• Γιατί μπαίνουν εφοπλιστικά κεφάλαια στην LAMDA, το νέο έργο της Ιντρακάτ και της Ηλέκτωρ και ο Σαββίδης, οι διαδρομές του χρήματος και ο Παπινιανός

    Καμιά φορά στο μπιλιάρδο οι καραμπόλες είναι τόσο δυνατές που οι μπάλες αναπηδούν και χτυπούν τους ίδιους τους παίκτες.Κάτι ανάλογο πάει να συμβεί τώρα με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας “Μοσκβα”, τα ρωσικά αντίποινα στο Κίεβο και το Ντονμπάς…

    image

    Η νέα εποχή της LAMDA, τα εφοπλιστικά κεφάλαια και η Ιντρακάτ

    H μετοχή της LAMDA DEVELOPMENT  ΛΑΜΔΑ 4,24% 6,89 έως τώρα έχει ταλαιπωρηθεί.

    Προ 3 ετών έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 6,70 ευρώ ενώ τώρα βρίσκεται πέριξ των 6,56 ευρώ.

    Από πέρσι το Καλοκαίρι έχουν αποεπενδύσει τρία funds, που έχοντας αξιοσημείωτες θέσεις  ταλαιπώρησαν, επί μακρόν, τη μετοχή ( Bienville Capital, Helicon και Lansdowne).

    Τώρα ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση της Lansdowne από την προηγούμενη εβδομάδα με προσυμφωνημένες συναλλαγές περίπου 450 χιλ. τεμαχίων.

    Τώρα όμως όπως λέγεται, στην μετοχή μπαίνουν εφοπλιστικά κεφάλαια.

    Τα γερά πορτοφόλια θεωρούν ότι ξεκινάει μια νέα εποχή για την μετοχή και την εταιρεία.

    Προς επίρρωσιν τούτων χθες αποφασίστηκε να δοθεί η κατασκευή του MARINA TOWER στην πανίσχυρη κοινοπραξία Intrakat με τους Γάλλους της Bouygues.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, χθες τόνισε αποκλειστικά στο mononews για το θέμα: «Όταν είπαμε, ότι θα πάμε την Ελλάδα ψηλά … Το εννοούσαμε».

     

    Το νέο έργο της Ηλέκτωρ

    Χθες όμως ήταν η ημέρα των νέων Business.

    Λίγο πριν δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες για το Marina Tower “κλείδωσε” και επισήμως στην Ηλέκτωρ, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54 στον τομέα περιβάλλοντος, ένα μεγάλο project συνολικού ύψους 106 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

    Ο όμιλος ανταποκρίθηκε στην “πρόσκληση” του ΕΔΣΝΑ για υποβολή βελτιωμένης προσφοράς για τη μονάδα καύσης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής, με αποτέλεσμα την κατακύρωση του ανοικτού διαγωνισμού στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΡΣΗ.

    Τι λέει η Jefferies για τις μετοχές

    Η ελληνική αγορά μετοχών κινείται σχετικά διστακτικά το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει η Jefferies, παρουσιάζοντας ωστόσο ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης.

    Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, το Χ.Α διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη p/e 12μήνου στο 10,8x, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία p/bv στο 0,93x, με δείκτη τιμής προς αύξηση κερδών στο 0,39x, με μερισματική απόδοση στο 3,7% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 8,9%.

    Για όλα τα παραπάνω, “παραμένουμε bullish για την Ελλάδα στην παγκόσμια κατανομή περιουσιακών στοιχείων μας”, όπως τονίζει η Jefferies.

    Στις μετοχές με τις κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο εκτιμώμενης απόδοσης κερδοφορίας, η Jefferies τοποθετεί τις Motor Oil ΜΟΗ -0,54% 25,98 , Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0,57% 7,11 , Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,94% 1,58 , Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,55% 1,82 και Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,53% 37,18 .

    Στις μετοχές με κορυφαίες επιδόσεις σε ότι αφορά την απόδοση κεφαλαίου τοποθετεί τις ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ 1,37% 2,22 , ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,90% 5,63 , Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ -0,51% 3,91 , Jumbo ΜΠΕΛΑ 2,64% 27,20  και Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,30% 13,50 , ενώ στη λίστα με τις μετοχές-survivors του X.A διατηρεί τις ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 1,81% 5,05 , ΟΤΕ ΟΤΕ -0,64% 13,89 , Jumbo και Motor Oil.

