• Ολλανδοί και Ιταλοί συνεχίζουν να αγοράζουν Alpha και Πειραιώς, οι νέες business του Avvocato Παπασταύρου, τα γεύματα με νόημα στο Milos και ο μυστικός πίνακας της EDISON για τον MYTIL

    Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα εξήχθησαν για τους μεγαλομετόχους σε Alpha και Πειραιώς από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο των μέτοχων της GalaxyCosmosMezz και της SunriseMezz.

    image

    Πειραιώς-Alpha: Helikon και Ολλανδοί αυξάνουν  τα ποσοστά τους

    Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα εξήχθησαν για τους μεγαλομετόχους σε Alpha ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 και Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο των μέτοχων της GalaxyCosmosMezz και της SunriseMezz.

    Στην Alpha Bank από την εισαγωγή της GalaxyCosmosMezz προκύπτει ότι στις 25 Οκτωβρίου το ποσοστό του Paulson βρισκόταν στο 5,66%.

    Στα ίδια επίπεδα, δηλαδή, που βρισκόταν πριν την περσινή ΑΜΚ.

    H Reggeborgh αύξησε οριακά το ποσοστό της.

    Πλέον, διαθέτει το 5,55% της Alpha, έναντι 5,16% στο τέλος Αυγούστου.

    Το ΤΧΣ παρέμεινε στο 9%.

    Στην Πειραιώς όπως προκύπτει από την εισαγωγή της SunriseMezz , ο John Paulson διατηρεί το 18,62% όσο δηλαδή είχε, μετά την τελευταία ΑΜΚ που έγινε τον Μάϊο του 2021.

    Οι Ιταλοί της Helikon  αύξησαν περαιτέρω το ποσοστό τους στο 9,9826%.

    Στις 5 Αυγούστου κατείχαν το 9,37%.

    Το ΤΧΣ διατηρεί το 27%.

     

    Σταύρος Παπασταύρου: Η διπλή νίκη του avvocato

    Ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν αθόρυβα αλλά ουσιαστικά σε δυο μεγάλες πρόσφατες συμφωνίες ήταν ο δικηγόρος (avvocato στα ιταλικά) Σταύρος Παπασταύρου.

    Ο έμπειρος νομικός (και απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών) Σταύρος Παπασταύρου ήταν ο αδιαφιλονίκητος νομικός πρωταγωνιστής της κρίσιμης συμφωνίας για την Τράπεζα Αττικής μεταξύ των μετόχων της , του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , του ΤΜΕΔΕ και της αμερικανικής Ellington το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου .

    Σε μια οριακή στιγμή για την Τράπεζα , χρειάστηκε η διαπραγματευτική δεινότητα του έμπειρου νομικού για λογαριασμό των ξένων επενδυτών για να συγκεραστούν οι απόψεις μεταξύ των μετόχων και να γεφυρωθεί η πολύμηνη διαφωνία τους σε ένα πλαίσιο συμφωνίας με τρόπο ικανοποιητικό για τις εποπτικές αρχές.

    Στη συνέχεια του μήνα, μετά την συμφωνία για την Τράπεζα Αττικής, είχε ενεργό συμμετοχή σε μια άλλη ιδιωτική συμφωνία, τη συνεργασία μεταξύ της Intrakat ΙΝΚΑΤ 2,42% 5,08 και της Ellington Solutions, αποδεικνύοντας ότι έχει άριστη γνώση της των καταστάσεων και των δεδομένων της ελληνικής αγοράς.

    Ο δικηγόρος που ως βασικός διαπραγματευτής της κυβέρνησης Σαμαρά με τους δανειστές συνέβαλε τα μέγιστα στη προσπάθεια της χώρας μας να κρατηθεί στο ευρώ , στοχοποιήθηκε βάναυσα για πολιτικούς λόγους από τον ΣΥΡΙΖΑ , έχει επανέλθει δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο μετά τη συντριπτική του δικαίωση .

    Ο Σταύρος Παπασταύρου με τη μακρά εμπειρία και επιρροή στα ευρωπαϊκά δρώμενα επαναδραστηριοποιείται και στις  διεθνείς δικηγορικές business.

     

    Η Νατάσα Στάμου στο Συνεγγυητικό Κεφαλαίου

    Ένα φρέσκο πρόσωπο που κατέχει άριστα τα νομικά αναλαμβάνει πρόεδρος του Συνεγγυητικού.

    Η νομικός Νατάσα Στάμου, αντιπρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναλαμβάνει την θέση της προέδρου του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου.

    Πάντως κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας φαίνεται ότι δεν εξελέγη ο εκπρόσωπος των τράπεζων, άγνωστο για ποιον λόγο.

    Την θέση του πήρε ένας παλαιός χρηματιστής.

    Mytilineos: Ο μυστικός πίνακας της Edison

    Φίλοι αναγνώστες όπως ήδη γνωρίζετε προχθές είδε το φως της δημοσιότητας το καινούργιο report της Edison για την Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04 με τιμή στόχο τα 28 ευρώ.

    Όπως ήδη γνωρίζετε του Wiseman του αρέσει να ξεψαχνίζει τα εκάστοτε reports γιατί πάντα κρύβουν λαβράκια.

    Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση.

    Η Edison αναβαθμίζει την τιμή στόχο της Mytilineos στα 28 ευρώ από 27 ευρώ που ήταν προηγουμένως και ο λόγος είναι η κορυφαία αποτελεσματικότητα και προνοητικότητα της διοίκησης της εταιρείας, η οποία εξασφαλίζει πολύ μεγάλη κερδοφορία και για το 2022 και για το 2023 αλλά και για το 2024.

    Πάμε όμως τώρα κατευθείαν στο ψητό φίλοι αναγνώστες.

    Στη σελίδα 3 του report υπάρχει ένα πινακάκι (βλ. παρακάτω), το οποίο είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!

    Αυτό το πινακάκι μας έχει όλα τα πιθανά σενάρια.

    Από τα πιο αρνητικά έως και τα πιο θετικά για την αποτίμηση της εταιρείας.

    Στο χειρότερο σενάριο ο αναλυτής μας λέει ότι εάν το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) είναι στο 9% και το terminal growth rate είναι 0%, μηδέν ανάπτυξη δηλαδή, με βάση το μοντέλο προεξόφλησης ταμειακών ροών (DCF) αυτό μας δίνει τιμή στόχο για την Mytilineos στο χειρότερο σενάριο παρακαλώ τα 19,5 ευρώ.

    Ο αναλυτής όμως μετά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών ομολόγων, θεωρεί ότι το σωστό μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) πρέπει να είναι τώρα στο 7,5%.

    Με αυτή την παραδοχή, και με το terminal growth rate στο 1%, το μοντέλο δίνει τιμή στόχο για την Mytilineos τα 28 ευρώ.

    Στο καλύτερο σενάριο όπου η ανάπτυξη είναι στο 3% (terminal growth rate=3%) και υπάρξει όμως μελλοντικά μία αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) να μπορεί να είναι στο 6%, αυτό μας δίνει μια τιμή στόχο για την Mytilineos τα 62,8 ευρώ!!!!!

    Του Wiseman όμως, επειδή του αρέσει να πατάει δυνατά στη γη, θεωρεί ότι η Mytilineos από του χρόνου, θα δικαιολογεί ένα WACC στο 6,5% και με την ανάπτυξη στο 1%, το μυστικό πινακάκι της Edison μας δίνει τιμή στόχο τα 34,6 ευρώ.

    Όπου εκεί εάν ακυρώσουμε τις μετοχές που έχει πάρει μέχρι τώρα το buy back δηλαδή υπολογίζοντας τον αριθμό των μετοχών σε 136,5 εκατ. μετοχές, αυτό σημαίνει ότι στα 34,6 ευρώ θα έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης 4,72 δισ. ευρώ.

    Με βάση την εκτίμηση του αναλυτή που περιμένει την Mytilineos να βγάζει 441 εκατ. ευρώ κέρδη το 2023, αυτό μας λέει ότι στη τιμή στόχο των 34,6 ευρώ, η Mytilineos θα παίζει με ένα προβλεπόμενο P/E2023=10,7.

