• Πόσα λεφτά θα πάρει ο Σπύρος Λάτσης, ο Σκρέκας, ο Δαγούμας και οι BIG Guys, ο Παντελιάδης και το ποίημα του Καβάφη, το δάνειο του Κωνσταντακόπουλου και ένα κουΐζ με δυο φίλες -η μια εφοπλίστρια- που έχουν ψυχρανθεί

    Ο Θόδωρος Δαγούμας της ΡΑΕ εισηγείται, ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας εγκρίνει και από κει και πέρα αρχίζουν τα …όργανα.

    image

    Σπύρος Λάτσης: 3 εκατ. ευρώ από το προμέρισμα της  Lamda Malls

    Κάτι παραπάνω  ξέρει η διοίκηση της Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,71% 7,03 που θέλει να εισάγει στο Χρηματιστήριο τη Lamda Malls – με άγνωστο για την ώρα ακριβές χρονοδιάγραμμα – για να έχει ευχαριστημένους τους μετόχους, αν κρίνουμε από τις επιδόσεις της εταιρείας.

    Μέχρι και προμέρισμα αποφασίστηκε να μοιραστεί, αφού τα κέρδη του εννεαμήνου έφτασαν τα 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

    Από αυτό το ποσό, κι αφού αφαιρέθηκε τακτικό αποθεματικό 5%, μποναμά στους μετόχους θα καταλήξουν 6,9 εκατομμύρια που αντιστοιχούν σε 0,042 ευρώ για κάθε μία από τις 164,6 εκατ. μετοχές.

    Μοναδικός μέτοχος  είναι βέβαια η Lamda Development στην οποία ανήκει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου, μετά την αποχώρηση της αμερικανικής Varde Partners που διακρατούσε το 32% των δύο εμπορικών κέντρων σε Θεσσαλονίκη και Μαρούσι, Mediterranean Cosmos και Golden Hall (το The Mall Athens ανήκει ακόμα σε ξεχωριστή θυγατρική).

    Στη Lamda Development βασικός μέτοχος με περίπου 44% είναι ο Σπύρος Λάτσης.

    Επομένως στον ίδιο από το γενναίο προμέρισμα του αντιστοιχούν περίπου 3 εκατ.ευρώ.

    Μέρισμα θα πάρουν και οι άλλοι μέτοχοι όπως για παράδειγμα οι κ. Γερμανός και Κάτσος, η Ευτύχης Βασιλάκης (AEGEAN AIRLINES) όπως επίσης και ο μέτοχος και CEO της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου.

    Να θυμίσουμε ότι μέρισμα είχε δώσει και για το 2021 η Lamda Malls, ήταν βέβαια χαμηλότερο και έφτανε τα 0,0237 ανά μετοχή.

    Not bad at all!!!

     

    Ομολογιακό δάνειο 280 εκατ. ευρώ για το HILTON των Αθηνών

    Τις μετοχές του ενέχυρο βάζει ο Αχιλλέας Κωσταντακόπουλος  ομολογιακό δάνειο των 280 εκατ. ευρώ το οποίο πιθανότατα θα καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 4,02% 7,51 .

    Tη σχετική απόφαση έλαβε προ ημερών το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας., εξασφαλίζοντας την άδεια  για την παροχή από την Εταιρεία εμπράγματης εξασφάλισης (ενεχύρου) και τη σύναψη εκ μέρους της Εταιρείας της οικείας σύμβασης σύστασης ενεχύρου μετοχών, επί 29.872.331 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών (επί συνόλου 58.573.198 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών), που αντιστοιχούν σε ποσοστό πενήντα ένα τοις εκατό (51%) του μετά ψήφου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την επωνυμία «ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

    Έτσι η η Ιονική, θα μπορέσει να  εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως Ευρώ 280.000.000 και η εμπράγματη εξασφάλιση (ενέχυρο) επί των ανωτέρω μετοχών θα παρασχεθεί εκ μέρους της Εταιρείας υπέρ της Εθνικής Τράπεζας  υπό την ιδιότητά της του εκπροσώπου των ομολογιούχων

    H TEMEΣ, «παιδί» του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου ετοιμάζει την επόμενη μέρα του Χίλτον, με επένδυση τουλάχιστον 130 εκατομμυρίων.

    Η επωνυμία Χίλτον θα είναι παρελθόν ύστερα από 60 χρόνια, όχι όμως και η συνεργασία με τον αμερικανικό operator που θα δώσει το όνομα του ιδρυτή του (Conrad Hilton) στο νέο ξενοδοχείο.

