• Πού θα πάει η Πειραιώς εάν μπει στον MSCI, ποιους τραπεζίτες είδε μυστικά ο Ελβετός CEO, οι κρυφές Business ενός Έλληνα μανδαρίνου, ο εφοπλιστής Καρνέσης και οι αγωγές για 325 εκατ. και ποια μετοχή θα κάνει ράλι ΤΩΡΑ

    Εμείς εδώ στον  WISEMAN μας αρέσει να είμαστε συντηρητικοί. Σας έχουμε πει ότι η Μετοχή της Πειραιώς το πιθανότερο είναι να μην μπει σήμερα στον MSCI ενώ περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η Motor Oil.

    image

    Περιεχόμενα

    MSCI: Τι θα συμβεί με Motor Oil και Πειραιώς

    Εμείς εδώ στον  WISEMAN μας αρέσει να είμαστε συντηρητικοί.

    Σας έχουμε πει ότι η Μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 το πιθανότερο είναι να μην μπει σήμερα στον MSCI ενώ περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η Motor Oil ΜΟΗ -1,23% 25,80 .

    Σήμερα λοιπόν είναι η κρίσιμη ημέρα των ανακοινώσεων του οίκου Morgan Stanley Capital International.

    H Société Générale εκτιμά αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, με αντίστοιχη αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές.

    Μερίδα της αγοράς επισημαίνει ωστόσο ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών στα rebalancing του Φεβρουαρίου είθισται να είναι μικρή.

    Η γαλλική τράπεζα θεωρεί πιο πιθανή την προσθήκη της Motor Oil, ενώ θεωρεί λιγότερη πιθανή την προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς.

    Την ίδια στιγμή αναφέρει και τη μετοχή της HELLENiQ ENERGY Holdings ΕΛΠΕ 0,12% 8,20 .

    Οι εκτιμήσεις της Société Générale, κάνουν λόγο για πιθανές εισροές 170 εκατ. δολάρια, με τη «μερίδα του λέοντος» στην Motor Oil με 75 εκατ. δολάρια περίπου.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς στα 70 εκατ. δολάρια και στη HELLENiQ ENERGY Holdings στα 25 εκατ. δολάρια.

    Αρά λοιπόν Wiseman και Societe Generale είναι στο ίδιο μήκος κύματος.

    Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις μετοχές, μου λένε ότι εάν τελικά ενταχθεί η Πειραιώς στο δείκτη, τότε τα 2,40 ευρώ είναι εύκολη υπόθεση…

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 2,083 ευρώ με κέρδη 4,18%,  αλλά με μεγάλο όγκο συναλλαγών περίπου 11,690 εκατ. μετοχές.

     

    Η έκπληξη του Βακάκη και τα 20 ευρώ

    Ξαφνικά, την μεγάλη έκπληξη την έκανε χθες η JUMBO ΜΠΕΛΑ 2,87% 27,26 .

    Ανακοίνωσε αύξηση κατά 45% των πωλήσεων για τον μήνα Ιανουάριο ενώ δίνει άμεση έκτακτη καταβολή κεφαλαίου από κέρδη παρελθουσών χρήσεων 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

    Οι ειδικοί μου λένε ότι δικαιολογεί, άμεσα να βρεθεί στα επίπεδα των 20 ευρώ…

    Χθες έκλεισε στα 17,90 ευρώ…

    Απλά κάντε τους υπολογισμούς σας…

    Ίσως σήμερα να γίνει μεγάλο ράλι…

     

    Ιντρακάτ: Εντυπωσιακό ράλι της μετοχής – Αγοράζουν ισχυρά χαρτοφυλάκια

    Εντυπωσιακή συνεχίζει να είναι η συμπεριφορά της μετοχής της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 2,42% 5,08  αρκετές ημέρες μετά την διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προήλθαν από την ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ.

    Καθημερινά με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται πλέον στα 280 εκατ. ευρώ ιδιωτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια τοποθετούνται στην μετοχή.

    Χθες έκλεισε με άνοδο 2,13% στα 1,728 ευρώ.

     

    Η έκπληξη του ΟΤΕ

    Μετά από περίπου 65 ημέρες που ήταν καρφωμένη στα επίπεδα μεταξύ των 14,60 έως 14,80 η μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81 χθες έκανε την έκπληξη.

    Ανήλθε στα 15,46 ευρώ με σημαντικά κέρδη 4,46%.

    Προφανώς ο market maker της μετοχής αποφάσισε να την αφήνει να ξεφύγει πάνω από τα όρια που είχε βάλει.

    O wiseman περιμένει την κατάλληλη στιγμή να σας αποκαλύψει την μεγάλη είδηση, που αφορά την εταιρεία.

     

    Οι μυστικές συναντήσεις του mr Emil Frey Group- Η συνάντηση με τον Φ. Καραβία 

    Στις 31 Ιανουαρίου, η Mercedes-Benz Ελλάς, θυγατρική του γερμανικού εργοστασίου στην Ελλάδα, η οποία έχει επιχειρησιακή λειτουργία των επιβατηγών και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων Mercedes-Benz και smart, των φορτηγών Mercedes-Benz και  Fuso καθώς και των λεωφορείων Mercedes-Benz και Setra στη χώρα μας, ανακοίνωσε ότι εξαγοράστηκε από τον ελβετικό όμιλο Emil Frey Group.

    Ο Όμιλος Emil Frey αποτελεί μακροχρόνιο συνεργάτη της Mercedes-Benz AG, με μεγάλη εμπειρία στην πώληση και επισκευή οχημάτων Mercedes-Benz σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές.

    Πρόκειται για τον μεγαλύτερο Όμιλο εμπορίας αυτοκινήτων στην Ευρώπη (με τζίρο €13 δισ. και πάνω από 620.000 πωλήσεις οχημάτων το 2021), ο οποίος λειτουργεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και ως εισαγωγέας διαφόρων μαρκών (premium αλλά και πιο volume seller), συμπεριλαμβανομένων ελαφρώς επαγγελματικών οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

    Προ ολίγων ημερών λοιπόν ο CEO της EMIL FREY Gerhard Schuermann, επισκέφθηκε την Ελλάδα προκειμένου να συναντήσει τους Έλληνες τραπεζίτες για να αποφασίζει με ποια ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συνεργαστεί.

    Ο Ελβετός είδε κάποιους εκ των Ελλήνων τραπεζιτών ενώ στις συναντήσεις φυσικά ήταν παρόντες τουλάχιστον 2 κορυφαία στελέχη από κάθε τράπεζα.

    Μαθαίνω ότι η απόφαση είναι να συνεργαστούν με την EUROBANK ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 και με τον CEO κ. Φωκίων Καραβία και τον αναπληρωτή CEO κ. Κώστα Βασιλείου.

    Όμως οι Ελβετοί θα συνεργαστούν και με 2η τράπεζα.

    Μαθαίνω ότι ο Ελβετός CEO, εντυπωσιάστηκε από τραπεζίτη που μιλούσε γερμανικά, όπως επίσης και από τον  επικεφαλής των επιχειρηματικών δανείων τρίτης τράπεζας.

    Δεν ξέρω ποια θα είναι η δεύτερη τράπεζα, αλλά ο Ελβετός έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις για τον επαγγελματισμό όλων των CEO’s των ελληνικών τραπεζών που συνάντησε.

     

    Μάριος Ηλιόπουλος – Τράπεζα Πειραιώς μία σχέση «αγάπη και μίσους»

    Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, το «τζαρτζάρισμα» μεταξύ του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου και της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 .

    Η  «κόντρα» στο γήπεδο της ΜIG μεταξύ των δύο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της αγοράς, χωρίς όμως ουδείς να είναι βέβαιος για το τι επιδιώκει η κάθε πλευρά.

    Όμως η ιστορία του Μάριου Ηλιόπουλου με την Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι χθεσινή ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 2008.

    Τότε η Τράπεζα χρηματοδότησε τον εφοπλιστή για την αγορά του πλοίου Βrilante Virtuoso,  το  οποίο τρία χρόνια αργότερα το 2011 το κατέλαβαν πειρατές και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά.

    Το συγκεκριμένο πλοίο είχε αγοραστεί έναντι 46 εκατ. δολαρίων.

    Η συγκυρία όμως τότε ήταν ατυχής διότι μετά από λίγο ξέσπασε η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση η οποία σάρωσε όλες τις αγορές.

    Η όλη κατάσταση επηρέασε αρνητικά και την ναυτιλία, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να υποχρεωθεί να κάνει δύο αναχρηματοδοτήσεις του συγκεκριμένου δανείου το 2009 και το 2010.

    Στη συνέχεια ο ίδιος υποχρεώθηκε να βάλει υποθήκη ένα ακόμη πλοίο έτσι τον Ιούνιο του 2011 ο συνολικός δανεισμός του  προς την Πειραιώς έφθανε τα 62 εκατ. ευρώ.

    Έτσι λοιπόν φθάνουμε στο σήμερα όπου η Πειραιώς έχει απέναντι της τον Ηλιόπουλο στην προσπάθεια της να μεταβιβάσει τις μετοχές της ΑΤΤΙCA ΑΤΤΙΚΑ 0% 2,28 από την ΜΙG στη θυγατρική της Strix.

     

    Ο Ηλιόπουλος αγόρασε MIG στα 0,043 ευρώ

    Για να το επιτύχει αυτό η διοίκηση της Πειραιώς στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση της MIG αρκεί την πρόταση της να την υπερψηφίσει περίπου το 66,67% των μετόχων που παραβρίσκονται.

    Επειδή δε είναι επαναληπτική Γενική Συνέλευση για να υπάρχει απαρτία χρειάζεται μόνο το 33,3% των μετόχων.

    Θυμίζουμε ότι στην πρώτη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) η απαρτία έφθασε το 44%.

    Eπομένως γίνεται αντιληπτό ότι με το πακέτο που διαθέτει η Πειραιώς (και την συγκατάθεση της Ρολοπακ) η πρόταση περνάει ακόμη και αν στη ΓΣ εμφανιστεί το 50% των μετόχων.

    Κατά συνέπεια η  διοίκηση της Πειραιώς η οποία ήταν υποχρεωμένη εκ του Νόμου να υποβάλλει δημόσια πρόταση δεν έχει κάποιο κίνητρο ώστε η τιμή που θα δώσει να είναι δελεαστική για τους μετόχους της MIG.

    Εκτός και αν υπάρχει και κάτι άλλο που εμείς οι υπόλοιποι αγνοούμε..

    Επίσης για να σας  φρεσκάρω την μνήμη ο Ηλιόπουλος αγόρασε το 5% της MIG στα 0,043 ευρώ ανά μετοχή.

    Δεν θέλω να σας πιάνει το παράπονο αλλά χθες η MIG έκλεισε στα 0,1668 ευρώ!!!

     

    Κίτρινη κάρτα στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών από Eνρια

    Ενώ ο Εποπτικός Έλεγχος (SREP)  που έκανε η ΕΚΤ στις τράπεζες έδειξε πόσο καλά τα πάνε κεφαλαιακά και πόσο εύρωστες είναι, παρά τις αντιξοότητες (βλ. Ουκρανία) ο απερχόμενος  Ευρωπαίος Επόπτης A. Enria , έβαλε «κίτρινη κάρτα» στα ζητήματα που αφορούν στην εταιρική τους διακυβέρνηση.

    Όπως ανέφερε λοιπόν χθες τα τα ευρήματα σχετικά με την εσωτερική διακυβέρνηση έκαναν την ΕΚΤ να ανησυχήσει  για την αποτελεσματικότητα και τη σύνθεση των διοικητικών οργάνων, των τραπεζών, την καταλληλότητά τους στα  καθήκοντα επίβλεψης που τους έχουν ανατεθεί.

    Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι πολλές τράπεζες δεν διέθεταν επαρκείς πόρους σε όλες τις λειτουργίες ελέγχου τους (διαχείριση κινδύνων, συμμόρφωση και εσωτερική επιθεώρηση).

    Ταυτόχρονα, πολλές τράπεζες δεν κατάφεραν να βελτιώσουν επαρκώς τις ικανότητές τους όσον αφορά τη συγκεντρωτική καταγραφή δεδομένων κινδύνου και υποβολής σχετικών αναφορών.

    Αυτό επηρέασε με τη σειρά του αρνητικά την ποιότητα των δεδομένων και την ικανότητα των τραπεζών να καταρτίζουν μη τυποποιημένες αναφορές.

     

    Έργα και ημέρες ενός… «Μανδαρίνου» στην Αθήνα

    Το ψευτοδίλημμα που έθεταν παλαιότερα οι Αγγλοσάξωνες είναι γνωστό τοις πάσιν: «αν πατήσεις ένα κουμπί στο Λονδίνο και πεθάνουν στην Κίνα 10.000 μανδαρίνοι που δεν τους ξέρεις, αλλά εσύ κερδίσεις δέκα εκατομμύρια λίρες τι θα κάνεις; Θα το πατήσεις;».

    Οι απαντήσεις σε αυτό ήταν πολλές και ποικίλες, μέχρι και τηλεοπτικοί διαγωνισμοί είχαν γίνει για το θέμα.

    Παρακάμπτω τα …αγγλοσαξωνικά και έρχομαι στα δικά μας στην Αθήνα, όπου κάποιος μάνατζερ που παλαιότερα αποκλήθηκε «εφτάψυχος» επειδή επιβιώνει σε όλες τις καταστάσεις, τώρα πλέον αποκαλείται στην πιάτσα «μανδαρίνος» αφού πριν κάτι μήνες τα κατάφερε και σε κόντρα με …Ασιάτες γενικώς!

    Μάλλον πάτησε κάποιο κουμπί και …εξαφάνισε μανδαρίνους κερδίζοντας (ο ίδιος;) πολλά.

    Γι αυτό του κόλλησαν και το δεύτερο προσωνύμιο.

    Πέρα από τα αστειάκια όμως, μαθαίνω πως ο «μανδαρίνος» έχει στήσει μία πολύ ωραία «μηχανή» στον πυρήνα της εταιρίας του, με προφανή σκοπό το όφελος, ενδεχομένως όχι της εταιρίας του αλλά της παρέας του.

    Τί κάνει με αυτή τη «μηχανή»; Τον τροχονόμο κατά κάποιο τρόπο. Δηλαδή «πέρνα πρώτος εσύ μέσα, περίμενε απέξω εσύ αν και έχεις προτεραιότητα, πέρνα δεύτερος εσύ που είσαι κολλητός μου κλπ κλπ».

    Έτσι, με ένα αθώο και τυπικά νόμιμο τρόπο βγαίνουν «κέρδη πολλά, σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο» που έλεγε και μία παλιά διαφήμιση για Αμοιβαία Κεφάλαια.

    Όλα καλά για  το «μανδαρίνο» μας αλλά ας μην ξεχνάει και ο ίδιος πως τα καθήκοντα …τροχονόμου είναι σαν τα αμοιβαία κεφάλαια: οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές.

    Θα επανέλθουμε πολλές φορές με το «μανδαρίνο» διότι έχουμε πολλά να πούμε…

     

    Ο εφοπλιστικός εμφύλιος: O Καρνέσης, η οικογένεια και το ταμείο των 325 εκατ. ευρώ!!!

    Χθες λοιπόν ο Δημήτρης Κόκκορης σας αποκάλυψε σε δημοσίευμα του  στο mononews.gr ότι ο εφοπλιστικός εμφύλιος που σας γράφουμε επι 2 συνεχόμενές ημέρες είναι της οικογένειας Καρνέση..

    Οι αδελφές Δέσποινα και Μαρία Καρνέση, 78 και 76 ετών αντίστοιχα, όπως επίσης και ο 79χρονος σύζυγος της πρώτης, Αντώνης Βλασσάκης, στρέφονται κατά του προχωρημένης ηλικίας αδελφού τους, Σπύρου Καρνέση.

    Ο οποίος γεννήθηκε το 1939.

    Σας θυμίζω ότι ο Σπύρος Καρνέσης εκτός των άλλων είναι και βασικός μέτοχος της εισηγμένης Ελινόιλ.

    Με την 63 σελίδων αγωγή τους που κατατέθηκε την 1η Φεβρουαρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, τον κατηγορούν ότι όχι μόνο έβαλε βαθιά το χέρι, αλλά πήρε όλο το βάζο με το μέλι των… μετρητών, που κατ’ αυτούς ανήκε στο κοινό εταιρικό-οικογενειακό σχήμα.

    Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο Σπύρος Καρνέσης πήρε στα τέλη της περσινής χρονιάς από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε.

    Πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

    Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά.

    Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.

    Καθώς ήδη έχει υπάρξει και ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέλη της οικογένειας, ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε…

    Γκρίνια από τους “Αλουμινάδες” για τις αποζημιώσεις της ΕΕ

    Ασπιρίνη” χαρακτηρίζεται η αποζημίωση των 1,3 δισ. για τη  δεκαετία  ως το 2033, που ενέκρινε η Κομισιόν, για μερική επιστροφή  των έμμεσων δαπανών εκπομπών που πραγματοποιήθηκαν  από τις βιομηχανίες των κλάδων παραγωγής αλουμινίου, χαλκού, σιδήρου, σιδηροκραμάτων, χαρτιού, διύλισης πετρελαίου, υποτομείς πλαστικού.

    Στη λίστα των δικαιούχων δε συμπεριλήφθηκαν οι κλάδοι λιπασμάτων και κλωστοϋφαντουργίας.

    Οι αποζημιώσεις αυτές ήταν προϋπολογισμένες και αναμενόμενες και δεν  αμβλύνουν το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.

    Απάντηση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας που πρέπει να ανταγωνιστεί τις σημαντικά ενισχυμένες από τα εθνικά κράτη τους, βιομηχανίες της Κεντρικής Ευρώπης, δε φαίνεται να μπορεί να δώσει η κυβέρνηση.

    Όσο για τους στόχους αύξησης της συμμετοχής του ΑΕΠ της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, προωθεί πλάγιες λύσεις όπως να συμπεριλάβει και άλλους τομείς όπως τα  λύματα και τα απορρίμματα….

    Το 2021 μεταποίηση και ορυχεία έφτασαν το 10,7% του ΑΕΠ και φτάνουν το 12.7% αν συμπεριληφθούν λύματα και απορρίμματα.

     

    Πέφτουν οι τίτλοι τέλους για τη μονάδα στο Γραμματικό

    Τίτλοι τέλους πέφτουν και επίσημα στον ήδη «καταδικασμένο» διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής για τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό αξίας 138 εκατ. Ευρώ ο οποίος βγήκε στον αέρα στις αρχές του 2021 αλλά εν τέλει κηρύχθηκε άγονος τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Μαθαίνω πως ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) φαίνεται να το πήρε απόφαση και στην τακτική συνεδρίαση της προηγούμενη Τρίτης εγκρίθηκε το αίτημα ματαίωσης του διαγωνισμού, ο οποίος είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην αγορά.

    Τόσο για τις μνημειώδης καθυστερήσεις του, όσο και για την επιλογή του αναδόχου.

    Για να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σύσσωμη σχεδόν η αγορά πίστευε πως το έργο θα πελαγώσει, ενώ και η ίδια η Περιφέρεια είχε αναφέρει πως θα κινηθεί νομικά, αν και από ότι φάνηκε η δήλωση αυτή έγινε για τη «τιμή των όπλων».

    Επίσης οι πάντες θυμούνται ότι το συγκεκριμένο  έργο αποτελούσε μία  από τις «σημαίες» του Γιώργου Πατούλη για να αναρριχηθεί στο θώκο της Περιφέρειας Αττικής το 2019.

    Όμως το έργο δε δημοπρατήθηκε γρήγορα, όπως θα όφειλε βάσει του σχεδιασμού του, ενώ ο χειρισμός της Περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Αντιπερεφειάρχη Βασίλειου Κόκκαλη, μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς ως πρόχειρος.

    Η μεγάλη κόντρα της Περιφέρειας με τους κατασκευαστές ξεκίνησε όταν τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,12% 16,24Intrakat ΙΝΚΑΤ 2,42% 5,08 -Watt και ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 3,60% 1,44  -ΑΑΓΗΣ αποκλείστηκαν το περσινό καλοκαίρι από τον διαγωνισμό χωρίς καν να γίνουν δεκτές οι προσφορές τους.

    Γεγονός και το οποίο σήμαινε ότι ανάδοχος του έργου ήταν ο μοναδικός εναπομείναν διεκδικητής που ήταν η Ελλάκτωρ – Μεσόγειος.

    Εν τούτοις, τα δύο μετεξεταστέα σχήματα προσέφυγαν και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) απέκλεισε το σχήμα Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54  – Μεσόγειος τον περασμένο Ιούλιο.

    Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία των δύο άλλων διαγωνισμών που «τρέχει» η Περιφέρεια, δηλαδή για το Σχιστό και τη Φυλή, αλλά ήδη η αγορά έχει τοποθετηθεί και έχει εκφράσει την άποψη ότι κανένας διαγωνισμός δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας του Γιώργο Πατούλη.

    Από ό,τι δείχνουν οι μέχρι στιγμής εξελίξεις η «προφητεία» αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στην επιβεβαίωσή της.

     

    Φουντώνει ο πόλεμος της κινητής τηλεφωνίας στην αντεπίθεση η Cosmote

    Με την δοκιμασμένη  και πάντα επωφελή  –και για τον πάροχο και για τον πελάτη- τακτική των…προσφορών στα τιμολόγια κινητής τηλεφωνίας,  απάντησε η Cosmote σε μια προσπάθεια να «κοντράρει» τα ομολογουμένως φθηνότερα πακέτα της Nova.

    Σερφάροντας χθες στο διαδίκτυο τυχαία έπεσα επάνω στα  νέα πακέτα κινητής τηλεφωνίας της Cosmote, τα οποία ομολογουμένως με μία πρώτη ματιά μου φάνηκαν πολύ φθηνότερα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

    Επειδή το έψαξα λίγο παραπάνω διαπίστωσα ότι πρόκειται για προσφορές, όπως αντίστοιχα έχει κάνει η εταιρεία και στα πακέτα σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH).

    Οι προσφορές, για τις οποίες δεν αναγράφεται επακριβώς μέχρι πότε ισχύουν, αφορούν είτε νέους πελάτες που αποκτούν το πρώτο τους συμβόλαιο σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, είτε πελάτες που φεύγουν από μία εταιρεία π.χ Vodafone και έρχονται στην Cosmote.

    Σε καμία περίπτωση οι προσφορές αυτές δεν αφορούν παλιούς πελάτες Cosmote.

    Πάντως οι προσφορές είναι πολύ προσιτές, αν σκεφτεί κανείς τα… «διαχρονικά» υψηλότερα συμβόλαια της Cosmote σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

    Το φθηνότερο ξεκινάει από τα 22 ευρώ και προσφέρει απεριόριστα λεπτά προς όλους με 5GB internet, και φτάνει μέχρι το unlimited πακέτο στα 35,90 ευρώ, που προσφέρει απεριόριστα GB και λεπτά ομιλίας.

    Πάντως είναι βέβαιο ότι με τη μάχη να έχει φουντώσει, φαντάζομαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.


    Έρχονται τα «αποκαλυπτήρια» για το κόστος του γηπέδου του ΠΑΟ

    «Στα 11 βήματα και με άδεια εστία»  βρίσκεται η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ελλάκτωρ-Mytilineos, καθώς είναι πολύ κοντά στην ανακήρυξη της ως προσωρινός ανάδοχος για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό.

    Οπότε το μόνο που μένει είναι να μάθουμε την έκπτωση που προσφέρει για το έργο.

    Η Κοινοπραξία αποτελεί πλέον το μοναδικό διεκδικητή του έργου αξίας 123 εκατ. Ευρώ, καθώς ο Δήμος Αθηναίων έδωσε  το πράσινο φως, ενώ όπως μαθαίνω είναι θέμα ημερών να συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή του Δήμου ώστε να ανοίξει την προσφορά  της και κατακυρώσει το έργο.

    Μαθαίνω , επίσης, πως στο Δήμο είναι πολλοί ζεστοί για την ανάληψη του έργου από τους τρεις Ομίλους και δεν προβληματίζονται για την έκπτωση που έχει δώσει η Κοινοπραξία.

    Βλέπετε στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι το έργο να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και αυτό σημαίνει πως το νέο γήπεδο θα πρέπει να είναι έτοιμο εντός του 2026, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

    Αυτό σημαίνει πως η ιστορική ομάδα των Αθηνών θα κάνει «ποδαρικό» στο νέο της γήπεδο από την αθλητική σεζόν 2026-2027, ενώ τόσο οι οπαδοί της όσο και οι φίλαθλοι θα παρακολουθούν τους αγώνες του ΠΑΟ σε ένα στάδιο χωρητικότητας 40.000 θέσεων, το οποίο θα διαθέτει και 1.300 θέσεις VIP σε σουίτες.

     

    Dimand: Αποχώρησε η Μαρία Ιωαννίδου

    Ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη της αγοράς η ικανή και έμπειρη Μαρία Ιωαννίδου που έως χθες ασκούσε τα καθήκοντα της Γενικής Διευθύντριας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Chief Business Development Officer) της DIMAND, αποχώρησε από την  εισηγμένη.

     

     Ο Μωραϊτης και η Ζωή Ράπτη

    Συγκέντρωση στο σπίτι της στο Ψυχικό, με αποφοίτους από τη Σχολή Μωραΐτη, όπου φοίτησε και η ίδια, είχε προγραμματίσει για την περασμένη Κυριακή η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, αλλά της τη χάλασε η… Μπάρμπαρα.

    Με γραπτό μήνυμα στα κινητά, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, απέστειλε την πρόσκληση για ένα “coctail με τους συμμαθητές μας” για προχθές Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα.

    Το sms προκάλεσε έκπληξη, ωστόσο, σε ορισμένους, καθώς είχαν τελειώσει το ίδιο σχολείο, μεν, αλλά άλλη χρονιά, από εκείνη που το τελείωσε η κα Ράπτη.

    Και καθώς δεν την γνωρίζουν προσωπικά, θεώρησαν ότι πρόκειται για… spam.

    Όμως δεν επρόκειτο περί spam, αλλά περί κανονικής πρόσκλησης.

    Το Σάββατο, 4 του μήνα, οι απόφοιτοι του Μωραΐτη έλαβαν δεύτερο γραπτό μήνυμα, ότι το coctail – με σαφή προεκλογικό χαρακτήρα, όπως μου αποκάλυψαν καλά πληροφορημένες πηγές – αναβάλλεται, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας.

    Πιο συγκεκριμένα το μήνυμα, που εστάλη, ανέφερε: “Λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών η συγκέντρωση με τους συμμαθητές μας αναβάλλεται.

    Σύντομα νέα ημερομηνία.

    Πολύ φιλικά, Ζωή Ράπτη”.

    Η Ζωζώ, ο Νιάρχος, ο Ωνάσης και οι χρυσές λίρες

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η πάντα εντυπωσιακή Ζωζώ Σαπουντζάκη στην εκπομπή της Αθηνάς Καμπάκογλου “η Αυλή των Χρωμάτων”  στην οποία συμμετέχει σε μόνιμη βάση ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος.

    Μάλιστα, αναφερόμενη στην εποχή που στα μαγαζιά της Πλάκας μαζεύονταν όλοι οι επιχειρηματίες και οι εφοπλιστές της Αθήνας, διηγήθηκε το εξής:

    “Όταν τραγούδαγα έρχονταν στο μαγαζί οι πάντες.

    Ανάμεσα τους ήταν από τη μία πλευρά ο Σταύρος Νιάρχος και από την άλλη, ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

    Ο Ωνάσης, μου έστελνε λουλούδια, ενώ ο Νιάρχος, σπιρτόκουτα.

    Παραξενεύτηκα με τα σπιρτόκουτα.

    Την πρώτη φορά το πήρα στο σπίτι μου, όπου το έδειξα στη μητέρα μου και μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι μέσα είχε χρυσές λίρες. Αυτό επαναλαμβάνονταν κάθε βράδυ”.

    Αυτά γίνονταν στη χρυσή εποχή της Ζωζώς, αλλά με φανατικούς θαμώνες δύο κορυφαίους εφοπλιστές, τον Αρίστο Ωνάση και τον Σταύρο Νιάρχο.

    Υποψιάζομαι, το ίδιο αντιλαμβάνομαι και εσείς, ότι η εκρηκτική Ζωζώ δεν τα είπε όλα για τους δύο μεγαλοεφοπλιστές.

    Σίγουρα έχει να πει πολλά και για τους δύο, αλλά και για άλλους επιφανείς επιχειρηματίες.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.