.

    Εάν όμως  η τιμή αναφοράς είναι πάνω από την συμβολαιοποιημένη, οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν τη διαφορά στις ελληνικές αρχές.

    Το καθεστώς θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη σταθερότητα τιμών για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει ότι οι δικαιούχοι δεν θα αποζημιώνονται υπερβολικά για περιόδους που η τιμή αναφοράς είναι υψηλότερη από την συμφωνημένη τιμή εξάσκησης.

    Η στήριξη για τα έργα θα καταβάλλεται ετησίως σε περίοδο 20 ετών.

     

    Η ΕΕΕΠ ψηφίζει υπέρ του Voria

    Ψήφο εμπιστοσύνης στη μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, μια επένδυση που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως εκτιμά, δίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Δημήτρης Ντζανάτος.

    Ο κ. Ντζανάτος αναφέρθηκε πρόσφατα στη μετεγκατάσταση καθώς πρόσφατα εκδικάστηκε στο ΣτΕ η προσφυγή τοπικών φορέων κατά του προεδρικού διατάγματος για την τουριστική επένδυση του συγκροτήματος Voria.

    «H επένδυση για τη μετεγκατάσταση του Καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι θα έχει θετικό αντίκτυπο από όλες τις ουσιώδεις πλευρές της.

    Έχουμε μια ελεύθερη οικονομία, μία ανοικτή κοινωνία και λειτουργεί ένα κράτος δικαίου. Κάθε επένδυση στη χώρα μας, αντιμετωπίζει προβλήματα. Θυμάστε τι έχει γίνει με το Ελληνικό και δεν αναφέρομαι μόνο στο Καζίνο.

    Η μετεγκατάσταση ψηφίστηκε αρχικά από κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μετά της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, στο πεδίο της πολιτικής απόφασης υπήρξε ευρεία συναίνεση.

    Η ΕΕΕΠ εξέτασε σε βάθος όλες τις παραμέτρους και εισηγήθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης. Υπάρχει πλήθος μελετών που το τεκμηριώνει.

    Προφανώς υπάρχουν συμφέροντα ή προσεγγίσεις που είναι κατά της επένδυσης ή προσπαθούν να επωφεληθούν.

    Πάντα υπάρχουν.

    Η ΕΕΕΠ, έχει παρέμβει υπέρ του νόμου, γιατί είναι υποχρέωσή της και γιατί πιστεύει πως η επένδυση θα έχει θετικό αντίκτυπο από όλες τις ουσιώδεις πλευρές της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντζανάτος.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε «εμβληματική» την επένδυση για το Καζίνο στο Ελληνικό που μαζί με αυτά στο Μαρούσι και την Κρήτη ξεπερνούν την αγορά των τυχερών παιγνίων και αποτελούν «τουριστικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας».

    «Ο κλάδος των καζίνων, σήμερα προσελκύει μόνο το 5% της παικτικής δραστηριότητας, σε επίπεδο TGR (σ.σ. Total Gross Revenue, συνολικός τζίρος)» τόνισε και πρόσθεσε ότι αφορούν σε «ειδικό» κοινό και σε κάθε περίπτωση, είναι άνω των 21 ετών.

    «Δεν αντιμετωπίζουμε με τα καζίνα σε καμία περίπτωση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη νεολαία, τα προβλήματα που έχουμε με τον παράνομο, ιδιαίτερα τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο», υπογράμμισε.

     

    Στη γραμμή του πυρός ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μαίνεται και το Ιράν απειλεί ευθέως τους Ισραηλινούς με στρατιωτικά χτυπήματα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναχώρησε την Κυριακή για το Τελ Αβίβ.

    Ο υπουργός Υγείας θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του, τον οποίο συνάντησέ πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης αναμένεται κατά τη διάρκεια της παραμονής του να επισκεφθεί και μονάδες υγείας του Ισραήλ, οι οποίες όπως είναι γνωστό, είναι σε κατάσταση επιφυλακής από τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Γεωργιάδη στο Ισραήλ αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές και στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα υγείας.

    Το μνημόνιο ξεκίνησε να ετοιμάζεται επί θητείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ωστόσο οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Αθήνα δεν επέτρεψαν μέχρι τώρα την υπογραφή του.

    Το μνημόνιο προβλέπει την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της υγείας και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αθήνα.

     

    Ποιοι πήγαν να ακούσουν Μαρινέλλα

    Είναι από τα hot μαγαζιά της αθηναϊκής νύχτας αυτή την περίοδο.

    Άλλωστε, το όνομα της τραγουδίστριας είναι ιστορικό. Ποιος δεν θα ήθελε να ακούσει τη σπουδαία Μαρινέλλα;

    Έτσι, λοιπόν, το Nox των επιχειρηματιών Ηλία Μαροσούλη – Άγγελου Κοταρίδη «μαζεύει» την κοσμική Αθήνα, ειδικά τις Τετάρτες.

    Και ο wiseman, ως γνωστόν, «τρυπώνει» εκεί που δεν μπορούν οι άλλοι. Για να δούμε ποιοι θα είναι την επόμενη Τετάρτη.

    Αλλά προσφάτως διακρίναμε τους εξής γνωστούς (σε διάσπαρτα τραπέζια):

    Ο Κώστας Λαλιώτης με τη σύζυγό του, Μαρίνα Λαλιώτη.

    Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και με δυναμική παρουσία στο χώρο του εφοπλισμού, παρέα με την Κατερίνα Γκαγκάκη, η οποία φορούσε μια υπέροχη κατακόκκινη φόρμα.

    Μάθαμε ακόμη ότι ήταν εκεί και ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο του θεάτρου, Διονύσης Παναγιωτάκης.

    Στα κεντρικά τραπέζια διακρίνονταν ο Σπήλιος Λιβανός με τη γυναίκα του, Δόμνα Κυρζοπούλου μπροστά δεξιά.

    Και ακόμη πιο κεντρικά, ο Θοδωρής Κυριακού, ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1 και εφοπλιστής, με τη γυναίκα του, Δήμητρα Μπιθαρά της BSB.

    Σε διπλανό τραπέζι ήταν ο επιχειρηματίας, Γιώργος Μινέττας, της γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας, με τη γυναίκα του την Αλίνα.

    Σε άλλο τραπέζι συγκεντρωμένες οι Χάλα Χούρι, Ράνια Χούρι της γνωστής οικογένειας των Λιβανέζων επιχειρηματιών, μαζί με την Αρετή Δαλακούρα και τη Ράνια Φιλίππου.

    Το πρόγραμμα της μεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού τελειώνει νωρίς, τέλειο για καθημερινή.

    Και σικ για «μπουζούκια».

    Να και ένα καινούργιο δεδομένο στην αθηναϊκή νύχτα!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