    Από το 2024 θα κατοικούν στο Χίλτον και οι αγοραστές των 50 πολυτελών κατοικιών, που λέγεται ότι πωλούνται (οι λιγοστές που έχουν απομείνει) προς τουλάχιστον 20.000 ευρώ το τετραγωνικό.

     

    Δαγούμας ο απαισιόδοξος

    Μου μαύρισε τη μέρα χθες ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο καθηγητής Αθανάσιος Δραγούμας.

    Και κάποιες λίγες ελπίδες που είχα ότι θα ξεμπερδεύαμε σύντομα με την ενεργειακή κρίση εξανεμίστηκαν.

    Ο επικεφαλής της ΡΑΕ προέβλεψε χθες ότι ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη 2 – 3 δύσκολα χρόνια σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση.

    Αν επαληθευτεί τα πράγματα δεν τα βλέπω να πηγαίνουν καλά ούτε και με τη ΡΑΕ, καθώς μέχρι στιγμής όπως απεκάλυψε ό ίδιος η υπηρεσία έχει δεχθεί πάνω από 10.000 καταγγελίες σχεδόν για όλους τους παρόχους ενέργειας που αφορούν σε θέματα προσυμβατικής ενημέρωσης, διαφάνεια στην τιμολόγηση κ.ά.

    Τώρα όσον αφορά το  πρόβλημα που αντιμετωπίζει η  χώρα μας με το  υψηλό κόστος, όπως εξήγησε ο ίδιος αυτό δεν οφείλεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά όσο ενεργειακό μίγμα, καθώς το  περίπου  50% πρέπει  να προέρχεται από φυσικό αέριο και εισαγωγές.

     

    Ο Σκρέκας, ο Δαγούμας και οι BIG Guys

    Ο Θόδωρος Δαγούμας της ΡΑΕ εισηγείται, ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας εγκρίνει και από κει και πέρα αρχίζουν τα …όργανα.

    Αναφερόμαστε βεβαίως στη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των υπερεσόδων στην προμήθεια ρεύματος, τα οποία θα φορολογηθούν με 90%.

    Όλοι οι μεγάλοι προμηθευτές – πάροχοι έστω και αν δεν μιλούν (ακόμη τουλάχιστον) επωνύμως λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι αυτός ο τρόπος υπολογισμού είναι ο πιο πρόχειρος και ο πιο ευάλωτος για όλο το σύστημα της αγοράς.

    Η βασική τους ένσταση είναι η αντιστάθμιση (hedging) που υποχρεώνονται να κάνουν όταν ανακοινώνουν τους τιμοκαταλόγους κάθε μήνα.  Με τον τρόπο αυτό και οι μεγάλοι και οι μικροί της αγοράς είναι υποχρεωμένοι να «χετζάρουν» (πόσο βάρβαρη λέξη αλλά έτσι την χρησιμοποιούν ακριβώς) επικίνδυνα.

    Επισημαίνουν επίσης ότι αυξάνονται ταχύτατα και πάλι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί και ουδείς υπολογίζει το αυξημένο κόστος είσπραξης.  Τέλος μιλάνε για τα πολύ υψηλά επιτόκια των τραπεζών σε βαθμό που να μην μπορούν να ποσοτικοποιήσουν τα ρίσκα που παίρνουν.

    Ποιοι τα λένε αυτά έστω και ανώνυμα μέσω διαρροών;  Μα όλοι!

    Δηλαδή ο ΗΡΩΝ (αφεντικό Γιώργος Περιστέρης), η PROTERGIA (αφεντικό Ευάγγελος Μυτιληναίος), η ELPEDISON (αφεντικό ο Νικόλας Ζαχαριάδης αλλά βασικός μέτοχος η HELLEN iQ ENERGY και συνεταίρος η EDISON), η NRG (όμιλος MOTOR OIL) και το “Αέριο Αττικής” (βασικός μέτοχος η ΔΕΠΑ Εμπορίας).

    Μόνο η ΔΕΗ τηρεί αιδήμονα σιωπή αφού ο Γιώργος Στάσσης περιμένει τις λεπτομέρειες, στις οποίες συχνά κρύβεται ο διάβολος, όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες.

    Θυμίζουμε ότι τα  υπερέσοδα των παρόχων στη μηνιαία  τιμή  προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα υπολογίζονται πλέον με την εισαγωγή του όρου «εύλογη μηνιαία τιμή» που θα είναι το κλειδί της υπόθεσης,

    Αυτό θα γίνεται οριζόντια, για όλες τις εταιρείες.

