• The Wiseman

    Η ΑΜΚ της νέας Ιντρακάτ, η άγνωστη επιχειρηματίας που πήρε cash 15,8 εκατ., ποιες κυρίες κάλεσε στο γραφείο του ο Γιάννης Στουρνάρας, το μυστικό της ΑΧΙΑ και ποιος πεθερός χτίζει στον εφοπλιστή γαμπρό του τη νέα αμερικάνικη πρεσβεία (4 φωτό)

    • The Wiseman

    WISEMAN: Σύμφωνα με το Euromoney, μια επενδυτική τράπεζα με Ελληνικό DNA, η Axia Ventures Group διακρίθηκε  ως η κορυφαία επενδυτική τράπεζα, με την ουσιαστικότερη διαχρονική συνεισφορά στην Ελληνική Οικονομία.


    Η ΑΜΚ της Ιντρακάτ

    Ο Ήλιος σε λίγες ώρες θα φωτίσει την Αθήνα.

    Η εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα μπορεί να δώσει σημαντικές ειδήσεις και “νέα καύσιμα” στην αγορά.

    Καταρχήν σε λίγες ώρες, και για την ακρίβεια στις 14:30, συνεδριάζει το ΔΣ της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -1,11% 5,35 προκειμένου να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

    Το πιθανότερο είναι ότι θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους πέριξ των 100 έως 105 εκατ. ευρώ.

    Δεν ξέρω εάν θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις εάν και δεν το θεωρώ απίθανο.

    Δεύτερη εξέλιξη είναι τα αποτελέσματα της Mytilineos, ΜΥΤΙΛ -0,28% 35,74 τα οποία θα είναι εξαιρετικά και σε κάθε περίπτωση πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Τρίτη εξέλιξη είναι η CENER CENER 0,98% 7,20 καθώς ψιθυρίζεται ότι θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο επιχειρηματικό νέο.

    Την προηγούμενη εβδομάδα η εισηγμένη αγόρασε μέσω της θυγατρικής της Ελληνικά Καλώδια, τις εγκαταστάσεις της πρώην Πετζετάκις στη Θήβα, μέσα από τη διαδικασία σχετικού πλειστηριασμού.

     

    Η άγνωστη επιχειρηματίας με τα 15,8 εκατ. ευρώ

    Συνήθως όταν λέμε QUEST, εννοούμε τον επιτυχημένο επιχειρηματία Θόδωρο Φέσσα.

    Ίσως οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν ότι μέτοχος στις εταιρείες του είναι και  η κ. Ευτυχία Κουτσουρέλη, πρώην σύζυγος του επιχειρηματία, η οποία μάλιστα εργάζεται σε αυτές.

    Έτσι λοιπόν το 2022 η κ. Κουτσουρέλη έχει εισπράξει 15,3 εκατ. ευρώ από την Quest Συμμετοχών, όπου κατέχει το 25,25% κι άλλο 0,5 εκατ. ευρώ από τη μετοχική της θέση στην BriQ Properties.

    Με τα συνολικά 15,8 εκατ. ευρώ, η Ευτυχία Κουτσουρέλη είναι η γυναίκα που έχει τα περισσότερα έσοδα από μερίσματα, από κάθε άλλη…

    Σε μεγάλη απόσταση από εκείνη είναι η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Ασημίνα Σπυροπούλου, που έλαβαν από την καπνοβιομηχανία μερίσματα αξίας 9,7 και 4,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

     

    Γιάννης Στουρνάρας… ο «ειρηνοποιός» (Oh! Mon Dieu!)

    Προσπαθώντας να μάθω πώς πάνε τα πράγματα στην Τράπεζα Αττικής – υπάρχει και μία αύξηση κεφαλαίου που πρέπει να ξεκινήσει – με ενημέρωσαν  αρμοδίως για μία συνάντηση η οποία  είχε μεγάλη συμβολική και όχι μόνο σημασία.

    Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν στο γραφείο  του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα βρέθηκαν  η διευθύνουσα σύμβουλος της Τράπεζας Ελένη Βρεττού  μαζί με την εκπρόσωπο της Εllington στο ΔΣ, Ειρήνη Μαραγκουδάκη.

    Για τον  Γιάννη Στουρνάρα  ο οποίος διαθέτει μακράν πείρα στις διαπραγματεύσεις από τον καιρό που είχε απέναντι του την Τρόικα ως υπουργός Οικονομικών,  το ραντεβού με τις δύο κυρίες,   προκειμένου να επιλυθούν τα όποια ζητήματα έχουν ανακύψει από τη συγκατοίκηση ήταν …  σχετικά  εύκολη υπόθεση.

    Μάλιστα οι κυρίες τα “είπαν” και οι δυο τους, μετά το ραντεβού με τον κεντρικό τραπεζίτη.

    Oh! Mon Dieu!

     

    Έρχονται εποχές Lehman Brothers;

    Μην νομίζετε ότι μόνο η Σοφοκλέους δεν λέει να πάρει τα πάνω της.

    Η κατάσταση είναι  ιδιαίτερα ανησυχητική παγκοσμίως καθώς θυμίζει  εποχές Lehman Brothers.

    Σύμφωνα λοιπόν με  στοιχεία του zerohedge (ο οποίος η αλήθεια είναι ότι συνήθως λειτουργεί σαν Κασσάνδρα, η οποία όμως όπως γνωρίζουμε στο τέλος δικαιώθηκε) η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30 τρις  Δολάρια.

    Η απώλεια είναι τεράστια  αν την συγκρίνουμε με εκείνη του 2008.

    Ολόκληρο το δωδεκάμηνο εκείνης της χρονιάς που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως απαρχή μίας από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει περάσει ο καπιταλισμός, «εξανεμίστηκαν» από τα Χρηματιστήρια παγκοσμίως περί τα 28 τρις. Δολάρια.

    Αυτό όμως δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό αρνητικό ρεκόρ.

    Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά ούτε στις αγορές ομολόγων .

    Το αμερικανικό δεκαετές έχει υποχωρήσει από τις αρχές του έτους κατά 19,5%, επίδοση η οποία είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί από το 1928!

    Οταν οι δύο μεγαλύτερες αγορές (μετοχές και ομόλογα) εμφανίζουν ταυτόχρονα αυτή την εικόνα απαξίωσης, τότε μάλλον θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την «τέλεια καταιγίδα». Ειδικά στις ΗΠΑ ο όπου οι  χρονιές στις οποίες ο S&P 500 και το 10ετές ομόλογο υποχώρησαν ταυτόχρονα ήταν το 1931, το 1941 το 1969 και το 2018.

      

    Στη Hondos Center ασφαλιστικό «φιλέτο» στην Ομόνοια

    Στη Hondos Center καταλήγει το ακίνητο του ΕΦΚΑ στη συμβολή των οδών Μαρίκας Κοτοπούλη 7 και Σατωβριάνδου 13 στην Ομόνοια, το οποίο βγήκε σε διαγωνισμό, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως πολυώροφο κτίριο γραφείων και διαμερισμάτων.

    Στην εταιρεία κατακυρώθηκε το ακίνητο του ασφαλιστικού φορέα με μηνιαίο μίσθωμα της τάξης των 1.600 ευρώ, ενώ ο διαγωνισμός ήταν ένα πείραμα του ΕΦΚΑ, που συνήθως προωθεί τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, χάρη και στην προνομιακή τοποθεσία τους.

    Πρέπει να πούμε, πάντως, πως από την πλευρά της λιανεμπορικής εταιρείας ήταν μία κίνηση – ματ, καθώς διαθέτει μεγάλο κατάστημα σε απόσταση αναπνοής από το ακίνητο στο οποίο πλειοδότησε κι έτσι θα μπορεί να το επεκτείνει.

    Εξάλλου η πλατεία Ομονοίας μετρά ήδη δύο μεγάλα ξενοδοχεία, το Moxy και το Lighthouse (πρώην Le Mirage), επενδύσεις της Prodea και της Brown, αντίστοιχα.

    Στoυς Μύλους Αλλατίνη η νέα επένδυση του Σταύρου Ανδρεάδη

    Νέα επένδυση στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη (ανήκε στην οικογένεια του Στέφανου Μάνου) δρομολογεί ο Σταύρος Ανδρεάδης της Sani/Ikos (θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η είσοδος του κρατικού fund της Σιγκαπούρης στον ξενοδοχειακό όμιλο).

    Μέσω της ΣΤΑΝΤΑ, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, ο αεικίνητος ξενοδόχος σχεδιάζει τη δημιουργία ενός «υπερτοπικού πόλου μητροπολιτικού χαρακτήρα» στο διατηρητέο συγκρότημα του ιστορικού κεραμοποιείου στη νοτιοανατολική πύλη της συμπρωτεύουσας, που εκτείνεται σε περίπου 81 στρέμματα.

    Στο ακίνητο θα αναπτυχθεί ένα ψηλό κτίριο κι ένας νέος, σημαντικού μεγέθους, κοινόχρηστος χώρος, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει ένα μητροπολιτικό πάρκο πόλης.

    Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις για την κατασκευή ενός υπόγειου πάρκινγκ προκειμένου στο χώρο να μην κυκλοφορούν καθόλου αυτοκίνητα.

    Νέα αποζημίωση ύψους 750 χιλιάδων ευρώ για Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ

    Συνεχίζοντας το σερί αιτήσεων για αποζημίωση ο Όμιλος Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 αυτή  τη φορά σε συνεργασία με την ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -0,62% 1,60 κατάφεραν να αποζημιωθούν κατά τουλάχιστον 750.000 ευρώ για ένα «πονεμένο» έργο που ανέλαβαν στη συμπρωτεύουσα από τη δεκαετία των 00ς.

    Το έργο φορά στην επέκταση  διάδρομου στο αεροδρόμιο Μακεδονία και τις δύο αποζημιώσεις που ζητά η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ,  το οποίο ανέλαβε από το 2005 και έδωσε μια γενναία έκπτωση (48%).

    Πιο συγκεκριμένα, η Κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο ήταν η ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε, την οποία απορρόφησε  ΑΒΑΞ, και η θυγατρική του Ομίλου της Ελλάκτωρ (ΑΚΤΩΡ).

    Μάλιστα, το συγκεκριμένο έργο έχει «υποφέρει» αρκετά καθώς έχει οδηγηθεί πέντε φορές σε παράταση, γεγονός και το οποίο εγείρει τα αιτήματα των δύο εταιριών για να λάβουν αποζημίωση.

    Όσον αφορά το μοίρασμα του ποσού της αποζημίωσης, το μεγαλύτερο μέρος της θα πάει στον Όμιλο ΑΒΑΞ καθώς το ποσοστό του στην Κοινοπραξία ανέρχεται στο 70%, ενώ της Ελλάκτωρ θα λάβει το υπόλοιπο 30%.

     

    Γιατί «κολλάει» ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό

    Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να «τρέχει» τις διαδικασίες για το νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, αλλά μαθαίνω ότι οι οκτώ υποψήφιοι μνηστήρες ακόμα να λάβουν το κείμενο με τους όρους της σύμβασης.

    Το ζήτημα φαίνεται να έχει κολλήσει στη νέα τιμολογιακή πολιτική που έχει προτείνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης για την αύξηση και τη μείωση των διοδίων ανάλογα με τις ώρες αιχμής και το σημείο εισόδου στον οδικό άξονα.

    Μαθαίνω, ότι για να γίνει αυτό  απαιτείται να εκπονηθεί συγκοινωνιακή μελέτη, ενώ πρέπει να δοθεί και το πράσινο φως από το Υπουργείο Υποδομών.

    Επομένως, το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να βρει σύντομα έναν εξωτερικό σύμβουλο για να καταρτιστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική ή να τρέξει το Υπουργείο διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης.

    Σας υπενθυμίζω ότι  ο Δημήτρης Πολίτης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την Αττική Οδό μετατίθεται από το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου για τα τέλη του εξαμήνου του 2023.

    Μου δημιουργείται, επομένως, η απορία εάν το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να ετοιμαστεί η συγκοινωνιακή μελέτη.

    Στο μεταξύ υπάρχουν υποψήφιοι μνηστήρες που αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο της νέας τιμολογιακής πολιτικής της Αττικής οδού, τουλάχιστον μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες επεκτάσεις της που θα δημοπρατηθούν από το Υπουργείο Υποδομών ως ξεχωριστά έργα.

    Άνθρωποι της αγοράς μου λένε ότι μέσω αυτής της τακτικής θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό χάος της Αττικής Οδού, γιατί μέχρι στιγμής το κόστος των διοδίων δεν ανταποκρινόταν στις υπηρεσίες που πρόσφερε μέχρι στιγμής ο οδικός άξονας.

    Τονίζουν, επίσης, ότι πρόκειται για μία τακτική η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

     

    Ποια είναι η καλύτερη επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με το Euromoney, μια επενδυτική τράπεζα με ελληνικό DNA, η Axia Ventures Group, διακρίθηκε ως η κορυφαία επενδυτική τράπεζα, με την ουσιαστικότερη διαχρονική συνεισφορά στην Ελληνική Οικονομία.

    Η επιλογή της AXIA Ventures Group από το Euromoney δεν έγινε με βάση τις συναλλαγές μιας συγκεκριμένης χρονιάς αλλά για τη συνολική της παρουσία στις αγορές από το 2008 και μετά.

    Η Axia Ventures Group , ξεχώρισε για την δυναμική της παρουσία, στις σημαντικότερες αγορές της Νότιας Ευρώπης αλλά και στις Η.Π.Α. μέσω της θυγατρικής της εταιρείας AXIA Capital Markets LLC.

    Ειδικά για την Ελλάδα, καθοριστική ήταν η συμβολή του Ομίλου Axia Ventures στην προσέλκυση νέων θεσμικών επενδυτών που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, της ΔΕΗ κλπ.

    Οσοι ξέρουν τα αφεντικά της AXIA λένε ότι το μυστικό για την επιτυχία είναι πείσμα, πάθος, πειθαρχία.

    Magnifique.

     

    O πεθερός, ο εφοπλιστής γαμπρός και η νέα… Αμερικάνικη Πρεσβεία

    Καθώς χθες το πρωί είχα θέα τα “χρυσοκέντητα βουνά” της Κηφισιάς,  ξάφνου βλέπω ένα σπίτι που στα τετραγωνικά προσομοιάζει με την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

    Ρώτησα τους φίλους μου σε ποιον ανήκει η νέα… αμερικανική Πρεσβεία, για να πάρω την αφοπλιστική απάντηση:

    “Μα στον νεαρό εφοπλιστή, που ο πατέρας του σχεδόν δεν του μιλάει και στη σύζυγό του (που ο αγαπημένος πεθερός της αποκαλεί τον πατέρα της, σκωπτικά,  “κινεζοπαιχνιδά”).

    Το νεαρό ζευγάρι έχει και δυο παιδιά (ο μικρός ονομάζεται Διαμαντής) οπότε καταλαβαίνεις ότι οι ανάγκες για πολλά τετραγωνικά είναι αυξημένες”.

    Επειδή είμαι ανήσυχο πνεύμα ρώτησα και έμαθα και άλλα.

    Το νέο σπίτι  του ζευγαριού “σχεδόν” συνορεύει με το mansion που διαμένει η μητέρα της νεαράς και της έπαυλης που διαμένει ο πατέρας της.

    Οι γονείς της όμορφης νεαρής είναι χωρισμένοι και έτσι ο καθένας έχει την δικιά του βίλα, που όμως η μια είναι δίπλα στην άλλη.

    Αλλωστε μοιράζονται και την ίδια πισίνα.

    To νέο σπίτι του ζεύγους που χτίζεται τώρα είναι τόσο θηριώδες, που απλά και οι δυο επαύλεις των γονιών φαίνονται από μακριά σαν απλά σπιτάκια, με πράσινες στέγες.

    Το ερώτημα είναι ποιος βάζει τα λεφτά για να χτιστεί … η νέα Αμερικάνικη πρεσβεία των βορείων προαστείων.

    Και εδώ ακριβώς ξεκινούν τα μυστήρια.

    Ο Πατέρας του νεαρού εφοπλιστή είναι κάτι παραπάνω από tycoon.

    Ο πατήρ λοιπόν έδωσε 500 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τα περίφημα 11 οικόπεδα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

    Όμως πατέρας και γιος σχεδόν δεν μιλάνε, καθώς ο γιος όταν προ 2-3 ετών ήθελε να κάνει business, ο πρώτος δεν του έδωσε τα λεφτά που ήθελε.

    Τότε απευθύνθηκε στον πεθερό.

    Ο πεθερός άνοιξε το πουγκί και έδωσε στον γαμπρό του, τα σχεδόν 70 εκατ. που ζήτησε, προς απογοήτευση του άλλου γαμπρού,  που δεν πήρε ούτε ευρώ όταν διατύπωσε ανάλογο αίτημα.

    Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε casus belli για τον tycoon εφοπλιστή με τα 11 οικόπεδα, ο οποίος έτσι σκληρό καρύδι που είναι, δεν ξαναμίλησε στον γιο του.

    Επίσης οι δυο συμπέθεροι ούτε καν μιλάνε.

    Ο εφοπλιστής, θεωρεί τον multi millionaire επιχειρηματία κατώτερο του status του.

    Μάλιστα στον αποκαλεί  στους φίλους του, ο «κινεζοπαιχνιδάς».

    Σε κάθε περίπτωση άπαντες έχουν εκπλαγεί και για την νέα πισίνα του σπιτιού. Σε σημείο που πολλοί αναρωτιούνται εάν θα κάνουν εκεί … καταδύσεις η scuba diving.

    Τώρα στο ερώτημα ποιος έδωσε τα λεφτά;

    Αυτό μένει να απαντηθεί, αν και ο κατά τον tycοon συμπέθερο «κινεζοπαιχνιδάς» μόνο φέτος έδωσε μέρισμα στον “εαυτό” του 30,8 εκατ. ευρώ.

    To μέρισμα του το έδωσε η εταιρεία που διοικεί και όπου είναι βασικός μέτοχος.

    Μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες κατέβηκα, κουρασμένος, προς το BEST FRΙENDS στο Κεφαλάρι…

    Το οικόπεδο με το mansion της οικογένειας του νεαρού εφοπλιστή. Αριστερά φαίνεται η τεράστια πισίνα και δεξιά το θηριώδες σπίτι
    Το οικόπεδο με το σπίτι του εφοπλιστικού ζεύγους
    Σπιτι διαμαντίδη Βακάκη WISEMAN
    Το οικόπεδο με το σπίτι του εφοπλιστικού ζεύγους
    Σπιτι διαμαντίδη Βακάκη WISEMAN
    Το οικόπεδο με το σπίτι του εφοπλιστικού ζεύγους

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