• Σε ποια ΤΡΑΠΕΖΑ έρχεται φορολογικός έλεγχος, ποιος CEO άνοιξε σαμπάνιες, τα νέα καθήκοντα της Βρεττού, η επιτυχία της Νικολαΐδη και η νέα Panamera του Άρη Βωβού

    Μια από τις μόνιμες γκρίνιες της ΕΚΤ (του SMM) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση σχετίζεται με τους φορολογικούς ελέγχους στις τράπεζες.

    image

    Σε ποια Τράπεζα έρχεται φορολογικός έλεγχος; 

    Μια από τις μόνιμες γκρίνιες της ΕΚΤ (του SMM) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση σχετίζεται με τους φορολογικούς ελέγχους στις τράπεζες.

    Βλέπετε για διαφορετικούς λόγους (κεφαλαιακή θέση, αναβαλλόμενη φορολογία, φορολογική συμμόρφωση, κ.α..) ο κάθε θεσμός θέλει να έχει στα χέρια του αναλυτικά στοιχεία για τα φορολογικά των πιστωτικών ιδρυμάτων. Προς τί η γκρίνια;

    Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ελεγχθεί από τη φορολογική διοίκηση από το 2010! Ναι, δεν έχει διενεργηθεί τακτικός φορολογικός έλεγχος για 11 ολόκληρες χρήσεις.

    Αντί αυτού η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών αρκούνταν στην έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης που συνέτασσαν οι ορκωτοί των τραπεζών.

    Και πιστοποιητικά φορολογικής συμμόρφωσης έχουν εκδοθεί για όλες τις χρήσεις από το 2011 έως το 2020.

    Αυτός όμως δεν είναι φορολογικός έλεγχος.

    Είναι μια βεβαίωση ελεγκτή.

    Μαθαίνουμε πως μια τράπεζα θα βρεθεί μετά από 12 χρόνια αντιμέτωπη με φορολογικό έλεγχο.

    Αυτό θα συμβεί διότι το φορολογικό πιστοποιητικό του ορκωτού που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών είχε ένα θέμα με «έμφαση» που θορύβησε τους ευρωπαίους επόπτες.

    Και καθώς για τη συγκεκριμένα τράπεζα εκκρεμούν την τελευταία τριετία και έλεγχοι από την οικονομική εισαγγελία η ΑΑΔΕ και ο επικεφαλής της Γιώργος Πιτσιλής έχουν πρόσθετους λόγους να τρέξουν ταχύτατα το φορολογικό έλεγχο, ειδικά για την χρήση 20123 η οποία δεν έχει ακόμη παραγραφεί.

    Άλλωστε δεν έχουν πατήσει πόδι στην τράπεζα από πριν τα Μνημόνια

     

    Αθόρυβη η ΑΕΕΑΠ των Brevan Howard και Τρύφωνα Νάτση

    Κοντεύουμε να ξεχάσουμε το όνομα της ΑΕΕΑΠ της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, Brevan Howard, Orilina, αφού η τελευταία της μεγάλη επένδυση ήταν η εξαγορά του μεγάλου Σκλαβενίτη στη συμβολή των Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στο Κτήμα Θων, πριν από δύο χρόνια.

    Η εταιρεία έχει αξιόλογο χαρτοφυλάκιο άνω των 80 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έδρα του Ελλάκτωρα και του ομίλου Γερμανού στη Νέα Κηφισιά, ωστόσο πάει καιρός που δεν έχουμε ακούσει νέα της.

    Οι κινήσεις της δείχνουν ότι τηρεί στάση αναμονής, ενώ λήγει φέτος και η προθεσμία της για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

    Θυμίζουμε ότι στην Orilina συμμετέχουν μετοχικά ο Alan Howard της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, Brevan Howard με ποσοστό 29,41%, ο Τρύφων Νάτσης με 19,61%. η Δέσποινα Παντοπούλου με 19,61% καθώς και o πρώην Ελβετός τραπεζίτης, Jacques de Saussure με 14,71%.

     

    Tσακαλώτος κατά Πολάκη

    Δεν ξέρω αν το πήρατε είδηση αλλά εκεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μία «ψιλοκόντρα»  μεταξύ του τέως υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Παύλο Πολάκη.

    Και επειδή ο καβγάς έγινε …για το πάπλωμα, δηλαδή για το περίφημο ταμειακό μαξιλάρι του Δημοσίου, νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να περάσει έτσι στα «ψιλά».