     

    O Παναγιωτόπουλος και ο Εξάρχου

    Τυχερός δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Χρήστος Παναγιωτόπουλος (προχθές σε συνέντευξη τύπου)  γιατί αυτή την περίοδο  η εταιρεία εκτελεί αρκετά έργα στη Ρουμανία όπου υπήρξε αναπροσαρμογή των συμβάσεων για την άνοδο τιμών πρώτων υλών.

    Πρέπει όμως για λόγους δικαιοσύνης να πούμε  ότι αυτά τα έργα, κερδήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Εξάρχου.

    Μάλιστα συνεργάτης μου βρήκε φωτογραφίες  της εποχής από τη υπογραφή μεγάλων έργων στη Ρουμανία και πίσω από τον Αλεξανδρο Εξάρχου διακρίνεται η τότε πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιορίκα Νταντσίλα, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

     

    Ο Σαββίδης, οι διαδρομές του χρήματος , ο Παπινιανός και ο …ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ!

    Καμιά φορά στο μπιλιάρδο οι καραμπόλες είναι τόσο δυνατές που οι μπάλες αναπηδούν και χτυπούν τους ίδιους τους παίκτες.

    Κάτι ανάλογο πάει να συμβεί τώρα με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας ‘Μοσκβα’, τα ρωσικά αντίποινα στο Κίεβο και το Ντονμπάς.

    Από εκεί στο μακρινό και φλεγόμενο Ντονμπάς λοιπόν (έτσι λέγεται η ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ), λέγεται πως με καραμπόλα θα αρχίσει να κρίνεται  και η τύχη του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

    Exετε διαβάσει ήδη  την είδηση και τις σχετικές φωτογραφίες όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονμπάς ευχαριστούν τον Ιβάν για τη βοήθειά του.

    Στους …’σκληρούς’ υπερατλαντικούς κύκλους  που συνήθως έχουν αρχικά με τρία κεφαλαία γράμματα (ΣΣ  καταλαβαινόμαστε νομίζω)  αυτές οι πληροφορίες αλλά και οι φωτό είναι γνωστές εδώ και καιρό.

    Οι …υπερατλαντικοί να ξέρετε, κάνουν φύλλο και φτερό όλο το επιχειρηματικό φάσμα του ομογενούς επιχειρηματία για να βρουν τις διαδρομές του χρήματος.

    Από πού έφυγε, από ποιους λογαριασμούς πέρασε, ποιους ενδιάμεσους σταθμούς πέρασε και πού κατέληξε το χρήμα.

    Αλλά και ορισμένοι κύκλοι  των Βρυξελλών που έχουν  τον Ιβάν Σαββίδη σε μια  λίστα «πιθανών αρχικών κυρώσεων» ψάχνουν παράλληλα (ή σε συνεννόηση με τους υπερατλαντικούς) να δούν εάν μπορούν να τον χαρακτηρίσουν ή όχι ολιγάρχη.

    Τα  δίκτυα υποστήριξης των ρωσόφιλων αυτονομιστών του Ντονμπάς είναι δεδομένα, το ερώτημα είναι αν «δένουν» αποδεδειγμένα με τον ομογενή επιχειρηματία.

    Τα πρώτα ευρήματα λένε πως ο κ. Σαββίδης έχει μεταβιβάσει εγκαίρως υψηλά ποσοστά των συμμετοχών του (κυρίως κυπριακών εταιριών) σε πρόσωπα που είναι ή φέρονται να είναι συγγενικά.

    Για ‘πόθεν έσχες’ των νέων μετόχων ούτε λόγος.

    Το άνοιγμα και ο έλεγχος των λογαριασμών γίνεται φυσικά …ανεπίσημα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μάλλον το καταλαβαίνουν.

    Εδώ μάλιστα γίνεται πραγματική μάχη στο παρασκήνιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αφού  ο κος Σαββίδης αγόραζε ως πρόσφατα ότι …δεν κινείτο και οι έρευνες ίσως φέρουν αλυσίδα εξελίξεων και αποκαλύψεων!

    Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Σουρωτή, ΠΑΟΚ, Πόρτο Καρράς, ακίνητα τη Β. Ελλάδα, εκτάσεις προς αξιοποίηση και φυσικά εκείνη η σύντομη εμπλοκή με τη ΣΕΚΑΠ και την ταχύτατη αγοραπωλησία που έκλεισε αλλά άφησε τελικά …ανοιχτές πληγές.