    Αν τα κέρδη μιας εταιρείας υπερβαίνουν αυτήν την τιμή τον έναν μήνα και τον επόμενο είναι κάτω από τον προαναφερόμενο πήχη τότε θα γίνεται συμψηφισμός.

    Η θετική διαφορά θα φορολογείται με το συντελεστή 90%.

    Καταλαβαίνετε εύκολα ότι η υπόθεση εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

     

    Το στοίχημα του Παντελιάδη με το καλάθι του νοικοκυριού  

    «Σαν έτοιμος από καιρό σαν θαρραλέος…» Ο στίχος του Καβάφη από το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» θα ταίριαζε  γάντι στον Αριστοτέλη Παντελιάδη της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αν  το ποίημα δεν κατέληγε με το  «και αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεται».

    Και για να εξηγούμαι:

    «Σας έτοιμος από καιρό»: Όπως με πληροφόρησαν οι πηγές μου το My Market του ομίλου Metro, ήταν το πιο οργανωμένο ως προς την προετοιμασία για το καλάθι του νοικοκυριού.

    Ετικέτες ευκρινείς, σήμανση παντού σε όλα τα  ράφια που φιλοξενούν τα προϊόντα που συνθέτουν το καλάθι κ.α. «Κάποιοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά γρήγορα» μου ανέφερε η πηγή μου.

    «Σαν θαρραλέος: Αυτό δεν προέρχεται από καμία πληροφόρηση αλλά είναι συμπέρασμα που συνάγεται εύκολα βλέποντας το καλάθι που παρουσίασε το My Market.

    Κυριαρχούν μακράν τα επώνυμα προϊόντα, την ώρα που οι  άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ρίξει στη μάχη του καλαθιού κατά κύριο λόγο τα private label.

    Kαι πραγματικά θέλει θάρρος να βάλεις στο καλάθι προϊόντα όπως την premium φέτα που κοστίζει 14,85 ευρώ το κιλό.

     

    ΕΡΓΟΣΕ: Το τετ α τετ το Χρήστου Βίνη με τον Πανουργιά Παπαϊωάννου για έργο αξίας 3,1 εκατ. ευρώ

    Τετ α Τετ θα έχει σύντομα ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου της Interkat με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστο Βίνη, καθώς κατάφερε να «κλειδώσει» σύμβαση για σιδηροδρομικό έργο αξίας 3,1 εκατ. Ευρώ και καλείται να την υπογράψει, εφόσον δε γίνουν προσφυγές.

    Από ότι μαθαίνω η εταιρεία Αφοί Παπαϊωάννου έδωσε την καλύτερη προσφορά για το έργο που αφορά τη κατασκευή διάβασης και τη σηματοδότηση σε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορεά-Δομοκός.

    Δεν κατάφερα ακόμα να μάθω ποιοι ήταν οι ανταγωνιστές της Interkat, αλλά είτε πρέπει η μάχη για το έργο να ήταν σκληρή ή εταιρεία να ήθελε πάρα πολύ το έργο, καθώς εύκολα αποκαλεί κανείς την έκπτωση που έδωσε ως «σκότωμα» διότι αυτή ανήλθε στο 22% όταν βλέπουμε σε άλλους διαγωνισμούς διψήφιο αριθμό έκπτωσης με το κιάλι.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη η Interkat  έχει πρωταγωνιστήσει στο πρόσφατο παρελθόν στην κατασκευαστική σκηνή καθώς κατάφερε τον περασμένο Φεβρουάριο να δώσει την καλύτερη προσφορά για το Μπράλος – Άμφισσα σε συνεργασία με την ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου και την ιταλική CmC Di Ravenna.

     

    Η σύζυγος του πολιτικού και η ισχυρή εφοπλίστρια

    Η μια κυρία είναι σύζυγος ισχυρού πολιτικού της Ελλάδας.

    Η άλλη κυρία είναι ιδιαίτερα δυναμική εφοπλίστρια.

    Οι δυο τους πολύ καλές φίλες.

    Όμως τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχουν ψυχρανθεί οι δυο τους.

    Ισχύει;

    Λέγεται ότι φταίει  ένα ταξίδι στο Παρίσι. Ισχύει;

    Λέγεται ότι το πολιτικό ζεύγος κάνει παρέα με ένα άλλο εφοπλιστικό ζευγάρι που η δυναμική εφοπλίστρια έχει κάκιστες σχέσεις.

    Ισχύει;

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.