• Πολιτική

    Συνέδριο ΝΔ: Μηνύματα ενότητας και συστράτευσης – Selfies, «πηγαδάκια» και στο βάθος… Ευρωεκλογές

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταληκτική ομιλία του στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ


    Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έπεσε χθες το μεσημέρι η «αυλαία» στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ,  ενός συνεδρίου με επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της «γαλάζιας παράταξης».

    Φυσικά, αμιγώς συμβολικό χαρακτήρα είχε και η επιλογή του ιστορικού χώρου του Ζαππείου ως τόπου διεξαγωγής του εορταστικού αυτού συνεδρίου, το οποίο θύμιζε περισσότερο μια ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση με φόντο τις Ευρωεκλογές.

    Όπως είναι γνωστό, στο Ζάππειο Μέγαρο υπεγράφη η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, με βασικό πρωταγωνιστή τον πολιτικό που οραματίστηκε και δούλεψε για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Για αυτό, όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στην εναρκτήρια ομιλία του, «το 15ο Συνέδριό μας είναι γεμάτο με ιστορία και ποτισμένο με το όραμά μας για το αύριο».

    Στο συνέδριο συμμετείχαν 2.742 στελέχη από όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι του Απόδημου Ελληνισμού.

    Παράλληλα, υπήρχαν περίπτερα ξένων ιδρυμάτων με διαχρονική συνεργασία με τη ΝΔ (Konrad-Adenauer, Wilfried Martens, Hanns Seidel), καθώς και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ), ενώ λειτουργούσε και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού, όπου αποτυπωνόταν η διαδρομή της παράταξης στον μισό αιώνα της ιστορίας της.

    Αποθέωση Μητσοτάκη από όλη την «αφρόκρεμα» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής

    Κατά τις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου, που κορυφώθηκαν με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργοί και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος έθεσαν εμφατικά το διακύβευμα της ευρωκάλπης, εκπέμποντας μηνύματα συσπείρωσης με φόντο την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

    Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ανάμεσα στους Μαργαρίτη Σχοινά και Θεόδωρο Ρουσόπουλο

    Στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, στα διλήμματα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης και στην προσφορά της ΝΔ στην ευρωπαϊκή διαδρομή της Ελλάδας εστίασαν κατά τις ομιλίες τους την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Είχε προηγηθεί το Σάββατο η τοποθέτηση και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αποθέωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο μεταναστευτικό, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Νίκο Χριστοδουλίδη

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η μαζική παρουσία της ευρωπαϊκής «αφρόκρεμας» στο Ζάππειο ήταν ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, ώστε να περάσει το μήνυμα πως η αναβάθμιση του πολιτικού brand της χώρας στην Ευρώπη αποτελεί προσωπικό επίτευγμα Μητσοτάκη.

    Επιβεβαίωσε μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του Mononews, ότι τα τελευταία χρόνια η ΝΔ έχει σημαντικά αναβαθμισμένο ρόλο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

    Διόλου τυχαίος δεν ήταν και ο ιδιαίτερα θερμός εναγκαλισμός του πρωθυπουργού  με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιστύλιο του Ζαππείου στις 10.15 την Κυριακή, κατά την έλευση της ίδιας και του Νίκου Χριστοδουλίδη στον χώρο του μεγάρου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Φον ντερ Λάιεν διεκδικεί με το χρίσμα του ΕΛΚ μια δεύτερη πενταετία στην Κομισιόν, μέσα σε ένα άρδην διαφορετικό περιβάλλον στην Ευρώπη, με την άνοδο της ακροδεξιάς να θεωρείται δεδομένη σε ουκ ολίγες χώρες.

    Εορταστικό κλίμα – Συσπείρωση και εκλογική εγρήγορση στο επίκεντρο

    Αναμφίβολα το κλίμα ήταν πανηγυρικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ηχεί «σάλπισμα ενότητας» και να δίνει πρώτος το σύνθημα ενόψει της κρίσιμης μάχης των Ευρωεκλογών.

    Το «παρών» έδωσαν πολλά ιστορικά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, οι οποίοι, ωστόσο, δεν ανέβηκαν στο βήμα να μιλήσουν.

    Βέβαια, με τις παρεμβάσεις τους το προηγούμενο διάστημα, αμφότεροι έχουν στείλει μηνύματα διαφοροποίησης από αποφάσεις του πρωθυπουργού, το γεγονός όμως ότι δεν τοποθετήθηκαν στο συνέδριο θα μπορούσε κανείς να το εκλάβει ως ένα μήνυμα «καταλλαγής» παρά τις de facto απόψεις τους.

    Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

    Αναφορικά με την 9η Ιουνίου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα στελέχη του κόμματος: δεν επιτρέπονται η αδράνεια και ο εφησυχασμός, ούτε η αποχή στις κάλπες που έρχονται.

    Παρά τις όποιες πικρίες ή διαφωνίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια χαλαρή ή/και τιμωρητική ψήφος, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.

    «Μια επιμέρους διαφωνία δεν μπορεί να οδηγήσει σε καθολική απόρριψη», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χθες.

    Εξάλλου, όσοι ανέβηκαν στο βήμα του Ζαππείου τόνισαν ότι, παρά τις όποιες αστοχίες, οι πολίτες πρέπει να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη τους στο κυβερνόν κόμμα, προκειμένου να μην υπάρξουν ρίσκα ως προς την πολιτική σταθερότητα του τόπου.

    Σύμφωνα με πηγές του Mononews, αναφορικά με τον εκλογικό πήχη, στόχος είναι το ποσοστό της ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου να έχει το «3» μπροστά και για να συμβεί αυτό το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πλήρης κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού.

    Συνέδριο ΝΔ: Το κοριτσάκι που έκλεψε την παράσταση στην ομιλά Χατζηδάκη το Σάββατο

    Το μεσημέρι του Σαββάτου οι σύνεδροι βρέθηκαν προ μιας ανάλαφρα ευχάριστης έκπληξης, καθώς ένα μικρό κορίτσι έκλεψε την παράσταση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στο συνέδριο της ΝΔ.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και συγκεκριμένα την ώρα που ανέφερε πως οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν πως η Ελλάδα έχει πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της ανεργίας, ο υπουργός Οικονομικών γύρισε προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και απευθυνόμενος σε ένα μικρό κορίτσι το οποίο στεκόταν δίπλα του, είπε αστειευόμενος:

    «Μιλάω και μου κλέβεις την παράσταση».

    Το κοριτσάκι, το οποίο κρατούσε ένα μαύρο τσαντάκι και είχε μια διαπίστευση κρεμασμένη στο λαιμό της, δεν φάνηκε στιγμή να τα χάνει, και χαμογέλασε στον υπουργό Οικονομικών.

    Μάλιστα, όταν ο Κωστής Χατζηδάκης τη ρώτησε «μπορώ να συνεχίσω με την άδειά σου;» εκείνη με ένα χαμόγελο στα χείλη έκανε ένα θετικό νεύμα, δίνοντάς του και πάλι τον λόγο, όπως φαίνεται στο 54ο λεπτό του βίντεο.

    Η επόμενη μέρα στη ΝΔ ενόψει Ευρωεκλογών

    Το τριήμερο του συνεδρίου της ΝΔ έληξε χωρίς ιδιαίτερες εσωκομματικές τριβές, πράγμα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται πρωτοφανές για κόμμα που είναι 5 χρόνια στην κυβέρνηση.

    Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει επί της ουσίας το εναρκτήριο λάκτισμα για την προεκλογική περίοδο, μένει την ερχόμενη Δευτέρα να ανακοινωθούν τα τελικά ονόματα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στον δρόμο για την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

    Είναι γνωστό ότι κ. Μητσοτάκης αναζητεί ονόματα που κάνουν «γκελ» στην κοινωνία, ενώ τις επόμενες μέρες μένει να ανακοινωθεί και ποιος θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Μπρατάκο στη θέση του επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της γαλάζιας παράταξης.

    Ως προς την ονοματολογία, η παρουσία του γιού και του αδερφού του Φρέντι Μπελέρη είχε τη δική της σημασία, ενισχύοντας τα σενάρια περί υποψηφιότητας του τελευταίου με τη ΝΔ στις προσεχείς ευρωεκλογές.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αδερφός και ο υιός του εκλεγμένου αλλά φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας είχαν συνάντηση στο Μεγάρου Μαξίμου με συνεργάτες του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες.

    Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη έχει μεγάλη συμβολική αξία, καθώς τυχόν εκλογή του θα πιέσει περαιτέρω την ΕΕ για την αποφυλάκισή του, ενώ θα ενισχύσει τη θέση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

    Τις επόμενες εβδομάδες θα βγουν στον δρόμο και κομματικά κλιμάκια που ετοιμάζονται σε συνεννόηση ΝΔ και Μεγάρου Μαξίμου. Τα κλιμάκια θα αποτελούνται από υπουργούς, βουλευτές και γενικούς γραμματείς του κόμματος και θα καλύψουν όλη την επικράτεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε Τήλο και Ρόδο τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη στην Αθήνα

    Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη χρειάζεται Κυριάκο και Ούρσουλα



    ΣΧΟΛΙΑ