    Ακόμα με βάση την εκτίμηση του αναλυτή ότι η Mytilineos θα εμφανίσει 783 εκατ. ευρώ EBITDA το 2023 και θα έχει 1.08 δισ. ευρώ καθαρό δανεισμό, αυτό σημαίνει ότι η Mytilineos στη τιμή στόχο των 34,6 ευρώ, θα παίζει με ένα προβλεπόμενο EV/EBITDA2023e=7,41.

    Ακριβώς στο μέσο όρο που παίζει τώρα ο Eurostoxx 600.

    Όπως αντιλαμβάνεστε ο μυστικός πίνακας της EDISON που σας παρουσιάζει σήμερα ο WISEMAN ΚΑΤ’ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι πραγματικά ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

     

     

    Διαμαντής Διαμαντίδης: Το άγγιγμα του Μίδα

    Τελικά ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης έχει το άγγιγμα του Μίδα.

    Μπορεί να βγάζει πολλά λεφτά από τις εφοπλιστικές business αλλά και στην στεριά δεν πάει πίσω.

    Όπως σας αποκάλυψε χθες το mononews.gr και η Χριστίνα Παπαγιάννη, στη Reggeborgh καταλήγουν τα ποσοστά του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη στη Reds, με αποτέλεσμα οι Ολλανδοί να διακρατούν πλέον ποσοστό τουλάχιστον 95%.

    Με βάση ότι η Reggeborgh προσέφερε τιμή ύψους 2,48 ευρώ ανά μετοχή, ο εφοπλιστής (κάτοχος 7,1% ή 4.100.851 μετοχών) έφυγε από το μετοχικό κεφάλαιο, εισπράττοντας 10,17 εκατομμύρια.

    Not bad at all.

    Τα γεύματα -με νόημα- στο Milos

    Χθες Παρασκευή, το πλέον hot spot εστιατόριο στην Αθήνα, το Milos (στο Σύνταγμα) ήταν γεμάτο από τραπεζίτες, επιχειρηματίες και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων.

    To εστιατόριο ήταν full, αλλά 3 ήταν τα τραπέζια που είχαν πραγματικό ενδιαφέρον.

    Και ξεκινάω από τα τραπέζια με τις κυρίες, όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική μου ευγένεια.

    Στο ένα λοιπόν η CEO της Τράπεζας Αττικής Ελένη Βρεττού με τον CEO της Ιντρακάτ Αλέξανδρο Εξάρχου.

    Σε άλλο τραπέζι η επικεφαλής της Ellington, Ειρήνη Μαραγκουδάκη με τον τραπεζίτη Άνθιμο Θωμόπουλο που εκπροσωπεί την BAIN στην Ελλάδα.

    Στο τρίτο τραπέζι ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου με τον αναπληρωτή διευθύνοντα  σύμβουλο του ΟΠΑΠ Οδυσσέα Χριστοφόρου.

    Δεν ήμουν στο Milos για να ακούσω τι έλεγαν στα 3 τραπέζια.

    Και οι σερβιτόροι ήταν ιδιαίτερα διακριτικοί.

    Πάντως από ότι κατάφεραν να ακούσουν, ο  wiseman σχολιάστηκε και στα 3.

    Αρνητικά η θετικά δεν ξέρω.

    Αλλά όπως έλεγε και ένας πρόεδρος της Βουλής την δεκαετία του 1970, «σημασία δεν έχει τι λένε για εσένα.

    Αρκεί να σε σχολιάζουν»

    Όπως διαπιστώνετε,  business as usual!!!

     

    Αντίο Αντώνη

    Ο Αντώνης Σκυλλάκος, που έφυγε χθες από την ζωή, ήταν εξαιρετικός επαγγελματίας, όπως πρέπει να είναι σήμερα ένας σωστός δημοσιογράφος, που κάνει υψηλού επιπέδου καριέρα στην δημοσιογραφία.

    Επιθετικός, aggressive, άριστος χείριστης στου λόγου και εξαιρετικός στην σύνθεση των πολιτικών θεμάτων.

    Το θετικό του ως δημοσιογράφος και κατόπιν ως Διευθυντής ήταν, ότι ήξερε να ακούει και να προσέχει τους δημοσιογράφους που είχε υπό τις εντολές του.

    Μπορεί να θύμωνε εύκολα πάνω στην δουλειά γιατί ήταν απαιτητικός, αλλά το ξεχνούσε λίγες ώρες αργότερα.

    Ο Σκυλλάκος είχε σιδερένια πειθαρχία στην δουλειά και ήταν παθιασμένος.

    Το βέβαιο είναι ότι θα μας λείψει…

    Ο Ωνάσης, το διάσημο σπίτι με το πιάνο της Κάλλας και η διαμάχη Προκοπίου- Αλεξίου ΑΕ για ένα οικόπεδο 300 τμ

    Λοιπόν σήμερα θα σας διηγηθώ μια πολύ ωραία ιστορία.

    Τα πρόσωπα πολλά και ενδιαφέροντα.

    Ξεκινάμε από τον Ωνάση, την Κάλλας, τον Δικτάτορα Παπαδόπουλο, τον Μανώλη  Κυπριανίδη (πρώην πρόεδρος της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) και τον  εφοπλιστή  Γιώργο Προκοπίου.

    Ο Ωνάσης λοιπόν την δεκαετία του 1960-70 είχε ένα θεόρατο σπίτι στο Λαγονήσι στην περιοχή Τρεχαντήρια.

    Εκεί στέγαζε τον έρωτα του με τη Μαρία Κάλλας.

    Μάλιστα εκεί η Μαρία Κάλλας εγκατέστησε ένα πιάνο αντίκα με μια τεράστια ουρά.

    Το πιάνο υπάρχει ακόμα και σήμερα λένε όσοι έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο σπίτι.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη είναι η ίδια βίλα που έμεινε για κάποιο διάστημα στα χρόνια της χούντας  και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος.

    Λέγεται ότι ο Παπαδόπουλος έζησε εκεί με τη σύζυγό του Δέσποινα μέχρι τη θρυλική νύχτα που τον συνέλαβε ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης και προχώρησε στο γνωστό πραξικόπημα.

    Την ίδια εποχή με τον Ωνάση αγοράζει το δίπλα  οικόπεδο η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΕ (ιδιοκτησίας του  επιχειρηματία Αλεξίου) και χτίζει κάμποσες μονοκατοικίες.

    Οι περισσότερες μονοκατοικίες της ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΕ σήμερα έχουν πλέον πουληθεί.

    Μεταξύ των δυο οικοπέδων (της βίλας του Ωνάση και του οικοπέδου της ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΕ) όμως υπάρχει ένα τρίτο οικόπεδο 300 τ.μ. που «βγαίνει» στο μικρό φυσικό λιμανάκι της περιοχής.

    Αλλά για αυτό το μικρό οικόπεδο,  που έχει γίνει μήλον της έριδος,  θα σας γράψω παρακάτω .

    Μετά που πέθανε ο Ωνάσης λοιπόν, το σπίτι πέρασε στην ιδιοκτησία της Λίτας Βοιβόδα- Λιβανού, συζύγου του εφοπλιστή Γιώργου Λιβανού.

    Η βίλα του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου στο Λαγονήσι

    Η βίλα του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου στο Λαγονήσι

    Η απόλυση Τρίτση 

    Το σπίτι αυτό ήταν η αφορμή να απολυθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1984 ο Αντώνης Τρίτσης.

    Ο  τότε υπουργός Περιβάλλοντος απλά ήθελε να κατεδαφίσει την περίφραξη του σπιτιού που οδηγούσε στην Θάλασσα.

    Όμως δεν είχε υπολογίσει την ιδιοκτήτρια του.

    Τελικά δεν κατεδαφίστηκε η περίφραξη και ο Τρίτσης λίγους μήνες μετά «απολύθηκε» από το ΠΕΧΩΔΕ.

    Προφανώς δεν γνώριζε τις σχέσεις Βοιβόδα – Παπανδρέου.

    Στην συνέχεια το σπίτι πουλήθηκε στον επιχειρηματία Μανώλη Κυπριανίδη μη εκτελεστικού προέδρου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.

    Ο Μανώλης Κυπριανίδης στην Αθήνα της δεκαετίας του ’80 είναι ένας περιζήτητος γαµπρός, κοσµοπολίτης, µε καλές σπουδές στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και µε μια  αδιόρατη παλιοµοδίτικη -αγγλικής καταγωγής- φινέτσα που συγκινούσε τις γυναίκες.

    Κάποια στιγμή βρέθηκε στη ζωή της Μαρίνας Φλέγγα ιδιοκτήτριας της καπνοβιομηχανίας Κεράνης και, το κυριότερο, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του δικού της κόσμου.

    Το ζευγάρι απέκτησε και δυο παιδιά.

    Μετά που χώρισε την Κεράνη ο Κυπριανίδης , αφού εν τω μεταξύ είχε βγάλει πολλά λεφτά από χρηματιστηριακά παιχνίδια (ΚΕΡΑΝΗΣ,ΑΕΜΕΤ κλπ.)  αγόρασε αυτό το σπίτι.

    Το επίπλωσε με πανάκριβα κομμάτια που του στοίχησαν πολλά εκατομμύρια δραχμές.

    Μάλιστα είχε κατασκευάσει και ένα δωμάτιο πολέμου.

    Κάθε πρωί ο Κυπριανίδης ύψωνε την δικιά του σημαία με το δικό του οικόσημο και κάθε απόγευμα γινόταν η υποστολή της.

    Οι υπηρέτες του φορούσαν απαραιτήτως στολές με παράσημα.

     

    Οι παρανομίες Κυπριανίδη

    Εκείνη λοιπόν την εποχή ο Κυπριανίδης κάνει μια παρανομία.

    Περιφράσει ένα οικόπεδο 300 τ.μ. μέτρων που ανήκε στο δημόσιο με το δικό του κτήμα.

    Το γεγονός αυτό πυροδότησε ένταση μεταξύ του Κυπριανίδη  και των ιδιοκτητών των σπιτιών του διπλανού οικοπέδου που ανήκε στην ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΕ.

    Στην ουσία «έφαγε» το δημόσιο οικόπεδο και το ενοποίησε με τον δικό του κτήμα.

    Παρά τα δικαστήρια και τις καταδικαστικές αποφάσεις ο Κυπριανίδης ποτέ δεν  έβγαλε τους φράκτες, από το δημόσιο οικόπεδο.

    Το 2017 ο Κυπριανίδης δολοφονήθηκε στην Ελβετία με τα δημοσιεύματα της εποχής να κάνουν λόγιο για δηλητηρίαση.

    Στην συνέχεια οι κληρονόμοι του Κυπριανίδη μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις,  ήλθαν σε συνεννοήσεις με την διπλανή ιδιοκτησία και πράγματι είχε βρεθεί ένα modus Vivendi για να αφαιρεθεί ο φράκτης από το δημόσιο κτίσμα.

    Όμως εν τω μεταξύ το σπίτι πουλήθηκε ξανά, χωρίς όμως να έχει αφαιρεθεί ο φράκτης.

    Η διαμάχη Προκοπίου- Αλεξίου ΑΕ

    Φημολογείται ότι πουλήθηκε προ ολίγων μηνών στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου ο οποίος είναι φανατικός συλλέκτης ακινήτων.

    Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αγοράσει επιπλέον 4 θηριώδη σπίτια σε απόσταση αναπνοής από την συγκεκριμένη βίλα.

    Στο σπίτι αυτό λέγεται ότι μένει για κάποιες ημέρες το καλοκαίρι η κόρη του Ιωάννα.

    Τώρα λοιπόν οι δικηγόροι των δυο πλευρών προσπαθούν να βγάλουν άκρη και πάλι μέσω των δικαστηρίων….

    Και όλα αυτά για 300 τ.μ. γης!!!!

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.