• Business

    Future of Retail 2024: Οι διαφυγόντες φόροι το 2023 από το παράνομο εμπόριο καπνού άγγιξαν τα 274 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    « Η φοροδιαφυγή είναι υπόθεση που μας αφορά όλους», ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ.

    «Η μάχη για να αντιμετωπίσουμε το λαθρεμπόριο είναι πολύ σκληρή με δεδομένο πως είμαστε μία χώρα με χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Κάνουμε συνεχείς ελέγχους, έχουμε στήσει και κέντρο επιχειρήσεων για το λαθρεμπόριο καπνού, οι διαφυγόντες φόροι το 2023 από το παράνομο εμπόριο καπνού άγγιξαν τα 274 εκατ. ευρώ», επεσήμανε ο κ. Πιτσιλής για το θέμα του λαθρεμπορίου στον καπνό.

    Από την πλευρά της η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI ανέφερε πως «είναι ηθική υποχρέωση προς τη χώρα και τους καταναλωτές να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο καπνού».  «Θεωρώ πως πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για το λαθρεμπόριο, απαραίτητη είναι η αλλαγή νοοτροπίας, πρέπει να σκεφτούν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους», υποστήριξε ζητώντας «σταθερή φορολογία για τις εταιρείες, δεν είναι πρωτεύων αν είναι χαμηλά ή ψηλά οι φόροι, να είναι όμως σταθεροί».

    Τέλος, ο Αντώνης Μεταξάς, Aναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο EKΠA, ανέφερε πως «απαιτείται συνεχής προσπάθεια για την διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, μόνο με την διασφάλιση του ανταγωνισμού ωφελείται ο καταναλωτής, το δικαστήριο της ΕΕ αναγνωρίζει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων στα κράτη – μέλη για την διαμόρφωση των τιμών στην αγορά του καπνού».

    «Όλα έχουν να κάνουν με την βούληση του πολιτικού συστήματος, μπορεί αν θέλει να ενισχύσει τις ελεγκτικές αρχές, χρειάζονται βούληση και οργανωτική στήριξη», κατέληξε.

    POS

    Κατά τη συζήτηση, ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές.

    «Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τα ταξί είναι πως υπάρχει συμμόρφωση. Για 1.072 επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την διασύνδεση χτίζουμε ήδη το προφίλ τους, θα ξεκινήσουμε ελέγχους για όσους δεν συμμορφωθούν, από τους πιο μεγάλους μέχρι τους πιο μικρούς, καλώ όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν κλείσει ραντεβού για διασύνδεση να το κάνουν το συντομότερο. Και φέτος το πρόγραμμα ελέγχων για την φοροδιαφυγή θα είναι ευρύ και εκτεταμένο, στο myData ο αριθμός των συναλλαγών που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020 ξεπερνά τα 2,3 τρισ. ευρώ».

    Διαβάστε επίσης

    Future of Retail 2024: Φορτοεκφορτώσεις το βράδυ πρότεινε ο Χάρης Δούκας – Τι απάντα η αγορά

    Future of Retail 2024 – Κωστής Χατζηδάκης: Καμία περίπτωση για νέα παράταση στη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών

    Future of Retail 2024 – Γιάννης Στουρνάρας: Εφόσον διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα θα αναπτυσσόμαστε γρηγορότερα από τους εταίρους μας



    ΣΧΟΛΙΑ