• Τα 4 Π του Καλαντώνη, τα νέα σχέδια του Βασίλη Ψάλτη της Alpha, τα μυστήρια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η υπεροψία της Κεραμέως, ο Πατέλης και το κούρεμα καταθέσων και πώς απολύθηκε ο Πακιστανός αναλυτής της Goldman Sachs

    Χθες η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι ο αναλυτής για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ο Mikhail Butkov.Προηγήθηκε το «Βατερλό»  του πακιστανού αναλυτή που υπέπεσε τον Δεκέμβριο του 2022 σε τραγικά λάθη.

    image

    Περιεχόμενα

    Τα 4 Π του Καλαντώνη

    Σήμερα θα ξεκινήσω την στήλη με μια είδηση,  που πρώτο αποκάλυψε χθες το mononews.gr.

    Ο έμπειρος και ιδιαίτερα ικανός τραπεζίτης Θόδωρος Καλαντώνης αναλαμβάνει πρόεδρος της Do Value Ισπανίας ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την προεδρία της Ελλάδος και της Κύπρου στην ίδια εταιρεία.

    Ο Καλαντώνης είναι ένας τραπεζίτης που ανδρώθηκε κυρίως στην Eurobank και επιτέλεσε μέγιστης σημασίας έργο ως ο πιο στενός συνεργάτης του CEO Φωκίων Καραβία.

    Μετά την Eurobank, έγινε πρόεδρος της DOVALUE Ελλάδος.

    Γνωρίζει τα τραπεζικά όσο λίγοι στην Ελλάδα.

    Είναι ένας τραπεζίτης με μεγάλες γνώσεις, και σημαντική εμπειρία, ενώ όσοι την γνωρίζουν θα πουν ότι τον διακρίνουν τα 4 Π.

    Δηλαδή πάθος, πείσμα, ποιότητα και πειθαρχία.

    SUPERBE!!!

     

    Θετικά report για την Alpha Bank του Βασίλη Ψάλτη

    Φαίνεται πως δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα από το ράλι ανόδου των τραπεζών, αφού – παρά το κλίμα αβεβαιότητας – οι διεθνείς οίκοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις ευκαιρίες που κρύβει.

    Η Goldman Sachs ήρθε χθες να δώσει σήμα περαιτέρω ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 να καταγράφει το υψηλότερο upside (43%) στην τιμή της μετοχής της, σε μία κίνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος με τον ανταγωνισμό.

    Την ίδια στιγμή, η ΑΧΙΑ έρχεται να δώσει guidance στο 1,80 για τη μετοχή της Αlpha Bank, βάζοντας στο κάδρο τις προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου στη Ρουμανία.

    Στην ανάλυσή της, η AXIA αναφέρει ότι η θυγατρική του Ομίλου στη Ρουμανία αξίζει πάνω από το 15% της κεφαλαιοποίησής του, υποδηλώνοντας ότι ο ρουμανικός βραχίονας πρέπει να συνυπολογιστεί στην ανάλυση για τις προοπτικές της Alpha Bank.

    Δεν είναι τυχαίο ότι η AXIA παίρνει θέση 100% bullish για την αγορά της Ρουμανίας, βλέποντας την πίτα της χρηματοδότησης να διπλασιάζεται μέσα σε 5 χρόνια, την οικονομία της να ανθίζει και τον Όμιλο να είναι σε θέση να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια.

    Απαντώντας, λοιπόν, στο ερώτημα “Should they stay or should the go”, όπως είναι ο εμπνευσμένος από τους Clash, τίτλος της έκθεσης, οι αναλυτές της AXIA τάσσονται σαφώς υπέρ του.. stay.

    Αυτά ακούει ο πολύπειρος τραπεζίτης Βασίλης Ψάλτης και δίνει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στο Investor Day της Τράπεζας, τις επόμενες ημέρες όταν και θα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για την Τράπεζα της επόμενης τριετίας.

     

    Αλέξης Πατέλης: Θα είχαμε κούρεμα καταθέσεων

    “Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εναντίον του Ηρακλή, εναντίον της ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς το 2021 και δεν έκανε τίποτα για τα κόκκινα δάνεια.

    Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραμείνει στην εξουσία μετά το 2019, σήμερα με παγκόσμια τραπεζική κρίση, θα είχαμε bank run στην Πειραιώς και φόβο κουρέματος”.

    Η σημαντική αυτή παρέμβαση έγινε χθες από τον οικονομικό σύμβουλο του Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη.

    Και εδώ που τα λέμε είχε δίκιο ο άνθρωπος.

    Ο Γιάννης Στασινόπουλος και τα μυστήρια της Βιοχάλκο

    Οι τελευταίες ημέρες στην αγορά 3 είναι οι μετοχές που πρωταγωνιστούν.

    Και οι 3 εταιρείες του ομίλου Στασινόπουλου.

    Δηλαδή οι Βιοχάλκο ΒΙΟ 4,88% 5,59 , CENERGY CENER 5,19% 7,30 και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΧΑ 3,83% 1,90 .

    Επικεφαλής της BIOXALKO είναι η Γιάννης – Ιπποκράτης Στασινόπουλος.

    Επειδή μας αρέσουν τα μαθηματικά κάναμε τους εξής απλούς υπολογισμούς.

    Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ Holdings σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.

    Θυγατρικές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι κατά 80% η CENERGY που έχει κεφαλαιοποίηση 890 εκατ. ευρώ και η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ κατά 85%, με κεφαλαιοποίηση 658 εκατ. ευρώ.

    Άρα μόνο από αυτές τις δυο εταιρείες η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει αξία 1,271 δις ευρώ.

    Όμως θυγατρικές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι η ΣΙΔΕΝΟΡ και η NOVAL που δεν είναι μεν εισηγμένες , όμως η αξία τους είναι πάνω από 1,2 δις. ευρώ.

    Άρα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις η BIOXALCO θα έπρεπε να έχει κεφαλαιοποίησή πάνω από 2,4 δισ. ευρώ.

    Προφανώς πρόκειται για στρέβλωση…

     

    Νίκη Κεραμέως – η υπεροψία του 21ου αιώνα

    «Την παιδεία του 21ου αιώνα», ισχυρίζεται ότι δημιουργεί η Νίκη Κεραμέως, στη μάχη του σταυρού.

    Κρίμα που η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί της.

    Μόλις, πριν λίγες βδομάδες, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κατήγγειλε τη συστηματική τρομοκρατία που υφίσταται από ακραίες ομάδες της αριστεράς, δηλώνοντας απογοητευμένη που «η Πολιτεία δεν ακούει τις εκκλήσεις μας για προστασία των πανεπιστημίων».

    Άδικο έχει; Η πολυδιαφημισμένη, από την κ. Κεραμέως, πανεπιστημιακή αστυνομία πήγε στις καλένδες. Αλλά ας μη βιαζόμαστε, ο 21ος αιώνας δεν τελείωσε ακόμα …

    Εν τω μεταξύ, τα πανεπιστήμια της χώρας συνεχίζουν να παράγουν πτυχιούχους με πτυχία που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στη σύγχρονη αγορά εργασίας, ενόσω οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν προσωπικό σε ειδικότητες αιχμής.

    Την ίδια στιγμή, η υπουργός δηλώνει υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων κι ας τα υπονομεύει στην πράξη. Ακόμα, πχ, τα πτυχία των κολεγίων δεν γίνονται δεκτά σε δημόσιους διαγωνισμούς.

    Προσοχή, δεν μιλάμε για πρόσληψη στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, αλλά εδώ οι απόφοιτοι κολεγίων και ΙΕΚ δεν μπορούν καν να εργάζονται ούτε ως απλοί υπάλληλοι σε ιδιωτικές εταιρείες που διεκδικούν δημόσια έργα!

    Μάλιστα όπως μαθαίνουμε υπάρχει τώρα μια περίπτωση που δημόσια υπηρεσία  είναι έτοιμη να απορρίψει την συμφέρουσα προσφορά από διαγωνισμό, επειδή στην ομάδα έργου συμμετείχε εργαζόμενος με πτυχίο ιδιωτικού κολεγίου!

    Στο ερώτημα δε της υπηρεσίας για το αν μπορεί να κάνει δεκτό το πτυχίο, το Υπουργείο Παιδείας απάντησε αρνητικά και σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 24 ώρες!

    Έγινε αίφνης το Δημόσιο τόσο γρήγορο ή η μήπως η υπουργός δείχνει ανεξήγητη αδυναμία σε συγκεκριμένη εταιρεία που διεκδικεί το έργο;

    Άραγε, τι έχει να πει για όλα αυτά η BC Partners που πρόσφατα επένδυσε 250 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας μας;

    Μ΄ αυτή τη λογική, η κ. Κεραμέως με σπουδές στη Σορβόνη και ο κ. Μητσοτάκης στο Χάρβαρντ, δεν έχουν θέση στο ελληνικό Δημόσιο!

    Θα συστήναμε λοιπόν στην υπουργό να αυτοσυγχαίρεται λιγότερο για τα «κατορθώματά» της. Γιατί η επικοινωνία είναι δίκοπο μαχαίρι και αντί για την «παιδεία του 21ου αιώνα» κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία για την υπεροψία του 21ου αιώνα.

     

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξενάγηση στην Sunlight

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσκεψης του στο βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight στην Ξάνθη ξεναγήθηκε σε σημαντικά τμήματα της αυτοματοποιημένης παραγωγής και ενημερώθηκε για τα 3 ερευνητικά κέντρα που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα, ενώ συνομίλησε με μηχανικούς και άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες που δημιουργούν τεχνολογίες αιχμής.

    Του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ότι πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στην Ελλάδα για να εργαστούν στη Sunlight μετά από καταξιωμένη πορεία στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να συμβάλλουν στο brain regain.

    O…ξαφνικός έρωτας της ΕΚΤ με τον  Αλέξη Τσίπρα και ο Έλληνας προξενητής

    Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, παίρνει θέση σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα.

    Παρεμβάσεις και τέτοια μηνύματα είχαμε στο παρελθόν όταν η Ελλάδα κινδύνευε να αποβληθεί από τη ζώνη του ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, τότε όμως  ότι συνέβαινε εντός Ελλάδος αφορούσε τη συστημική ευστάθεια ολόκληρου του ευρωσυστήματος και αν θυμάστε επηρέαζε και την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος στις αγορές.

    Tα γράφω αυτά διότι από τα μηνύματα που λαμβάνω  μου φαίνεται ότι εκεί πάνω στους Δελφούς ο άφθονος καθαρός αέρας του βουνού έχει αρχίσει να παραγεμίζει τα μυαλά ορισμένων.

    Πώς συνδυάζονται όλα αυτά μεταξύ τους;

    Στο συνέδριο των Δελφών παρευρέθηκε και μίλησε την Τετάρτη  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Louis De Guindos.  

    Στην συζήτηση που είχε εκεί λοιπόν, απουσία σχετικών ερωτήσεων από το συντονιστή του πάνελ Γκίκα Χαρδούβελη (απόλυτα λογικό καθώς ο έμπειρος κ. Χαρδούβελης είναι πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας όχι δημοσιογράφος) – ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Ελλάδα.

    Χθες λοιπόν άρχισε να διακινείται σε δημοσιογραφικούς κύκλους και όχι μόνο, ότι στην ΕΚΤ διαπιστώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνον έχει απεκδυθεί των επαναστατικών του ιδεών (αυτό άλλωστε το απέδειξε με την διακυβέρνηση του μετά το Σεπτέμβριο του 2015), αλλά έχει αποκτήσει αδιαμφησβήτητα προσόντα όπως ρεαλισμό και ωριμότητα.

    Ποια Ομιλία στους Δελφούς συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο

    Μια που είμαστε στους Δελφούς να σας μεταφέρω ότι εντυπωσιάστηκα από το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην αίθουσα που μίλησε χθες ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

    Δεν γνωρίζω αν ήταν το αντικείμενο τόσο ενδιαφέρον, η ο ίδιος που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, πάντως το βέβαιο είναι ότι  πως  έχει την ικανότητα να προσελκύει κόσμο.

    ‘Ηταν δε τόσο πολυπληθές το ακροατήριο  που μαζεύτηκε χθες στην Apollon Room του Ξενοδοχείου Αμαλία, η οποία φιλοξένησε το πάνελ στο οποίο συμμετείχε με θέμα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ώστε η  όλη εκδήλως  θύμιζε έντονα  – λόγω και των ημερών –  προεκλογική συγκέντρωση .

    Ο ισχυρός άνδρας των κατασκευών, που δεν είχε και πολλές μέρες ξεκούρασης αφού χρειάστηκε να βρεθεί στην Καλαμάτα και το Ηράκλειο για την υπογραφή δύο οδικών έργων την περασμένη Παρασκευή και Κυριακή, αναφέρθηκε στα δημόσια έργα στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από τις συστημικές τράπεζες.

    Από ό,τι μαθαίνω δε χρύσωσε το χάπι καθώς τόνισε ότι εκτός από το πρόβλημα της εύρεσης έμπειρου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, οι κατασκευαστές, παρά την επαρκή κεφαλαιοποίησή τους «χωλαίνουν» ως προς την εύρεση χρηματοδότησης των έργων που αναλαμβάνουν.

    Αυτό συμβαίνει καθώς οι συστημικές τράπεζες κλείνουν τις στρόφιγγες για την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υπογραφή των συμβάσεων των έργων.

    Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ανησυχία μου είναι να έχω ιστορικό ανεκτέλεστο και να μην μπορώ να το συμβασιοποιήσω με αποτέλεσμα να κινδυνεύω να χάσω το έργο».

     

    …και ο ανταγωνισμός από τα τραπεζικά πάνελ

    Από το πάνελ RECOVERY FUND FOR RESILIENT INFRASTRUCTURE, όπου το βασικό ρόλο είχε ο Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, η μόνη εκπροσώπηση ελληνικής τράπεζας, ήταν εκείνη της Eurobank, με τον Κώστα Βασιλείου, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο & επικεφαλής Corporate & Investment Banking.

    Όπως μου μετέφεραν οι ίδιος α εντυπωσίασε με το πόσο καλά γνωρίζει το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΑ, στο σύνολό του και όχι μόνο στα της Τράπεζάς του.

    Και εννοώ το γνωρίζει όχι μόνο ως τι project έχουμε αλλά και το ύψος επένδυσης για το κάθε ένα από αυτά.

     

    Ναυτιλιακό δημιουργεί η Παγκρήτια Τράπεζα

    Πέμπτος τραπεζικός πόλος στην Ελλάδα χωρίς ναυτιλιακό δεν θα μπορούσε να υπάρξει..

    Για αυτό απ΄ότι φαίνεται η Παγκρήτια έβαλε πρόσω ολοταχώς για τη δημιουργία σχετικού τμήματος, επιβεβαιώνοντας τον Wiseman.

    Aν θυμάστε πριν από καιρό σας είχα ενημερώσει για την μεταγραφή που ετοιμάζει η Τράπεζα από το ναυτιλιακό της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 .

    Όπως ενημερώθηκα λοιπόν χθες και επισήμως ο Κωσταντίνος Οικονόμου αναλαμβάνει επικεφαλής του Ναυτιλιακού της Παγκρήτιας ως Βοηθός Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας.

     

    Ποιο είναι το  “κινηματογραφικό   σφυρί”  που θα χτυπήσει

    Είχε όνειρο να διαπρέψει στον κινηματογράφο, ωστόσο βρέθηκε χρεωμένος.

    Η κατοικία του Αλέξανδρου Σπέντζου (της οικογένειας της Spentzos Film) στην Πεντέλη βγήκε χθες στο σφυρί αλλά έμεινε στα αζήτητα, αφού δεν προσήλθαν υποψήφιοι αγοραστές, παρά τη χαμηλή τιμή εκκίνησης.

    Η μεζονέτα της Πεντέλης είχε τιμή εκκίνησης 377.000 (πριν από περίπου ένα χρόνο είχε γίνει προσπάθεια να εκποιηθεί έναντι 580 χιλ. ευρώ).

    Το ακίνητο αποτελείται από δύο υπόγεια, δύο ορόφους και το δώμα.

    Ο 71χρονος γόνος της οικογένειας Σπέντζου, δεν έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Spentzos Film, παρά μόνο στην εταιρεία που διαχειρίζεται τον κινηματογράφο Ιντεάλ – έναν από τους πολλούς της Αθήνας που ανήκουν στην οικογένεια – και σε αυτή που διαχειριζόταν το Azul Beach Bar στο Χαλκούτσι Ωρωπού, επένδυση που έπεσε επίσης έξω.

    Παρότι σπούδασε αρχιτεκτονική στη Γκρενόμπλ, η μεγάλη του αγάπη ήταν οι αγώνες ταχύτητας και τα δίτροχα. Ένα από τα τρία παιδιά του, η Τες Σπέντζος ακολούθησε τα χνάρια της οικογένειας.

    Έγινε ηθοποιός στο Hollywood, έπαιξε για πρώτη φορά στην αμερικανική παραγωγή Young Alexander the Great, στα 16 της.

    Θα μπουν τελικά και οι Κινέζοι στο διαγωνισμό για το 20% της «Αριάδνης»

    Για να μην έχετε αγωνία (όσοι έχετε), ο wiseman σας πληροφορεί πως οι Κινέζοι της State Grid, μέσω της θυγατρικής της StateGrid International Development Belgium, θα συνεχίσουν κανονικά να ‘παίζουν’ στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ για την πώληση του 20% της «Αριάδνη Interconnection» που συνδέει την Αττική με την Κρήτη, παρά τη σφοδρή αντίδραση (τουλάχιστον) ενός ανθυποψηφίου.

    Για να μην έχει την ευθύνη ο «μάγος της επιχειρηματικής πιρουέτας» Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ, παρέπεμψε το θέμα στον άσπονδο φίλο του που ακούει στο όνομα Θάνος Δαγούμας τη ΡΑΕ (πλέον λέγεται ΡΑΑΕΥ).

    Αυτό που εξετάζει ο Δαγούμας  είναι κατά πόσο το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία που είναι παράλληλα  μέτοχος μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ με  24%, έχει  πιθανό ασυμβίβαστο  να αγοράσει το 20% και στην «Αριάδνη».

    Η εισήγηση των υπηρεσιών της ΡΑΕ είναι να πάρει άδεια συμμετοχής στο διαγωνισμό η State Grid αφού όπως λένε δεν υπάρχει ασυμβίβαστο και η απόφαση είναι θέμα ωρών.

    Οι άλλοι τρείς υποψήφιοι είναι η κοινοπραξία Macquarie Fund μαζί με τη Phaethon Holdings συμφερόντων Κοπελούζου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ιταλική Terna SpA.

    Τουλάχιστον ο ένας από αυτούς αντιδρά μέχρι και την ύστατη στιγμή.

    Για να δούμε…

     

    Ηλιακά πάνελ Κρήτης: Τί θα γίνει με τις εγγυητικές; Θα …σαπίσουν;

    Mεγάλη απήχηση είχαν αυτά που  σας έγραψα χθες για το «χάος» με τα μικρά φωτοβολταϊκά στην Κρήτη, το πως αντιμετωπίζουν το θέμα ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ και ο  Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ πλέον, καθώς η προσωπική εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ηλιακά πάνελ κινδυνεύει να «βυθιστεί» από την  ανικανότητα του συστήματος.

    Μιλάμε για  το επιδοτούμενο με  60% πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», όπου ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ κατήργησε την απαγόρευση στην  έκδοση νέων συμβάσεων στην Κρήτη.

    Την απαγόρευση είχε επιβάλλει ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΕ, ύστερα από δεκάδες καταγγελίες συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ για τη χορήγηση σύνδεσης σε μικρά φωτοβολταϊκά.

    Με αφορμή (μία ακόμη) κόντρα Δαγούμα-Μάνου, τουλάχιστον τρείς πολύ σοβαροί υποψήφιοι που έχουν καταθέσει εγγυητικές, τηλεφώνησαν στο wiseman και ρωτούσαν το αυτονόητο:

    «Τί θα γίνει με τις εγγυητικές επιστολές που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό;

    Η  τράπεζα, όπως είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου, μας δεσμεύσει από την αρχή  σχεδόν 17.000 ως κάλυμμα της εγγυητικής και επίσης σύμφωνα με το νόμο  μας χρεώνει 80 ευρώ προμήθειες το μήνα.

    Αυτά όλα επειδή ο κ. Δαγούμας και ο κ. Μάνος είναι στα μαχαίρια, σε  σχεδόν προσωπική αντιπαράθεση με θύματα εμάς τους υποψήφιους.

    Ας πάρουν απόφαση ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΕ να μας γυρίσουν  τις εγγυητικές επιστολές και μετά ας τσακώνονται όσα χρόνια θέλουν.

    Δουλειά δεν πρόκειται να γίνει και εμείς θα βάλουμε το θέμα τώρα προεκλογικά μόλις κατέβουν στην Κρήτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που εξήγγειλε και το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    Να δούμε τότε τί θα γίνει με τα διάφορα … ‘υπερ-Εγώ’ των κρατικών μάνατζερ που πάνε να αλλοιώσουν και να καταστρέψουν το διαγωνισμό».

    Δεν δίνουν καν στοιχεία στους υποψήφιους του διαγωνισμού…

    Αλλά οι υποψήφιοι προχώρησαν κι άλλο  και μού είπαν: «Έχουμε δώσει ένα σκασμό λεφτά σε δικηγόρους, οικονομολόγους και  μηχανικούς για να είναι πλήρης ο φάκελος  και δεν μας λένε τί γίνεται, πού πάμε, ούτε η ΡΑΕ αλλά κυρίως  ο ΔΕΔΔΗΕ.

    Έχουμε ζητήσει τα πραγματικά στοιχεία  από τον κο Τάσο Μάνο του  ΔΕΔΔΗΕ, για να πληρώσουμε και τεχνικό σύμβουλο, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

    Δηλαδή θα μας απορρίψουν και δεν θα ξέρουμε το λόγο;

    Και δεν θα μπορούμε να κάνουμε ένσταση;

    Πού θα πάει αυτό το τροπάριο, που στο κάτω-κάτω είναι και παράνομο;

    Φυσικά θα δώσουμε συνέχεια όπου ακριβώς πρέπει να δώσουμε, στα δικαστήρια».

     

    Ιδού και οι  «κάλπικες» Βαλκανικές εγγυητικές

    Αφού μου τα εξιστόρησαν όλα αυτά, στο τέλος έριξαν και τη μεγάλη σαϊτιά:  «Ά, σημείωσε αγαπητέ wiseman ότι οι δικές μας εγγυητικές είναι πραγματικές και νόμιμες, από τις Ελληνικές τράπεζες και όχι από τίποτα …Βαλκανικά σκουπίδια!».

    Η τελευταία αυτή ατάκα με κέντρισε δεόντως και επειδή ως wiseman είμαι εκ φύσεως περίεργος και φιλομαθής, το έψαξα το θέμα.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: στα πολλά και  διάφορα στάδια  της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ (αιολικά και ηλιακά κυρίως) απαιτούνται πολλές και συνεχείς εγγυητικές επιστολές που δεσμεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

    Κακώς, κάκιστα η δέσμευση κεφαλαίων είναι μακροχρόνια, έπρεπε να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, αλλά τέλος πάντων ο νόμος αυτός είναι.

    Το …ελληνικό δαιμόνιο όμως τί ανακάλυψε;

    Αντί να λαμβάνουν εγγυητικές νόμιμες και σοβαρές από τις Ελληνικές τράπεζες, τριγυρνούν στα ηρωϊκά Βαλκάνια και προσκομίζουν   εγγυητικές από ασφαλιστικές εταιρείες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας!

    Πληρώνουν ελάχιστα λεφτά, ένα μέρος κάτω από το τραπέζι (Σ.Σ. έ δεν το πιστεύω, γίνονται αυτά και στις γειτονικές μας χώρες;) είναι τυπικά νόμιμες, αλλά εάν καταπέσουν, πολύ απλά «λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, αφού δεν παρέχουν ουσιαστική εγγύηση και μετά τρέχα -γύρευε στα δικαστήρια της Βάρνας, του Βουκουρεστίου  και της Κωνστάντζας».

    Τί λέει για όλα αυτά  η καθ’ όλα σοβαρή γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ;

    Θα αλλάξει ώστε να είναι πιο δίκαιη;

    Τη ρωτάμε διότι τώρα με τις εκλογές, είναι η μόνη που έχει απομείνει στο ΥΠΕΝ αν και εκείνη  όπως μαθαίνω έχει χρεωθεί εκλογικά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) ούσα μία από τους 13 “περιφερειάρχες” που απαρτίζουν το επιτελείο του Νίκου Χαρδαλιά, στο συντονισμό του εκλογικού αγώνα της ΝΔ.

    Ας ασχοληθεί λίγο, αξίζει τον κόπο…

     

    Η Μύκονος έφαγε τη Τζιά ή τούμπαλιν;

    Τώρα που άρχισε να καλοκαιριάζει οπότε οι αποδράσεις στα γειτονικά νησιά θα αρχίσουν και πάλι να μπαίνουν στο πρόγραμμα, να σας ενημερώσω ότι ο γνωστός επιχειρηματίας της Μυκόνου Κωνσταντής Κουσαθανάς (Nammos) πήρε τον Βουρκαρίωνα, ίσως το πιο κεντρικό εστιατόριο στο λιμανάκι Βουρκάρι της Τζιάς.

    Το νέο, πιο hot εστιατόριο του νησιού ονομάζεται πλέον Cousteau.

    Προφανώς ο Κωνσταντής Κουσαθανάς αντιλαμβάνεται  ότι η Τζιά γνωρίζει κατακόρυφη τουριστική άνοδο ανώτερου επιπέδου και θέλει να πατήσει πόδι.

     Με δύο πόδια σε δύο βάρκες λοιπόν.

    Τώρα όσον αφορά στα  υφάσματα που θα χρησιμοποιηθούν στο εστιατόριο, όπως με ενημέρωσαν η προμήθεια τους θα γίνει από την  πιο περιζήτητη εταιρεία  εισαγωγής υφασμάτων ονόματι Vagenas.

     Με τον Σπύρο Βαγενά στο τιμόνι.

    Όσον αφορά στο ντιζαιν του Costaeu, αυτό το έχει αναλάβει η Μαριλένα Ρίζου επιμελείται το ντιζάιν στο Cousteau.

     

    Πώς η Goldman Sachs μετά από ένα άρθρο του mononews.gr, απέλυσε τον πακιστανό αναλυτή

    Χθες η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι ο αναλυτής για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ο Mikhail Butkov.

    Προηγήθηκε το «Βατερλό»  του πακιστανού αναλυτή που υπέπεσε τον Δεκέμβριο του 2022 σε τραγικά λάθη.

    Η ιστορία ξεκινά στις 19 Δεκεμβρίου 2022, όταν ολόκληρη η επενδυτική κοινότητα μένει άφωνη.

    Ενώ η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στα επίπεδα του 1,39 ευρώ, μια έκθεση της Goldman Sachs την υποβαθμίζει και ορίζει τιμή στόχο το 1 ευρώ.

    Η έκθεση υπογράφεται από ένα Πακιστανό αναλυτή, απόφοιτο του πανεπιστήμιου του Καράτσι.

    Ο οποίος δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο σε επίπεδο ακαδημαϊκών σπουδών.

    Έκανε το MBA του με εξειδίκευση στο finance στο Καράτσι του Πακιστάν, στο Institute of Business Administration το οποίο πήρε το πτυχίο του το 2005.

    Για να γνωρίζετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα MBA στην κατάταξη της QS  World University Rankings είναι στην θέση 301-350.

    Η επενδυτική κοινότητα λοιπόν αιφνιδιάζεται.

    Το mononews.gr που συνομιλεί καθημερινά με ανθρώπους της αγοράς αντιλαμβάνεται ταχύτατα την ανισορροπία, από την έκθεση της GS.

    Η έκθεση βασίζεται σε παραδοχές ξεπερασμένες, μας λένε οι ειδικοί…

    Στις 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή 2 ημέρες μετά την έκθεση του πακιστανού αναλυτή, δημοσιεύουμε μια ανάλυση του μεγαλοεπενδυτή και  ειδικού των αγορών  Τίμου Μελισσάρη,  παρουσιάζοντας την δική του εκδοχή  για τις παραδοχές του αναλυτή της Goldman.

    Μάλιστα επισημαίνει ότι πολύ σύντομα η GS θα καταλάβει το λάθος που έχει κάνει και θα διορθώσει την έκθεση της 19ης Δεκεμβρίου.

    Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά στην Ελλάδα που ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, όπως το mononews «αμφισβήτησε» με στοιχεία την ανάλυση μιας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας όπως η Goldman Sachs”.

    Όχι μόνο δημοσιεύθηκε η άποψη του ειδικού με στοιχεία, αλλά πολύ περισσότερο αναφέραμε ότι λίαν συντόμως η κορυφαία επενδυτική τράπεζα θα αντιληφθεί το λάθος που έχει κάνει.

    Δεν πέρασε ένας μήνας και στις 17 Ιανουαρίου 2023, η ομάδα 3 αναλυτών της Goldman σε νέο της report  διορθώνει την τιμή στόχο της Τράπεζας Πειραιώς από το 1 ευρώ στα 2,20 ευρώ.

    Και φτάνουμε στο σήμερα.

    Μόλις 4 μήνες και 6 ημέρες μετά το απόλυτα τεκμηριωμένο  άρθρο του mononews.gr, η GOLDMAN SACHS ανακοίνωσε ότι πλέον αναλυτής για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο Mikhail Butkov.

    Ο πακιστανός μας αποχαιρέτησε, big time!!!

    H έκθεση (27 Απριλίου 2023) της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες και η ανακοίνωση για τον νέο αναλυτή της GS

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.