    Ο «αψής Σφακιανός» έχει ασκήσει  επανειλημμένως κριτική, διότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε το «μαξιλάρι των διαθεσίμων» (περίπου 37 δισ.ευρώ) στον Μητσοτάκη, αντί να τα μοιράσει στον λαό.

    Ο Τσακαλώτος , φερόμενος και ως αρχηγός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης,  εις άπταιστη ελληνική του απάντησε ότι  “δεν είμαστε συστημικό κόμμα, για να μοιράσουμε λεφτά να κερδίσουμε στις εκλογές.

    Δεν αφήσαμε το “μαξιλάρι” στον Μητσοτάκη.

    Στον ελληνικό λαό το αφήσαμε”.

    Μετά τα επαναστατικά παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί στην ελληνική κοινωνία,  διότι η Κυβέρνηση είχε αναλάβει δεσμεύσεις.

     

    Η νέα Panamera και ο Άρης Βωβός

    H φτώχεια θέλει καλοπέραση λέει ένα γνωμικό, το οποίο φαίνεται να ενστερνίζεται πλήρως ο Άρης Βωβός, της πάλε ποτέ  κραταιής επιχειρηματικής δυναστείας που είχε δημιουργήσει ο Μπάμπης Βωβός.

    Της ημέρες της δόξης, ο  Αρης , εκτός από την χλιδάτη ζωή που ζούσε, είχε μετατρέψει την αγάπη του για αυτοκίνητα σε σπόρ μετέχοντας σε διάφορους αγώνες.

    Πλέον η ειδησιογραφία κατακλύζεται από «τα σφυριά» των πλειστηριασμών επιπίπτουν με μανία επί των ακινήτων που κάποτε τους ανήκαν.

    Όμως παρότι από το 2012 η οικογένεια έχει αιτηθεί την ένταξη της στο περίφημο Άρθρο  99 του Πτωχευτικού Κώδικα ο Άρης δεν μπορεί φαίνεται να αποχωριστεί από το «ακριβό status symbol” των τεσσάρων τροχών.

    Πηγή μου τον εντόπισε την προηγούμενη εβδομάδα να οδηγεί στο κέντρο της Αθήνας μία Porsche Panamera.

    Η αξία μιας καινούργιας “απλής” PANAMERA ξεκινάει από τα 135.100 ευρώ.

    Η πιο ακριβή είναι η Panamera Turbo S Executive με την Λιανική Τιμή να  ξεκινάει από 292.000 €.

    Δείτε στο video που ακολουθεί τον Άρη Βωβό να οδηγεί μια  Porsche 911 για λογαριασμό του TRACTION.gr

     

    Η μεγάλη νίκη των Γάλλων και της Ιντρακάτ

    Σαμπάνιες άνοιγαν την Παρασκευή το απόγευμα στα κεντρικά της Intrakat, μόλις έγινε γνωστό ότι η κοινοπραξία Intrakat με τους Γάλλους της πανίσχυρης Bouygues αναλαμβάνει την κατασκευή του MARINA TOWER στο Ελληνικό.

    Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το κόστος του οποίου θα υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, τόνισε την Παρασκευή του απόγευμα, αποκλειστικά στο mononews για το θέμα: «Όταν είπαμε, ότι θα πάμε την Ελλάδα ψηλά … Το εννοούσαμε».

    Ιδιαίτερα Happy  μαθαίνω ότι είναι και ο CEO της LAMDA DEVELOPMENT  ΛΑΜΔΑ -1,56% 6,92 , Οδυσσέας Αθανασίου, ο οποίος περιμένει με ανυπομονησία  να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα του Ελληνικού.

    Επιπρόσθετα και οι μέτοχοι της LAMDA αναμένουν την νέα κίνηση της μετοχής μετά από αυτή την εξέλιξη.

     

    Από σήμερα η Ελένη Βρεττού στην LAMDA

    Όμως ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου λέει στους συνομιλητές του ότι αναμένει να ξεκινήσει και επίσημα στην LAMDA η Ελένη Βρεττού.

    Η ίδια με «νεανικό ενθουσιασμό» ετοιμάζεται να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα .

    Η  Ελένη Βρεττού, λέει στους συνομιλητές της είναι έτοιμη για «μεγάλα πράγματα».

    Αν και η επίσημη ημερομηνία έναρξης είναι η 2α Μάϊου εν τούτοις,  από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα θα εγκατασταθεί στο νέο της γραφείο στο Golden Hall ως  Chief Strategy & IR Officer στην Lamda Development .

    Η ίδια προτίμησε το γραφείο της να είναι στο Μαρούσι από το Ελληνικό.

    Αν και εκεί θα πρέπει να αποκτήσει βάση καθώς συχνά θα πηγαινοέρχεται.

     

    Η Ειρήνη Νικολαΐδη και ο ΟΤΕ

    Τις προηγούμενες ημέρες ένα όνομα ακούστηκε στην νομική πιάτσα.

    Της Νομικής σύμβουλου και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων του  Ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνης Νικολαΐδη.

    Ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και εκείνη σε οποίο νομικό γήπεδο κατεβεί, κερδίζει.

    Όπως έγινε την προηγουμένη εβδομάδα σε μια υπόθεση με την VODAFONE.

    Για την ακρίβεια η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων  (ΕΕΤΤ) απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone για τα πακέτα του ΟΤΕ.

    Μagnifique για την μεγάλη κυρία της COSMOTE.

    Μετά το DORY και την Βενεζουέλα στις νέες Business

    Ένα νέο όνομα εμφανίζεται αυτό το καλοκαίρι στην ελληνική ακτοπλοΐα.

    Πρόκειται για τον εφοπλιστή Γιώργο Γιαλοζόγλου ο οποίος δραστηριοποιείται στην ποντοπόρο ναυτιλία με έναν στόλο από 18 δεξαμενόπλοια.

    Η ακτοπλοϊκή του εταιρεία MAGIC SEA FERRIES ανακοίνωσε τη δρομολόγηση του CAT I, στις 4 Ιουνίου 2022, στη γραμμή Άγιος Κωνσταντίνος – Σποράδες.

    Βέβαια ο Γιαλόζογλου δεν είναι άγνωστος στις τράπεζες.

    To  πακέτο DORY που πουλήθηκε προ καιρού από την Τράπεζα Πειραιώς και το εξαγόρασε η DK,  περιείχε και “σκασμένα” δάνεια του Γιαλόζογλου.

    Το όνομα του εφοπλιστή είχε ακουστεί και στην υπόθεση των πετρελαίων της Βενεζουέλας και στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

    Το νέο πλοίο του εφοπλιστή είναι το πρώην Αλκυόνη που ανήκε στον εφοπλιστή Λελάκη και μετά πέρασε στη ΝΕΛ.

    Το είχε κατασχέσει η τράπεζα από όπου το αγόρασε ο Γιώργος Γιαλοζόγλου και με εκτεταμένη μετασκευή έφτιαξε ένα υπερσύγχρονο σκαρί.

    Μάριος Γιαλόζογλου
    Ο νεαρός Μάριος Γιαλόζογλου

     

    Οι μπελάδες της ΚΛΜ

    Σε μπελάδες βάζει την διοίκηση της Κλουκίνας – Λάππας, ο μέτοχος Λουκάς Σπεντζάρης που έχει υποβάλει αίτηση έκτακτου ελέγχου.

    Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της εξηγεί πως σχετικό ερώτημα του ιδίου μετόχου στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2021 έχει ήδη απαντηθεί με όλες τις «αναγκαίες πληρέστατες διευκρινίσεις, από τις οποίες έχει προκύψει ότι η συναλλαγή είναι απολύτως επωφελής για την εταιρεία και δεν έθεσε αυτή σε καμία διακινδύνευση».

    Ποια συναλλαγή;

    Η εκμίσθωση ακινήτου της εισηγμένης στην οδό Ερμού σε πολυεθνική (ZARA). Επιπλέον, ο Λουκάς  Σπεντζάρης θέτει ζητήματα βιωσιμότητας και τιμολογήσεων της Mothercare Global Brand.

    Η κόντρα μεταξύ των δυο δεν είναι καινούργια.

    Έχει αρχίσει από το 2019 όταν είχε παραιτηθεί ο Λουκάς  Σπεντζάρης από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

    Σύμφωνα με το μετοχολόγιο, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 27,59% ενώ εκπροσωπείται και στο ΔΣ μέσω του γιου του Αβραάμ Σπεντζάρη.

    Από την άλλη πλευρά ο Ιωάννης Λάππας κατέχει ποσοστό 31,07%,  ενώ 11% περίπου κατέχει η Βιολέτα Λάππα, κόρη του Ιωάννη Λάππα.

    Για όλα όσα καταλογίζονται στην αίτηση Σπέντζαρη η άλλη πλευρά λέει πως «είναι νόμω και ουσία αβάσιμα και ουδεμία πράξη μη συνετής και χρηστής διαχείρισης μπορεί να καταλογιστεί σε βάρος της» προσθέτοντας πως «θα υποστηρίξει τις θέσεις της σθεναρά στο Δικαστήριο».

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές