• Οικονομία

    Νίκος Μαντζουφάς (Ταμείο Ανάκαμψης): 120 επενδύσεις αξίας 5 δισ. έχουν συμβασιοποιηθεί


    Σημαντική ευκαιρία να αναπτυχθούν έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ο Διοικητής του Ταμείου κ Νικος Μαντζουφάς, μιλώντας σε σχετικό πάνελ στο Delphi Economic Forum.

    Όπως είπε έχουν ήδη κατατεθεί 390 επενδυτικά σχέδια αξίας άνω των 12 δισ. στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί 120 έργα επενδύσεων άνω των 5 δισ.

    Κυριαρχούν οι τομείς πράσινης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, η παραγωγή ΑΠΕ, ο τομέας του τουρισμού, ο τομέας της μεταποίησης, ενεργειακές κοινότητες και ο τομέας της ψηφιακής μετάβασης.

    Σημείωσε ότι ο τελικός έλεγχος της πρότασης γίνεται από 12 ορκωτούς ελεγκτές που επιλέγονται τυχαία, εξασφαλίζοντας τη μεγάλη ταχύτητα και την απόλυτη διαφάνεια στην επιλογή των επενδύσεων. Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ακόμη σημαντικότερή ροή νέων επενδύσεων.

    Σημείωσε ότι στις μικρές επιχειρήσεις, με μέχρι 50 εργαζόμενους, προσφέρεται χρηματοδότηση με σταθερό επιτόκιο μέχρι 0,35%, ενώ στις μεσαιες και τις μεγάλες το επιτόκιο είναι 1%.

    Το Ταμείο Ανάκαμψης απευθύνεται σε όλους, σημείωσε και ένα ικανό μέγεθος μικρομεσαίων προσέρχεται, ενώ ο διοικητής του ταμείου σημείωσε ότι υπάρχει χώρος για μικρη μεσαία μεγάλη επιχειρηματικότητα.

    Ο Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εξαγωγέων, αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα που παρουσιάζεται, από την αξιοποίηση των ελκυστικών χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκμψης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν αυτές στοχέυσουν στην αύξηση των εξαγωγών τους.

    Όπως είπε το 80% των εξαγωγών γίνεται από το 20% των επειχειρήσεων, των μεγαλύτερων.

    “Με το ταμείο Ανάκμαψης έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να στρέψουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στην εξωστρέφεια, καθώς έχει πολύ μικρό επιτόκιο και μπορεί εύκολα να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Αυτός είναι ο στόχος της επόμενης 5 ετίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν εξαγωγικές αξιοποιώντας τις προνομιακές χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης”. Επίσης σημείωσε ότι μέχρι το 2026 πρέπει να φτοντίσουν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα γιατί δεν θα το έχουμε μετά.



    ΣΧΟΛΙΑ