    Στο σημείο αυτό είναι λοιπόν ο κόμπος: ψάχνοντας τις διαδρομές για τη ΣΕΚΑΠ, βρέθηκε μου λένε, παράλληλος δρόμος χρήματος που εμπλέκει και άλλους, από την ακριτική Θράκη τώρα, αλλά και πρώην πολιτικό που πάντως σήμερα βρίσκεται εκτός πολιτικής από κάθε άποψη.

    Ο εν λόγω πρώην, φέρεται να έκανε «διευκολύνσεις» μέσω των λογαριασμών του, αλλά στο δρόμο κράτησε και ένα σεβαστό ποσόν για τον κόπο του προφανώς. Το κράτησε για λογαριασμό του ή για άλλο πρόσωπο πολύ πιο γνωστό;

    Αυτό το ερώτημα βασάνισε μέχρι και τα «πάνω πατώματα» τώρα τελευταία διότι τους ενδιέφερε να βρούν την αλήθεια.

    Μέχρι και άτυπη σύσκεψη έγινε, μου λένε για το θέμα.

    Εάν είναι έτσι όπως τα λένε ορισμένοι, αυτή η …αλήθεια θα προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις, ίσως  και διακριτικές αποστρατείες.

    Καταλαβαίνουμε πως ο γρίφος είναι δυνατός, αλλά προς το παρόν αυτά μπορούν να γραφτούν για να μην βγουν βιαστικά συμπεράσματα.

    «In dubio pro reo» δηλαδή «οι αμφιβολίες υπέρ του κατηγορουμένου» έλεγε ο διαπρεπής Ρωμαίος νομικός Αιμίλιος Παπινιανός.

    «Προτιμώ να γλυτώσουν χίλιοι ένοχοι από το να καταδικαστεί ένας αθώος» συμπλήρωσε ο Μοντεσκιέ πολλούς αιώνες αργότερα και συμφωνούμε.

    Γι αυτό και παραμένουμε στο γρίφο χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

    Ο wiseman  όμως αγρυπνά και θα σας ενημερώνει διότι το θέμα έχει τεράστιες πτυχές…

    Τα Ακίνητα του Συνεγγυητικού

    Το Κοινό Συνεγγυητικόν Κεφάλαιο Ασφαλείας των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών ιδρύεται με νόμο του 1954 και με τον νόμο του 2533/1997 μετατρέπεται στο νομικό πρόσωπο που υπάρχει μέχρι σήμερα.

    Το νομικό πρόσωπο αυτό έχει χαρακτήρα εξασφαλιστικό και εγγυάται την περιουσία των επενδυτών σε περίπτωση που κάποια μη τραπεζική χρηματοοικονομική οντότητα βρεθεί σε αδυναμία…

     Κατά το έτος 2013 το Συνεγγυητικό παίρνει μια απόφαση που αφορά τα ακίνητα του και αποφασίζει ότι εάν αυτά κάποτε πουληθούν, η υπεραξία που θα προκύψει από αυτά, θα ανήκει στα κατά το έτος 1997 ιδρυτικά μέλη του…

    Χαρακτηριστικά στις οικονομικές του καταστάσεις του 2013 αναφέρεται:

    «Η τυχόν υπεραξία, πέραν της καταχωρημένης στα βιβλία του Συνεγγυητικού τιμή κτήσης για τα παραπάνω ακίνητα, που θα προκύψει από την πώληση των ακινήτων ιδιοκτησίας του Συνεγγυητικού, αφορά στα μέλη, που αναφέρονται ανωτέρω.»

    Το παραπάνω έχει δημιουργήσει μια διαμάχη στις τάξεις των μελών του Συνεγγυητικού, καθώς κάποιοι εκ των νεότερων μελών του αντιδρούν και υποστηρίζουν ότι, αφενός ο αμιγώς εξασφαλιστικός του χαρακτήρας δεν επιτρέπει την διανομή κάποιας υπεραξίας στα μέλη του και αφετέρου, ότι αφού για 25 έτη οι κατά καιρούς αποζημιώσεις και ζημιές γενικότερα, οι οποίες ανέρχονται σε κάποιες δεκάδες εκ ευρώ, έχουν επιβαρύνει το ενεργητικό του Συνεγγυητικού θα ήταν δίκαιο και οι τυχόν υπεραξίες των ακινήτων του να πιστωθούν σε αυτό.

    Την διαμάχη αυτή καλείται να λύσει το Υπουργείο των Οικονομικών καθώς ο νέος νόμος που θα διέπει την λειτουργία του Συνεγγυητικού είναι στο τελευταίο στάδιο της ετοιμασίας του και σύντομα θα δοθεί για διαβούλευση.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές